Σαν Σήμερα 11/2 – Γεγονότα σημαντικά και πρόσωπα που σημάδεψαν το χρόνο

Σαν Σήμερα 11/2

1650

Πεθαίνει ο Γάλλος φιλόσοφος και μαθηματικός Ρενέ Ντεκάρτ (René Descarte),  γνωστότερος στην Ελλάδα ως Καρτέσιος (Renatus Cartesius). Έμεινε στην ιστορία και για τη ρήση του cogito ergo sum – je pense donc je suis «σκέφτομαι, άρα υπάρχω».

Επιστήμες - Φιλοσοφία - Ρενέ Ντεκάρτ (Καρτέσιος)
Ο Ρενέ Ντεκάρτ σε πρτραίτο που φιλοτέχνησε ο Φρανς Χαλ

Ο Καρτέσιος υποστήριξε ότι η μέθοδος πρέπει να οδηγεί σε μία μοναδική αρχή (Prinzip), για την οποία είμαστε απόλυτα σίγουροι.

Χρησιμοποιώντας αυτή τη θεμελιακή αρχή, θα μπορούσαμε σύμφωνα με τον φιλόσοφο να ερμηνεύσουμε τον κόσμο της εμπειρίας σε όλη του την έκταση.

Σε τούτη την άποψη θεμελιώνεται πιθανώς η ανατροπή του μεσαιωνικού σχολαστικού πνεύματος που επεδίωξε και, σε ένα βαθμό, κατόρθωσε μαζί με τους άλλους διανοητές της εποχής του.

1776

Γεννιέται ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας.

Ελλάδα - Ελληνικό κράτος - Ιωάννης Καποδίστριας
Ο Ιωάννης Καποδίστριας

1825

Ο Ιμπραήμ, επικεφαλής 4.000 πεζών και 4.000 ιππέων, αποβιβάζεται στη Μεθώνη και την επομένη κινείται προς την Πύλο.

Ελληνική Επανάσταση 1821 - Οθωμανικός στρατός - Ιμπραήμ
Ο Ιμπραήμ πασάς

1843

Η όπερα του Τζουζέπε Βέρντι «Οι Λομβαρδοί στην Πρώτη Σταυροφορία» κάνει πρεμιέρα στο Μιλάνο.

1847

Γεννιέται ο Αμερικανός εφευρέτης Τόμας Έντισον (Thomas Alva Edison). Σ’ αυτόν οφείλονται πάνω από 300 εφευρέσεις, ανάμεσα στις οποίες ο φωνογράφος και η ηλεκτρική λάμπα. Τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ το 1915.

Εφευρέτες - Τόμας Έντισον
Ο Τόμας Έντισον

1868

Πεθαίνει στο Παρίσι ο Γάλλος φυσικός Ζαν Μπερνάρ Λεόν Φουκώ (Jean Bernard Léon Foucault).

Επιστήμες - Φυσική - Ζαν Μπερνάρ Λεόν Φουκώ
Ο Ζαν Μπερνάρ Λεόν Φουκώ

Οι εργασίες του ιδιαίτερα για την ταχύτητα του φωτός στο «κενό», αέρα και λοιπά διαφανή σώματα, καθώς και οι έρευνές του επί των τηλεσκοπίων, της θερμότητας και των ρευμάτων θεωρούνται κλασσικές ενώ ανακάλυψε και τα ρεύματα Eddy. Αλλά και στον τομέα της Μηχανικής οι ανακαλύψεις του Φουκώ δεν ήταν λιγότερο σημαντικές. Με το γνωστό «Πείραμα του Φουκώ» ή πείραμα του εκκρεμούς που επιχείρησε το 1851 απέδειξε την περιστροφή της Γης περί τον άξονά της. Επιπλέον μαζί με τον φίλο του Φιζώ, τράβηξαν την πρώτη φωτογραφία του Ήλιου. Η σύγχρονη επιστήμη οφείλει επίσης στον Φουκώ την ανακάλυψη του γυροσκοπίου (1852), τη θεωρία των γυροσκοπικών φαινομένων και τον προσδιορισμό της ταχύτητας του φωτός. Ο κρατήρας «Φουκώ» στη Σελήνη έχει λάβει το όνομά του προς τιμήν του Γάλλου επιστήμονα.

