Προδικτατορικές «ανδραγαθίες» στο στρατό

Είναι πολύ χρήσιμο οι φαντάροι και ο λαός, να γνωρίζουν γεγονότα που αφορούν το στρατό. Γι΄ αυτό παραθέτουμε το κείμενο που ακολουθεί, μαζί με τους σχολιασμούς εφημερίδων της δεκαετίας του 1960.

Υπόθεση του φαντάρου Ευάγγελου Παλάσκα

Το Σεπτέμβρη του 1963, τις εφημερίδες της εποχής, όπως Αυγή, Αθηναϊκή, Βήμα, Νέα, απασχόλησε η καταγγελία του στρατιώτη Ευάγγελου Παλάσκα, ότι βασανίστηκε στο 508 Τάγμα Πεζικού στη Γουμένισσα του Κιλκίς που υπηρετούσε τη θητεία του.

Αφορμή για το συμβάν υπήρξε η καθυστέρηση για δεκαπέντε λεπτά (15) του φαντάρου στο βραδινό προσκλητήριο της μονάδας στις 16 Σεπτέμβρη 1963.

Σύμφωνα με τις περιγραφές του πατέρα του, Αγαμέμνων Παλάσκα, ο στρατιώτης διατάχτηκε να περιμένει το λοχαγό, ο οποίος και εμφανίστηκε στις 23.00. Επιτέθηκε στο στρατιώτη και με τα χέρια του προκάλεσε, σωματικές κακώσεις στο λαιμό του.

Στη συνέχεια ο στρατιώτης παρουσία δύο αξιωματικών της μονάδας, δέθηκε από δύο υπαξιωματικούς ή οπλίτες με καλώδιο.

Ο πατέρας του Παλάσκα με επιστολή του, που δημοσίευσαν οι εφημερίδες, αναφέρει ότι ο γιος του μπροστά στην απαράδεκτη ενέργεια, που αντιβαίνει ακόμα και στον στρατιωτικό κανονισμό αντέδρασε, έσπασε το τζάμι του παραθύρου και καλούσε σε βοήθεια τον διοικητή του Τάγματος.

Μπροστά στην αντίδραση αυτή του στρατιώτη, ο αξιωματικός του επιτέθηκε τραυματίζοντάς τον με μαχαίρι στο χέρι.

Την ίδια στιγμή έφθασε ο διοικητής της μονάδας που μετέφερε τον αιμόφυρτο στρατιώτη στο νοσοκομείο της Γουμένισας και λόγω της σοβαρότητας του τραύματος, μεταφέρθηκε στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια ο πατέρας του στρατιώτη με νέα επιστολή του, διαμαρτύρεται διότι οι ανακρίσεις για το συμβάν άρχισαν οχτώ μέρες μετά τον τραυματισμό του.

Ανακοίνωση για το συμβάν εξέδωσε το υπουργείο Άμυνας και ανάφερε ότι η στάση του στρατιώτη ήταν προκλητική και αντιπειθαρχική, με αποτέλεσμα ο αξιωματικός υπηρεσίας να διατάξει την μεταφορά του στο Πειθαρχείο. Ο στρατιώτης αρνήθηκε όπως ισχυρίστηκε το υπουργείο, προσπάθησε να διαφύγει, σπάζοντας υαλοπίνακα του γραφείου του αξιωματικού υπηρεσίας, με αποτέλεσμα τον αυτοτραυματισμό του.

Σύμφωνα με το υπουργείο από τα παραπάνω συμπεραίνονται από την προανάκριση και από το πόρισμα προκύπτει, ότι ο στρατιώτης Παλάσκας Ευάγγελος αυτοτραυματίστηκε, είναι κομμουνιστικών φρονημάτων και προφανώς εκτελούσε εντολή για να δημιουργήσει επεισόδιο για κομματική εκμετάλλευση. Το πόρισμα μάλιστα επισημαίνει και δύο άλλους κομμουνιστές στρατιώτες που ήταν συνεργοί του και συγκατηγορούμενοί του.

Βουλευτές της ΕΔΑ κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή και αποκάλυψαν ότι ο στρατιώτης δέθηκε σε δέντρο, βασανίστηκε και εκτοξεύτηκε εναντίον του μαχαίρι με σκοπό να καρφωθεί στο στήθος του.

Ο στρατιώτης απόφυγε το μαχαίρι με τη βοήθεια του χεριού του για να προφυλαχτεί, με αποτέλεσμα το μαχαίρι να του κόψει τις αρτηρίες και τα νεύρα του χεριού του.

Με την υπόθεση ασχολήθηκε στη στήλη του «Εύθυμα και σοβαρά» ο Δημήτρης Ψαθάς, αφού όπως γράφει διάβασε αυτές τις φρικαλέες λεπτομέρειες στα «Νέα» και στο «Βήμα». Μάλιστα όπως αναφέρει στη στήλη του, δεν γράφει παράπονα στρατιωτών ή συγγενών τους που αφορούν την κακομεταχείρισή τους, διότι κάθε τι που γράφεται για το στρατό θεωρείται υπονόμευση.

Αναφέρει μάλιστα ότι έχει κακή πείρα, διότι μια φορά που καταχώρησε στη στήλη του παράπονα συγγενών ενός στρατιώτη για βάρβαρη μεταχείριση, δέχτηκε στο γραφείο του αξιωματικούς του ανακριτικού γραφείου που ήθελαν να μάθουν από που προέρχεται η καταγγελία – χωρίς αποτέλεσμα, όπως γράφει ο Ψαθάς.

Λίγο πριν την απόλυσή του ο Ευάγγελος Παλάσκας στο τέλος του Σεπτέμβρη 1963, πέρασε στρατοδικείο για τα παραπάνω γεγονότα και τιμωρήθηκε με δύο χρόνια φυλακή και έκτισε μέρος της ποινής του στο Επταπύργιο στη Θεσσαλονίκη. Το Φλεβάρη του 1964 έγιναν εκλογές και η Ένωση Κέντρου σχημάτισε κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Γεώργιο Παπανδρέου. Ο Παλάσκας έκανε αίτηση για αναθεώρηση της ποινής του και το αναθεωρητικό δικαστήριο αποφάσισε τη μεταφορά του στρατιωτικές φυλακές στο Μπογιάτι και όρισε τη νέα ποινή του όσους μήνες είχε κάνει μέχρι τότε στις στρατιωτικές φυλακές. Έτσι απολύθηκε από το στρατό τον Ιούνη του 1964.

Το alt.gr παρουσιάζει υλικό από δημοσιεύματα της εποχής που παραχώρησε στο αρχείο του ΚΚΕ, ο Ευάγγελος Παλάσκας.

Βασίλης Δ.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...