Σαν Σήμερα 4 Σεπτεμβρίου – Γεγονότα σημαντικά και πρόσωπα που σημάδεψαν το χρόνο

Σαν Σήμερα 4/9

422

Πεθαίνει ο Πάπας Βονιφάτιος Α΄.

Πάπας Βονιφάτιος Α΄
Πάπας Βονιφάτιος Α΄

Υπήρξε ο πρώτος Πάπας που προέβαλε την αξίωση του «Πρωτείου» (η αποστολική εξουσία του Επισκόπου Ρώμης, επί των υπόλοιπων εκκλησιών, Λατινικών και Ανατολικών, που αποτελούν την Καθολική Εκκλησία -αποκαλείται επίσης «Πρωτείο του Ρωμαίου Ποντίφικα»).

476

Ο Ρωμύλος Αυγουστύλος, τελευταίος αυτοκράτορας της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, εκθρονίζεται και ο Οδόακρος αυτοανακηρύσσεται «βασιλιάς της Ιταλίας», δίνοντας έτσι τέλος στη Δυτική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

1260

Οι Γιβελλίνοι της Σιένας, με την υποστήριξη των δυνάμεων του βασιλιά Μανφρέδου της Σικελίας, νικούν τους Γουέλφους της Φλωρεντίας στο Μονταπέρτι.

1682

Ο βρετανός αστρονόμος Έντμουντ Χάλεϊ παρατηρεί για πρώτη φορά τον κομήτη, στον οποίο θα δοθεί το όνομά του (Κομήτης του Χάλεϊ).

Έντμουντ Χάλεϊ
Έντμουντ Χάλεϊ

1768

Γεννιέται ο Γάλλος φιλέλληνας συγγραφέας και πολιτικός Ρενέ Ντε Σατομπριάν (François-Auguste-René, vicomte de Chateaubriand, γνωστός ως Σατωβριάνδος).

O Ρενέ Ντε Σατομπριάν
O Ρενέ Ντε Σατομπριάν

1774

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου ταξιδιού του Τζέιμς Κουκ (James Cook), εντοπίζεται για πρώτη φορά από Ευρωπαίους η Νέα Καληδονία.

Τζέιμς Κουκ
Πορτρέτο του Τζέιμς Κουκ

1781

Ιδρύεται το Λος Άντζελες ως El Pueblo de Nuestra Señora la Reina de los Ángeles del Río Porciúncula (Η πόλη της Δέσποινας ημών της βασίλισσας των αγγέλων στον ποταμό Πορθιούγκουλα) από 44 Ισπανούς αποίκους.

1800

Η γαλλική φρουρά στη Βαλέτα παραδίδεται στα βρετανικά στρατεύματα, τα οποία είχαν κληθεί μετά από πρόσκληση των Μαλτέζων.

1809

Γεννιέται ο Πολωνός ποιητής και δραματουργός Γιούλιους Σλοβάτσκι (Juliusz Słowacki).

Ανήκει μαζί με τον Άνταμ Μιτσκιέβιτς και τον Ζίγκμουντ Κρασίνσκι στην τριάδα των βάρδων του Πολωνικού Ρομαντισμού.

Γιούλιους Σλοβάτσκι
Σκίτσο που απεικονίζει τον Γιούλιους Σλοβάτσκι

1821

Δολοφονείται από Έλληνες, ο αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης, Παναγιώτης Καρατζάς.

Ηγήθηκε της πρώτης σχετικά οργανωμένης και μαζικής εξέγερσης που σημειώθηκε στην Πάτρα.

Παναγιώτης Καρατζάς
Παναγιώτης Καρατζάς

Στις 21 Μάρτη οι Τούρκοι, μετά από φήμες που κυκλοφόρησαν για ξεσηκωμό των Ελλήνων, συγκεντρώθηκαν συν γυναιξί και τέκνοις στο Φρούριο της πόλης και από εκεί πυροβολούσαν προς τις ελληνικές συνοικίες.

