Σαν σήμερα 1 Αυγούστου – Γεγονότα σημαντικά και πρόσωπα που σημάδεψαν το χρόν

Σαν Σήμερα 1/8

10 π.χ.

Γεννιέται ο Κλαύδιος, Ρωμαίος αυτοκράτορας.

Αρχαία Ρώμη - αυτοκράτορας Κλαύδιος
Προτομή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Κλαύδιου

30 π.χ.

Πεθαίνει ο Μάρκος Αντώνιος, Ρωμαίος στρατηγός και πολιτικός. Συμμετείχε στη δεύτερη τριανδρία, μαζί τους Οκταβιανό και Λέπιδο.

Μάρκος Αντώνιος
Προτομή του Μάρκου Αντώνιου

30 π.χ.

Ο Οκταβιανός (αργότερα γνωστός ως Αύγουστος) εισέρχεται στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, θέτοντάς την υπό τον έλεγχο της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας.

527

Ο Ιουστινιανός Α´ γίνεται αυτοκράτορας της Βυζαντινής αυτοκρατορίας.

Βυζάντιο - Φλάβιος Πέτρος Σαββάτιος Ιουστινιανός
Ψηφιδωτό με τη μορφή του αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ιουστινιανό Α’

902

Το Ταυρομένιο, το τελευταίο βυζαντινό οχυρό στη Σικελία, καταλαμβάνεται από το στρατό των Αγλαβίδων, ολοκληρώνοντας τη μουσουλμανική κατάκτηση της Σικελίας.

1203

Ο αποκατεστημένος Βυζαντινός αυτοκράτορας Ισαάκιος Β΄ Άγγελος ανακηρύσσει το γιο του, Αλέξιο Δ΄ Άγγελο, συναυτοκράτορα μετά από πιέσεις των δυνάμεων της Δ΄ Σταυροφορίας.

1495

Γεννιέται ο Γιαν φαν Σκόρελ (Jan van Scorel), σημαντικός Ολλανδός ζωγράφος που πιστώνεται με την εισαγωγή της υψηλής ιταλικής αναγεννησιακής τέχνης στην Ολλανδία, όπως είχε κάνει στο παρελθόν ο δάσκαλός του, Γιαν Μαμπούζε (1478–1532), στις Βρυξέλλες.

Γιαν φαν Σκόρελ
Προσωπογραφία του Γιαν φαν Σκόρελ από τον Αντόνις Μορ φαν Ντάσχορστ

Θεωρείται δε ένας από τους θεμελιωτές του ολλανδικού Μανιερισμού.

Γιαν φαν Σκόρελ
Γιαν φαν Σκόρελ – «Η Βάπτιση του Χριστού», 1528

1498

Ο Χριστόφορος Κολόμβος γίνεται ο πρώτος Ευρωπαίος που επισκέπτεται τη χώρα που σήμερα ονομάζεται Βενεζουέλα.

Θαλασσοπόροι - Χριστόφορος Κολόμβος
Ο Χριστόφορος Κολόμβος

1571

Ολοκληρώνεται η κατάκτηση της Κύπρου από τους Οθωμανούς, με την παράδοση της Αμμοχώστου.

1664

Ο αυστριακός στρατός με επικεφαλής τον Ραϊμόντο Μοντεκκούκολι νικά τις οθωμανικές δυνάμεις στη μάχη του Αγίου Γοτθάρδου.

Μάχη του Αγίου Γοτθάρδου
Η Μάχη του Αγίου Γοτθάρδου

1714

Ο Γεώργιος, εκλέκτορας του Αννόβερου, γίνεται βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας ως Γεώργιος Α΄, σηματοδοτώντας την έναρξη της Γεωργιανής εποχής της βρετανικής ιστορίας.

Γεώργιος Α΄, Βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας
Γεώργιος Α΄, Βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας – πίνακας του Γκόντφρεϋ Κνέλλερ

1744

Γεννιέται ο Ζαν Μπατίστ Πιέρ Αντουάν ντε Μονέ, Σεβαλιέ ντε λα Μαρκ (Jean-Baptiste Pierre Antoine de Monet, Chevalier de la Marck), συχνά γνωστός απλώς ως Λαμάρκ.

Ήταν Γάλλος φυσιοδίφης, ακαδημαϊκός και υποστηρικτής της ιδέας ότι η εξέλιξη συμβαίνει και διεξάγεται σύμφωνα με φυσικούς νόμους.

