Σαν σήμερα 31 Ιουλίου – Γεγονότα σημαντικά και πρόσωπα που σημάδεψαν το χρόνο

Σαν Σήμερα 31/7

30 π.χ.

Στη Μάχη της Αλεξάνδρειας, ο Μάρκος Αντώνιος επιτυγχάνει μικρή νίκη εναντίον των δυνάμεων του Οκταβιανού αλλά στη συνέχεια οι περισσότεροι στρατιώτες του λιποτακτούν, γεγονός που την επόμενη μέρα τον οδηγεί στην αυτοκτονία.

1009

Ο Πάπας Σέργιος Δ΄ γίνεται ο 142ος Πάπας, καθώς διαδέχεται τον Πάπα Ιωάννη ΙΗ΄.

1423

Κατά τον Εκατονταετή πόλεμο, ο αγγλικός στρατός νικά τον γαλλικό στη μάχη του Κραβάν.

Μάχη του Κραβάν
Η Μάχη του Κραβάν το 1423

1492

Οι Εβραίοι εκδιώκονται από την Ισπανία, καθώς τίθεται σε ισχύ το Διάταγμα της Αλάμπρα.

1498

Στο τρίτο του ταξίδι προς το δυτικό ημισφαίριο, ο Χριστόφορος Κολόμβος γίνεται ο πρώτος Ευρωπαίος που ανακαλύπτει το νησί του Τρινιντάντ.

Θαλασσοπόροι - Χριστόφορος Κολόμβος
Ο Χριστόφορος Κολόμβος

1655

Ο ρωσικός στρατός εισέρχεται στην πρωτεύουσα του Μεγάλου Δουκάτου της Λιθουανίας, Βίλνιους, την οποία θα κατέχει για έξι χρόνια.

1784

Πεθαίνει ο Γάλλος φιλόσοφος Ντενί Ντιντερό (Denis Diderot), μυθιστοριογράφος, θεατρικός συγγραφέας, δοκιμιογράφος, κριτικός της λογοτεχνίας και της τέχνης, ο δημιουργός της περίφημης «Εγκυκλοπαίδειας» (1751-72), που συνοψίζει και εκφράζει το πνεύμα του Διαφωτισμού και ένας από τους μεγαλύτερους διανοητές όλων των εποχών.

Γαλλική Επανάσταση - Ντενί Ντιντερό
Ο Ντενί Ντιντερό

Στην προσπάθεια για τη συγγραφή του μνημειώδους έργου της «Εγκυκλοπαίδειας» πήραν μέρος ορισμένοι από τους πιο φωτισμένους διανοητές εκείνης της περιόδου, όπως ο Ρουσώ, ο Βολταίρος, ο Τιργκό, ο Μοντεσκιέ, ο Κοντιγιάκ, ο Χόλμπαχ και ο Ελβέτιος, που δημιούργησαν και τον κύκλο των «εγκυκλοπαιδιστών».

Οι ιδέες του Ντιντερό επηρέασαν βαθύτατα όλους τους τομείς της κοινωνικής, οικονομικής, πολιτικής, φιλοσοφικής σκέψης. Η «Εγκυκλοπαίδεια» και οι «εγκυκλοπαιδιστές» έπαιξαν σημαντικότατο ρόλο στη διαμόρφωση των επαναστατικών ιδεών στην ανερχόμενη τότε αστική τάξη. Ο Ντιντερό θεωρείται από την άποψη αυτή ένας από τους πνευματικούς ταγούς της Γαλλικής Επανάστασης.

1801

Ο λόρδος Έλγιν μεταφέρει την πρώτη μετόπη από τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στο Λονδίνο.

Έλγιν-  Παρθενώνας - πρώτη μετόπη
Η πρώτη μετόπη του Παρθενώνα στο Λονδίνο

1818

Πεθαίνει ο Νικόλαος Σκουφάς, από τα ιδρυτικά μέλη της Φιλικής Εταιρίας.

