Σαν σήμερα 16 Ιουλίου – Γεγονότα σημαντικά και πρόσωπα που σημάδεψαν το χρόνο

1054

Ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Μιχαήλ Κηρουλάριος επισημοποιεί το Σχίσμα των Εκκλησιών και αφορίζεται από τους απεσταλμένους του Πάπα.

Θρησκεία - Χριστιανισμός - Σχίσμα, 1054 - Μιχαήλ Κηρουλάριος
Τοιχογραφία που απεικονίζει τον Μιχαήλ Κηρουλάριο

1212

Αφού ο Πάπας Ιννοκέντιος Γ΄ κάλεσε τους Ευρωπαίους ιππότες σε σταυροφορία, οι δυνάμεις των βασιλέων Αλφόνσου Η΄ της Καστίλης, Σάντσο Ζ΄ της Ναβάρρας, Πέτρου Β΄ της Αραγονίας και Αλφόνσου Β΄ της Πορτογαλίας νικούν στη μάχη της Λας Νάβας δε Τολόσα τους Βερβέρους μουσουλμάνους αποτελώντας σημείο καμπής στη χριστιανική ανακατάκτηση της Ιβηρικής χερσονήσου και στη μεσαιωνική ιστορία της Ισπανίας.

1377

Ο Ριχάρδος Β΄ στέφεται βασιλιάς της Αγγλίας.

Αγγλία - Ριχάρδος Β΄
Ο Ριχάρδος Β΄

1661

Το πρώτο χαρτονόμισμα στην Ευρώπη τυπώνεται από την Τράπεζα της Στοκχόλμης.

Οικονομία - χρήμα - χαρτονόμισμα
Το πρώτο χαρτονόμισμα

1746

Γεννιέται ο Τζουζέπε Πιάτσι (Giuseppe Piazzi), Ιταλός αστρονόμος και μοναχός, ιδρυτής και πρώτος διευθυντής του Αστεροσκοπείου του Παλέρμο στη Σικελία.

Επιστήμες - Αστρονομία - Τζουζέπε Πιάτσι
Ο Τζουζέπε Πιάτσι

Είναι γνωστός κυρίως επειδή ανακάλυψε, την 1η Ιανουαρίου 1801, τον πρώτο αστεροειδή, τη Δήμητρα, (που χαρακτηρίζεται σήμερα ως πλανήτης νάνος) ανοίγοντας έτσι ένα νέο κεφάλαιο στην Αστρονομία.

1790

Η Ουάσιγκτον ορίζεται ως η πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών.

1796

Γεννιέται ο Ζαν-Μπατίστ Καμίλ Κορό (Jean-Baptiste Camille Corot), Γάλλος ζωγράφος, γνωστός κυρίως για τις τοπιογραφίες του.

Πολιτισμός - Ζωγραφική - Καμίλ Κορό
Ο Καμίλ Κορό

Φιλοτέχνησε πορτρέτα, τοπία και συνέθεσε μεγάλους ιστορικούς πίνακες.

Πολιτισμός - Ζωγραφική - Καμίλ Κορό
Καμίλ Κορό – Η Notre-Dame της Σαρτρ, 1830

1809

Η πόλη Λα Πας στη σημερινή Βολιβία ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της από το ισπανικό στέμμα.

1872

Γεννιέται ο Νορβηγός εξερευνητής Ρόαλντ Αμούνδσεν (Roald Amundsen).

Ήταν ο επικεφαλής της «Ανταρκτικής Αποστολής» (1910-1912) που έφτασε πρώτη στο Νότιο Πόλο.

Εξερευνήσεις - Νότιος Πόλος - Ρόαλντ Αμούνδσεν
O Ρόαλντ Αμούνδσεν

1911

Γεννιέται η Τζίντζερ Ρότζερς (Ginger Rogers), Αμερικανίδα ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, χορεύτρια και τραγουδίστρια βραβευμένη με Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου για την ταινία του 1941 «Το Δράμα μιας Γυναίκας» (Kitty Foyle).

Πολιτισμός - Κινηματογράφος - Χορός - Τζίντζερ Ρότζερς
Η Τζίντζερ Ρότζερς

1917

Στις 16 – 17 πραγματοποιούνται μαζικές εργατικές διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα της Ρωσίας, Πετρούπολη με βασικό σύνθημα «Όλη η εξουσία στα Σοβιέτ!»

