Σαν Σήμερα 1/1 – Γεγονότα σημαντικά και πρόσωπα που σημάδεψαν το χρόνο

Σαν Σήμερα 1/1

45 π.Χ.

Το Ιουλιανό ημερολόγιο τίθεται σε ισχύ στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, ορίζοντας την 1η Ιανουαρίου ως νέα ημερομηνία έναρξης του έτους.

42 π.Χ.

Η Ρωμαϊκή σύγκλητος θεοποιεί μετά θάνατον τον Ιούλιο Καίσαρα.

Ιούλιος Καίσαρας
Προτομή του Ιούλιου Καίσαρα

1484

Γεννιέται ο Χούλντριχ ή Ούλριχ Τσβίνγκλι, γνωστός με την εξελληνισμένη μορφή του ονόματός του ως Ζβίγγλιος (Huldrych/Ulrich(t) Zwingli). Ήταν πρωτοπόρος και ηγέτης του κινήματος που είναι γνωστό ως θρησκευτική Μεταρρύθμιση στην Ελβετία.

Ο Ούλριχ Ζβίγγλιος
Ο Ούλριχ Ζβίγγλιος

1707

Ο Ιωάννης Ε΄ στέφεται στη Λισαβόνα βασιλιάς της Πορτογαλίας και της Αλγκάρβε.

Ιωάννης Ε΄ της Πορτογαλίας
Ο Ιωάννης Ε΄ της Πορτογαλίας, έργο του Πομπαίο Μπαρτόνι

1793

Πεθαίνει  Ιταλός ζωγράφος Φραντσέσκο Γκουάρντι (Francesco Guardi).

Φραντσέσκο Γκουάρντι
Πορτρέτο του Φραντσέσκο Γκουάρντι το 1764

Ξεχωρίζουν οι απεικονίσεις του της Βενετίας.

Φραντσέσκο Γκουάρντι
Βενετία. Το κανάλι της Giudecca, 1758

Θεωρείται ένας από τους τελευταίους εκπροσώπους της κλασικής Ενετικής σχολής ζωγραφικής.

Φραντσέσκο Γκουάρντι
Το φουαγιέ, 1755

1801

Τίθενται σε ισχύ οι «Νόμοι της Ένωσης» από τους οποίους προκύπτει το Ηνωμένο Βασίλειο της Βρετανίας και της Ιρλανδίας.

Ηνωμένο Βασίλειο
Η σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου

1804

Τερματίζεται η γαλλική κυριαρχία στην Αϊτή. Η Αϊτή γίνεται η πρώτη μαύρη δημοκρατία και η δεύτερη ανεξάρτητη χώρα στη Βόρεια Αμερική μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Αϊτή
Η σημαία της Αϊτής

1817

Πεθαίνει ο Γερμανός χημικός Μάρτιν Χάινριχ Κλάπροτ (Martin Heinrich Klaproth). Ανακάλυψε τα στοιχεία της ύλης ουράνιο (το 1789), ζιρκόνιο (το 1789) και δημήτριο (το 1803).

Μάρτιν Χάινριχ Κλάπροτ
Ο Μάρτιν Χάινριχ Κλάπροτ

1820

Ξεσπά αστικοδημοκρατική επανάσταση στην Ισπανία.

Ισπανία - αστικοδημοκρατική επανάσταση 1820
Πίνακας που απεικονίζει την εκτέλεση Ισπανών επαναστατών

Έπειτα από έκκληση του Ισπανού μονάρχη το 1823 η Ιερά Συμμαχία εξουσιοδοτεί τη Γαλλία να επέμβει στον ισπανικό εμφύλιο. Η επανάσταση καταπνίγεται και η μοναρχία αποκαθίσταται.

1822

Η Α’ Εθνοσυνέλευση (της Επιδαύρου) ψηφίζει το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας, το οποίο αποτελούσε μια σύνθεση ιδεών και αρχών, επηρεασμένων από τα αντίστοιχα επαναστατικά αστικά Συντάγματα της Αμερικής και της Γαλλίας.

Α΄ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου
Μνημείο για την Α’ Εθνοσυνέλευση

1834

Συγκροτείται η τελωνειακή ένωση των γερμανικών κρατών με επικεφαλής την Πρωσία, γεγονός – σταθμός στη συγκρότηση του Γερμανικού αστικού κράτους.

