Ρωσία-Κίνα: Δυνάμεις από το εξωτερικό προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση στη Μιανμάρ

Το Προεδρικό Μέγαρο της Μιανμά
Φώτο Αρχείου, Το Προεδρικό Μέγαρο της Μιανμάρ, Πηγή: Wikipedia

Οι ΥΠΕΞ Ρωσίας και Κίνας ζήτησαν διευθέτηση της «υπάρχουσας κρίσης» στη Μιανμάρ, στο πλαίσιο του Συντάγματος της χώρας, και ανέφεραν ότι «δυνάμεις από το εξωτερικό προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση».

Στο μεταξύ, οι πραξικοπηματίες στη Μιανμάρ αναγνώρισαν ότι τουλάχιστον 164 διαδηλωτές έχουν χάσει τη ζωή τους, συνεχίζοντας να κατηγορούν για άσκηση βίας όσους αντιδρούν στην ανατροπή της κυβέρνησης του «Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία».

Να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις τη Δευτέρα εναντίον ατόμων που εμπλέκονται στο πραξικόπημα και την καταστολή των διαδηλωτών.

Στα 11 άτομα που ονόμασε η ΕΕ περιλαμβάνεται ο στρατηγός Min Aung Hlaing, αρχηγός του στρατού και τώρα επικεφαλής της στρατιωτικής κυβέρνησης.

Η ΕΕ έχει ήδη κάνει εμπάργκο όπλων στη Μιανμάρ και έχει επιβάλει κυρώσεις σε ορισμένους ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματούχους από το 2018. Η Ουάσινγκτον είχε ήδη τιμωρήσει τον Min Aung Hlaing και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα επέκτειναν τα ονόματα στη λίστα.

Η στρατιωτική κυβέρνηση δήλωσε ότι συνεργάζεται με πέντε γειτονικές χώρες – Μπαγκλαντές, Κίνα, Ινδία, Λάος και Ταϊλάνδη – και εκτιμά και σέβεται τα λόγια τους. Η Κίνα έχει σημαντικά επιχειρηματικά συμφέροντα στη Μιανμάρ και είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με δικαίωμα αρνησικυρίας.

Πηγή: aljazeera.com

Δείτε ακόμα...