Ο Νικόλαος Σκουφάς
Ο Νικόλαος Σκουφάς

1886

Πεθαίνει ο Ούγγρος συνθέτης της κλασσικής μουσικής Φραντς Λιστ (Franz ή Ferenc Liszt).

Ο Φραντς Λιστ
Ο Φραντς Λιστ

Υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους πιανίστες – συνθέτες όλων των εποχών και σίγουρα από τις κορυφαίες φιγούρες του Ρομαντισμού.

Δεξιοτέχνης πιανίστας καθιέρωσε το ρεσιτάλ πιάνου, δίνοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στον ερμηνευτή και συμβάλλοντας δραστικά στην εξέλιξη του οργάνου.

Παράλληλα, ως ανανεωτής και πολυγραφότατος ρομαντικός συνθέτης και μαέστρος, υποστήριξε τα καινούρια ρεύματα και τους νέους συνθέτες, ενώ δεν έλειψαν οι φορές που βρέθηκε αντιμέτωπος με τους εκπροσώπους του ρομαντικού κλασικισμού.

1912

Γεννιέται ο Αμερικανός οικονομολόγος Μίλτον Φρίντμαν, τιμημένος με το Νόμπελ Οικονομίας του 1976 και ηγέτης της Σχολής του Σικάγου.

Μίλτον Φρίντμαν
Ο Μίλτον Φρίντμαν

Το όνομα του Φρίντμαν είναι συνδεδεμένο με μονεταριστικές προσεγγίσεις και κυρίως με την «ελευθερία της αγοράς».

Από τα πρώτα του… πειράματα η χούντα του Αουγκούστο Πινοτσέτ.

1914

Δολοφονείται ο Γάλλος σοσιαλιστής ηγέτης Ζ. Ζωρές, από τους πιο ένθερμους πολέμιους του ιμπεριαλιστικού πολέμου που μόλις άρχιζε.

Παρόλα αυτά, καμιά αντίδραση δεν υπήρξε από τους Γάλλους Σοσιαλδημοκράτες.

Ο Ζαν Ζορές
Ο Ζαν Ζορές

Αντιθέτως, στις 4 Αυγούστου, στην κηδεία του Ζωρές, οι εργάτες άκουσαν από τους ηγέτες του σοσιαλιστικού κόμματος και της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργασίας το προδοτικό σύνθημα της «εθνικής ενότητας» και της κατάπαυσης του ταξικού αγώνα. Οι Γάλλοι σοσιαλσωβινιστές διαβεβαίωναν τους εργάτες πως οι χώρες της Αντάντ είναι τάχα η «αμυνόμενη πλευρά», οι «φορείς της προόδου» στον αγώνα εναντίον του «επιθετικού πρωσσισμού».

1914

Γεννιέται ο Λουί ντε Φυνές (Louis de Funès), Γάλλος ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου.

Λουί ντε Φυνές
Ο Λουί ντε Φυνές

Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους κωμικούς ηθοποιούς στην ιστορία του γαλλικού κινηματογράφου.

1920

Δολοφονείται από βενιζελικούς αξιωματικούς ο αντιβενιζελικός πολιτικός Ίωνας Δραγούμης.

Ίων Δραγούμης
Ίων Δραγούμης

1920

Ξεκινά τις εργασίες του το Ιδρυτικό Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Μεγάλης Βρετανίας (31/7-1/8/1920).

Ο συμμετέχοντες στο Ιδρυτικό Συνέδριο του ΚΚ Μ. Βρετανίας
Ο συμμετέχοντες στο Ιδρυτικό Συνέδριο του ΚΚ Μ. Βρετανίας

1932

Στις Γερμανικές εκλογές του 1932 το Εθνοσοσιαλιστικό Κόμμα του Α. Χίτλερ έρχεται για πρώτη φορά πρώτο συγκεντρώνοντας 37,23% (από 18,25% στις προηγούμενες εκλογές).

Οι Σοσιαλδημοκράτες έρχονται δεύτεροι με 21,58% (-2,55%) και οι Κομμουνιστές τρίτοι με 14,32% (+1,19%).