1863

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Αβραάμ Λίνκολν (Abraham Lincoln) εκδίδει τη Διακήρυξη Χειραφέτησης για την απελευθέρωση των σκλάβων στις εξεγερμένες Πολιτείες του Νότου.

Ο Αβραάμ Λίνκολν
Ο Αβραάμ Λίνκολν

1863

Γεννιέται ο Γάλλος παιδαγωγός και ιστορικός Πιέρ ντε Φρεντύ, Βαρόνος ντε Κουμπερτέν (Pierre de Frédy, Baron de Coubertin). Είναι περισσότερο γνωστός ως ο ιδρυτής και πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και ως ο πατέρας των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.

Πιερ ντε Κουμπερτέν
Ο Πιερ ντε Κουμπερτέν

1881

Γεννιέται ο θεατρικός συγγραφέας σημαντικών έργων του ελληνικού δραματολογίου του 20ού αιώνα Παντελής Χορν. Υπήρξε επίσης και αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος.

Παντελής Χορν
Ο Παντελής Χορν

Μαζί με τον Γρηγόριο Ξενόπουλο και τον Σπύρο Μελά θεωρούνται οι αξιολογότεροι θεατρικοί συγγραφείς του πρώτου μισού του 20ού αιώνα.

1890

Ιδρύεται στη Σμύρνη της Μικράς Ασίας ο Πανιώνιος, η αρχαιότερος ελληνικός Σύλλογος. Στην αρχή ονομαζόταν «ΟΡΦΕΥΣ» και είχε σκοπό την καλλιέργεια μουσικής και σωματικής αγωγής των μελών του. Το 1893, τα μέλη του «ΟΡΦΕΑ» που ήθελαν ο σύλλογος να ασχολείται κυρίως με τον αθλητισμό, ίδρυσαν νέο Σύλλογος με το όνομα «ΓΥΜΝΑΣΙΟΝ» με σκοπό την ανάπτυξη και διάδοση του Γυμναστικού αθλήματος. Ο Σύλλογος αυτός διοργανώνει αθλητικούς αγώνες που τους αποκαλεί «ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ» οι δημοσιογράφοι όμως της Σμύρνης τους ονόμασαν από τότε «ΠΑΝΙΩΝΙΟΥΣ». Οι «ΠΑΝΙΩΝΙΟΙ ΑΓΩΝΕΣ» τελέσθηκαν 19 φορές από το 1896 μέχρι το 1922. Το 1898, οι Σύλλογοι «ΟΡΦΕΥΣ» και «ΓΥΜΝΑΣΙΟΝ» ενώνονται και φτιάχνουν ένα ενιαίο Σύλλογο με τον τίτλο «ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΜΥΡΝΗΣ».

Πανιώνιος
Το έμβλημα του Πανιώνιου ΓΣΣ

Το 1901, ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ Γυμναστικός Σύλλογος Σμύρνης καθιερώνει τους πρώτους «Σχολικούς αγώνες» και δίνει ώθηση στην πολιτεία να κάνει το μάθημα της Γυμναστικής υποχρεωτικό στα σχολεία. Oι αγώνες αυτοί συνεχίστηκαν μέχρι το 1922 χωρίς να ανασταλούν ούτε κατά την διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου (1914 – 1918).

Το 1922, με την καταστροφή της Σμύρνης από τους Τούρκικο στρατό, ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ μεταφέρεται στην Αττική, όπου του παραχωρήθηκε ένα δωμάτιο στα αποδυτήρια του Παναθηναϊκού σταδίου. Από εκεί αρχίζει η ανασυγκρότηση και ανασύσταση όλων των Τμημάτων του Συλλόγου.

Το 1940, το κράτος παραχωρεί στον ΠΑΝΙΩΝΙΟ Γ.Σ.Σ. το σημερινό του γήπεδο στην Νέα Σμύρνη. Έκτοτε, η συνεισφορά του σε όλα τα αθλήματα (κυρίως του ερασιτεχνικού αθλητισμού) είναι τεράστια.