Λαμάρκ
Ο Λαμάρκ

1774

Ο Άγγλος θεολόγος, φιλόσοφος, χημικός και πολιτικός επιστήμονας Τζόζεφ Πρίστλεϊ (Joseph Priestley) απομονώνει το στοιχείο του οξυγόνου από τον αέρα.

Τζόζεφ Πρίστλεϊ
Ο Τζόζεφ Πρίστλεϊ

1800

Ψηφίζεται η Πράξη της Ένωσης του 1800, με την οποία το Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και το Βασίλειο της Ιρλανδίας συγχωνεύονται στο Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας.

1819

Γεννιέται ο Αμερικανός συγγραφέας Χέρμαν Μέλβιλ (Herman Melville), δημιουργός του «Μόμπι Ντικ».

Χέρμαν Μέλβιλ
Ο Χέρμαν Μέλβιλ

Το 1841 επιβιβάζεται σε φαλαινοθηρικό πλοίο και διασχίζει επί τέσσερα ολόκληρα χρόνια τις θάλασσες του Νότου.

Τον Ιούλη του 1851 εκδίδει το αριστούργημά του «Μόμπι Ντικ – φάλαινα», που θεωρείται το καλύτερο έργο του.

Για να ζήσει ο Μέλβιλ δέχεται μια θέση τελωνειακού υπαλλήλου στη Νέα Υόρκη, στην οποία παραμένει από το 1866 ως το 1885.

Κατά τα έτη αυτά δημοσίευσε μερικά διηγήματα και μυθιστορήματα όπως: «Ισραέλ Πόρετ: τα πενήντα χρόνια της εξορίας του» – 1885, «Μπενίτο Σερένο» – 1856, «Διηγήματα» – 1856, «Ο έμπιστος άνθρωπος», «Μια μασκαράτα» – 1857. Ο Χέρμαν Μέλβιλ πέθανε στην αφάνεια το 1891, ενώ το έργο του εκτιμήθηκε τον 20ό αιώνα.

1821

Εκδίδεται στην Καλαμάτα από τον Θεόκλητο Φαρμακίδη η πρώτη ελληνική εφημερίδα, υπό τον τίτλο Σάλπιγξ Ελληνική.

"Σάλπιγξ Ελληνική" - η πρώτη ελληνική εφημερίδα
“Σάλπιγξ Ελληνική” – η πρώτη ελληνική εφημερίδα

1831

Σε μια από τις πολλές ενδοαστικές συγκρούσεις για την εξουσία στο υπό σύσταση ανεξάρτητο ελληνικό αστικό κράτος, ο Μιαούλης (των «Συνταγματικών»), στριμωγμένος από τους Ρώσους και τις κυβερνητικές δυνάμεις του Καποδίστρια, καταστρέφει στον Πόρο τον ελληνικό στόλο.

Ο Ανδρέας Μιαούλης
Ο Ανδρέας Μιαούλης

1834

Καταργείται η δουλεία στη Βρετανική Αυτοκρατορία καθώς τίθεται σε ισχύ η Πράξη κατάργησης της δουλείας του 1833.

1894

Ξεσπάει ο Α΄ Σινοϊαπωνικός Πόλεμος μεταξύ της Ιαπωνίας και της Κίνας για την Κορέα.

1914

Αρχίζει ο Α’ Παγκόσμιος ιμπεριαλιστικός Πόλεμος.

Αφορμή για την έκρηξη του πολέμου υπήρξε η δολοφονία του αρχιδούκα της Αυστροουγγαρίας Φραγκίσκου – Φερδινάνδου και της γυναίκας του από έναν Σέρβο εθνικιστή στις 28 Ιούνη 1914.

Στη Σερβία στάλθηκε τελεσίγραφο, σύμφωνα με το οποίο η Αυστρία θεωρούσε απολύτως υπεύθυνη τη Σερβία και έθετε εντελώς απαράδεκτους όρους. Στη συνέχεια και χωρίς να λάβει υπόψη της την απάντηση της Σερβίας, κήρυξε πόλεμο εναντίον της, στις 28 Ιούλη 1914.

Η δολοφονία του αρχιδούκα της Αυστροουγγαρίας δεν ήταν βεβαίως παρά το πρόσχημα του πολέμου, που ήταν αποτέλεσμα των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και έγινε για την ιμπεριαλιστική αναδιανομή του κόσμου, τον έλεγχο των πρώτων υλών και των αγορών, κοκ.