Φασίστες προπαγνδίζουν το κόμμα του Χίτλερ
Φασίστες προπαγνδίζουν το κόμμα του Χίτλερ

1938

Αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν στη Περσέπολη εγχάρακτες πλάκες από χρυσό και ασήμι του βασιλιά Δαρείου του Μεγάλου.

1940

Σε σύσκεψη των ηγετικών πολιτικών και στρατιωτικών παραγόντων της ναζιστικής Γερμανίας αποφασίζεται η προετοιμασία του πολέμου κατά της Σοβιετικής Ένωσης.

Το επιτελείο του Χίτλερ ενώ προετοιμάζει την επίθεση στην ΕΣΣΔ
Το επιτελείο του Χίτλερ ενώ προετοιμάζει την επίθεση στην ΕΣΣΔ

1943

ΕΑΜίτες της Καλαμάτας ανοίγουν τις αποθήκες των μαυραγοριτών και μοιράζουν τρόφιμα στο λαό.

1944

Πεθαίνει ο Ανέστος Δελιάς (το πραγματικό του όνομα ήταν Αναστάσιος Δέλλιος), ή Ανέστης ή Ανεστάκι, γνωστός και με το παρατσούκλι Αρτέμης.

Ήταν Έλληνας οργανοπαίκτης, συνθέτης, στιχουργός και τραγουδιστής του ρεμπέτικου τραγουδιού.

Το 1935 έγραψε το δημοφιλέστατο τσιφτετέλι «Μέσα στης Πόλης το χαμάμ» (ή «Το χαρέμι στο χαμάμ») που ηχογραφήθηκε σε αυθεντικές εκτελέσεις με τον Παγιουμτζή, τον Παπαϊωάννου, αλλά και πολλούς άλλους.

Τα υπόλοιπα γνωστότερα τραγούδια του είναι «η Αθηναίισσα», «Έκανες τη φιγούρα σου μάγκα στη γειτονιά μου», «Για ένα παλιό σακάκι», «Δεν είδανε τα μάτια μου τέτοια καλή γυναίκα», «Μάγκες πιάστε τα βουνά», «Ο πόνος του πρεζάκια», «Ο Νίκος (Μάθεσης) ο Τρελλάκιας», «Όταν μπουκάρω στον τεκέ», «Πάρε ένα γυαλί και κόψε το λαιμό σου», «Η πρέζα», «Βρε μάγκα μου το μαχαίρι σου» (ή «Το κουτσαβάκι»), «Φιγουρατζής» κ.α. Ο Μάρκος Βαμβακάρης είχε πει για τον Δελιά ότι είναι «ένας άγγελος πεταμένος στα σκουπίδια», μια φράση που αποτυπώνει συμπυκνωμένα την ζωή του.

1944

Γεννιέται ο Αντουάν Ντε Σεν Εξιπερί (Antoine-Jean-Baptiste-Marie-Roger de Saint-Exupery), Γάλλος συγγραφέας και πιλότος.

Αντουάν Ντε Σεν Εξιπερί
Ο συγγραφέας Αντουάν Ντε Σεν Εξιπερί

Είναι γνωστός στο ευρύ κοινό από το βιβλίο του «Ο Μικρός Πρίγκιπας», το οποίο μεταφράστηκε σε 250 γλώσσες -ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία στο κόσμο. Βρίσκεται δεύτερο από την κορυφή της λίστας: Βιβλία με περισσότερα από 100 εκατομ. αντίτυπα. Τα βιβλία του «Γη των Ανθρώπων» και το «Ταχυδρομείο του Νότου», που αποτελούν το απάνθισμα της φιλοσοφίας του.

Παράλληλα ήταν και πιλότος της πολιτικής αεροπορίας, της οποίας είναι ιστορικά απ’ τους μεγάλους προδρόμους. Πολέμησε στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου και παρασημοφορήθηκε. Σκοτώθηκε το 1944, όταν το αεροπλάνο τους καταρρίφθηκε από γερμανικό καταδιωκτικό.

