Πάλμερ: Σε ρόλο “Πόντιου Πιλάτου” για λογαριασμό των ΗΠΑ

evros-potami
Πηγή: Eurokinissi

Την σταθερή “αγωνία” των ΗΠΑ για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις εξέφρασε ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών για ευρωπαϊκές υποθέσεις των ΗΠΑ, Μάθιου Πάλμερ. Κατά τη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης του think tank German Marshall Fund, ο κ. Πάλμερ διαβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με την Αθήνα και την Άγκυρα με στόχο να αμβλυνθούν με διπλωματικά μέσα τα διάφορα σημεία τριβής και να μην εξελιχθούν σε ενδεχόμενες κρίσεις.

Η επιδίωξη των ΗΠΑ είναι είναι η εύρεση μιας λύσης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία με το βλέμμα στραμμένο στην εκμετάλλευση των φυσικών πηγών του Αιγαίου και όχι μόνο. Ο ρόλος εξάλλου του “Πόντιου Πιλάτου” ή του επιδιαιτητή για τις ΗΠΑ είναι διαχρονικός.

Ωστόσο, εξακολουθεί να κρατάει μέσες αποστάσεις για τις προκλήσεις της τουρκικής αστικής τάξης, αφού δεν κάνει κάτι άλλο απ’ το να επιβεβαιώνει την κατάσταση και να δηλώνει ότι είναι “παρών” για να διευθετηθεί.

«Υπάρχουν προκλήσεις με υπερπτήσεις από τουρκικά αεροσκάφη, τις οποίες έχει τονίσει η ελληνική κυβέρνηση. Και πάλι, συνεργαζόμαστε με τους συμμάχους και τους εταίρους μας για την προώθηση του διαλόγου, για την προώθηση της υπεύθυνης διαχείρισης των τομέων που καταγράφονται διαφωνίες και για την άμβλυνση των σημείων τριβής πριν εξελιχθούν σε κρίσεις. Αυτό δεν είναι νέο ζήτημα. Αυτό είναι κάτι με το οποίο ασχολούμαστε για πολλά χρόνια και μερικά από αυτά τα σημεία τριβής υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό», τόνισε ο Αμερικανός υφυπουργός.

Σχετικά με τα γεγονότα στον Έβρο, ο κ. Πάλμερ υπενθύμισε την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Αλεξανδρούπολη τον Μάρτιο, λέγοντας ότι είχε την ευκαιρία να μιλήσει για τις πιέσεις που ασκούνται στα ελληνοτουρκικά σύνορα, τα οποία είναι τα σύνορα της Τουρκίας με την Ε.Ε.

Η ανεξέλεγκτη πορεία των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή έχει γίνει κάτω απ’ την ανοχή των ΗΠΑ. Το γκριζάρισμα του Αιγαίου είναι αποτέλεσμα και της ΝΑΤΟϊκής συμμαχίας Ελλάδας-Τουρκίας.

Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση και κ. Πάλμερ να μιλά για “καλόπιστο διάλογο” και “θέληση για επίλυση των διαφορών με την Τουρκία”, όμως οι διάλογοι γύρω από το ποια συμφέροντα, ποιοι μονοπωλιακοί όμιλοι θα ωφεληθούν, με τη σφραγίδα του ΝΑΤΟ, των Αμερικάνων και της ΕΕ, έχουν μόνο τραγικά αποτελέσματα για τους λαούς.

Δείτε ακόμα...