ΠΕΑΠΣ: Η Εργατική Πρωτομαγιά αποτελεί αναλλοίωτο σύμβολο του αγώνα των εργαζομένων

Απόστρατοι Πυροσβέστες ΠΕΑΠΣ
Φώτο Αρχείου / Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΕΑΠΣ)

Η Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΕΑΠΣ) δημοσίευσε το κάλεσμά της για την συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς της Πέμπτης 6 Μάη με τίτλο: Η Εργατική Πρωτομαγιά αποτελεί αναλλοίωτο σύμβολο του αγώνα των εργαζομένων.

Ακολουθεί ολόκληρη η Ανακοίνωση – Κάλεσμα της ΠΕΑΠΣ:

135 χρόνια από το αιματοβαμμένο Σικάγο (1886) και 101 χρόνια από την κατάκτηση της οκτάωρης εργασίας, γυρνάμε πάλι στο “μεσαιωνικό” παρελθόν της εξαντλητικής και απλήρωτης εργασίας.

Η κυβέρνηση, με το νέο νομοσχέδιο, όχι απλά καταργεί το 8ωρο, αλλά δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες για 10ωρη εργασία χωρίς πρόσθετη αμοιβή μέχρι και για έξι μήνες. Αυτοί θα αποφασίζουν αν το ωράριο θα είναι διακεκομμένο ή ενιαίο και θα χορηγούν ρεπό για τις υπερωρίες ή μειωμένο ωράριο όποτε κρίνουν ότι υπάρχει αναδουλειά.

Βέβαια, η κυβέρνηση, προσπαθεί να το περάσει ως όφελος των εργαζομένων, αφού “θα απαιτείται η συναίνεσή τους” λες και δεν υπάρχει η “δαμόκλεια σπάθη” της απόλυσης. Ισχυρίζεται μάλιστα πως η αντεργατική αυτή ρύθμιση προστατεύει τον εργαζόμενο, αφού του εξασφαλίζει δυνατότητα 4ήμερης εργασίας “χωρίς να μειώνονται οι αποδοχές” και ότι αυτή η διευθέτηση εργασίας του ανοίγει τα φτερά για άλλες δραστηριότητες – μάζεμα ελιών, δυνατότητα παράλληλων σπουδών – και άλλα ευφάνταστα που μόνο γέλωτα προκαλούν.

Η πραγματικότητα, όμως είναι διαφορετική. Εμείς οι απόμαχοι πυροσβέστες το έχουμε ζήσει εφιαλτικά στον εργασιακό μας βίο. Εκατοντάδες απλήρωτα ρεπό και πλήρης απορρύθμιση της κανονικότητας της ζωής μας.

Έτσι, λοιπόν, η διευθέτηση αυτή της εργασίας με το νέο νομοσχέδιο, μειώνει το εισόδημα των εργαζομένων και προσφέρει απλόχερα και πρόσθετο όφελος στους εργοδότες από τις απλήρωτες ασφαλιστικές εισφορές. Η επιβάρυνση της υγείας των εργαζομένων είναι προφανής. Απορρυθμίζονται η οικογενειακή, η κοινωνική ζωή και οι ανάγκες ενός νοικοκυριού, χωρίς να μπορούν όλα αυτά να αναπληρωθούν σε εβδομαδιαία βάση.

Είναι και αυτή μια νέα ευκαιρία για την κυβέρνηση να δημιουργήσει “κανονικότητα” δίνοντας το πράσινο φως (και με τη “βούλα” του νόμου) στην ασυδοσία των εργοδοτών, εν μέσω, μάλιστα, του lockdown!

Ο νέος εργασιακός μεσαίωνας πάει πακέτο με τους νόμους που απαγορεύουν απεργίες και κινητοποιήσεις, διευκολύνουν απολύσεις συνδικαλιστών, δημιουργούν το “ηλεκτρονικό φακέλωμα – μητρώο”, με οικονομικές και ποινικές ευθύνες των σωματείων, ιδιωτικοποιούν την Κοινωνική Ασφάλιση και τόσα άλλα αντεργατικά νομοθετήματα.

Απαιτούμε και εμείς, να μην κατατεθεί το νέο νομοσχέδιο που φέρνει ανατροπές στις εργατικές κατακτήσεις του τελευταίου αιώνα.

Να ενισχυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί καταστρατήγησης των αδήλωτων υπερωριών.

Να προστατευθεί η υγεία από την πανδημία, με ενίσχυση των δημόσιων υγειονομικών δομών και τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων, για να έλθουμε με την πάροδο του χρόνου σε μια κανονικότητα χωρίς εισαγωγικά.

Η Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος, συμμετέχει στις απεργιακές συγκεντρώσεις της φετινής εργατικής Πρωτομαγιάς, πανελλαδικά, την Πέμπτη 6 Μάη 2021, με τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας (μάσκες – αποστάσεις).

Για την Αθήνα θα δώσουμε το παρόν μας στις 10:00´, στην πλατεία Συντάγματος (Όθωνος και Αμαλίας)

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Α.Π.Σ.

Δείτε ακόμα...