1894

Πεθαίνει ο Γερμανός φυσικός Χάινριχ Ρούντολφ Χερτζ (Heinrich Rudolf Hertz), ο πρώτος που πέτυχε την εκπομπή, μετάδοση και λήψη ραδιοκυμάτων. Το όνομά του δόθηκε στη μονάδα της συχνότητας.

Χάινριχ Ρούντολφ Χερτζ
Ο Χάινριχ Ρούντολφ Χερτζ

1897

Γεννιέται στην Αθήνα η ηθοποιός Γεωργία Βασιλειάδου. Το πραγματικό της όνομα ήταν Γεωργία Αθανασίου.

Γεωργία Βασιλειάδου
Η Γεωργία Βασιλειάδου

Προκειμένου να βοηθήσει την οικογένειά της, άφησε νωρίς το σχολείο και εργάστηκε. Πρωτοεμφανίστηκε το 1918 στον «Ερνάνη», αλλά ξεκίνησε τις σπουδές της στη Γεννάδειο Σχολή το 1923.

Εργάστηκε σε μεγάλα θεατρικά σχήματα της εποχής με τους Κυβέλη, Μαρίκα Κοτοπούλη, Δημήτρη Μυράτ, ερμηνεύοντας ποικίλους ρόλους.

Στα μέσα του 1930 αποφάσισε να σταματήσει, αλλά ο Αλέκος Σακελλάριος της προσέφερε ένα ρόλο το 1939 στα «Κορίτσια της παντρειάς», που έγινε η αφορμή για το ξεκίνημα μιας δεύτερης, αλλά περισσότερο γνωστής καριέρας – αυτή τη φορά ως κοσμαγάπητης κωμικού του σινεμά.

Επίσης, έλαβε μέρος στην τηλεοπτική σειρά «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται».

1904

Γεννιέται και μεγαλώνει στο Θησείο ο ηθοποιός Βασίλης Αυλωνίτης. Τον αποκάλεσαν γίγαντα της υποκριτικής τέχνης και όχι τυχαία, αφού έκανε τα πιο σύνθετα πράγματα μέσα από απλές ερμηνείες.

Βασίλης Αυλωνίτης
Ο Βασίλης Αυλωνίτης

Ο Βασίλης Αυλωνίτης είχε την ικανότητα να κάνει μια ολόκληρη πλατεία θεάτρου να δονείται, χωρίς να αρθρώσει έστω και μια λέξη.

Στο θέατρο πρωτοεμφανίστηκε το 1924 στο έργο «Το Κορίτσι της Γειτονιάς». Στη συνέχεια συνεργάστηκε με διάφορους θιάσους σε οπερέτες και κωμωδίες, μέχρι το 1928, οπότε και στράφηκε προς την επιθεώρηση επικεφαλής δικού του θιάσου.

Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε το 1929 στην ταινία του «Μαρία η Πενταγιώτισσα», ενώ ακολούθησαν δεκάδες άλλες, έως το 1970 («Η αριστοκράτισσα κι ο αλήτης»), όπου εμφανίστηκε στον τελευταίο του ρόλο. Λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωσή αυτής της ταινίας, πέθανε από καρδιακή προσβολή.

1912

Με την πτώση της δυναστείας των Τσινγκ η Κίνα γίνεται αστική δημοκρατία, η οποία διατηρείται μέχρι τη νίκη της κινεζικής σοσιαλιστικής επανάστασης το 1949.

Κίνα
Ο Σούν Γιατ Σέν, πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κίνας

1912

Γεννιέται ένας από τους κορυφαίους Έλληνες ποιητές, ο Νικηφόρος Βρεττάκος. Πήρε μέρος στον ελληνοϊταλικό πόλεμο. Τις σκληρές μέρες της Κατοχής, πήρε ενεργό μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Το 1949 για πολιτικούς λόγους, απολύθηκε από το υφυπουργείο Εργασίας.

Νικηφόρος Βρεττάκος
Ο Νικηφόρος Βρεττάκος

Από το 1947 μέχρι το 1949 εργάστηκε ως αρχισυντάκτης στο περιοδικό «Ελεύθερα Γράμματα». Στα Γράμματα εμφανίστηκε το 1929 με τα νεανικά του ποιήματα «Κάτω από τις σκιές και φώτα».