1929

Ο φασίστας Ιταλός δικτάτορας Μπενίτο Μουσσολίνι και ο αντιπρόσωπος του Πάπα Πίου του XI καρδινάλιος Γκασπάρι υπογράφουν τη συνθήκη του Λατερανού, με την οποία το Βατικανό αναγνωρίζεται ως ανεξάρτητο κράτος.

Θρησκεία - Φασισμός - Βατικανό - Μουσολίνι
Το κράτος του Βατικανού, όπως αποτυπώνεται στην Συνθήκη

1930

Στη Θεσσαλονίκη οι άνεργοι καπνεργάτες διαδηλώνουν για τη χορήγηση επιδομάτων ανεργίας. Οι συγκρούσεις που ακολουθούν με την χωροφυλακή διαρκούν σχεδόν όλη μέρα.

Θεσσαλονίκη - άνεργοι καπνεργάτες - διαδήλωση, 1930
Το ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» για την κινητοποίηση

1934

Διεξάγονται δημοτικές και κοινοτικές εκλογές.

Το Ενιαίο Μέτωπο Εργατών Αγροτών (ΚΚΕ) κατακτά την πλειοψηφία στην Καβάλα και τις Σέρρες όπου εκλέγονται οι πρώτοι κομμουνιστές Δήμαρχοι (οι Δημήτρης Παρτσαλίδης και Διονύσης Μενύχτας αντίστοιχα).

Ελλάδα - δημοτικές εκλογές, 1934 - Ενιαίο Μέτωπο Εργατών Αγροτών (ΚΚΕ)
Το πρωτοσέλιδο του «Νέου Ριζοσπάστη» με την καταγραφή των αποτελεσμάτων

Το ψηφοδέλτιο του ΕΜΕΑ πλειοψηφεί επίσης σε Καισαριανή, Ποντοκώμη, Χωριστή, Γιάνετζικ, Τσαριτσάνη, Γιάνουλη, Τσερέπλιανη, Αγγίτσα, Δερελή, Δογάνη, Ρετσάνη, Καρίτσα, Ιμέμπεη, κ.α. Συνολικά σε όλη την Ελλάδα σε 60 κοινότητες αναδείχθηκαν κοινοτικά συμβούλια από τους υποψηφίους του ΕΜΕΑ.

Στις εκλογές αυτές ψήφισαν για πρώτη φορά και οι γυναίκες.

1937

Πεθαίνει ο Αμερικανός αρχιτέκτονας Γουόλτερ Μπάρλεϊ Γκρίφιν (Walter Burley Griffin). Ήταν επίσης και αρχιτέκτονας τοπίου, περισσότερο γνωστός για το σχεδιασμό της Καμπέρα, της πρωτεύουσας της Αυστραλίας.

Επιστήμες - Αρχιτεκτονική - Γουόλτερ Μπάρλεϊ Γκρίφιν
Ο Γουόλτερ Μπάρλεϊ Γκρίφιν στο εργαστήριό του το 1912

Είναι επίσης γνωστός για την ανάπτυξη της κάτοψης σε σχήμα Γ, τα σκέπαστρα οχημάτων καθώς και για μία προοδευτική χρήση του οπλισμένου σκυροδέματος.

1943

Τμήματα του ΕΛΑΣ Δ. Θεσσαλίας συγκρούονται και έπειτα από σκληρές μάχες που κράτησαν ως την επόμενη μέρα διαλύουν ιταλικό τάγμα στην Οξύνεια (Μερίτσα) Καλαμπάκας.

ΕΛΑΣ - Θεσσαλία
Τμήμα του ΕΛΑΣ στη Θεσσαλία

1948

Πεθαίνει ένας από τους πιο σπουδαίους (αν όχι ο σπουδαιότερος) σκηνοθέτης του κινηματογράφου Σεργκέι Μιχαήλοβιτς Αϊζενστάιν. Το 1915 ξεκίνησε σπουδές μηχανικού στην Πετρούπολη.

Πολιτισμός - Κινηματογράφος - Σεργκέι Αιζενστάιν
Ο Σεργκέι Αιζενστάιν

Παράλληλα, ασχολείται με τη ζωγραφική… Την άνοιξη του 1918 κατατάσσεται εθελοντής στον Κόκκινο Στρατό. Ασχολείται και με το θέατρο…

Το 1924 γύρισε την πρώτη του ταινία την «Απεργία», που έκανε μεγάλη εντύπωση.