Ρωσία - Πετρούπολη - διαδηλώσεις, 1917

1927

Γεννιέται η Ηρώ Κωνσταντοπούλου, ηρωίδα ΕΠΟΝίτισσα.

Γεννημένη από Σπαρτιάτες γονείς, έζησε, με την ελευθερία «ταχυτήτων».

Στα δεκαέξι της χρόνια η Ηρώ οργανώνεται στις τάξεις της ΕΠΟΝ. Πάλεψε με θέρμη για τη λευτεριά, εναντίον της χιτλεροφασιστικής σκλαβιάς.

Με την πολύπλευρη δράση στα γράμματα (μιλούσε γαλλικά, αγγλικά, ιταλικά, γερμανικά), έπαιρνε μέρος σ’ όλες τις εκδηλώσεις, πάντοτε στην πρώτη γραμμή των λαϊκών αγώνων, της πάλης.

Αναδείχτηκε συντόμως ένα από τα κορυφαία μέλη της ΕΠΟΝ. Κι ήταν μοναχοκόρη. Οργάνωνε την πάλη στο σχολείο της μέσα από τις τάξεις της ΕΠΟΝ. Πρώτη στα γράμματα, πρώτη στους αγώνες!

Η Ηρώ Κωνσταντοπούλου
Η Ηρώ Κωνσταντοπούλου

Δύο φορές είχε συλληφθεί, ξυλοκοπηθεί, βασανιστεί.

Στις 16 Ιούλη του 1944 (γενέθλιά της) για πρώτη φορά. Την τρίτη φορά, στις 31 Ιούλη, τα γερμανικά SS τη συλλαμβάνουν. Οι χιτλερικοί, με τα ελληνόφωνα όργανά τους, έσπασαν την πόρτα του σπιτιού της, στην οδό Βεΐκου 57 και την οδήγησαν στο άντρο των βασανιστηρίων της οδού Μέρλιν.

Η Ηρώ φτύνει κατάμουτρα και μπατσίζει τον Έλληνα μεταφραστή. Δε μίλησε. Την έστειλαν στο Χαϊδάρι, στην απομόνωση και σε συνέχεια στο θάλαμο των μελλοθανάτων. Κι απ’ εκεί στο ηρωικό Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Ανά πεντάδες μπροστά απ’ τις κάννες των πυροβόλων. Δεκαεφτά σφαίρες καρφώνονται στο κορμί της απ’ τους φασίστες, για τα δεκαεφτά της χρόνια, για «παραδειγματισμό», είπαν οι χιτλερικοί…

«Εσύ δε θα μου πεις ευχαριστώ, / όπως δε λες ευχαριστώ στους χτύπους της καρδιάς σου / που σμιλεύουν το πρόσωπο της ζωής σου. / Όμως εγώ θα σου λέω ευχαριστώ / γιατί γνωρίζω τι σου λέω ευχαριστώ / γιατί γνωρίζω τι σου οφείλω… / Αυτό το ευχαριστώ είναι το τραγούδι μου». (Γιάννης Ρίτσος).

1931

Ο αυτοκράτορας της Αιθιοπίας Χαϊλέ Σελασιέ Α΄ υπογράφει το πρώτο σύνταγμα της Αιθιοπίας.

Αιθιοπία - Χαϊλέ Σελασιέ Α΄
Ο Χαϊλέ Σελασιέ Α΄

1940

Ο Χίτλερ δίνει την εντολή για την προπαρασκευή της επιχείρησης «Θαλάσσιος Λέων» (απόβαση στη Βρετανία).

Η επιχείρηση ωστόσο δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Οι δυνάμεις που προορίζονταν για αυτή ενσωματώθηκαν τελικά στην επιχείρηση «Μπαρμπαρόσα» κατά της Σοβιετικής Ένωσης.

