1189
Κατά τη διάρκεια της Γ΄ Σταυροφορίας, ο Φρειδερίκος Α΄ Βαρβαρόσσα φτάνει στη Νις (Σερβία), έδρα του Σέρβου βασιλιά Στέφανου Α΄ Νεμάνια.
1214
Ο Φίλιππος Β΄ της Γαλλίας νικά τους στρατούς της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, της Αγγλίας και της Φλάνδρας στη μάχη του Μπουβίν.
1302
Στη Μάχη του Βαφέως, οι Οθωμανοί νικούν τους Βυζαντινούς ανοίγοντας το δρόμο για την κατάκτηση της Βιθυνίας.
1694
Ιδρύεται η Τράπεζα της Αγγλίας.
1789
Ιδρύεται η πρώτη ομοσπονδιακή κρατική υπηρεσία των Η.Π.Α.: το υπουργείο Εξωτερικών (θα μετονομαστεί αργότερα σε Στέιτ Ντιπάρτμεντ).
1824
Γεννιέται ο Αλέξανδρος Δουμάς (Alexandre Dumas, fils), Γάλλος συγγραφέας και δραματουργός.
Ήταν γιος (γαλλικά fils) του Αλέξανδρου Δουμά (πατέρα), ο οποίος ήταν επίσης συγγραφέας και δραματουργός.
Όπως ακριβώς και ο πατέρας του, γνώρισε μεγάλη επιτυχία, κυρίως με το ρομάντσο του «Η κυρία με τις καμέλιες», από το οποίο εμπνευσμένος ο Τζουζέπε Βέρντι σύνθεσε την όπερά του Τραβιάτα, αλλά και από τα θεατρικά έργα του «Ο νόθος γιος» (Le Fils naturel, 1858) και «Ένας παράλογος πατέρας» (Un Père prodigue, 1859).
1830
Στη Γαλλία, η κατάσταση είναι και πάλι εκρηκτική. Η πολιτική της κυβέρνησης της παλινόρθωσης που εγκαθιδρύθηκε μετά την ήττα της Γαλλικής αστικής επανάστασης (1789) είχε οδηγήσει σε οικονομική εξαθλίωση τα λαϊκά στρώματα.
Ο βασιλιάς Κάρολος Ι΄ με την κυβέρνησή του επιχειρούσε να αναστηλώσει τα προνόμια της φεουδαρχίας και των αριστοκρατών.
Οι κινήσεις του ωστόσο συνάντησαν την έντονη αντίδραση της ανερχόμενης αστικής τάξης. Στις εκλογές του Ιούνη 1830 οι μοναρχικοί καταψηφίζονται.
Στις 25 Ιούλη ο βασιλιάς υπογράφει διάταγμα με το οποίο διαλύεται η Βουλή, μειώνεται ο αριθμός των βουλευτών και περιορίζεται το δικαίωμα ψήφου.
Ουσιαστικά δικαίωμα ψήφου έχουν οι μεγαλοκτηματίες και όσοι κατάγονται από οίκους ευγενών. Απαγορεύεται επίσης η έκδοση εφημερίδων χωρίς την άδεια των αρχών.
Η δημοσίευση του διατάγματος προκαλεί στο Παρίσι θύελλα αγανάκτησης.
Στις 26 Ιούλη το βράδυ στους παρισινούς δρόμους ο λαός συγκρούεται με την αστυνομία.
Στις 27 οι διαδηλώσεις στους δρόμους καταλήγουν σε ένοπλη εξέγερση με το σύνθημα να προστατευτεί ο Καταστατικός Χάρτης και να αντικατασταθεί η κυβέρνηση. Το Παρίσι γεμίζει οδοφράγματα. Τα περισσότερα από αυτά στήνονται στο προάστιο Σεντ Αντουάν και σε άλλες εργατικές συνοικίες. Ετσι άρχισε η Ιουλιανή Επανάσταση.
Στις 29 Ιούλη ο ξεσηκωμένος λαός κυρίευσε μετά από μάχη τα ανάκτορα του Κεραμεικού, όπου υψώθηκε η τρίχρωμη σημαία, το σύμβολο της επανάστασης του 1789. Ο βασιλιάς αναγκάστηκε να παραιτηθεί υπέρ του εγγονού του.