Το γεγονός ενθάρρυνε τους Έλληνες που βγήκαν στους δρόμους με επικεφαλής αρκετά μέλη της Φιλικής Εταιρείας. Ηγέτης της εξέγερσης αναδείχτηκε ο Παναγιώτης Καρατζάς, Φιλικός, πολύ αγαπητός στις λαϊκές μάζες και ατρόμητος αγωνιστής.

1824

Γεννιέται ο Αυστριακός συνθέτης και οργανίστας Άντον Μπρούκνερ (Josef Anton Bruckner).

O Άντον Μπρούκνερ
O Άντον Μπρούκνερ

Είναι γνωστός για τις συμφωνική και την εκκλησιαστική του μουσική.

Η αναγνώριση του ως συνθέτη άργησε να έρθει, ενώ αποτέλεσε σημείο αναφοράς πολλών συνθετών των επόμενων γενεών. Η μουσική του είναι πρωτότυπη (παρόλο που μαρτυρά την επιρροή των Βάγκνερ και Μπετόβεν) και εύκολα αναγνωρίσιμη λόγω ορισμένων χαρακτηριστικών όπως π.χ. η συχνή και πολύ πρωτότυπη χρήση των χάλκινων πνευστών.

Ο Μπρούκνερ ήταν επίσης γνωστός ως δάσκαλος και είχε ορισμένους φανατικούς οπαδούς στο ωδείο της Βιέννης, στο οποίο δίδαξε τα χρόνια 1868-1891. Ανάμεσα σε αυτούς τους οπαδούς συγκαταλέγονται ο Γκούσταβ Μάλερ (1860-1911) και ο Χούγκο Βολφ (1860-1903).

1839

Αρχίζει η πολεμική αναμέτρηση μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της Κίνας, που θα μείνει στην ιστορία ως ο Πρώτος Πόλεμος του Οπίου.

Θα λήξει στις 29 Αυγούστου 1842, με την παραχώρηση του Χονγκ-Κονγκ από την Κίνα στη Μεγάλη Βρετανία.

Πρώτος Πόλεμος του Οπίου
Πίνακας που απεικονίζει ναυμαχία κατά τον Πρώτο Πόλεμο του Οπίου

1866

Γεννιέται ο Αμερικανός μηχανικός και ναυπηγός Σάιμον Λέικ (Simon Lake), ο οποίος κατασκεύασε το πρώτο χρησιμοποιήσιμο υποβρύχιο.

Σάιμον Λέικ
Σάιμον Λέικ

1870

Καθαιρείται ο αυτοκράτορας Ναπολέων Γ΄ της Γαλλίας και ανακηρύσσεται η Τρίτη Γαλλική Δημοκρατία.

Ναπολέων Γ΄ της Γαλλίας
Πίνακας με τον Ναπολέων Γ΄ της Γαλλίας

1882

Με το πάτημα ενός κουμπιού, ο Τόμας Έντισον (Thomas Edison) ηλεκτροφωτίζει μια ολόκληρη συνοικία της Νέας Υόρκης.

Τόμας Έντισον
Ο Τόμας Έντισον

1886

Μετά από σχεδόν 30 χρόνια συγκρούσεων, ο ηγέτης των Απάτσι, Τζερόνιμο, παραδίδεται με τους πολεμιστές του στον αμερικανικό στρατό.

Ο ηγέτης των Απάτσι, Τζερόνιμο
Ο ηγέτης των Απάτσι, Τζερόνιμο

1888

Ο Τζορτζ Ίστμαν (George Eastman) κατοχυρώνει το εμπορικό σήμα Kodak και λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τη φωτογραφική του μηχανή που χρησιμοποιεί φιλμ σε ρολό.

1905

Γεννιέται η Βρετανίδα συγγραφέας Μαίρη Ρενό (Mary Renault).

Η Μαίρη Ρενό
Η Μαίρη Ρενό

Συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πιο πολυδιαβασμένους και πιο αγαπητούς συγγραφείς. Σπούδασε στην Οξφόρδη, θέλοντας να αφοσιωθεί στη διδασκαλία κάτι όμως που δεν έκανε ποτέ. Διότι κάποια στιγμή αναθεώρησε τις αποφάσεις για το μέλλον της. Εσωτερική επιταγή ήταν η συγγραφή με την οποία ασχολήθηκε και υπηρέτησε μέχρι το τέλος της ζωής της.