Β'ΠΠ - Ναζιστική Γερμανία - Μ. Βρετανία - προπαρασκευή απόβασης, 1941
Από τις προπαρασκευαστικές ενέργειες για την επιχείρηση (πηγή Bundesarchiv)

1941

Ιδρύεται το Εργατικό Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (Εργατικό ΕΑΜ), προπομπός του ΕΑΜ. Το Εργατικό ΕΑΜ συγκροτήθηκε από την Ενωτική Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΕΓΣΕΕ), που βρισκόταν κάτω από την επιρροή του ΚΚΕ, τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), που ακολουθούσε ρεφορμιστική γραμμή και τα επίσης ρεφορμιστικά Ανεξάρτητα Συνδικάτα που είχαν αποσπαστεί από τη ΓΣΕΕ (τα ανεξάρτητα συνδικάτα προσχώρησαν στο ΕΕΑΜ λίγο μετά την ίδρυσή του, το Σεπτέμβρη του 1941).

Β'ΠΠ - Ελλάδα - ΕΑΜ - ΚΚΕ
Διαδήλωση του ΕΑΜ

Το Ιδρυτικό του ΕΕΑΜ υπέγραψαν εκ μέρους της ΕΓΣΕΕ ο Κώστας Λαζαρίδης (συνδικαλιστικό στέλεχος του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ. Εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στις 13 Μάρτη του 1943), εκ μέρους της ΓΣΕΕ ο Γιάννης Καλομοίρης και εκ μέρους των Ανεξάρτητων Συνδικάτων ο Δ. Στρατής. Γενικός Γραμματέας του ΕΕΑΜ εκλέχτηκε ο Κ. Λαζαρίδης.

1942

Διαδηλώσεις κατά της κατοχής και της πείνας πραγματοποιούνται σε Αθήνα και Πειραιά.

1942

Η δωσίλογη κυβέρνηση του Βισύ στη Γαλλία διατάσσει τη μαζική σύλληψη 13.152 Εβραίων, οι οποίοι κρατούνται στο Χειμερινό Ποδηλατοδρόμιο στο Παρίσι πριν την εκτόπισή τους στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς.

1945

Σε ένα ερημικό οροπέδιο του Νέου Μεξικού, οι Αμερικανοί δοκιμάζουν με επιτυχία την πρώτη ατομική βόμβα, με το κωδικό όνομα «Αγία Τριάδα» (πρόγραμμα «Μανχάταν»).

Πυρηνικά όπλα - ατομική βόμβα
Το πρώτο στάδιο της έκρηξης της πρώτης ατομικής βόμβας

1945

Ιδρύεται το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας.

1946

Οι Θ. Σαπρανίδης και Γ. Καλέμης εκτελούνται στη Θεσσαλονίκη, καταδικασμένοι σε θάνατο.

Ελλάδα - μεταπολεμικό αστικό κράτος - εκτελέσεις - Θ. Σαπρανίδης - Γ. Καλέμης - "Ριζοσπάστης"
Το πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» για τις εκτελέσεις

Τα δεδομένα, με τα οποία στοιχειοθετήθηκε η κατηγορία στο έκτακτο στρατοδικείο, ήταν η ανεύρεση σε χωράφι που ανήκε σε θείο του ενός κατηγορούμενου τεσσάρων όπλων και τετρακοσίων σφαιρών, καθώς και ότι «ήσαν πρώην ελασίται» ενώ ακόμη «υπήρχον πολλαί ενδείξεις ότι ούτοι ετέλουν εις επαφήν» με «συμμορία», αν και στη γύρω περιοχή δεν είχε συμβεί καμιά σύγκρουση ή επεισόδιο από τη μέρα των εκλογών της 3ης Μάρτη.

Πρόκειται για τις πρώτες εκτελέσεις με το Γ’ Ψήφισμα «περί εκτάκτων μέτρων ασφαλείας».

1947

Αρχίζει να εκπέμπει «Η φωνή του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας», ο ραδιοσταθμός του ΔΣΕ.

1950

173.850 θεατές -ρεκόρ για ποδοσφαιρικό αγώνα- παρακολουθούν στο «Μαρακανά» την αναμέτρηση Βραζιλίας – Ουρουγουάης για το 4ο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ο αγώνας λήγει 2-1 υπέρ της Ουρουγουάης, που κατακτά το Μουντιάλ.

1969

Εκτοξεύεται το διαστημόπλοιο «Απόλλων 11» με πλήρωμα τους αστροναύτες Ν. Αρμστρονγκ, Μπ. Όλντριν και Μ. Κόλινς και προορισμό τη Σελήνη.

ΗΠΑ - Διαστημικό πρόγραμμα - «Απόλλων 11»
Η εκτόξευση του «Απόλλων 11»

1979

Ο Σαντάμ Χουσεΐν γίνεται πρόεδρος του Ιράκ.