Ένα χρόνο αργότερα, η σοβιετική κυβέρνηση του αναθέτει τη δημιουργία ενός κινηματογραφικού έργου για την επέτειο των 20 χρόνων από την επανάσταση του 1905. Αρχικά, ο Αϊζενστάιν προόριζε την ταινία για σπονδυλωτή κατασκευή, με διάφορες ιστορίες που, υπό τον τίτλο «1905», θα περιέγραφαν την επανάσταση. Το αρχικό όμως σενάριο τροποποιείται και επικεντρώνεται στην εξέγερση στο «Θωρηκτό Ποτέμκιν», ιστορία που στο αρχικό σενάριο δεν ξεπερνούσε τις 2 σελίδες.

Πολιτισμός - Κινηματογράφος - Σεργκέι Αϊζενστάιν - ΕΣΣΔ
Σκηνή από την ταινία «Το θωρηκτό Ποτέμκιν»

Η ταινία γυρίστηκε μέσα σε λίγες εβδομάδες στην Οδησσό, με μερικούς ηθοποιούς, τον πληθυσμό της πόλης και ναύτες του Κόκκινου Στόλου. Μια ταινία που μέχρι σήμερα αποτελεί σταθμό στην Ιστορία του Κινηματογράφου. Ο Γάλλος ιστορικός του κινηματογράφου Ζορζ Σαντούλ σημειώνει: «Παντού έξω από την ΕΣΣΔ, η λογοκρισία απαγόρεψε το «Ποτέμκιν». Παντού οι θεατές συγκεντρώθηκαν κρυφά για να το χειροκροτήσουν…».

Το 1927 η ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος αναθέτει στον Αϊζενστάιν τη δημιουργία μιας ταινίας για τη 10η επέτειο της Οχτωβριανής Επανάστασης. Με τον συν-σεναριογράφο Γκριγκόρι Αλεξαντρόφ βασίζονται σε προσωπικές μαρτυρίες, σε συνεντεύξεις, σε φωτογραφίες και στο βιβλίο «Δέκα ημέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο» του Τζον Ριντ και συνθέτουν ένα λεπτομερέστατο σενάριο με τίτλο «Οκτώβρης», που κάλυπτε το μεγαλύτερο μέρος της Επανάστασης. Τελικά, ο Αϊζενστάιν αποφασίζει και εδώ να επικεντρωθεί σε κάποια αντιπροσωπευτικά γεγονότα της Επανάστασης που έλαβαν χώρα στο Λένινγκραντ, από το Φλεβάρη έως τον Οκτώβρη του 1917.

Το 1929 ο Σεργκέι Μιχαήλοβιτς Αϊζενστάιν γυρίζει την ταινία «Γενική Γραμμή» που ανταποκρίνεται στην ανάγκη κολεκτιβοποίησης της γης. Περιοδεύει σε Ευρώπη και Αμερική. Στο Μεξικό γυρίζει την ταινία «Κε βίβα Μέχικο». Το 1938 γυρίζει την ταινία «Αλέξανδρος Νιέφσκι». Το 1944 ξεκινά τα γυρίσματα της ταινίας «Ιβάν ο Τρομερός»… Ο Αϊζενστάιν έφυγε από τη ζωή στις 11 Φλεβάρη 1948.

1949

Ξεκινά μεγάλη επιχείρηση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας για την κατάληψη της Φλώρινας (11-13/2/1949), που έχει καταγραφεί σαν η δυσκολότερη και μεγαλύτερη μάχη που έδωσε ο ΔΣΕ σε κατοικημένες περιοχές.

Απέναντί του είχε μια πολύ καλά οχυρωμένη πόλη, που την υπεράσπιζαν μεγάλες δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού. Ο ΔΣΕ στη μάχη της Φλώρινας είχε πολύ μεγάλες απώλειες, πάνω από 800 νεκρούς και 930 τραυματίες.

ΔΣΕ - Μάχη της Φλώρινας
Νεκροί και τραυματισμένοι μαχητές του ΔΣΕ στο χωράφι στον Αγ. Γεώργιο

Μετά το τέλος των επιχειρήσεων, ο κυβερνητικός στρατός μάζεψε τους νεκρούς μαχητές του ΔΣΕ μαζί με πολλούς τραυματίες και με μπουλντόζες όλους μαζί, ζωντανούς και νεκρούς, τους παράχωσε σε ένα λάκκο, στο χωράφι που βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά της πόλης, στην Περιοχή Άγιος Γεώργιος.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ στις 16-10-2010 ανακοίνωσε ότι μετά από πολύχρονες προσπάθειες κατόρθωσε και αγόρασε το χωράφι όπου βρίσκεται ο ομαδικός τάφος των ηρώων, Τιμημένων Νεκρών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, με σκοπό να διαμορφωθεί ο χώρος αυτός ώστε να αποτελέσει μνημείο αντάξιο της μεγάλης αυτής θυσίας.