Αντουάν Ντε Σεν Εξιπερί
Ο πιλότος Αντουάν Ντε Σεν Εξιπερί

Τα βιβλία του και η ζωή του έχουν γίνει θέματα περίπου 10 ταινιών, αν και μερικές από αυτές έχουν χαθεί από τις προπολεμικές ταινιοθήκες.

1945

Ο φυγόδικος Πιέρ Λαβάλ (Pierre Laval), πρώην ηγέτης της Κυβέρνησης του Βισύ στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς Γαλλία, παραδίδεται στους στρατιώτες των Συμμάχων στην Αυστρία.

Ο δοσίλογος Πιέρ Λαβάλ με τον εγκληματία ναζί Καρλ Όμπεργκ
Ο δοσίλογος Πιέρ Λαβάλ με τον εγκληματία ναζί Καρλ Όμπεργκ

1956

Υπογράφεται η σύμβαση ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και τον Ωνάση, με την οποία του εκχωρούσε τις ελληνικές αεροπορικές γραμμές εσωτερικού και εξωτερικού.

Ο Αρ. Ωνάσης
Ο Αρ. Ωνάσης

1960

Πραγματοποιούνται εκλογές για την ανάδειξη της πρώτης Βουλής των αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στις ελληνικές κοινότητες, το ΑΚΕΛ (Εζ. Παπαϊωάννου) έλαβε 35%. Πρώτο ήρθε το «Πατριωτικό Μέτωπο» του Γλ. Κληρίδη με 56,1%.

1972

Στις φυλακές της Κέρκυρας 20 πολιτικοί κρατούμενοι κατεβαίνουν σε απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απομόνωση στην οποία κρατούνταν.

1984

Η κυβέρνηση Παπανδρέου ανακοινώνει την απόφασή της να προχωρήσει στην αγορά μαχητικών Mirage-2000 και F-16 για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία («αγορά του αιώνα»).

F-16
F-16

Η αγορά μετέφερε τεράστια οικονομικά βάρη στις λαϊκές οικογένειες χωρίς να εξυπηρετεί τις αμυντικές ανάγκες της χώρας. Αντίθετα, ήταν κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των ΑμερικανοΝΑΤΟϊκών απαιτήσεων και επιθετικών τους βλέψεων ενάντια στις Σοσιαλιστικές χώρες.

1991

ΕΣΣΔ και ΗΠΑ υπογράφουν τη συμφωνία START Ι για τον περιορισμό του πυρηνικού τους οπλοστασίου.

Από την υπογραφή της Συνθήκης
Από την υπογραφή της Συνθήκης

2001

Πεθαίνει ο Γιάννης Σπάρτακος, πιανίστας και συνθέτης ελαφράς μουσικής, από τους πρωτοπόρους της τζαζ στη χώρα μας.

Γιάννης Σπάρτακος
Ο Γιάννης Σπάρτακος

Μεγάλη επιτυχία του το τραγούδι «Θα σε πάρω να φύγουμε», που ως «Greek Bolero» έγινε παγκόσμιο σουξέ από την ορχήστρα του Ξαβιέ Κούγκατ.

2009

Πεθαίνει ο Μπόμπι Ρόμπσον (Robert William «Bobby» Robson), Άγγλος ποδοσφαιριστής και προπονητής.

Ήταν μία από τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες των αγγλικών γηπέδων όλων των εποχών αλλά και του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Από το 1991 ο Ρόμπσον αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας εξαιτίας του καρκίνου, ενώ τον Αύγουστο του 2008 παραδέχτηκε ότι δεν μπορεί να βγει νικητής στη μάχη με τον καρκίνο στους πνεύμονες.

