Ισράηλ – ΗΠΑ: Πληθαίνουν οι λεγόμενες «συμφωνίες του Αβραάμ»…

Συμφωνία για την επίσημη σύναψη διμερών σχέσεων Σουδάν – Ισραήλ υπέγραψαν την Τετάρτη ο Σουδανός υπουργός Αμυνας, Νάσουρ Αλντιν Αμντούλ Μπάρι, και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, με αφορμή τη μονοήμερη επίσημη επίσκεψη στο Χαρτούμ.

Είναι ενδιαφέρον το γεγονός πως κατά την υπογραφή δεν παρέστη Ισραηλινός αξιωματούχος αλλά ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών μερικούς μήνες μετά την εκεί επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, που μετέβη το καλοκαίρι στο Σουδάν.

Ο Σουδανός υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε πως η εξέλιξη εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των λεγόμενων «συμφωνιών του Αβραάμ», όπως ονομάζεται η διαδικασία αποκατάστασης των σχέσεων του Ισραήλ με αραβικά κράτη και καθοδηγείται από τις ΗΠΑ εξυπηρετώντας τους σχεδιασμούς των αστικών τάξεων αυτών των χωρών.

Κατά την επίσημη επίσκεψη του Στίβεν Μνούτσιν στο Χαρτούμ, έγινε πρώτα δεκτός από τον υπηρεσιακό ομόλογό του, Χίμπα Μοχάμεντ Αλι και στη συνέχεια από τον Αμερικανό επιτετραμμένο στο Σουδάν Μπράιαν Σούκαν.

Η συνάντηση Σίσι – Μνούτσιν

Την Τρίτη, ο Μνούτσιν είχε μεταβεί στο Κάιρο όπου συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Σίσι και συζήτησαν τις περιφερειακές εξελίξεις και την επανέναρξη (την περασμένη Κυριακή) των μαραθώνιων συνομιλιών Αιγύπτου, Σουδάν και Αιθιοπίας για τη διαχείριση των υδάτων του ποταμού Νείλου, ενόψει της ολοκλήρωσης του τεράστιου Φράγματος Αιθιοπικής Αναγέννησης, στο οποίο θα λειτουργήσει ο μεγαλύτερος υδροηλεκτρικός σταθμός παραγωγής Ενέργειας στην Αφρική.

Σε ανακοίνωση που εξεδόθη μετά τη συνάντηση του Προέδρου Σίσι και του Αμερικανού υπουργού αναφέρεται πως συζήτησαν «διμερή και περιφερειακά θέματα, συμπεριλαμβανομένης της επανέναρξης συνομιλιών για το Αιθιοπικό Φράγμα».

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...