1959

Ξεκινά στην Αθήνα η δίκη του Μαξ Μέρτεν, του Ναζί εγκληματία πολέμου που υπηρέτησε στη Θεσσαλονίκη τη διετία 1942-1944, ως σύμβουλος της στρατιωτικής διοίκησης της πόλης. Ήταν ο άνθρωπος που υπέγραψε τη μεταφορά των 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, ενώ είχε ευθύνη και για την αρπαγή των περιουσιών τους, που η συνολική τους αξία ξεπερνούσε τα 125.000.000 χρυσά φράγκα. Το Ειδικό Στρατοδικείο Εγκληματιών Πολέμου της Αθήνας καταδικάζει τον Μέρτεν σε 25ετή κάθειρξη.

Ναζιστική Γερμανία - Ελλάδα - Κατοχή - Μάξ Μέρτεν
Ο Μάξ Μέρτεν κατά την έναρξη της δίκης του

Έπειτα όμως από πιέσεις της Γερμανίας, η κυβέρνηση Καραμανλή, αφού τροποποίησε τον ισχύοντα νόμο (Ν.Δ. 3933/1959) για τους Γερμανούς υπηκόους που φέρονταν ως εγκληματίες πολέμου, αποφυλάκισε τον Μέρτεν και τον απέλασε στη Γερμανία, με την προϋπόθεση να εκτίσει εκεί την ποινή του. Τα γερμανικά δικαστήρια τελικά απάλλαξαν τελείως τον Μέρτεν «ελλείψει στοιχείων».

1959

Υπογράφεται από τους Πρωθυπουργούς της Ελλάδας (Κωνσταντίνο Καραμανλή) και της Τουρκίας (Αντνάν Μεντερές) η Συμφωνία της Ζυρίχης, που μαζί με την Συμφωνία του Λονδίνου που υπογράφτηκε μια βδομάδα αργότερα (19/2), οδήγησαν στη δημιουργία τυπικά ανεξάρτητης Δημοκρατίας της Κύπρου.

Ελληνοτουρκικά - Κ. Καραμανλής - Ατν. Μεντερές - Συμφωνία της Ζυρίχης, 1952
Ο Κ. Καραμανλής με τον Ατν. Μεντερές (δεξιά) κατά τις συνομιλίες στη Ζυρίχη

Η ίδρυση του κυπριακού κράτους, ως προϊόν ενδοκαπιταλιστικών συμβιβασμών, με την παρουσία των βρετανικών βάσεων, στρατευμάτων τριών κρατών και το διαχωρισμό στα τοπικά όργανα των Ελληνοκυπρίων από τους Τουρκοκυπρίους, ουσιαστικά υπονόμευε από την αρχή την ενότητα της Κύπρου, δημιουργούσε δηλαδή προϋποθέσεις διχοτόμησης, ακόμα και διπλής ένωσης. Το περιεχόμενο των Συμφωνιών της Ζυρίχης και του Λονδίνου, με τις οποίες τρία κράτη (Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία) γίνονταν «εγγυητές» της ανεξαρτησίας μιας άλλης χώρας, δεν μπόρεσε να αποτελέσει ένα μόνιμο συμβιβασμό.

Έτσι, μετά από μια ολιγόχρονη ανάπαυλα, ακολούθησε νέα φάση όξυνσης των εσωτερικών και εξωτερικών αντιθέσεων στην Κύπρο. Το ΚΚΕ, με ανακοίνωση της ΚΕ (27/2/1959) κατήγγειλε τις εν λόγω Συμφωνίες.

1961

Ανακοινώνεται ότι ανακαλύφθηκε στο σπήλαιο των Πετραλώνων της Χαλκιδικής κρανίο προϊστορικού ανθρώπου, γνωστού ως «αρχανθρώπου».