Μπόμπι Ρόμπσον
Ο Μπόμπι Ρόμπσον

«Η κατάστασή μου χαρακτηρίζεται στατική και δεν έχει αλλάξει από την τελευταία χημειοθεραπεία μου… Πρόκειται να πεθάνω αργά ή γρήγορα. Όμως, όλοι πρέπει να φύγουν κάποια στιγμή και εγώ απόλαυσα κάθε λεπτό της ζωής μου», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Ο άνθρωπος που θεωρούνταν ήρωας στο Νιούκαστλ, έκανε την τελευταία δημόσια εμφάνισή του λίγες μέρες πριν το θάνατό του στο «Σεντ Τζέιμσις Παρκ», όπου 33.000 οπαδοί των «Ανθρακωρύχων» (ήταν στον πάγκο της ομάδας από το 1999 μέχρι το 2004) παρακολούθησαν έναν φιλανθρωπικό αγώνα προκειμένου να μαζευτούν χρήματα για το «Ιδρυμα Μπόμπι Ρόμπσον», το δημιούργημά του στον πόλεμο κατά του καρκίνου.

Μάλιστα, ένας από τους ξεχωριστούς προσκεκλημένους σε αυτό το φιλικό ήταν και ο Πολ Γκασκόιν (έδωσαν επίσης το «παρών» ο Αλαν Σίρερ, ο Πίτερ Σίλτον, καθώς και πολλά μέλη από την Εθνική Αγγλίας του 1990).

Ο Ρόμπσον πραγματοποίησε το ντεμπούτο του ως παίκτης το 1950 για λογαριασμό της Φούλαμ, ενώ έπαιξε επίσης για τη Γουέστ Μπρόμιτς Αλμπιον και την Εθνική Αγγλίας (20 συμμετοχές με τα «λιοντάρια»), ωστόσο έγινε ευρέως γνωστός με τη σπουδαία προπονητική καριέρα του. Πέρασε από τον πάγκο των Φούλαμ, Ιπσουιτς, Αϊντχόφεν, Σπόρτινγκ Λισαβόνας, Πόρτο, Μπαρτσελόνα και Νιούκαστλ.

Αναμφισβήτητα, από τις κορυφαίες στιγμές στην καριέρα του ήταν η τρίτη θέση στην οποία οδήγησε την Εθνική Αγγλίας στο Μουντιάλ του 1990, η σπουδαία καριέρα στην Ίπσουιτς που κράτησε από το 1969 έως το 1982 όπου δημιούργησε μία εξαιρετική ομάδα, η οποία τερμάτισε δύο φορές στη δεύτερη θέση, κατέκτησε το κύπελλο Αγγλίας το 1978 και το κύπελλο ΟΥΕΦΑ το 1981. Το 1997 αναδείχθηκε καλύτερος προπονητής της Ευρώπης.

2017

Πεθαίνει η Γαλλίδα ηθοποιός, σκηνοθέτρια και σεναριογράφος, Ζαν Μορό (Jeanne Moreau).

Ζαν Μορό
Η Ζαν Μορό

Γεννήθηκε στο Παρίσι από Γάλλο πατέρα και Αγγλίδα μητέρα. Ξεκίνησε την καριέρα της το 1947 στο θέατρο, ως βασικό στέλεχος της «Κομεντί Φρανσέζ», την περίοδο 1947 – 1951, στη συνέχεια συνεργάστηκε με το «Theatre National Populaire» και αργότερα έκανε προσωπικούς θιάσους.

Στις μεγάλες θεατρικές επιτυχίες της συγκαταλέγονται ο ρόλος της Βέρα στο έργο του Ιβάν Τουργκένιεφ «Ένας μήνας στην εξοχή» (1947, σε ηλικία μόλις 19 ετών), ο ρόλος της Ελίζα Ντούλιτλ στο έργο του Τζορτζ Μπέρναρντ Σω «Πυγμαλίων» (1954), ο ρόλος της Μάγκι στο έργο του Τένεσι Γουίλιαμς «Η λυσσασμένη γάτα» (1957), ο ρόλος της Λούλου στο έργο του Φρανκ Βέντεκιντ «Λούλου» (1976). Για το ρόλο της Τσερλίν στο έργο του Χέρμαν Μπροχ «Η διήγηση της υπηρέτριας Τσερλίν» (1986 – 1988) τιμήθηκε με βραβείο «Μολιέρ» Α’ γυναικείου ρόλου το 1988.