Η σημασία της Ιουλιανής επανάστασης συνοψίζεται στο ότι γκρέμισε την πολιτική κυριαρχία της αριστοκρατίας των ευγενών και σταμάτησε τις προσπάθειες που γίνονταν για να αποκατασταθούν, με τη μια ή την άλλη μορφή, οι φεουδαρχικοί, απολυταρχικοί θεσμοί.
Η εξουσία πέρασε τώρα οριστικά από τους ευγενείς στην αστική τάξη. Ετσι στη Γαλλία εγκαθιδρύθηκε αστική μοναρχία.
1832
Η Εθνοσυνέλευση του Ναυπλίου επικυρώνει τη στέψη του Όθωνα ως βασιλιά της Ελλάδας.
1835
Γεννιέται ο Τζοζουέ Αλεσάντρο Τζουζέπε Καρντούτσι (Giosuè Alessandro Giuseppe Carducci), Ιταλός ποιητής ο οποίος θεωρήθηκε ένας από τους μεγαλύτερους της Ιταλίας.
Η επίδρασή του ήταν σημαντική και χαρακτηρίστηκε ως ο ανεπίσημος εθνικός ποιητής της σύγχρονης Ιταλίας. Το 1906 έγινε ο πρώτος Ιταλός που κέρδισε το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.
1844
Πεθαίνει ο Άγγλος φαρμακοποιός, μετεωρολόγος και φυσικός Τζων Ντάλτον (John Dalton).
Είναι γνωστός για την πρωτοποριακή εργασία του στην ανάπτυξη της σύγχρονης ατομικής θεωρίας, και την έρευνά του για την αχρωματοψία, η οποία μερικές φορές αναφέρεται ως «δαλτονισμός» προς τιμή του.
1880
Κατά τον Β΄ Αγγλοαφγανικό Πόλεμο, διεξάγεται η Μάχη της Μαϊβάντ.
Οι αφγανικές δυνάμεις νικούν τον βρετανικό στρατό κοντά στη Μαϊβάντ του Αφγανιστάν.
1896
Συνέρχεται το συνέδριο της Β’ Διεθνούς στο Λονδίνο (27/7-1/8/1896).
1917
Πεθαίνει ο Ελβετός γιατρός – ερευνητής Εμίλ Θέοντορ Κόχερ, που το 1909 τιμήθηκε με το Νόμπελ Ιατρικής.
1921
Ερευνητές του Πανεπιστήμιου του Τορόντο, με επικεφαλής τον βιοχημικό Φρέντερικ Μπάντινγκ (Frederick Banting), αποδεικνύουν ότι η ορμόνη ινσουλίνη ρυθμίζει τη γλυκαιμία.
1922
Με το νόμο 2905 θεσπίζονται για πρώτη φορά οι εισαγωγικές εξετάσεις.
Θα εφαρμοστούν δύο χρόνια αργότερα στη Φυσικομαθηματική Σχολή και από το 1926 στις υπόλοιπες σχολές του Πανεπιστημίου Αθηνών.
1934
Το Κομμουνιστικό και το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Γαλλίας υπογράφουν συμφωνία για την ενότητα δράσης κατά της φασιστικής δικτατορίας («Λαϊκό Μέτωπο»).
1934
Το Δημαρχείο Σερρών περικυκλώνεται από αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες ανακοινώνουν στον κομμουνιστή Δήμαρχο Διονύση Μενύχτα τη μηνιαία παύση του.
Είχε προηγηθεί η παύση του κομμουνιστή Δημάρχου Καβάλας Μήτσου Παρτσαλίδη δύο μήνες πριν.
1936
Οι δυο εργατικές Συνομοσπονδίες, η ενωτική ΓΣΕΕ και η ΓΣΕΕ, δημοσιεύουν κοινή ανακοίνωση, με την οποία καλούν τους εργαζόμενους της Αθήνας και του Πειραιά να κατέβουν στις 5 Αυγούστου σε 24ωρη πανεργατική απεργία διαμαρτυρίας ενάντια στο νομοσχέδιο του Μεταξά, που δήμευε τα κεφάλαια των ασφαλιστικών ταμείων.
1943
Συνέρχεται στην Πίνδο το Α’ Πανθεσσαλικό Συνέδριο της ΕΠΟΝ Θεσσαλίας.