Να γράφει γνώριζε καλά, όμως το εσωτερικό της ανθρώπινης ψυχής, όχι. Έπρεπε να μάθει όσα περισσότερα μπορούσε. Έτσι έκρινε ότι ήταν σκόπιμο να εκπαιδευτεί ως νοσηλεύτρια, πράγμα που έκανε, και έτσι να διευρύνει τις γνώσεις της πάνω στον ανθρώπινο χαρακτήρα. Η Μαίρη Ρενό έγινε σύντομα γνωστή στο λογοτεχνικό χώρο αλλά από τη μέρα που άρχισε να κάνει περιηγήσεις στην Ελλάδα, τότε είναι που «σημαδεύτηκε» για πάντα ως δημιουργός. Η Ελλάδα μπήκε κι εγκαταστάθηκε στο μυαλό της και στην ψυχή της. Κι έτσι ξεκίνησε ν’ αναπαριστά με μυθιστορηματικό, έξοχο τρόπο τα γεγονότα και τις καταστάσεις της Αρχαίας Ελλάδας και να «ζωντανεύει» με ακρίβεια τους χαρακτήρες χωρίς να παραποιεί την ιστορική αλήθεια. Ανάμεσα στα βιβλία της Μαίρη Ρενό ξεχωρίζουν «Το τελευταίο κρασί», η «Μάσκα του Απόλλωνα», «Φωτιά από τον Ουρανό», ο «Βασιλιάς πρέπει να πεθάνει».

1907

Πεθαίνει ο Νορβηγός συνθέτης και πιανίστας Έντβαρντ Γκριγκ (Edvard Hagerup Grieg).

Έντβαρντ Γκριγκ
Έντβαρντ Γκριγκ το 1888

Τα έργα του φέρουν την επιρροή από το ύφος του Μέντελσον και του Σούμαν.

Ήταν στενός φίλος με τον Λιστ και τον Τσαϊκόφσκι. Η μουσική του διακρινόταν από τη σύνδεση της παράδοσης της πατρίδας του με στοιχεία λυρισμού και ρομαντισμού. Χαρακτηριστικά έργα του είναι οι σουίτες του Νο 1 & Νο 2, Πέερ Γκιντ (Peer Gynt -1874), έργο που του ανατέθηκε από τον Ερρίκο Ίψεν για το ομώνυμο θεατρικό του έργο, καθώς και το Κονσέρτο για πιάνο και ορχήστρα σε λα ελάσσονα.

1919

Ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ πραγματοποιεί συνέδριο στη Σεβάστεια προκειμένου να λάβει αποφάσεις για το μέλλον της Μικράς Ασίας και της Θράκης.

Κεμάλ Ατατούρκ
Ο Κεμάλ Ατατούρκ

1933

Γεννιέται η ηθοποιός Ζωή Φυτούση,  η οποία είχε καταγωγή από τη Χίο.

Επαιξε σε όλα τα είδη θεάτρου – από τραγωδία μέχρι επιθεώρηση – δίπλα σε πολλούς σημαντικούς ηθοποιούς και σκηνοθέτες, ενώ τραγούδησε όλους τους μεγάλους Έλληνες συνθέτες.

Ζωή Φυτούση
Η Ζωή Φυτούση

Η μεγάλη της επιτυχία ήταν το τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι «Φέρτε μου ένα μαντολίνο», που είχε ερμηνεύει για πρώτη φορά στην ιστορική παράσταση του έργου «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε» του Πιραντέλο, το 1961, στο «Θέατρο Αθηνών» (θίασος Δημήτρη Μυράτ – Βούλας Ζουμπουλάκη). Μία από τις τελευταίες της εμφανίσεις ήταν το 2008 στο Ηρώδειο, στην παράσταση «Αυτά που κάψαν το σανίδι», του Σταμάτη Κραουνάκη.