Ακολούθησαν άλλες έξι ποιητικές συλλογές ως το 1940. Το 1955, εκδίδει τη συγκεντρωτική του συλλογή «Τα ποιήματα 1929 – 1951». Η ποίησή του είναι επηρεασμένη από τη στράτευσή του και από τη συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση. Αργότερα στο «Ρόμπερτ Οπενχάιμερ», «συνθέτει» πιο καθαρά το δραματικό με το λυρικό στοιχείο.

Το συνολικό ποιητικό του έργο βρίσκεται συγκεντρωμένο σε δύο τόμους, ενώ ξεχωριστά κυκλοφόρησαν τα έργα του «Λειτουργία κάτω από την Ακρόπολη» και η ποιητική του συλλογή «Ο διακεκριμένος πλανήτης». Στο πεζογραφικό του έργο συμπεριλαμβάνονται: «Το γυμνό παιδί», «Το αγρίμι και η καταιγίδα» και «Δύο άνθρωποι μιλούν για την ειρήνη».

1912

Γεννιέται ο Κιμ Φίλμπυ (πλήρες όνομα Χάρολντ Έντριαν Ράσσελ Φίλμπυ (Harold Adrian Russell Philby).

Κιμ Φίλμπυ
Ο Κιμ Φίλμπυ το 1955

Ήταν Άγγλος διπλωμάτης καριέρας που κέρδισε την φήμη του κυρίως ως ο μεγαλύτερος κατάσκοπος του 20ού αιώνα, λόγω της δράσης του υπέρ της Σοβιετικής Ένωσης στην προπολεμική και πολεμική περίοδο (Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου) αλλά κυρίως στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου. Μέχρι το τέλος της ζωής του υπερασπίστηκε την οικοδόμηση του Σοσιαλισμού.

Κιμ Φίλμπυ
Κιμ Φίλμπυ – Ο σιωπηλός μου πόλεμος (Η αυτοβιογραφία ενός κατασκόπου), εκδ Σύγχρονη Εποχή

1916

Πραγματοποιείται η πρώτη παγγερμανική συνδιάσκεψη του «Σπάρτακου», μιας οργάνωσης στην οποία συσπειρώθηκαν οι επαναστατικές δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, έπειτα από τη στοίχιση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος πίσω από τη γερμανική αστική τάξη στον Α’ παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Ρόζα Λούξεμπουργκ
Η Ρόζα Λούξεμπουργκ

Ο «Σπάρτακος», πρόδρομος του Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας, έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη Γερμανική Επανάσταση του 1918. Ηγετικές μορφές του υπήρξαν οι Ρόζα Λούξεμπουργκ (Rosalia Luxemburg) και Καρλ Λίμπκνεχτ (Karl Liebknecht).

Κάρλ Λίμπκνεχτ
Ο Κάρλ Λίμπκνεχτ

1919

Σχηματίζεται η Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Λευκορωσίας.

Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Λευκορωσίας
Η σημαία της Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Λευκορωσίας, 1919-1927

1927

Γεννιέται ο παγκοσμίως κορυφαίος, Γάλλος χορογράφος Μωρίς Μπεζάρ (Maurice Béjart), διευθυντής επί 20ετία των «Μπαλέτων Μπεζάρ Λοζάνης».

Μωρίς Μπεζάρ
Ο Μωρίς Μπεζάρ

Ο «μετρ» του χορού, ήταν παλιός φίλος της Ελλάδας και προσωπικός φίλος των Μάνου Χατζιδάκι και Μίκη Θεοδωράκη. Είχε παρουσιάσει πολλές φορές το μπαλέτο του στην Επίδαυρο, στο Ηρώδειο, στο Μέγαρο Μουσικής.

Από τους πρωτοπόρους του σύγχρονου χορού, ο Μπεζάρ εγκαταστάθηκε το 1987 στη Λοζάνη και ίδρυσε το διάσημο μπαλέτο του. Όπως όλοι οι μεγάλοι καλλιτέχνες ήταν ένας άνθρωπος γεμάτος αντιφάσεις. Το έργο του πολλές φορές προκάλεσε με την τόλμη του.

Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι τα σημαντικότερα μπαλέτα του δημιουργήθηκαν στις δεκαετίες του ’50 και του ’70, και ότι βοήθησε τον κλασικό χορό να διαδοθεί στο ευρύ κοινό.

Μωρίς Μπεζάρ
Ο Μίκης Θεοδωράκης με χορευτές των μπαλέτων Μπεζάρ στο Ηρώδειο, στο μπαλέτο του έργου του “Θάλασσα” (23/6/1983)

Νοίκιαζε στάδια – γήπεδα με 5.000 θέσεις για ένα μήνα και πρόσφερε φτηνά εισιτήρια. Κατάφερε να γίνει δεκτός ο χορός στο Φεστιβάλ της Αβινιόν, σε ανοιχτά θέατρα και δημοφιλείς χώρους. Πίστευε ότι ο χορός δεν πρέπει να είναι ελιτίστικος, αλλά να απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους.

Έντονες υπήρξαν στο έργο του Μορίς Μπεζάρ οι επιρροές από την Ανατολή. Ο πατέρας του, φιλόσοφος Γκαστόν Μπερζέ, μιλούσε και έγραφε κινέζικα.

1942

Υπογράφεται στην Ουάσιγκτον η διακήρυξη 26 κρατών για τον αγώνα κατά του φασιστικού συνασπισμού (Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών).

ΟΗΕ, 1942
Προπαγανδιστική αφίσα των 26 «Ηνωμένων Εθνών»

1944

Συγκροτείται ο Λαϊκός Στρατός της Πολωνίας.

Πολωνία 1943
Άνδρες της 1ης Πολωνικής Μεραρχίας Πεζικού

1944

Το Γενικό Στρατηγείο του ΕΛΑΣ θέτει σε εφαρμογή τις «Διατάξεις για την Αυτοδιοίκηση και τη Λαϊκή Δικαιοσύνη».

ΕΑΜ
Συνεδρίαση Λαϊκού Δικαστηρίου στην Ελεύθερη Ελλάδα

1947

Οι αμερικανικές και βρετανικές ζώνες κατοχής στη Γερμανία, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, συγχωνεύονται σε μία ενιαία διοικητική ενότητα, η οποία αργότερα (με τη γαλλική ζώνη) έγινε μέρος της Δυτικής Γερμανίας. Ήταν το πρώτο βήμα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην καταστρατήγηση της συμφωνίας με την ΕΣΣΔ για την ενοποίηση της Γερμανίας και στο δικαίωμα του λαού να αποφασίσει για το μέλλον του.

1953

Πεθαίνει ο Αμερικανός μουσικός της κάντρι Χίραμ Κινγκ Γουίλιαμς (Hiram King Williams), γνωστός περισσότερο ως Χανκ Γουίλιαμς (Hank Williams).

Χανκ Γουίλιαμς
Ο Χανκ Γουίλιαμς

Γνώρισε μεγάλη επιτυχία κατά την περίοδο μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους της κάντρι, καθώς συνέβαλε στη μετάβασή της από ένα τοπικό είδος της υπαίθρου σε εθνικό είδος με μεγάλη απήχηση και στις αστικές περιοχές.

Πολλές συνθέσεις του συγκαταλέγονται σήμερα στο κλασικό ρεπερτόριο της κάντρι μουσικής, όπως τα τραγούδια «Lovesick Blues», «Cold, Cold Heart», «Jambalaya (on the Bayou)», και «Your Cheatin’ Heart».

1956

Το Σουδάν αποκτά την ανεξαρτησία του από την Αίγυπτο και τη Βρετανία.

Σουδάν
Ο Πρωθυπουργός του Σουδάν Ισμαήλ Άλ- Αζάρ, υψώνει την σημαία της χώρας

1958

Τίθεται σε ισχύ η Συνθήκη της Ρώμης: ιδρύεται η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ), που μετεξελίχθηκε στη σημερινή ΕΕ.

ΕΟΚ
Η υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης

1958

Πεθαίνει ο ποιητής Ρήγας Γκόλφης (πραγματικό του όνομα είναι Δημήτρης Δημητριάδης). Υπήρξε από τους πρώτους και μαχητικότερους δημοτικιστές, ταχτικός συνεργάτης του «Νουμά» σαν κριτικός, ενώ με το ψευδώνυμο «Πικραγκάθης» σατίριζε τα κακώς κείμενα της πνευματικής και πολιτικής ζωής.