Στιγμιότυπα από την καταστροφή του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου
Στιγμιότυπα από την καταστροφή του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου

Την 1η Αυγούστου η Γερμανία κηρύσσει τον πόλεμο στη Ρωσία και σε πολύ λίγο χρόνο οι εμπόλεμοι αυξάνονται και οι συγκρούσεις γενικεύονται.

Ακολούθως, σχηματίστηκαν οι εξής ιμπεριαλιστικοί συνασπισμοί: Ο συνασπισμός της «Τριπλής Συμμαχίας», στον οποίο ανήκαν η Γερμανία, η Αυστροουγγαρία, η Βουλγαρία και η Τουρκία και ο συνασπισμός της «Αντάντ», στον οποίον ανήκαν η Γαλλία, η Αγγλία, η Ρωσία, η Σερβία, το Μαυροβούνιο, η Ιαπωνία, το Βέλγιο, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Ελλάδα, η Κίνα και οι ΗΠΑ (συνολικά στον πόλεμο μετείχαν με τον έναν ή τον άλλο συνασπισμό 38 χώρες).

Χρήση χημικών αερίων στον Α΄ Παγκόσμιο Πολέμο
Χρήση χημικών αερίων στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη ανθρωποσφαγή έως τότε, με 16 εκατομμύρια νεκρούς και 20 εκατομμύρια τραυματίες.

Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος - στα χαρακώματα
Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος – στα χαρακώματα

1919

Ύστερα από 133 μέρες σκληρών μαχών κατά της ιμπεριαλιστικής επέμβασης και της ντόπιας αντεπανάστασης η Σοβιετική Δημοκρατία της Ουγγαρίας καταλύεται.

Ρουμανικά στρατεύματα στη Βουδαπέστη
Ρουμανικά στρατεύματα στη Βουδαπέστη

1920

Η Λευκορωσία ανακηρύσσεται ανεξάρτητη Σοσιαλιστική Σοβιετική Δημοκρατία.

Η σημαία της Λευκορωσικής ΣΣΔ
Η σημαία της Λευκορωσικής ΣΣΔ

1921

Ο «Ριζοσπάστης» εκδίδεται με τον υπότιτλο «Όργανο του Σοσιαλιστικού Κόμματος και της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας».

Ο «Ριζοσπάστης», με τον υπότιτλο «Όργανο του Σοσιαλιστικού Κόμματος και της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας»
Ο «Ριζοσπάστης», με τον υπότιτλο «Όργανο του Σοσιαλιστικού Κόμματος και της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας»

1927

Οι κομμουνιστές της Κίνας πραγματοποιούν την πρώτη μεγάλη μάχη και πετυχαίνουν την πρώτη μεγάλη νίκη στον εμφύλιο πόλεμο κατά των αστών εθνικιστών («Κουομιντάνγκ»).

Η 1η Αυγούστου θεωρείται έκτοτε και ως η επέτειος ίδρυσης του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας.

Άνδρες του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας το 1927
Άνδρες του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας το 1927

1929

Παρά τα τρομοκρατικά μέτρα της κυβέρνησης Βενιζέλου πραγματοποιούνται μια σειρά εκδηλώσεις στην Θεσσαλονίκη, την Αλεξανδρούπολη, την Κέρκυρα, τη Λάρισα, το Ηράκλειο, κ.α. κατά του Ιδιωνύμου και κατά του πολέμου. Η αστυνομία απαντά με αθρόες συλλήψεις (75 φυλακίζονται στις φυλακές Συγγρού, όπου μετά από απεργία πείνας, η κυβέρνηση αναγκάζεται να τους αφήσει).

1936

Ο Σοσιαλιστής Πρωθυπουργός της κυβέρνησης του Λαϊκού Μετώπου στη Γαλλία Λέων Μπλουμ ανακοινώνει πως η χώρα του θα παρέμενε ουδέτερη απέναντι στον Ισπανικό Εμφύλιο.

Λέων Μπλουμ
Ο Λέων Μπλουμ

Αυτός που επλήγη βεβαίως ουσιαστικά από αυτή την κίνηση δεν ήταν παρά η «αδερφή» κυβέρνηση του Λαϊκού Μετώπου στη Δημοκρατική Ισπανία, στην οποία απαγορεύτηκε η εξαγωγή όπλων, την ίδια στιγμή που οι δυνάμεις του Φράνκο είχαν την αμέριστη υποστήριξη της φασιστικής Ιταλίας και ναζιστικής Γερμανίας (αλλά και μιας σειράς μονοπωλιακών ομίλων «δημοκρατικών» χωρών).