1945
Πανεργατοϋπαλληλική συγκέντρωση στο γήπεδο «Ηρακλή» Θεσσαλονίκης, όπου πάνω από 30.000 διαδηλώνουν την απόφασή τους να αγωνιστούν για τιμαριθμικές αυξήσεις στα μεροκάματα και τους μισθούς, την κατάργηση των φασιστικών νόμων, αντιπροσωπευτική κυβέρνηση και δημοκρατικές ελευθερίες.
1948
Γεννιέται ο μουσικός και συνθέτης Παύλος Σιδηρόπουλος.
Μεγαλωμένος σε αστική οικογένεια (ήταν απόγονος του Αλέξη Ζορμπά και ανιψιός της Έλλης Αλεξίου), κόλλησε το «μικρόβιο» του ροκ από τους «MGC» και τους «LUBOGG».
Άριστος μαθητής, αλλά ατίθασος χαρακτήρας, σπούδασε στο Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Στη Θεσσαλονίκη συγκατοικεί με τον Βαγγέλη Γερμανό και μαζί «τζαμάρουν», ακούγοντας κομμάτια των Ντίλαν, «Ρόλιγκ Στόουνς» και «Άνιμαλς», ενώ το 1969 σχηματίζει με τον Παντελή Δεληγιαννίδη το ντουέτο «Δάμων και Φιντίας», το 1972 προσχωρεί στα «Μπουρμπούλια», την περίοδο 1974-1978 συνεργάζεται με τον Γ. Μαρκόπουλο, ενώ στα τέλη της δεκαετίας του ’70 βρίσκεται με τους «Σπυριδούλα».
Το 1979 πρωταγωνιστεί στην ταινία του Ανδρέα Θωμόπουλου «Ο ασυμβίβαστος» (1979), όπου και τραγουδά τα υπέροχα «Να μ’ αγαπάς» και «Κάποτε θα ‘ρθουν».
Ακολούθησε η «Εταιρεία Καλλιτεχνών» και αργότερα οι «Απροσάρμοστοι».
1950
Οι τελευταίοι Μακρονησιώτες εξόριστοι μεταφέρονται στον Άη Στράτη.
1951
Πεθαίνει ο Ι. Σοφιανόπουλος, ιδρυτής και επικεφαλής του Αγροτικού Κόμματος Ελλάδας.
1953
Υπογράφεται η Συνθήκη της Κορέας, που έδωσε τέλος στον τρίχρονο πόλεμο, κατά τη διάρκεια του οποίου σκοτώθηκαν σχεδόν 1,6 εκατομμύρια Βορειοκορεάτες άμαχοι, κυρίως λόγω των μαζικών και αδιάκριτων βομβαρδισμών αστικών κέντρων από την αεροπορία των ΗΠΑ.
Τα σύνορα των δύο χωρών ορίστηκαν στην 38ο Παράλληλο, ενώ ενδιάμεσα σχηματίστηκε αποστρατικοποιημένη ζώνη.
1954
Η Βρετανία και η Αίγυπτος μονογράφουν τη συμφωνία για τη λήξη της βρετανικής κατοχής στη Διώρυγα του Σουέζ.
1955
Η πτήση 402 της El Al καταρρίπτεται από δύο μαχητικά αεροσκάφη μετά την παραβίαση του βουλγαρικού εναέριου χώρου.
Και οι 58 επιβαίνοντες σκοτώνονται.
1965
Πραγματοποιείται πολιτική πανεργατική απεργία με απόφαση της ΓΣΕΕ στην Αθήνα, τον Πειραιά και την Ελευσίνα.
Κύρια συνθήματα της απεργίας: «1-1-4», «δημοκρατία», «συνταγματική τάξη», «κάτω οι αυλόδουλοι», κ.α.
1967
Στο κέντρο της Αθήνας, στις ώρες της μεγαλύτερης κυκλοφορίας, δύο μεγάφωνα συνδεδεμένα με μαγνητόφωνα μεταδίδουν επί 15 λεπτά εκπομπή του Πατριωτικού Μετώπου.
1974
Το ΚΣ της ΚΝΕ με ανακοίνωσή του τονίζει πως «η πολιτική μεταβολή του τόπου είναι νίκη των λαϊκών δυνάμεων» και ότι «η ελληνική νεολαία που πρωτοστάτησε στην επτάχρονη πάλη ενάντια στην χουντική τυραννία δε θ’ ανεχθεί νέες μεταμφιέσεις».
1992
Πεθαίνει η μεγάλη ηθοποιός Τζένη Καρέζη.
