Θάλασσα Μπάρεντς: Πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και της Βρετανίας μετά από τρεις δεκαετίες

Θάλασσα Μπάρεντς
Φώτο Αρχείου / Θάλασσα Μπάρεντς / Πηγή: Google maps

Τέσσερα πλοία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού και ένα του βρετανικού εισήλθαν στην Θάλασσα Μπάρεντς της Αρκτικής, σύμφωνα με ανακοίνωση του έκτου αμερικανικού στόλου. Το γεγονός αυτό σημειώνεται για πρώτη φορά μετά από τριάντα χρόνια.

Στην περιοχή των διεθνών υδάτων εισήλθαν τρία αμερικανικά αντιτορπιλικά συνοδευόμενα από αμερικανικό υποστηρικτικό και μία φρεγάτα του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού της Βρετανίας. Τα πλοία εκτέλεσαν ανθυποβρυχιακή άσκηση.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ειδοποιήθηκε για αυτή την ενέργεια, την 1η Μάη από τους Αμερικάνους.

Η Λίσα Φραντσέττι, διοικητής του έκτου αμερικανικού στόλου, που εδρεύει στη Νάπολη της Ιταλίας, δήλωσε πως “σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να διατηρήσουμε τη σταθερότητα των επιχειρήσεων μας στο Ευρωπαϊκό θέατρο, παίρνοντας ασφαλή μέτρα για να προστατέψουμε την υγεία του δυναμικού μας”. Ενώ πρόσθεσε πως “παραμένουμε προσηλωμένοι στην προώθηση της περιφερειακής ασφάλειας και ευστάθειας, οικοδομώντας εμπιστοσύνη και ενισχύοντας την ετοιμότητα στην Αρκτική”.


Η αμερικανική κυβέρνηση επικεντρώνεται ολοένα και περισσότερο στην Αρκτική. Όπου οξύνονται περαιτέρω οι αντιθέσεις, με κύριους παίκτες τις ΗΠΑ, τη Ρωσία αλλά και την Κίνα.

Εκτός από τα τεράστια αποθέματά της σε υδρογονάνθρακες, η Αρκτική αποτελεί πεδίο σφοδρού ανταγωνισμού και λόγω του Βορειοανατολικού Περάσματος. Το οποίο η Ρωσία ελπίζει να εκμεταλλευτεί στο μέλλον – με το λιώσιμο των πάγων – ως μια μεγάλη εμπορική οδό που θα συνδέει την Ευρώπη με την Ασία.

Με πληροφορίες από navalnews

Δείτε ακόμα...