Συμμετείχε σε περίπου 70 ταινίες της «χρυσής» εποχής του ελληνικού κινηματογράφου και είχε παρουσία στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Συνεργάστηκε με περιοδικά και εφημερίδες και είχε εκδώσει τα βιβλία: «Το μαγικό βιβλίο», «Παρ’ εκτός», «Τάφος εδώ δεν είναι», «Μια σφαίρα», «Βοήθεια, θέλω να ζήσω», «Βιβλίο Σπουδαστών, ελληνική αγωγή», «Σύγχρονοι ποιητές, Έλληνες και Ιταλοί». Πριν από έναν χρόνο η Ζωή Φυτούση κυκλοφόρησε το βιβλίο «Ομηρικές λέξεις» από τις εκδόσεις «Πνοές Λόγου και Τέχνης».

1936

Στην Ισπανία σχηματίζεται κυβέρνηση υπό τον Σοσιαλιστή Φρανσίσκο Λάργκο Καμπαλέρο, στην οποία λαμβάνουν μέρος όλα τα κόμματα του Λαϊκού Μετώπου, μεταξύ αυτών, και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας.

Ο Λάργκο Καμπαλέρο
Ο Λάργκο Καμπαλέρο

1944

Ολοκληρώνεται η απελευθέρωση του νομού Έβρου από τον ΕΛΑΣ.

Τμήμα του ΕΛΑΣ
Τμήμα του ΕΛΑΣ

1951

Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας της Ενιαίας Δημοκρατικής Νεολαίας Ελλάδας (ΕΔΝΕ-νεολαία της ΕΔΑ) «Φρουροί της Ειρήνης».

«Φρουροί της Ειρήνης»
Το πρώτο φύλο της εφημερίδας «Φρουροί της Ειρήνης»

1951

Πραγματοποιείται η πρώτη διατλαντική τηλεοπτική μετάδοση στο Σαν Φρανσίσκο, από την ειρηνευτική διάσκεψη στην Ιαπωνία.

1953

Η ΚΕ του ΚΚΣΕ εκλέγει το Νικήτα Σεργκέγιεβιτς Χρουστσόφ Α’ Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΣΕ.

Νικήτα Χρουστσόφ
Ο Νικήτα Χρουστσόφ

1962

Ο Κένεντι κλιμακώνει την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα ενάντια στην ΕΣΣΔ και την Κούβα, τονίζοντας σε διάγγελμά του ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση της σοβιετικής «απειλής» στο δυτικό ημισφαίριο.

Τον επόμενο μήνα θα ξεσπάσει η «κρίση των πυραύλων».

Τζων Κέννεντυ
Ο Τζων Κέννεντυ

1963

Η πτήση 306 της Swissair συντρίβεται κοντά στο Ντιρενές της Ελβετίας σκοτώνοντας και τους 80 επιβαίνοντες.

1970

Γυάλινη οπτική ίνα, λεπτή σαν τρίχα και ικανή να επιτρέπει τη διέλευση 1.000 διαύλων τηλεόρασης με τη χρήση ακτίνων λέιζερ, ανακοινώνουν ότι κατασκεύασαν Ιάπωνες επιστήμονες.

Η κατασκευή της γυάλινης οπτικής ίνας
Η κατασκευή της γυάλινης οπτικής ίνας

1970

Ο σοσιαλιστής υποψήφιος Σαλβαδόρ Αλιέντε (Salvador Guillermo Allende Gossens) συγκεντρώνει το 36,63% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές της Χιλής και με την υποστήριξη του υποψηφίου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ραντομίρο Τόμιτς (που ήρθε τρίτος με 28,09%) στο Κογκρέσο αναδεικνύεται σε Πρόεδρο της Χιλής.

Σαλβαδόρ Αλιέντε
Ο Σαλβαδόρ Αλιέντε

Ο Αλιέντε θα ανατραπεί από στρατιωτικό πραξικόπημα στις 11/9/1973 και θα δολοφονηθεί την ίδια μέρα. Το πραξικόπημα οργανώθηκε με συνεργασία της CIA και Χιλιανών αστικών δυνάμεων.

1977

Πεθαίνει ο ρεμπέτης Στελλάκης Περπινιάδης.