H αγάπη της για το θέατρο άρχισε να εκδηλώνεται από τα μαθητικά της ακόμη χρόνια και εκφράστηκε με τη συμμετοχή της στις σχολικές παραστάσεις.
Το 1951 – χρονιά αποφοίτησής της από την Ελληνογαλλική Σχολή – γίνεται δεκτή στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.
Εμφανίζεται για πρώτη φορά στο θεατρικό σανίδι τον Οκτώβρη του 1954, δίπλα στην Μελίνα. Μέσα σε 40 μέρες η επιτυχία αυτή τη φέρνει συμπρωταγωνίστρια με τη μεγάλη κυρία του ελληνικού θεάτρου, την Κατίνα Παξινού, στο «Σπίτι της Μπερνάντα Αλμπα».
Το 1963 παίζει στο έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «H Γειτονιά των Αγγέλων», μια παράσταση που χτυπήθηκε για πολιτικούς λόγους. Είναι η εποχή των μεγάλων πολιτικών παθών και η Τζένη Καρέζη συνειδητοποιείται πολιτικά και ευαισθητοποιείται στις κοινωνικές συγκρούσεις.
Το 1963 επιφυλάσσει για εκείνη και μια μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία στα «Κόκκινα Φανάρια» του Βασίλη Γεωργιάδη, ταινία που ξεπερνάει τα ελληνικά σύνορα και κερδίζει την αναγνώριση στα διεθνή φεστιβάλ.
Παντρεύεται τον Κώστα Καζάκο το 1967.
Από τις αρχές της δεκαετίας του ’70 και μετά, η παρουσία της στο θέατρο είναι πιο έντονη.
Οι ρόλοι της χαριτωμένης ηρωίδας των αισθηματικών κομεντί παραμερίζονται και η αναζήτηση την οδηγεί σε άλλους δρόμους.
Το 1973 τολμούν να ανεβάσουν το «Μεγάλο μας Τσίρκο». Παράσταση που σημάδεψε τα χρόνια της δικτατορίας με το περιεχόμενό της, μεγάλη επιτυχία, που αποτέλεσε και ουσιαστική αντίδραση στη χούντα.
Τελευταία της θεατρική παράσταση ήταν τα «Διαμάντια και μπλουζ» της Λούλας Αναγνωστάκη.
Στον κινηματογράφο γύρισε συνολικά 33 ταινίες. Το 1958 πρωταγωνίστησε στην ταινία του Γιώργου Ζερβού «Η λίμνη των πόθων», η οποία διακρίθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κορκ στην Ιρλανδία, παίρνοντας το αργυρό μετάλλιο.
Την επόμενη χρονιά έπαιξε στην ταινία «Το νησί των γενναίων», στο οποίο ερμήνευσε αξέχαστα το τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι «Μην τον ρωτάς τον ουρανό».
Το 1960 μετέφερε τη μεγάλη της θεατρική επιτυχία «Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος» στον κινηματογράφο, σε σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη και με συμπρωταγωνιστές τους Διονύση Παπαγιαννόπουλο και Ντίνο Ηλιόπουλο.
Το 1963 ήταν μια χρονιά σταθμός για την κινηματογραφική της καριέρα. Πρωταγωνίστησε στην ταινία του Βασίλη Γεωργιάδη «Τα κόκκινα φανάρια». Η ταινία ήταν υποψήφια για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας στην 36η απονομή τον Απρίλιο του 1964, ενώ έλαβε μέρος και στο Διεθνές Φεστιβάλ των Καννών την άνοιξη του 1964. Η τεράστια επιτυχία της ταινίας έκανε τον Φιλοποιμένα Φίνο να την εντάξει στην εταιρία του Φίνος Φίλμ, ως αδιαμφισβήτητη σταρ. Με την επιστροφή της στη Φίνος Φιλμ η Καρέζη γύρισε τις δραματικές ταινίες «Λόλα» και «Ένας μεγάλος έρωτας» και την κλασική πλέον κωμωδία «Δεσποινίς Διευθυντής».
Την περίοδο 1965-1966 γύρισε τις δυο μεγαλύτερες κινηματογραφικές της επιτυχίες «Μια τρελή… τρελή οικογένεια» και «Τζένη Τζένη», οι οποίες εκτόξευσαν την δημοτικότητα της στα ύψη.