Ρήγας Γκόλφης
Ο Ρήγας Γκόλφης

Από το 1908 ακόμα (σε ηλικία μόλις 22 χρόνων), που έγραψε το μονόπραχτο δράμα «Γήταυρος», θεωρείται ο πρώτος λογοτεχνικός καρπός της σοσιαλιστικής σκέψης στην Ελλάδα (δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «ΝΟΥΜΑΣ» σε τρεις συνέχειες το Δεκέμβρη του 1908). Στην εφημερίδα «Εργάτης του Βόλου», μεταφράζει και δημοσιεύει τον Ύμνο της 2ας Διεθνούς, που είχε γράψει ο Γάλλος επαναστάτης Ευγένιος Ποττιέ, το 1871: «Σηκωθείτε παιδιά και χτυπάτε/ Καταφρόνια και πείνα μας σφίγγει/ Το μεγάλο μας δίκιο ζητάτε/ Και πατήστε τ’ εχτρού το λαρύγγι…» (Τα επόμενα χρόνια νέοι στίχοι γράφτηκαν πάνω στη μουσική του Ποττιέ – αυτοί που έφτασαν μέχρι τις μέρες μας: «Εμπρός της Γης οι κολασμένοι…»). Υπήρξε συνεργάτης πολλών αθηναϊκών περιοδικών, πέραν του «Νουμά» και της μετέπειτα μόνιμης συνεργασίας του με τη «Νέα Εστία», δημοσίευε ποιήματα, σκόρπια διηγήματα αλλά και κριτικές, επιστρατεύοντας και άλλα ψευδώνυμα.

1959

Ο επαναστατικός κουβανικός στρατός μπαίνει στην Αβάνα, σφραγίζοντας τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης. Ο δικτάτορας Μπατίστα εγκαταλείπει την χώρα.

Ραούλ Κάστρο - Τσέ Γκεβάρα
Ο Ραούλ Κάστρο με τον Τσέ Γκεβάρα

1960

Τίθεται σε ισχύ το νέο Σύνταγμα της Λ. Δ. του Βιετνάμ.

1965

Ιδρύεται το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα του Αφγανιστάν.

1966

Στο πρωτοχρονιάτικο διάγγελμά του, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος αναφέρει: «Ο κομμουνισμός αποτελεί μίασμα, γεννηθέν έξω της Ελλάδος, εμπνεόμενον και κινούμενον έξωθεν. Ηθική του είναι το ψεύδος και η προδοσία. Μολύνει και καθιστά ανύποπτον εχθρόν της πατρίδος πάντα ερχόμενον εις επαφήν με αυτόν, άτομον ή ομάδα, πάντα καλόν Ελληνα, μή διαβλέποντα τον κίνδυνον (…)». Δεκαέξι μήνες αργότερα, με τις ευχές του Κωνσταντίνου, του αστικού πολιτικού κόσμου και των ΗΠΑ, ξεκινάει η μαρτυρική, για το λαό, επταετής Χούντα.

Βασιλιάς Κωνσταντίνος
Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος

1972

Πεθαίνει ο Γάλλος ηθοποιός και τραγουδιστής Μωρίς Ωγκύστ Σεβαλιέ (Maurice Auguste Chevalier).

Μωρίς Ωγκύστ Σεβαλιέ
Ο Μωρίς Σεβαλιέ

Ξεκίνησε ως τραγουδιστής σε μικρή ηλικία, έγινε γνωστός στις ΗΠΑ ανεβάζοντας την οπερέτα «Dédé» στο Μπρόντγουεϊ το 1922 και εξελίχθηκε ως ηθοποιός με την επικράτηση του ομιλούντος κινηματογράφου, από το 1928.

Το 1930 ήταν υποψήφιος για βραβείο «Όσκαρ» για τις ταινίες «The Love Parade» (1929) και «The Big Pond» (1930). Μετά από μεγάλο διάλειμμα, επέστρεψε στο Χόλυγουντ το 1957 με την ταινία «Αριάν» («Love in the Afternoon») και το επόμενο έτος με την ταινία «Ζιζί».

Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 πρωταγωνίστησε σε οκτώ ταινίες, με σημαντικότερες τις «Can-Can» (1960) και «Φάννυ» (1961). Το 1970 πραγματοποίησε την τελευταία συμμετοχή του στον κινηματογράφο, τραγουδώντας το τραγούδι των τίτλων στην ταινία του Ντίσνεϋ «Οι Αριστόγατες».

1978

Boeing 747 της Air India συντρίβεται στη θάλασσα ανοιχτά των ακτών της Μουμπάι, εξαιτίας βλάβης οργάνου και αποπροσανατολισμού των πιλότων, σκοτώνοντας 213 άτομα.

1979

Συνάπτονται επίσημες διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

1981

Η Ελλάδα εντάσσεται στην ΕΟΚ ως πλήρες μέλος. Η ένταξη της χώρας μας στην ΕΟΚ είχε πολλαπλά οφέλη για την ελληνική αστική τάξη, τραγικές όμως συνέπειες για τα φτωχά λαϊκά στρώματα, την εργατική τάξη και την αγροτιά.

ΕΕ - ΕΟΚ - Ελλάδα
Από την υπογραφή της συμφωνίας ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ

Όλες οι πολιτικές δυνάμεις τότε, από τη «δεξιά» έως την «ανανεωτική αριστερά», είχαν στηρίξει αυτή την εξέλιξη. Κατά είχαν ταχθεί το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ (με το τελευταίο να αλλάζει στάση λίγο αργότερα). Το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που έγκαιρα προειδοποίησε το λαό για την πραγματική φύση της ΕΟΚ, στέκοντας συνεπής πολέμιος των αντιλαϊκών πολιτικών της.

1994

Οι ένοπλες δυνάμεις των Ζαπατίστα εξεγείρονται στη μεξικανική πολιτεία Τσιάπας.

Ζαπατίστας
Ο ηγέτης των Ζαπατίστας Μάρκος

1994

Τίθεται σε ισχύ η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής (NAFTA). Ακολουθούν νέες οδυνηρές συνέπειες για τους λαούς της περιοχής από το λεγόμενο ελεύθερο εμπόριο.

1998

Πεθαίνει ο Αλβανός στρατιωτικός ηγέτης και κομμουνιστής πολιτικός Χάτζι Λέσι.

Αλβανία - Αντίσταση ΒΠΠ
Ο Χάτζι Λέσι κατά τη διάρκεια της αντίστασης το 1943

Ήταν ένας από τους ηγέτες της αντίστασης κατά των Ιταλών φασιστών και των Ναζί.

2002

Το Ευρώ αντικαθιστά τη Δραχμή και τα εθνικά νομίσματα άλλων 11 κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

2005

Πεθαίνει η ηθοποιός Μαρία Αλκαίου. Ήταν κόρη των διακεκριμένων ηθοποιών Νίκου Παπαγεωργίου και Σαπφούς Αλκαίου. Πρωτοεμφανίστηκε στη σκηνή σε ηλικία πέντε ετών στον θίασο της Κυβέλης, που ήταν μάλιστα και νονά της. Αργότερα σπούδασε στη δραματική σχολή του Εθνικού και το 1934 έγινε μέλος του ΣΕΗ. Ο πρώτος της ρόλος ήταν η Λανάρω στον «Βασιλικό» του Αντ. Μάτεσι στο Εθνικό το 1935, όπου έπαιξε μαζί με τους γονείς της. Η δεύτερη εμφάνισή της έγινε τον ίδιο χρόνο στον «Άνθρωπο του Διαβόλου» του Μπέρναρ Σo. Παρέμεινε πολλά χρόνια στο Εθνικό Θέατρο, παίζοντας σε δεκάδες έργα και ερμηνεύοντας πολλούς σημαντικούς ρόλους. Διακρίθηκε στην κλασική κωμωδία, σε έργα του Μολιέρου και του Γκολντόνι, αλλά και των Πιραντέλο, Σαίξπηρ, Μπ. Σο κ.ά. Από το πλήθος των ρόλων που ερμήνευσε στο Εθνικό ξεχωριστή ήταν η επιτυχία της στον «Πειρασμό» του Ξενόπουλου, στις «Τρεις αδελφές» και στον «Θείο Βάνια» του Τσέχοφ.