Στελλάκης Περπινιάδης
Ο Στελλάκης Περπινιάδης

Η καλλιτεχνική του καριέρα ξεκινάει με την βοήθεια του μουσικού Μ. Μαργαρώνη, που τον παρακινεί να ασχοληθεί επαγγελματικά με το τραγούδι, του αγοράζει την πρώτη του κιθάρα και του κάνει τα πρώτα του μαθήματα.

Ο Στελλάκης Περπινιάδης βγαίνει γρήγορα στο μουσικό στερέωμα τραγουδώντας σε ιδιωτικές γιορτές και γνωστά καφενεία του Πειραιά και της Δραπετσώνας. Σταυροδρόμι στην καλλιτεχνική του καριέρα είναι η συνάντηση του με τον Παναγιώτη Τούντα το 1929-1930.

Την περίοδο εκείνη ο Παναγιώτης Τούντας του δίνει να τραγουδήσει το «Κουκλί της Κοκκινιάς» σε δεύτερη εκτέλεση (η πρώτη ήταν με τον Κώστα Ρούκουνα), το «Στον Ποδονίφτη» και δυο αμανέδες. Κατά την καλλιτεχνική του σταδιοδρομία γνωρίστηκε και συνεργάστηκε με μεγάλους δημιουργούς όπως ο Δημήτρης Σέμσης, ο Κώστας Σκαρβέλης, ο Εμμανουήλ Χρυσαφάκης, ο Γιοβάν Τσαούς, ο Κώστας Καρίπης, ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Γιάννης Παπαϊωάννου, ο Στέλιος Χρυσίνης, ο Σπύρος Περιστέρης, ο Αντώνης Νταλγκάς, ο Βαγγέλης Παπάζογλου, ο Μιχάλης Γενίτσαρης καθώς και νεότερους (όπως ο Γιώργος Μητσάκης, ο Μανώλης Χιώτης, ο Κώστας Καπλάνης, ο Δημήτρης Σωφρονίου κ.α.) «βροντερούς» συνθέτες του ρεμπέτικου τραγουδιού. Σημαντική συνεργασία είχε και με τραγουδιστές και τραγουδίστριες όπως η Ρόζα Εσκενάζυ, η Άννα Πολίτισσα, η Ρίτα Αμπατζή, ο Στράτος Παγιουμτζής και άλλοι.

Γιος του ήταν ο επίσης γνωστός λαϊκός τραγουδιστής Βαγγέλης Περπινιάδης.

1981

Αθρόες συλλήψεις φονταμενταλιστών μουσουλμάνων, μελών της αντιπολίτευσης, δημοσιογράφων και εκπροσώπων της Κοπτικής κοινότητας πραγματοποιούνται στην Αίγυπτο.

1984

Πεθαίνει ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους και χαράκτες της λεγόμενης «γενιάς του ’30», ο Γιώργος Σικελιώτης (George Sikeliotis).

Γιώργος Σικελιώτης
Ο Γιώργος Σικελιώτης
Γιώργος Σικελιώτης
Γιώργος Σικελιώτης – Μητρότητα

1986

Βίαιες φυλετικές συγκρούσεις ξεσπούν για μια ακόμη φορά στο Σοβέτο, τη μεγαλύτερη τενεκεδούπολη των μαύρων έξω από το Γιοχάνεσμπουργκ, με αφορμή την απαγόρευση από το ρατσιστικό καθεστώς της κηδείας 20 μαύρων που σκοτώθηκαν πριν από μια βδομάδα από την αστυνομία.

Άπαρτχαϊντ
Δυνάμεις καταστολής του Άπαρτχαϊντ στο Σοβέτο

1989

Πεθαίνει ο γαλλόφωνος Βέλγος συγγραφέας Ζωρζ Σιμενόν (Georges Joseph Christian Simenon).

Ζωρζ Σιμενόν
Ζωρζ Σιμενόν το 1965

Ιδιαίτερα παραγωγικός, αφού δημοσίευσε περισσότερες από 200 νουβέλες και πλήθος μικρότερων έργων, έγινε γνωστός κυρίως από τον ήρωα των αστυνομικών του μυθιστοριών, τον επιθεωρητή Ζυλ Μαιγκρέ.

