Πυρκαγιές στην Αττική: Πάλι κουρελόχαρτο οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για «ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού»

Δορυφορική εικόνα της πυρκαγιάς στην Πέντελη, Τετάρτη 20 Ιουλίου, ώρα 12:05 / Πηγή: meteo.gr

Δύο μέρες έκαιγε η φωτιά στην Ανατολική Αττική στον ορεινό όγκο της Πεντέλης, η οποία ξεκίνησε την Τρίτη το απόγευμα κάνοντας στάχτη χιλιάδες στρέμματα γης και καταστρέφοντας δεκάδες κατοικίες, ενώ χτες εκδηλώθηκε και πάλι το απόγευμα νέα επικίνδυνη πυρκαγιά στη Δυτική Αττική στην περιοχή της Βένιζας των Μεγάρων, που απειλούσε επίσης κατοικημένη περιοχή, αλλά και στη Σαλαμίνα.

Οι κάτοικοι της Αττικής βιώνουν για άλλη μια φορά τον πύρινο εφιάλτη, γεγονός που κάνει και πάλι «κουρελόχαρτο» τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις περί «ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού αυτή την αντιπυρική περίοδο».

Ανεξέλεγκτη έκαιγε πυρκαγιά χτες νωρίς το απόγευμα, πλησιάζοντας σπίτια στον οικισμό Ζάχουλη, κοντά στο Αλεποχώρι, με το ζήτημα της ενίσχυσης των επίγειων και εναέριων δυνάμεων να έχει άμεσο επείγοντα χαρακτήρα.

Η φωτιά εκδηλώθηκε πριν τις δύο το μεσημέρι στη Βένιζα, κοντά στη θέση Κορώνα, σε αραιοκατοικημένη περιοχή καίγοντας πεύκα, φυστικόδεντρα και ελαιόδεντρα, προκαλώντας ζημιές σε εξοχικά και αποθήκες. Η πυρκαγιά άρχισε να επεκτείνεται και οι κάτοικοι της περιοχής Ζάχουλη κλήθηκαν να εκκενώσουν προληπτικά τα σπίτια τους προς το Αλεποχώρι.

Πυρκαγιά μαινόταν και στον λόφο Πατρίς στη Σαλαμίνα. Λίγο πριν από τις 18.45 εστάλη μήνυμα από το «112» προς τους κατοίκους να εκκενώσουν την περιοχή.

Πηγή: twitter

Ο δήμαρχος Σαλαμίνας Γ. Παναγόπουλος είπε στην τηλεόραση του «Alpha» πως οι τρεις ταυτόχρονες πυρκαγιές δεν ήταν τυχαίο γεγονός και άφησε σαφείς υπόνοιες για εμπρησμό.

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε και σε χαμηλή βλάστηση στην οδό Ανθέων στο Μαρκόπουλο. Επιχείρησαν δέκα πυροσβέστες με πέντε οχήματα και δυο ελικόπτερα, ενώ η φωτιά ελέγχθηκε γρήγορα.

Κοινό χαρακτηριστικό και σε αυτές τις πυρκαγιές κοντά σε οικισμούς είναι η ανυπαρξία προληπτικών μέτρων, τα ακαθάριστα δάση με τα ξερά χόρτα να αποτελούν την εύφλεκτη ύλη, αφού τα Δασαρχεία δεν μπορούν να επιτελέσουν το έργο τους, όντας υποστελεχωμένα και υποχρηματοδοτούμενα, ενώ ισχύει ο αντεπιστημονικός διαχωρισμός της δασοπροστασίας από τη δασοπυρόσβεση και μεγάλες είναι οι ελλείψεις των δυνάμεων της Πυροσβεστικής σε έμψυχο υλικό και μέσα.

Κι ενώ αυτή η εγκληματική πολιτική συνεχίζεται, και πάλι τα κυβερνητικά επιτελεία συνεχίζουν το ίδιο τροπάρι για τα «ακραία φαινόμενα» της «κλιματικής αλλαγής», για τους «ισχυρούς ανέμους» που δεν είναι σύμμαχος στην κατάσβεση, το μικροκλίμα της φωτιάς, το ανάγλυφο της περιοχής, αλλά και το αυτάρεσκο δίλημμα τουλάχιστον να μην έχουμε νεκρούς, βάζοντας τον πήχη στην τραγωδία με τους 100 νεκρούς στο Μάτι. Ετσι μοναδική διέξοδος είναι η εκκένωση των περιοχών με το μήνυμα «112», το «όπου φύγει – φύγει» και ας γίνουν όλα στάχτη.

Δείτε ακόμα...