Μαρία Αλκαίου
Η Μαρία Αλκαίου

Παντρεύτηκε τον Τίτο Βανδή και σε δεύτερο γάμο τον βιολονίστα και διευθυντή ορχήστρας Βύρωνα Κολάση. Τρίτος της σύζυγος ήταν ο Βασίλης Διαμαντόπουλος. Μια σημαντική στιγμή στην καριέρα της ήταν το 1958 όταν μαζί με τον σύντροφό της Βασίλη Διαμαντόπουλο, αφού αποχώρησαν από το Εθνικό Θέατρο, ίδρυσαν το Νέο Θέατρο (λειτούργησε μέχρι το 1967) και παρουσίασαν ένα πλούσιο ρεπερτόριο από ξένα (Μπρεχτ, Ντε Φίλιπο κ.ά.) και ελληνικά έργα (Καμπανέλλη, Κορομηλά, Ρούσσου κ.ά.). Τα χρόνια της δικτατορίας μετανάστευσαν οικογενειακώς στο Παρίσι. Η Μαρία Αλκαίου γύρισε στην Ελλάδα το 1972.

Ξεχωριστή στιγμή επίσης και μεγάλη επιτυχία ήταν η συνεργασία της με τον Πέτρο Φυσσούν στο έργο της Λίλιαν Χέλμαν «Φρουρά του Ρήνου», το 1972. Συνεργάστηκε στη συνέχεια με τον Δημήτρη Ποταμίτη.

Στο Εθνικό Θέατρο η Μαρία Αλκαίου επέστρεψε ύστερα από 35 χρόνια το 1993, ερμηνεύοντας τον ρόλο της γιαγιάς – αφηγήτριας στη «Φάρμα των ζώων» του Όργουελ.

Η εμφάνισή της στον κινηματογράφο προηγήθηκε της θεατρικής. Το 1933 έπαιξε στην κινηματογραφική διασκευή του έργου «Δεσποινίς δικηγόρος» του Θεοδ. Συναδινού με σκηνοθέτη τον Πέλο Κατσέλη και στις ταινίες «Με φόβο και πάθος» του Φώσκολου, η «Φόνισσα» του Φέρρη, διασκευή της ομώνυμης νουβέλας του Παπαδιαμάντη. Για την ερμηνεία της τιμήθηκε το 1975 από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με το βραβείο πρώτου γυναικείου ρόλου. Αλλά και στην τηλεόραση η παρουσία της ήταν έντονη, με συμμετοχές σε πετυχημένες σειρές. Το 1973 έκανε μεγάλη επιτυχία στο ρόλο της Καλομοίρας στη σειρά «Κεκλεισμένων των θυρών», ενώ συμμετείχε ακόμη στους «Εμπόρους των εθνών», στη «Γυφτοπούλα», στους «Πανθέους» κ.ά. Το 1997 τιμήθηκε με το έπαθλο «Μαρίκα Κοτοπούλη» για το σύνολο της προσφοράς της στο θέατρο.

2007

Συντρίβεται στην Ινδονησία η πτήση 574 της Adam Air σκοτώνοντας και τους 102 επιβαίνοντες.

2009

Εξήντα έξι άτομα χάνουν τη ζωή τους σε πυρκαγιά σε νυχτερινό κέντρο της Μπανγκόκ στην Ταϊλάνδη.

Μπανγκογκ - Πυρκαγιά 2009
Θύματα από την πυρκαγιά στο Santika Club

2011

Εκρήγνυται βόμβα σε ναό Κοπτών στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, σκοτώνοντας 23 άτομα.

Αίγυπτος - Βόμβα σε εκκλησία Κοπτών, 2011
Λίγο μετά την έκρηξη της βόμβας

2017

Σε τρομοκρατική επίθεση σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στην Κωνσταντινούπολη σκοτώνονται 39 άτομα και 70 τραυματίζονται.

Τουρκία - Κωνσταντινούπολη 2017
Ένας από τους τρομοκράτες που άνοιξε πυρ
Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...