Ζαν Μορό
Ζαν Μορό – «Το μετέωρο βήμα του πελαργού»

Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε το 1949 στην ταινία «Dernier amour». Συνεργάστηκε με σκηνοθέτες όπως ο Φρανσουά Τριφό, ο Λουί Μαλ, ο Ζαν Λικ Γκοντάρ και ο Ζαν Ρενουάρ. Πρωταγωνίστησε σε πολύ σημαντικές δημιουργίες του γαλλικού σινεμά, όπως οι ταινίες του Τριφό «Ζυλ και Τζιμ», «Η νύφη φορούσε μαύρα», στις ταινίες του Μαλ «Ασανσέρ για δολοφόνους», «Οι εραστές» και «Βίβα Μαρία». Στην ταινία του Ροζέ Βαντίμ «Επικίνδυνες σχέσεις» (1959, στο ρόλο της σατανικής Ζιλιέτ Ντε Μερτέιγ) κ.ά.

Ζαν Μορό
Η Ζαν Μορό

Εκτός από ταινίες Γάλλων σκηνοθετών, η Μορό πρωταγωνίστησε σε έργα του Λουίς Μπουνιουέλ («Το ημερολόγιο μιας καμαριέρας», 1964, στο ρόλο της Σελεστίν), του Μικελάντζελο Αντονιόνι («Η νύχτα», 1961, στο ρόλο της Λίντια), του Όρσον Γουέλς («Η δίκη», 1962, «Οι καμπάνες του μεσονυκτίου», 1966, «Αθάνατη ιστορία», 1968), του Φασμπίντερ («Ο καβγατζής», 1982), του Θόδωρου Αγγελόπουλου («Το μετέωρο βήμα του πελαργού», 1991), του Τόνι Ρίτσαρντσον («Φλογισμένη σάρκα», 1966, «Ο ναύτης του Γιβραλτάρ», 1967), του Πίτερ Μπρουκ («Μοντεράτο καντάμπιλε», 1960), του Ηλία Καζάν («Ο τελευταίος των μεγιστάνων», 1976) κ.ά.

2017

Πεθαίνει η εικαστικός Άσπα Στασινοπούλου.

Άσπα Στασινοπούλου
Η Άσπα Στασινοπούλου

Σπούδασε ζωγραφική στην Ecole des Beaux-Arts στο Παρίσι (1959 – 1963). Εκεί γνώρισε τον Γιάννη Τσαρούχη, με τον οποίο συνδέθηκε φιλικά και καλλιτεχνικά. Επέστρεψε για λίγο στην Ελλάδα και έκανε την πρώτη της ατομική έκθεση το 1966 στην γκαλερί «Αστορ» στην Αθήνα. Το 1968 έφυγε πάλι για το Παρίσι, απογοητευμένη από τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις στην Ελλάδα μετά την επιβολή της δικτατορίας. Το 1969 εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε έως το 1974.

Ασχολήθηκε αρχικά με τη ζωγραφική, αλλά σύντομα εισήγαγε στη δουλειά της μεικτά υλικά, έτοιμα αντικείμενα, επεξεργασμένες φωτογραφικές εκτυπώσεις, ταινίες super 8 και άλλα εκφραστικά μέσα, ακολουθώντας από νωρίς τις πρωτοποριακές τάσεις της δεκαετίας του ’70. Το έργο της περιλαμβάνει κυρίως κατασκευές και εγκαταστάσεις στο χώρο με διάφορα υλικά, καθώς και εικαστικές δράσεις. Η θεματική της ξεκινούσε από μια κριτική αντιμετώπιση της πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας, βασισμένη στην καταγραφή καθημερινών γεγονότων, συχνά με καταγγελτική ή ανατρεπτική διάθεση. Σε πιο πρόσφατες φάσεις της δουλειάς της εμπνέεται από μνημειακά αγάλματα αρχαιοελληνικής τέχνης, τα οποία εντάσσει σε εικαστικές δράσεις, ερμηνεύοντας με αντισυμβατικό τρόπο την παρουσία τους.