1985

Πεθαίνει ο Γερμανός πεζογράφος Χάινριχ Μπελ (Heinrich Theodor Böl).

Πολιτισμός - Λογοτεχνία - Χάινριχ Μπελ
Ο Χάινριχ Μπελ

Από τα πιο γνωστά του έργα είναι τα «Χαμένη τιμή της Καταρίνα Μπλουμ», «Ομαδικό πορτραίτο για μια κυρία» (βραβείο Νόμπελ 1972), «Απόψεις ενός κλόουν» κ.α.

1989

Πεθαίνει

ο ελληνικής καταγωγής Αυστριακός διευθυντής ορχήστρας Χέρμπερτ Φον Κάραγιαν.

Πολιτισμός - Μουσική - Χέρμπερτ Φον Κάραγιαν
Ο Χέρμπερτ Φον Κάραγιαν

Διηύθυνε τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου για 35 πέντε χρόνια.

1992

Πεθαίνει η μεγάλη ηθοποιός Μαίρη Αρώνη.

Ήταν πτυχιούχος πιάνου και απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, μαθήτρια του Φώτου Πολίτη και αριστούχος στην απαγγελία και τη φωνητική. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο με το θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη το 1935.

Μαίρη Αρώνη
Η Μαίρη Αρώνη

Πρωταγωνίστρια στο Θέατρο Μουσούρη (1941), από τις νεότερες πρωταγωνίστριες της εποχής, δημιουργεί το δικό της θίασο μόλις το 1944. Το 1947 τη βρίσκει πρωταγωνίστρια του Εθνικού Θεάτρου, να ερμηνεύει στη σειρά Αριστοφάνη, Σαίξπηρ, Σίλερ, Τένεσι Ουίλιαμς κ.ά. συγγραφείς σε ρόλους όπως στο «Υπεράνθρωπον και γυναίκες» του Σω, στη «Στρίγκλα που έγινε αρνάκι» του Σαίξπηρ κ.ά.

2001

Πεθαίνει ο πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Χολέβας, γνωστός ευρύτερα ως Παπαχολέβας.

Έδρασε στην Εθνική Αντίσταση μέσα από τις γραμμές του ΕΛΑΣ με το ψευδώνυμο «Παπαφλέσσας».

ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - Παπαχολέβας (Δημήτριος Χολέβας)
Ο Παπαχολέβας (Δημήτριος Χολέβας)

Ήταν καθηγητής φιλόλογος και διατέλεσε γενικός γραμματέας της Παγκληρικής Ένωσης Ελλάδας, στρατιωτικός ιερέας στη XIII Μεραρχία του ΕΛΑΣ, εθνοσύμβουλος της ΠΕΑΕΑ.

Μετά την απελευθέρωση, όπως χιλιάδες αγωνιστές, ταλαιπωρήθηκε με διώξεις, φυλακίσεις και εξορίες.

2001

Πεθαίνει ο Morris (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Maurice de Bevere), Βέλγος δημιουργός κόμικς και δημιουργός του Λούκυ Λουκ.

Διασκέδαση - Κόμιξ - Morris
Ο Morris κρατώντας το δημιούργημά του, τον Λούκυ Λουκ

2003

Πεθαίνει η Σέλια Κρουζ (Úrsula Hilaria Celia de la Caridad Cruz Alfonso), κουβανικής καταγωγής Αμερικανίδα τραγουδίστρια, γνωστή και ως «βασίλισσα της σάλσα».

2012

Πεθαίνει ο Άγγλος πιανίστας, συνθέτης και κιμπορντίστας Τζον Λορντ (John Douglas Lord).

Πολιτισμός - Μουσική - Τζον Λορντ
Ο Τζον Λορντ

Έγινε γνωστός για τη συνεργασία του με τα συγκροτήματα των Deep Purple, των Whitesnake και των Paice, Ashton & Lord.

Ήταν ένα από τα ηγετικά μέλη των Deep Purple αφού συνέγραψε τα περισσότερα τραγούδια του συγκροτήματος.

Μαζί με τον ντράμερ Ίαν Πέις, ήταν τα μόνα μέλη με συνεχή παρουσία στο συγκρότημα από την ίδρυση του μέχρι το 2002, όταν και αποχώρησε.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...