Το 1966 γύρισε τη μοναδική ξενόγλωσση ταινία της «Μια σφαίρα στην καρδιά», ελληνογαλλικής παραγωγής σε σκηνοθεσία Ζαν Ντανιέλ Πολέ και με μουσική Μίκη Θεοδωράκη. Η ταινία αποδείχθηκε εμπορική αποτυχία, όπως και η επόμενη ταινία της, το «Εκείνος και Εκείνη» της Φίνος Φιλμ.
Το 1967 συμπρωταγωνίστησε για πρώτη φορά με τον Κώστα Καζάκο στο πολεμικό δράμα «Κοντσέρτο για πολυβόλα». Η ταινία είχε μεγάλη εμπορική επιτυχία, κόβοντας συνολικά 427.698 εισιτήρια. Το 1972 γύρισε την ταινία «Ερωτική συμφωνία» σε σενάριο δικό της και σκηνοθεσία Κώστα Καζάκου. Η «Λυσιστράτη» ήταν η τελευταία κινηματογραφική ταινία της.
1986
Πεθαίνει ο Νίκος Νικολάου, διακεκριμένος Έλληνας ζωγράφος, χαράκτης και γλύπτης της λεγόμενης «γενιάς του ’30».
1996
Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Ατλάντα, εκρύγνειται βόμβα στο Ολυμπιακό πάρκο, με αποτέλεσμα το θάνατο 3 ανθρώπων και τον τραυματισμό 111.
2023
“Φεύγει” από τη ζωή ο Γιώργος Αντωνακάκης, σκηνοθέτης, αθλητικογράφος και στέλεχος του ΚΚΕ.
Γεννήθηκε το 1948 στα Χανιά από γονείς αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, ο πατέρας του ήταν στον ΕΛΑΣ και η μητέρα του στην ΕΠΟΝ. Στα δύσκολα χρόνια του εμφυλίου, ο πατέρας της μητέρας του δολοφονήθηκε το 1947 στα Χανιά, σαν Γραμματέας του ΕΑΜ.
Ο Γιώργος Αντωνακάκης τελείωσε το εξατάξιο Γυμνάσιο το 1968 και τα επόμενα χρόνια ως το 1975 φοίτησε στη Δραματική Σχολή του Πέλου Κατσέλη.
Εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη και ως σκηνοθέτης, ως διευθυντής στον ραδιοφωνικό σταθμό “93,1”, ενώ ήταν ανάμεσα στους ιδρυτές της θεατρικής σκηνής “Αλέκα Παΐζη”.
Τα τελευταία χρόνια ήταν και διευθυντής στο Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ.
Το 1963 σε ηλικία 15 χρονών, μαθητής οργανώθηκε στη Νεολαία της ΕΔΑ και τα επόμενα χρόνια ως την ενοποίησή της με τη Δημοκρατική Κίνηση Νέων Γρηγόρης Λαμπράκης ήταν μέλος του Γραφείου Μαθητών Αθήνας.
Η δικτατορία τον βρίσκει στην Κρήτη. Ερχόμενος στην Αθήνα εντάχθηκε στον Ρήγα Φεραίο, από όπου αποχώρησε μετά την κατάρρευση της δικτατορίας, διαφωνώντας με τις θέσεις του ΚΚΕ εσωτερικού. Ως σπουδαστής συμμετείχε ενεργά στον συνδικαλισμό και πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Συλλόγου Σπουδαστών Δραματικών Σχολών. Πήρε μέρος στην εξέγερση του Πολυτεχνείου.
Τα επόμενα χρόνια ασχολείται με τον πολιτισμό στον Δήμο της Καλλιθέας, συνεργάζεται με μέλη της ΚΝΕ και το 1978 οργανώνεται στο ΚΚΕ. Αναλαμβάνει διάφορες χρεώσεις στα Τμήματα Πολιτισμού και Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Κεντρικής Επιτροπής και στις Αχτιδικές Επιτροπές της Καλλιθέας και των Καλλιτεχνών. Από το 1982 έως σήμερα εκλεγόταν δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Καλλιθέας, ενώ διετέλεσε αντιδήμαρχος Πολιτισμού για οχτώ χρόνια.
Ο Γιώργος Αντωνακάκης υπηρέτησε για περισσότερα από 40 χρόνια τους σκοπούς του ΚΚΕ σε όλους τους τομείς που δραστηριοποιήθηκε αφήνοντας σημαντική παρακαταθήκη στον χώρο του Πολιτισμού.