Άσπα Στασινοπούλου
Έργο της Άσπα Στασινοπούλου

Είχε παρουσιάσει το έργο της σε περιορισμένο αριθμό ατομικών εκθέσεων, κυρίως στην Αθήνα, αλλά και σε Άμστερνταμ και Λονδίνο. Το 2009 οργανώθηκε αναδρομική της έκθεση στην Αθήνα (Μουσείο Μπενάκη), για την οποία τιμήθηκε με το μεγάλο εκτός συναγωνισμού βραβείο της AICA Hellas. Συμμετείχε επίσης σε σημαντικές ομαδικές εκθέσεις και διεθνείς διοργανώσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό (Περιβάλλον – Δράση, Αθήνα 1981, Μπιενάλε Sao Paulo 1985, Three Generations of Greek Women Artists, Εθνικό Μουσείο Γυναικών Καλλιτεχνών Ουάσιγκτον 1989, Μεταμορφώσεις του Μοντέρνου, Εθνική Πινακοθήκη Αθήνα 1992, 4η Μπιενάλε Αθήνας 2013, κ.ά.)

2022

«Φεύγει» από τη ζωή, σε ηλικία 88 ετών, ο Μπιλ Ράσελ (Ουίλιαμ Φέλτον «Μπιλ» Ράσελ, William Felton “Bill” Russell), ένας από τους σπουδαιότερους μπασκετμπολίστες όλων των εποχών και μέλος του Hall of Fame. Μεγαλούργησε τη δεκαετία του ’60 με τη φανέλα των Μπόστον Σέλτικς και κατέκτησε 11 πρωταθλήματα (1957, 1959, 1960, 1961, 1962, 1963, 1964, 1965, 1966, 1968, 1969) NBA. Ηταν χρυσός Ολυμπιονίκης το 1956 με την Εθνική ομάδα των ΗΠΑ.

Αθλητισμός - μπάσκετ - NBA - Μπίλ Ράσελ
Ο Μπιλ Ράσελ

Ο Ράσελ πέρασε μία ολόκληρη μπασκετική ζωή με τους Κέλτες (1956 – 1969) και αναδείχθηκε πέντε φορές MVP του ΝΒΑ, βρέθηκε 12 φορές σε All-Star, ενώ πανηγύρισε και δύο πρωταθλήματα με τους Σέλτικς ως προπονητής (1968, 1969). Η φανέλα με το Νο 6 που φορούσε έχει αποσυρθεί για πάντα από τους Σέλτικς.

Σε 963 ματς στην καριέρα του, είχε μ.ό. 15,1 πόντους – 22,5 ριμπάουντ – 4,3 ασίστ.

Γεννήθηκε το 1934 στη Λουιζιάνα, ενώ όταν ήταν 8 χρόνων η οικογένεια μετακόμισε στο Οκλαντ της Καλιφόρνιας. Ο Ράσελ σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο και από το 1953 εντάχθηκε στην ομάδα μπάσκετ του πανεπιστημίου. Οταν πήγε στους Σέλτικς έμεινε 13 χρόνια και στα 12 από αυτά έπαιξε στους τελικούς του NBA. Το 1966 ο θρυλικός κόουτς των Σέλτικς, ο Ρεντ Αουερμπαχ, αποσύρθηκε και έχρισε διάδοχό του τον Ράσελ. Ηταν ο πρώτος Αφροαμερικανός προπονητής σε ομάδα του NBA. Αντιπάλεψε εντός κι εκτός γηπέδων τον ρατσισμό, τον οποίο είχε βιώσει στο πετσί του τόσο στα παιδικά, όσο και στα χρόνια που έπαιζε μπάσκετ στο πανεπιστήμιο.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...