1943

Αρχίζει τη λειτουργία της στο Περτούλι Θεσσαλίας η Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών του ΕΛΑΣ. Από τη σχολή αυτή αποφοίτησαν συνολικά έως την απελευθέρωση 1.260 ανθυπολοχαγοί του ΕΛΑΣ.

Απόφοιτοι της Σχολής Εφέδρων Αξιωματικών του ΕΛΑΣ
Απόφοιτοι της Σχολής Εφέδρων Αξιωματικών του ΕΛΑΣ

1944

Στις 1-2 Σεπτεμβρίου συνέρχεται στο Νεοχώρι Ευρυτανίας η Πανελλαδική Σύσκεψη του ΕΑΜ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνονται στους αντιπροσώπους, η συνολική δύναμη των εθνικοαπελευθερωτικών οργανώσεων (ΕΑΜ, Εργατικό ΕΑΜ, ΕΠΟΝ, Εθνική Αλληλεγγύη, κλπ.) καταγράφεται ως εξής: Αθήνα-Πειραιάς 250.000, Πελοπόννησος 300.000, Κεντρική & Δυτική Μακεδονία 450.000, Θεσσαλία 280.000, Ήπειρος 70.000, Στερεά-Εύβοια 170.000. Σύνολο: 1.520.000.

1944

Λίγο πριν το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ξεσπά η Εξέγερση της Βαρσοβίας κατά της ναζιστικής κατοχής, στη Βαρσοβία της Πολωνίας.

1951

Ανακοινώνεται επίσημα η ίδρυση της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ).

Το πρακτικό της ίδρυσης της ΕΔΑ συνυπέγραψαν ο Δημοκρατικός Συναγερμός, το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδος, το κόμμα των Αριστερών Φιλελεύθερων (το οποίο και αποχώρησε από την ΕΔΑ το Δεκέμβρη του 1951), το Δημοκρατικό Ριζοσπαστικό Κόμμα.

Λίγες μέρες αργότερα ανακοίνωσαν τη συμμετοχή τους η Ένωσις Δημοκρατικών Αριστερών και η Δημοκρατική Ένωσις. Δίχως να φαίνεται επίσημα, το πρακτικό της ίδρυσης της ΕΔΑ συνυπέγραφε και το Αγροτικό Κόμμα Ελλάδας που από το 1947 είχε κηρυχτεί παράνομο όπως και το ΚΚΕ.

ΕΔΑ
Το σήμα της ΕΔΑ

Σχετικά με την ίδρυση της ΕΔΑ, ο Β΄ Τόμος του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ εκτιμά: «Η επιλογή του ΚΚΕ για τη δημιουργία της ΕΔΑ ήταν λαθεμένη, γιατί αποτελούσε σχήμα συμμαχίας πολιτικών δυνάμεων και όχι κοινωνικοπολιτικό μέτωπο πάλης. Η δημιουργία της αντανακλούσε δύο σημαντικά προβλήματα στην πολιτική του ΚΚΕ:

  1. Τη λαθεμένη προγραμματική αντίληψη του Κόμματος που ακολουθούσε τη λογική των σταδίων και διαχώριζε το πρόγραμμα σε μίνιμουμ και μάξιμουμ, αντίληψη από την οποία απέρρεε και η λαθεμένη πολιτική συμμαχιών.
  2. Την επίδραση των προβλημάτων στρατηγικής στην επεξεργασία και πρακτική για το συνδυασμό της παράνομης και της νόμιμης δουλειάς, έτσι ώστε η αυτοτελής οργάνωση και φυσιογνωμία του Κόμματος να εκφράζεται σε κάθε περίπτωση στο κίνημα, σε όλες τις μορφές της ταξικής πάλης.

Μέρος αυτής της πάλης είναι και να διεκδικεί το Κόμμα την ανοιχτή δημόσια αναγνώριση της δράσης του, ανεξάρτητα από το αν έχει νομιμοποιηθεί από το αστικό κράτος»

1960

Η Δαχομέη (σημερινό Μπενίν) ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία.

1960

Το Ισλαμαμπάντ ανακηρύσσεται ομοσπονδιακή πρωτεύουσα της κυβέρνησης του Πακιστάν.

1964

Το Βελγικό Κογκό μετονομάζεται σε Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

1973

Πεθαίνει ο παλαίμαχος κομμουνιστής και Πρόεδρος της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας Βάλτερ Ούλμπριχτ.

