Πάιατ: Πολλαπλά ανεπιθύμητος

Τζέφρι Πάιατ
Φώτο Αρχείου / Από επίσκεψη του Αμερικανού Πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ στην 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού, 19-2-2020 / Πηγή: Eurokinissi

Για μια ακόμη φορά ο Πάιατ δεν άφησε «ευκαιρία» να περάσει χωρίς να προσδοκά κέρδη για το κεφάλαιο. Εκμεταλλεύτηκε τα προβλήματα και τις συνέπειες της πανδημίας, και σε συνέντευξή του, σαν γνήσιος εκπρόσωπος των συμφερόντων του κεφαλαίου, ξεδίπλωσε τους σχεδιασμούς του αμερικανικού ιμπεριαλισμού για την προώθηση των συμφερόντων του στη χώρας μας και ευρύτερα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Αρχικά τόνισε τη «γενναιοδωρία και την ευρηματικότητα» που διακρίνει τις αμερικανικές επιχειρήσεις, με προοπτική την παραπέρα αύξηση της κερδοφορίας τους. Δεν έκρυψε μάλιστα τους σχεδιασμούς του κεφαλαίου για την μετά πανδημία εποχή. Σχεδιάζουν επενδύσεις στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο αποτελεί πολεμικό ορμητήριο των ιμπεριαλιστών για την απόβαση στρατιωτικών δυνάμεων, με πρόθεση την περικύκλωση της Ρωσίας με την παρουσία ιμπεριαλιστικών στρατευμάτων στις χώρες των Βαλκανίων και της Βαλτικής.

Ακόμη μίλησε για τη σημασία της ανάπτυξης και υλοποίησης του υπεράκτιου τερματικού σταθμού παραλαβής και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG FSRU) στην Αλεξανδρούπολη.

Ο Τερματικός Σταθμός LNG Βορείου Ελλάδας είναι σημαντικός πυλώνας της ενεργειακής ευρωπαϊκής στρατηγικής. Αποτελεί μέρος της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη σύνδεση της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης (CESEC) στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Φυσικού Αερίου και τη μείωση της εξάρτησης της Ε.Ε από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Φώτο αρχείου / Έλληνες και Νατοϊκοί επιτελείς επιθεωρούν τις εργασίες στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης / Πηγή: Eurokinissi

Ο Πάιατ δεν παρέλειψε να μιλήσει για το ενδιαφέρον του κεφαλαίου για επενδύσεις σε αιολικά πάρκα, καθώς και το ξεπούλημα των Ναυπηγείων Ελευσίνας σε αμερικανικά κεφάλαια κατά το πρότυπο των Ναυπηγείων της Σύρου.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν τις εκλογές τον Ιούλη 2019, είχε προωθήσει το ξεπούλημα των Ναυπηγείων Ελευσίνας προς την εταιρεία αμερικανικών συμφερόντων ONEX μέσω του πτωχευτικού κώδικα. Αυτό που δεν κατάφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θέλει να το πετύχει με τη σημερινή κυβέρνηση ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στη χώρα μας. Θέλει εκεί που το άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ να το συνεχίσει η κυβέρνηση της Ν.Δ.

Ναυπηγεία Ελευσίνας
Φώτο Αρχείου / Ναυπηγεία Ελευσίνας / Πηγή : Eurokinissi

Αυτός είναι ο λόγος που ο Πάιατ χρησιμοποιεί «καλά» λόγια και δίνει τα εύσημα στην κυβέρνηση.

Η επίθεση του κεφαλαίου θα συνεχιστεί αμείωτη.

Τα νέα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης με αφορμή την πανδημία ανοίγουν την όρεξη στα μονοπώλια για να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τα κέρδη τους, διασφαλίζοντας την οικονομική και στρατιωτική κυριαρχία στην περιοχή.

Ο λαός μας έχει ιστορική μνήμη από ανάλογες καταστάσεις με τη δήθεν ευεργετική παρουσία των ιμπεριαλιστών στη χώρα μας.

  • Καμιά εμπιστοσύνη στα κοράκια του κεφαλαίου.
  • Να κλείσουν όλες οι αμερικανονατοϊκές βάσεις στην Ελλάδα.
  • Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.
  • Αλλαγή ρότας στην οικονομία με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι το καπιταλιστικό κέρδος.
  • Κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, κεντρικός επιστημονικός σχεδιασμός της οικονομίας για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού.

Λ.Α

Δείτε ακόμα...