557
Σεισμός προκαλεί σοβαρές ζημιές στην Κωνσταντινούπολη.
1542
Η πριγκίπισσα Μαρία Στιούαρτ γίνεται βασίλισσα της Σκωτίας.

1782
Οι αδελφοί Μονγκολφιέ πραγματοποιούν στο Αννοναί της Γαλλίας την πρώτη δοκιμαστική πτήση αερόστατου θερμού αέρα.

1799
Πεθαίνει ο Τζορτζ Ουάσιγκτον (George Washington), αρχιστράτηγος του αμερικανικού επαναστατικού στρατού κατά τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας (1775 – 1783) και πρώτος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (1789 – 1797).

1812
Η Γαλλική εισβολή στη Ρωσία φτάνει στο τέλος της καθώς τα κατάλοιπα της Μεγάλης Στρατιάς εκδιώχνονται από τη Ρωσία.
1822
Η Ιερά Συμμαχία καταδικάζει την Ελληνική Επανάσταση, θεωρώντας τη διακήρυξή της «αυθάδη και αδεξία».
1825
Ξεσπά στη Ρωσία η εξέγερση των Δεκεμβριστών, η οποία γρήγορα καταστέλλεται από τον Τσάρο.

Η εξέγερση των Δεκεμβριστών, κατέχει σημαντική θέση στην ιστορία του επαναστατικού κινήματος της Ρωσίας. Συνδεόταν με την ωρίμανση των προϋποθέσεων της αστικής επανάστασης στη Ρωσία. Ήταν η πρώτη ανοιχτή ένοπλη εξέγερση με σκοπό της συντριβή της απολυταρχίας και την κατάργηση της δουλοπαροικίας. Ο Λένιν τοποθετεί τους Δεκεμβριστές στην αρχή της περιόδου του επαναστατικού κινήματος.
1883
Γεννιέται ο συνθέτης Μανώλης Καλομοίρης. Υπήρξε πρωτεργάτης της σύγχρονης ελληνικής μουσικής, ενώ τ’ όνομά του συχνά συνοδεύεται από τον τίτλο του εθνικού συνθέτη.

Το κείμενό του στο πρόγραμμα της πρώτης συναυλίας του στην Αθήνα, (1908, Ωδείο Αθηνών), μάλιστα, χαρακτηρίστηκε «μανιφέστο» της Ελληνικής Εθνικής Σχολής, ενώ η «άκρα δημοτική», στην οποία είναι διατυπωμένες οι απόψεις του δημιουργού για την ελληνική μουσική «εγείρουν σάλο μεταξύ των φιλόμουσων». Ήταν επίσης, υπέρμαχος του δημοτικισμού.
1895
Γεννιέται ο Γάλλος κομμουνιστής ποιητής Πωλ Ελιάρ (Το πραγματικό του όνομα ήταν Eugène Émile Paul Grindel). Επισκεπτόμενος την Ελεύθερη Ελλάδα το καλοκαίρι του 1949 θα γράψει απευθυνόμενος στους μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας:

«Το Βίτσι και ο Γράμμος, οι δυο αυτές κορφές του λεύτερου κόσμου, δεν είναι καθόλου πιο κάτω από κει που τις είχε βάλει η φαντασία μου. Αντίθετα, γιατί είδα εκεί τους μαχητές που τις στολίζουν με τον απίστευτο ηρωισμό τους, τους μαχητές πούναι η φωτιά των βουνών και ολόκληρης της Ελλάδας, τιμή για τον πολιτισμένο κόσμο που δε θέλει να πεθάνει κάτω απ’ την ασφυκτική πίεση μιας μειοψηφίας εκμεταλλευτών, εμπρηστών του πολέμου. Ο ήλιος και η γης είναι ολότελα δικοί τους.
Αδελφοί μου, αδελφές μου με το καλοσυνάτο και ωραίο χαμόγελο, πόσες φορές δε δάκρυσα ακούγοντας σας να τραγουδάτε, βλέποντας όλους έτσι ενωμένους στην αγάπη για την πατρίδα σας, στην εμπιστοσύνη σας για το μέλλον. Μισούμε τον πόλεμο αλλά δυστυχία σε κείνους που θα μας τον επιβάλλουν.

Φεύγω και φυλάω στην καρδιά μου σαν διαμάντι την αξέχαστη θύμηση της σωματικής και ψυχικής σας υγείας, τον ενθουσιασμό σας, την αδελφοσύνη σας, την πίστη σας για τη νίκη. Το μέλλον είναι δικό σας. Επειδή είσαστε ενωμένοι τα καταπιεσμένα αδέλφια σας αύριο θάρθουνε μαζί σας. Η λευτεριά και η αδελφοσύνη είναι μεταδοτικές. Δεν μπορούν να κάνουν τίποτα ενάντια σ’ ένα λαό πούναι ενωμένος. Κι η θάλασσα καρτερικά θα δεχτεί τους σκλάβωνές σας.
Ζήτω η Ελλάδα ενωμένη και λεύτερη!
Ζήτω η αδελφοσύνη των λαών!
Ζήτω η ειρήνη που χτίζεται!
Με σεβασμό σας χαιρετώ
Πωλ Ελυάρ».
1911
Γεννιέται ο αθλητής του Ηρακλή Θεσσαλονίκης Γεώργιος Ιβάνοφ, που στη διάρκεια της Κατοχής εκτελέστηκε για την αντιστασιακή του δράση.