Ο Βάλτερ Ούλμπριχτ (πηγή: Bundesarchiv)
Ο Βάλτερ Ούλμπριχτ (πηγή: Bundesarchiv)

1973

Αυτοκτονεί στο Σουργκούτ της Σιβηρίας ο Νίκος Ζαχαριάδης.

Στο τελευταίο γράμμα της ζωή του, προς την καθοδήγηση του ΚΚΕ, ο Ν. Ζαχαριάδης θα υπογραμμίζει: «Στη ζωή μου, έκανα πολλά λάθη και στραβά. Ο αναμάρτητος πρώτος το λίθο βαλέτω. Όμως με κατηγόρησαν ότι πρόδωσα το ΚΚΕ και τον αγώνα και με διέγραψαν απ’ το κόμμα… Το ΚΚΕ ήταν και παραμένει το κόμμα μου και κανένας δεν μπορεί να το χτυπήσει και να το λερώσει χρησιμοποιώντας το όνομά μου… Με το ΚΚΕ δεν είχα ούτε έχω ανοιχτούς λογαριασμούς. Ούτε μπορούσα ποτέ να ‘χω».

Νίκος Ζαχαριάδης
Ο Νίκος Ζαχαριάδης

Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Κόμματος τον Ιούλιο του 2011, εκτιμώντας συνολικά και σε βάθος την πορεία και την προσφορά του Ν. Ζαχαριάδη (στα πλαίσια της συγγραφής του Β’ Τόμου του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ), ακύρωσε όλες τις προηγούμενες αποφάσεις της 6ης και της 7ης Ολομέλειας (1956 και 1957) σε βάρος του, καθώς και τα πορίσματα του 1964 και του 1967, ενώ αποφάσισε την πλήρη αποκατάστασή του στο ΚΚΕ.

Νίκος Ζαχαριάδης
Ο Νίκος Ζαχαριάδης στο Βόλο

Μεταξύ άλλων εκτιμήθηκε πως «η καθαίρεση του Ν. Ζαχαριάδη και η διαγραφή του ήταν πράξεις άδικες. Η κατηγορία εναντίον του, για συνεργασία με τον εχθρό ήταν πράξη συκοφαντική, ενώ οι κατηγορίες για καλλιέργεια της προσωπολατρίας και για την εγκαθίδρυση στο ΚΚΕ ανώμαλου εσωκομματικού καθεστώτος αποτελούσαν προπέτασμα καπνού και πρόσχημα για να περάσει στην πλειοψηφία των μελών της ΚΕ και του Κόμματος η δεξιά οπορτουνιστική στροφή…

ΚΚΕ - Νίκος Ζαχαριάδης
Ο Νίκος Ζαχαριάδης μετά την επιστροφή του από την Τασκένδη

Η παραπάνω αποτίμηση του Ν. Ζαχαριάδη ως ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ γίνεται ως στοιχείο κρίσης της ωριμότητας και ικανότητας του ΚΚΕ στην καθοδήγηση της ταξικής πάλης σε ιδιαίτερα οξυμένες συνθήκες. Ωστόσο δεν παραβλέπονται οι αρνητικές επιδράσεις της ιδεολογικής κατάστασης και των πολιτικών επιλογών του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος…

Ο Νίκος Ζαχαριάδης, Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ από το 1931-1935 και Γενικός Γραμματέας της έως το 1956, ήταν ηγέτης αφοσιωμένος στην υπόθεση της εργατικής τάξης, στον προλεταριακό διεθνισμό, στην πάλη για την κοινωνική απελευθέρωση.

Νίκος Ζαχαριάδης
Ο Νίκος Ζαχαριάδης με την Ρ. Κουκούλου

Ηγήθηκε του Κόμματος σε συνθήκες σκληρής ταξικής πάλης, διώξεων, εκτελέσεων, δράσης των κρατικών εγχώριων και ξένων μυστικών υπηρεσιών κατά του ΚΚΕ, ακόμα και διάβρωσης των κομματικών του οργανώσεων στα χρόνια της δικτατορίας του Μεταξά.

Είχε σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη του ΚΚΕ στα χρόνια 1931-1936, ενώ πρωτοστάτησε στη δημιουργία και στην ηρωική πάλη του ΔΣΕ (1946-1949), της κορυφαίας εκδήλωσης της ταξικής πάλης στην Ελλάδα κατά τον 20ό αιώνα. Έδειξε ακλόνητη επιμονή στην ανάγκη ύπαρξης και ενίσχυσης των παράνομων κομματικών οργανώσεων στα χρόνια 1949-1955, στο συνδυασμό της παράνομης με τη νόμιμη δράση.

