Ουκρανία: Τα ελληνικά BMP-1 στο μέτωπο (!?)

ΤΟΜΑ ΒΜΡ-1 σοβιετικής κατασκευής του Ελληνικού Στρατού

Η κυβέρνηση επικαλούμενη το απόρρητο και απειλώντας ακόμη και βουλευτές που ρωτούσαν εντός Βουλής για την τύχη των ελληνικών BMP-1 έχει συστηματικά αρνηθεί να πληροφορήσει τους Έλληνες πολίτες πόσα απέσυρε από νησιά και που βρίσκονται. Οι φωτογραφίες (militaire.gr) από το ρωσο-ουκρανικό μέτωπο απαντούν…

Ουκρανία: Τα ελληνικά BMP-1 στο μέτωπο (!?)
Πηγή: militaire.gr

Υπουργείο Άμυνας: Μεταφορά 40 BMP-1 IFV στην Ουκρανία

Θυμίζουμε ότι την αποστολή 40 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης BMP-1 στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σηματοδοτώντας την ακόμα πιο επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση Δύσης – Ρωσίας στην Ουκρανία, με τις επιλογές της κυβέρνησης να επηρεάζουν και την αμυντική ικανότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

«Σε συνέχεια της απόφασης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Καγκελαρίου Olaf Scholz, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Christine Lambrecht, προκειμένου να υποστηριχθεί η άμυνα της Ουκρανίας, ενάντια στη συνεχιζόμενη επιθετικότητα της Ρωσίας, συμφώνησαν για την παραχώρηση 40 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης BMP-1 από την Ελλάδα στην Ουκρανία, τα οποία θα αντικατασταθούν από 40 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Marder, που θα παραχωρηθούν από τη Γερμανία στην Ελλάδα», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων φέρεται να ξεκίνησε ήδη από τον Ιούλη την απόσυρση από μονάδες στη Ζώνη Ευθύνης της ΑΣΔΕΝ (Ανώτερη Στρατιωτική Διοίκηση Εσωτερικού και Νήσων, σχηματισμός επιπέδου Σώματος Στρατού με αποστολή την άμυνα των νησιών του Αιγαίου) των οχημάτων αυτών. Π.χ. BMP-1 λέγεται ότι έχουν ήδη αποσυρθεί από τη Χίο.

Τα BMP-1, παραμένουν στο 308 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσης (308 ΠΕΒ) στη Θεσσαλονίκη, όπου συνεχίζονται εργασίες συντήρησης και κατόπιν σε αμερικανοΝΑΤΟικό σιδηροδρομικό δρομολόγιο από Αλεξανδρούπολη για Ουκρανία.

Για την παράδοση των «Marder», ωστόσο, ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί κανένα χρονοδιάγραμμα. Πηγές μάλιστα αναφέρουν ότι τα «Marder» που έχει προς διάθεση η γερμανική πλευρά είναι πολύ λίγα, βρίσκονταν σε κατάσταση «απόθεσης» στις αποθήκες της «Rheinmetall» και χρειάζονται εκτεταμένες εργασίες και παρεμβάσεις για να ξαναγίνουν λειτουργικά.

Στο ίδιο πλαίσιο, ερωτήματα προκαλούν πληροφορίες ότι προς «αντικατάσταση» των BMP-1 πήγαν στα νησιά τεθωρακισμένα οχήματα Μ113Α1, τα οποία ωστόσο δεν είναι Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ) αλλά Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ).

Δείτε ακόμα...