Ουγγαρία: Βέτο στο ECOFIN ενάντια στη οικονομική βοήθεια προς της Ουκρανία

Συνεδρίαση του Ecofin (Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ), Τρίτη 24 Μαΐου 2022
Πηγή: POOL EUROPEAN UNION / EUROKINISSI

Βέτο άσκησε η Ουγγαρία κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin) ενάντια στη οικονομική βοήθεια προς της Ουκρανία. Αφορούσε το ποσό των 18 δισ. ευρώ για το 2023, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής μακροοικονομικής υποστήριξης προς την Ουκρανία.

Η τσεχική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανακοίνωσε ότι θα προσπαθήσει να παρακάμψει το ουγγρικό βέτο κατά της οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία για το 2023, ώστε να γίνει δυνατή η έναρξη των πληρωμών στις αρχές Γενάρη. Ζήτησε από την Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή, το συμβουλευτικό όργανο της ΕΕ, να εξετάσει «εναλλακτικές» τεχνικές λύσεις που θα υποστηρίζονται από τα υπόλοιπα 26 κράτη – μέλη.

Να σημειωθεί πως η Ουγγαρία δεν στέλνει εξοπλισμό στην Ουκρανία ούτε παραχωρεί το έδαφός της για να περνούν ΝΑΤΟικά όπλα και ξεκαθάρισε ότι δεν θα εκπαιδευτούν Ουκρανοί στρατιωτικοί στο έδαφός της στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΕ για εκπαίδευση περίπου 15.000 στρατιωτών. Εξάλλου, αντιτάχθηκε και θα εξαιρεθεί από το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο και δηλώνει ότι θα συνεχίσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.

Η προσπάθεια να μπλοκαριστεί η οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία εντάσσεται στην ευρύτερη αντιπαράθεση με την ΕΕ και το παζάρι που διεξάγεται εδώ και χρόνια με αφορμή την «παραβίαση του κράτους δικαίου» στην Ουγγαρία.

Η Ουγγαρία επιδιώκει έτσι να διαπραγματευτεί και να επιτύχει το ξεπάγωμα των 13 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης που τα έχει μπλοκάρει η ΕΕ απαιτώντας από τη Βουδαπέστη «την καταπολέμηση της διαφθοράς και την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης».

Δείτε ακόμα...