Νίκος Ζαχαριάδης
Ο Νίκος Ζαχαριάδης μιλάει σε μαχητές του ΔΣΕ

Τον διέκριναν επαναστατική επαγρύπνηση, ταχύτητα στην ανάληψη πρωτοβουλιών, σθένος στην υπεράσπιση της γνώμης του. Ήταν λαϊκός ηγέτης, με διάθεση και πνεύμα ασυμβίβαστο, πρωτοπόρο και μαχητικό.

Νίκος Ζαχαριάδης
Ο Νίκος Ζαχαριάδης στο βήμα του 7ου Συνεδρίου

Ο Νίκος Ζαχαριάδης έζησε κρατούμενος στα κάτεργα της 4ης Αυγούστου από το 1936 μέχρι το 1941, όταν η ελληνική κυβέρνηση τον παρέδωσε στους Γερμανούς κατακτητές. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Γκεστάπο της Βιέννης και από εκεί στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Νταχάου, μέχρι το Μάη του 1945. Πέρασε την εννιάχρονη δοκιμασία αλύγιστος…».

Νίκος Ζαχαριάδης
Ο Νίκος Ζαχαριάδης στην Τασκένδη

1974

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εγκρίνει την εγκατάσταση ΟΥΝΦΙΚΥΠ για να δημιουργήσει «Πράσινη Γραμμή», διαιρώντας την Κύπρο σε δύο ζώνες.

Στρατιώτες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ
Στρατιώτες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

1976

Ο αυστριακός πιλότος της Φόρμουλα 1 Νίκι Λάουντα (Andreas Nikolaus «Niki» Lauda), τραυματίζεται σοβαρά στην πίστα του Νίρνμπουργκρινγκ της Δυτικής Γερμανίας.

Νίκι Λάουντα
Ο Νίκι Λάουντα

Το αυτοκίνητό του αναφλέγεται και ο Λάουντα διασώζεται με σοβαρά εγκαύματα, που θα αφήσουν σημάδια στο πρόσωπό.

1981

Πεθαίνει ο μαθηματικός Λεωνίδας Αλάογλου, που διατύπωσε και το ομώνυμο θεώρημα.

Επιστήμες - Μαθηματικά - Λεωνίδας Αλάογλου
Ο Λεωνίδας Αλάογλου

1997

Πεθαίνει ο σπουδαίος πιανίστας Σβιατοσλάβ Τεοφίλοβιτς Ρίχτερ.

Σβιατοσλάβ Τεοφίλοβιτς Ρίχτερ
Ο Σβιατοσλάβ Τεοφίλοβιτς Ρίχτερ το 1961

Χαρακτηρίστηκε ως ο πιανίστας του 20ού αιώνα. Με όπλα του τη βαθιά γνώση της τεχνικής και την ικανότητα του μυαλού ν’ αναλύει, ο Σοβιετικός πιανίστας – στοχαστής της παρτιτούρας Σβιατοσλάβ Τεοφίλοβιτς Ρίχτερ υπήρξε ένας ιδιαίτερα εμπνευσμένος και κατεξοχήν καινοτόμος ερμηνευτής.

Η σπάνια δεξιοτεχνία του ήταν το όχημα για το συναρπαστικό «ταξίδι» του στην αλήθεια της μουσικής δημιουργίας.

Διάσημος για το βάθος της ερμηνείας του, τη βιρτουόζικη τεχνική του και το τεράστιο ρεπερτόριό του, ο Ρίχτερ είχε τη σπουδαία ικανότητα να αποδίδει το πνεύμα του συνθέτη, σε κάθε του ρεσιτάλ να ανασταίνει το δημιουργό, να τον παρουσιάζει ολοζώντανο στο κοινό.

Κάθε εμφάνισή του αποτελούσε μεγάλο μουσικό γεγονός, όμως εκείνος, παρά τη διεθνή καταξίωσή του, προτιμούσε να παίζει σε μικρές πόλεις της ΕΣΣΔ και του εξωτερικού. Παρά τις επιτυχίες του, παρέμεινε απλός, ταπεινός, αναζητώντας την ουσία των πραγμάτων.

2004

Στην Ασουνσιόν, πρωτεύουσα της Παραγουάη, ξεσπά πυρκαγιά σε σούπερ μάρκετ. Λόγων των ελλιπέστατων μέτρων ασφάλειας, χάνουν τη ζωή τους 396 άτομα και τραυματίζονται περίπου 500.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...