1911
Ο Νορβηγός εξερευνητής Ρόαλντ Αμούνδσεν (Roald Amundsen) κατακτά το Νότιο Πόλο.

1918
Οι γυναίκες της Βρετανίας ψηφίζουν για πρώτη φορά σε βουλευτικές εκλογές.

1922
Γεννιέται ο Σοβιετικός φυσικός και παιδαγωγός Νικολάι Γκεννάντιεβιτς Μπάσοφ.

Για την εργασία του πάνω στην κβαντική ηλεκτρονική, η οποία οδήγησε στην κατασκευή του λέιζερ και μέιζερ μοιράστηκε το βραβείο Νόμπελ Φυσικής με τους Αλεξάντρ Πρόχοροφ και Τσαρλς Χαρντ Τάουνς.
1930
Κατά τις αναπληρωματικές δημοτικές εκλογές της Θεσσαλονίκης ψηφίζουν για πρώτη φορά (σε χωριστό εκλογικό τμήμα) οι γυναίκες.
1944
Ο ΕΛΑΣ καταλαμβάνει το εργοστάσιο Πουλοπούλου, ενώ περισφίγγει ακόμα περισσότερο τον κλοιό γύρω από τις βρετανικές δυνάμεις στο Γηροκομείο, την έπαυλη Θων και την περιοχή μέχρι την Σχολή Χωροφυλακής και τον Ερυθρό Σταυρό. Βρετανικές εφοδιοπομπές και άρματα μάχης χτυπήθηκαν επίσης στην οδό Πειραιώς και τη Λεωφόρο Συγγρού. Στο μέτωπο του Μακρυγιάννη ο ΕΛΑΣ πέρασε σε αμυντικές θέσεις.

Οι βρετανικοί βομβαρδισμοί από θάλασσα και αέρα συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση. Στη συνοικία των Αγίων Αναργύρων ρίχτηκαν και βραδυφλεγείς βόμβες, οι οποίες έκαιγαν όλη τη νύχτα. Ταυτόχρονα, οι Βρετανοί συνέχιζαν να αποβιβάζουν νέες ενισχύσεις, σε σημεία όπου δεν μπορούσαν να προσβληθούν από τον ΕΛΑΣ. Η κυκλοφορία απαγορεύτηκε πια καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας, πλην 12 με 2 το μεσημέρι.
Η ΚΕ του ΕΛΑΣ με προκήρυξή της προς τον «ηρωικό λαό της Αθήνας, του Πειραιά και των Περιχώρων» τόνισε: «Ο αγώνας μας είναι δίκαιος. Γιατί σύσσωμος ο Λαός είναι επί ποδός πολέμου…Έξω από το κέντρο της Αθήνας κυριαρχούμε παντού απόλυτα…Γεμίστε την Αθήνα και τον Πειραιά από οδοφράγματα. Εμπρός για τον αποφασιστικό Παλλαϊκό Πόλεμο».
1945
Πάνω από 50.000 Θεσσαλονικείς, σε συγκέντρωσή τους, εγκρίνουν ψήφισμα με αίτημα τη γενική πολιτική αμνηστία.
1955
Το ΑΚΕΛ τίθεται εκτός νόμου από τους Βρετανούς.

1955
Η Αλβανία, η Αυστρία, η Λ.Δ. Βουλγαρίας, η Ιορδανία, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Καμπότζη, η Κεϋλάνη, το Λάος, η Λιβύη, το Νεπάλ, η Λ.Δ. Ουγγαρίας, η Πορτογαλία, η Σ.Δ. Ρουμανίας και η Φινλανδία γίνονται μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
1962
Ο Μάρινερ 2 της NASA γίνεται το πρώτο διαστημόπλοιο που περνά από την Αφροδίτη.

1967
Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ απομονώνουν σε δοκιμαστικό σωλήνα το πυρηνικό DNA ενός ιού.
1971
Με ανακοίνωσή τους, 114 δικηγόροι της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καθώς και 9 πρώην δικαστικοί λειτουργοί, ζητούν την αμνήστευση όλων των πολιτικών αδικημάτων που διαπράχθηκαν από τις 21/4/1967, είτε έχουν εκδικαστεί είτε όχι.
1978
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ επιβάλλει εμπάργκο πετρελαίου κατά της Ν. Αφρικής, εξαιτίας του απαρτχάιντ.

1987
Πεθαίνει ο ηθοποιός Νίκος Σταυρίδης.

1995
Οι ηγέτες της Γιουγκοσλαβίας, της Βοσνίας Εζεργοβίνης και της Κροατίας συνυπογράφουν στο Παρίσι τη συνθήκη ειρήνης που συμφωνήθηκε στο Ντέιτον των ΗΠΑ, δίνοντας τέλος στον πόλεμο στη Βοσνία (1992-1995).

2000
Ξεκινά τις εργασίες του το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ (14-17/12/2000).
2013
Πεθαίνει ο ηθοποιός Πίτερ Ο’ Τουλ (Peter Seamus Lorcan O’Toole).

Πρωταγωνίστησε στην κλασική ταινία «Λόρενς της Αραβίας» το 1962, χάρη στην οποία έγινε διάσημος, αλλά και σε σειρά άλλων σπουδαίων κινηματογραφικών και θεατρικών έργων.
Ήταν υποψήφιος οκτώ φορές για βραβείο Όσκαρ αλλά δεν κέρδισε ποτέ, λαμβάνοντας τελικά τιμητικό «χρυσό αγαλματίδιο» το 2003 για τη συνολική του προσφορά στην Εβδόμη Τέχνη.