ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ: Ανακοίνωση για τα 80 χρόνια από την κατάληψη της Αθήνας από τους ναζί

Ύψωση της σημαίας της Ναζιστικής Γερμανίας στην Ακρόπολη των Αθηνών - 27 Απριλίου 1941
Φώτο Αρχείου / Ύψωση της σημαίας της Ναζιστικής Γερμανίας στην Ακρόπολη των Αθηνών – 27 Απριλίου 1941

Η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ) εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή τα 80 χρόνια από την κατάληψη της Αθήνας από τους ναζί που συμπληρώνονται σήμερα 27 Απρίλη 2021.

Ολόκληρη η Ανακοίνωση της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ:

Ήταν 27 Απρίλη 1941, 80 χρόνια πριν, όταν με την είσοδο των γερμανικών ναζιστικών στρατευμάτων στην Αθήνα, η Ελλάδα έμπαινε στο βαθύ σκοτάδι της πάνω από τρία χρόνια ναζιστικής κατοχής. Είχε προηγηθεί η συνθηκολόγηση και παράδοση της χώρας στους ναζί εισβολείς, εσπευσμένα, από τη στρατιωτική και πολιτική ηγεσία της Ελλάδας.

Τους εισβολείς στην Αθήνα υποδέχτηκε Επιτροπή από τον ανώτερο διοικητή Αττικής, τον νομάρχη Αττικοβοιωτίας και τους δημάρχους Αθήνας και Πειραιά ενώ ο αθηναϊκός λαός, διαμαρτυρόμενος σιωπηρά, έκλεινε τα παράθυρα όταν περνούσαν τα ναζιστικά στρατεύματα. Λίγο πριν την είσοδο των Γερμανών στην Αθήνα, η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ οργάνωσε στην Ομόνοια συγκέντρωση με συνθήματα για αντίσταση στους επιδρομείς ζητώντας να δοθούν όπλα στο λαό για να τους πολεμήσει.

Σε ανακοίνωσή της η ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ με αφορμή τη σημερινή μαύρη επέτειο αναφέρεται στη στάση της αστικής τάξης που ένα τμήμα της συνεργάστηκε με τους ναζί και μια μερίδα εγκατέλειπε τη χώρα μαζί με τους Άγγλους συμμάχους τους, την ίδια ώρα που «το ΚΚΕ από την αρχή, με τη φασιστική επίθεση των Ιταλών που προηγήθηκε στη χώρα μας, με τα γνωστά τρία Γράμματα του τότε ΓΓ της ΚΕ του, Νίκου Ζαχαριάδη, από τα μπουντρούμια της Ασφάλειας, είχε καλέσει τον ελληνικό λαό σε παλλαϊκό πόλεμο κατά των φασιστών εισβολέων», και που με πρωταγωνιστές όσα στελέχη δραπέτευσαν από τις φυλακές και τις εξορίες «οργάνωσε την Αντίσταση του ελληνικού λαού κατά των κατακτητών, ιδρύοντας το ΕΑΜ – ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ και τις άλλες ΕΑΜογενείς οργανώσεις».

Τονίζει πως «σήμερα, 80 χρόνια μετά, η ΟΔ Γερμανίας αρνείται να πληρώσει τις Πολεμικές Επανορθώσεις – Αποζημιώσεις που έχουν αναγνωριστεί σε διεθνείς διασκέψεις (Παρίσι, Λονδίνο, Μόσχα) υπέρ της Ελλάδας. Τεράστιες είναι οι ευθύνες, των ελληνικών κυβερνήσεων που, στο όνομα των “καλών σχέσεων” με την ΟΔ Γερμανίας, αποφεύγουν να διεκδικήσουν, ουσιαστικά, στην πράξη και με συγκεκριμένες πολιτικές ενέργειες τις γερμανικές επανορθώσεις. Ακόμα χειρότερα, με τη συμφωνία και συμμετοχή των ελληνικών κυβερνήσεων σε ελληνογερμανικά ιδρύματα (Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον, Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας) και προγράμματα δημιουργίας μνημείων και άλλων έργων που χρηματοδοτούνται από το ΥΠΕΞ της ΟΔ Γερμανίας και αποδυναμώνουν το δίκαιο αίτημα του ελληνικού λαού για τις επανορθώσεις – πολεμικές αποζημιώσεις από την ΟΔ Γερμανίας. Επίσης με την επεξεργασία προγραμμάτων όπως π.χ. “Μνήμες Κατοχής στην Ελλάδα” που χρηματοδοτούνται επίσης από το ΥΠΕΞ της ΟΔ Γερμανίας, συναινούν και συμφωνούν στην επιδίωξη για την αναθεώρηση της Ιστορίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την άμβλυνση της ιστορικής μνήμης για τα ναζιστικά εγκλήματα που διαπράχτηκαν στη χώρα μας».

Η ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ σημειώνει ακόμα πως μαζί με το ΚΚΕ «σταθερά θέτουν το ζήτημα και στις ελληνικές κυβερνήσεις με πολύμορφες ενέργειες, όπως το υπόμνημα που κατέθεσε η ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ στο ΥΠΕΞ, την Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ και ξανάφεραν το αίτημα στη Βουλή ή την κατάθεση σχετικής Αναφοράς της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ στην Ευρωβουλή και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν λίγα χρόνια και αγωνίζονται, επιτέλους, να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες διεκδίκησης η κυβέρνηση», και τονίζει πως σήμερα, 80 χρόνια μετά, «με την πείρα της πάλης του λαού μας στη δεκαετία 1940 -’49 για την απελευθέρωση και τον αγώνα για μια Ελλάδα του λαού της, τιμώντας τους αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ συνεχίζει τον αγώνα για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού μας».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...