Επιστήμες - Ανθρωπολογία - Σπήλαιο των Πετραλώνων - Χαλκιδική - κρανίο «αρχανθρώπου»
Ακριβές εκμαγείο του κρανίου

1970

Η Ιαπωνία γίνεται η τέταρτη χώρα μετά την Σοβιετική Ένωση (1957), τις ΗΠΑ (1958) και τη Γαλλία (1965), που θέτει δορυφόρο σε τροχιά.

Ιαπωνία - διαστημικό πρόγραμμα - δορυφόρος «Οσούμι»
Ο δορυφόρος «Οσούμι»

1971

Κατατίθεται προς υπογραφή σε Μόσχα, Ουάσιγκτον και Λονδίνο η Συνθήκη για την απαγόρευση τοποθέτησης και χρήσης πυρηνικών όπλων στη θάλασσα. Την ημέρα που τέθηκε σε ισχύ (18/5/1972) 25 κράτη την είχαν επικυρώσει (σήμερα είναι 87).

1975

Η Μάργκαρετ Θάτσερ γίνεται η πρώτη γυναίκα επικεφαλής πολιτικού κόμματος στη Βρετανία, καθώς εκλέγεται αρχηγός των Συντηρητικών της χώρας.

Βρετανία - Μάργκαρετ Θάτσερ - Αντικομμουνισμός - Αντιλαϊκή πολιτική
Η Μάργκαρετ Θάτσερ

Την περίοδο της διακυβέρνησής της (1979-1990) ξεχώρισε για την επιθετικότητά της απέναντι στα συνδικάτα (με αποκορύφωμα την συντριβή της μεγάλης απεργίας των ανθρακωρύχων που ξεκίνησε το Μάρτη του 1983 και κράτησε ένα χρόνο), καθώς και για την όξυνση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, ιδιαίτερα απέναντι στην ΕΣΣΔ και το σοσιαλιστικό σύστημα.

1979

Ο ιρανικός λαός ανατρέπει το φιλοαμερικανικό καθεστώς του Σάχη (μονάρχη του Ιράν). Στη χώρα εγκαθιδρύεται ισλαμική δημοκρατία με επικεφαλής τον Αγιατολάχ Χομεϊνί.

Ιράν - Σάχης - Ισλαμική Δημοκρατία
Από την ανακήρυξη της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν

1990

Μετά από 27 χρόνια φυλάκισης, απελευθερώνεται ο ηγέτης των μαύρων της Νότιας Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα, επικεφαλής του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου, σύμβολο της εναντίωσης στο ρατσιστικό καθεστώς του Απαρτχάιντ και κατοπινός πρόεδρος της χώρας.

Νότιος Αφρική - Απαρτχάιντ - Νέλσον Μαντέλα
Ο Νέλσον Μαντέλα

2000

Πεθαίνει ο Γάλλος σκηνοθέτης, σεναριογράφος, παραγωγός και ηθοποιός Ροζέ Βαντίμ Πλεμιάνικοφ (Roger Vladimir Igorevich Plemiannikov).

Πολιτισμός - Κινηματογράφος - Ροζέ Βαντίμ
Ο Ροζέ Βαντίμ

Αποτέλεσε σταθμό στην εξέλιξη του γαλλικού κινηματογράφου της εποχής του και «θεωρήθηκε ο σκηνοθέτης που έφτιαχνε ντίβες».

Από την επαγγελματική, αλλά και προσωπική του ζωή, πέρασαν γυναίκες εξαιρετικής ομορφιάς, κάποιες από αυτές υπήρξαν και σύζυγοί του, όπως η Μπριζίτ Μπαρντό, η Ανέτ Στρόιμπεργκ (Annette Stroyberg), η Τζέιν Φόντα (Jane Fonda), η Κάθριν Σνάιντερ (Catherine Schneider) και τελευταία του γυναίκα υπήρξε η Μαρί Κριστίν Μπαρό (Marie-Christine Barrault). Ωστόσο στις ταινίες του εμφανίστηκαν και η Κατρίν Ντενέβ (Catherine Deneuve), η Άντζι Ντίκινσον (Angie Dickinson), η Ζαν Μορό (Jeanne Moreau) και η Σούζαν Σαράντον (Susan Sarandon).

Από τις πλέον γνωστές ταινίες του είναι «Και ο θεός έπλασε τη γυναίκα», «Μπαρμπαρέλα», «Το γαϊτανάκι του έρωτα», «Ο κύκλος της αγάπης» κ.ά.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...