Το 1966 βραβεύτηκε για το σύνολο του έργου του και την προσφορά του στην αστυνομική λογοτεχνία, με το Βραβείο Grand Master από την «Εταιρεία Αμερικανών συγγραφέων μυστηρίου».

2005

Πεθαίνει ο σκηνοθέτης Γρηγόρης Γρηγορίου.

Ήταν ένας από τους «σκαπανείς» του ελληνικού κινηματογράφου, τον οποίο «σημάδεψε», όχι μόνο με την τέχνη του, αλλά και σαν δάσκαλος και συνδικαλιστής.

Σπούδασε Νομική και ξένες γλώσσες, ενώ παράλληλα παρακολουθούσε το Θεατρικό Τμήμα της Πανεπιστημιακής Λέσχης. Στην Κατοχή εντάχθηκε στο ΕΑΜ, ενώ πήρε μέρος στη μάχη της Κρήτης.

Γρηγόρης Γρηγορίου
Ο Γρηγόρης Γρηγορίου

Παρότι ήταν αυτοδίδακτος, η σκηνοθετική του ικανότητα και η αγάπη του για την τέχνη του κινηματογράφου έγινε αισθητή από την πρώτη του κιόλας ταινία, τον «Κόκκινο βράχο», βασισμένη στο έργο του Γρ. Ξενόπουλου «Ο κοκκινόβραχος», το 1949. Μεταξύ των 30 ταινιών που «υπέγραψε» συγκαταλέγονται το «Πικρό ψωμί» – ταινία σταθμός του ελληνικού κινηματογράφου, η οποία καθιέρωσε τον Γρ. Γρηγορίου ως «πατέρα» του ελληνικού κοινωνικού νεορεαλισμού, «Μεγάλοι δρόμοι», «Η αρπαγή της Περσεφόνης», «Ο Μιμίκος και η Μαίρη», «Διαβόλου κάλτσα», «Καλημέρα Αθήνα», «Αδερφός Άννα», «201 καναρίνια», «Διωγμός» (1964, βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης), «Όχι κύριε Τζόνσον» (1966, βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης), «Αυτή η γη είναι δική μας» (1967) και οι τελευταίες του, «Ο τελευταίος των Κομιτατζήδων» (1970) και «Ο τελευταίος του Ρούπελ» (1971). Εκτοτε ο Γρ. Γρηγορίου δεν ξαναγύρισε ταινίες, καθώς από τους παραγωγούς θεωρούνταν «αντιεμπορικός».

Το σκηνοθετικό του ταλέντο εκφράστηκε και στο ραδιόφωνο, όπου σκηνοθέτησε πολλά θεατρικά έργα, αλλά και στην τηλεόραση, με τις 30 παραγωγές του στο πλαίσιο του «Θεάτρου της Δευτέρας». Στην τηλεόραση επίσης θα μεγαλουργήσει και με τις σειρές «Λωξάντρα», «Οι αθάνατες ιστορίες αγάπης», «Οι τραγουδιστάδες της λευτεριάς» κ.ά., ενώ ανεξίτηλη θα είναι και η προσφορά του με την εβδομαδιαία εκπομπή του για τον κινηματογράφο.

Συνιδρυτής της Σχολής Σκηνοθεσίας Σταυράκου, ο Γρ. Γρηγορίου διατέλεσε διευθυντής της έως το 1958. Υπήρξε επίσης γενικός γραμματέας της Ένωσης Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου (1960 -70) και προδικτατορικά ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών.

Αισθητή ήταν και η συγγραφική του παρουσία με μεταφράσεις αρχαιοελληνικών και ξένων θεατρικών έργων, ενώ η συμβολή του στην τεκμηρίωση του ελληνικού κινηματογράφου περιλαμβάνεται στους δύο αυτοβιογραφικούς τόμους, με τίτλο «Μνήμες σε Άσπρο και Μαύρο».

2015

Πεθαίνει ο Ρίκο Ροντρίγκεζ (Rico Rodriguez), Τζαμαϊκανός τρομπονίστας που συνεργάστηκε με το βρετανικό συγκρότημα The Specials.

Ρίκο Ροντρίγκεζ
Ο Ρίκο Ροντρίγκεζ
Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...