Σαν σήμερα 14 Ιουλίου – Γεγονότα σημαντικά και πρόσωπα που σημάδεψαν το χρόνο

1223

Ο Λουδοβίκος Η΄ γίνεται βασιλιάς της Γαλλίας μετά το θάνατο του πατέρα του, Φιλίππου Β΄.

1789

Πλήθη λαού ορμάνε προς τα τείχη της Βαστίλλης. Οι πυροβολητές περνάνε με το μέρος του λαού και χτυπάνε το φρούριο. Ο λαός κυριεύει το φρούριο της Βαστίλης. Η νικηφόρα εξέγερση στις 14 Ιούλη 1789 είναι η απαρχή της Γαλλικής αστικής Επανάστασης.

Γαλλική επανάσταση - Η πτώση της Βαστίλης
Η πτώση της Βαστίλης

1795

Η Μασσαλιώτιδα υιοθετείται επίσημα ως γαλλικός εθνικός ύμνος. Γράφτηκε το 1792 από τον Ρουζέ ντε Λιλ (Claude Joseph Rouget de Lisle).

1816

Γεννιέται ο Ζοζέφ Αρτίρ Κοντ Ντε Γκομπινό, γάλλος διπλωμάτης, θεωρητικός του ρατσισμού και της λευκής υπεροχής μέσα από το βιβλίο του «Δοκίμιο για την ανισότητα των ανθρωπίνων φυλών» (1855).

1862

Γεννιέται ο Γκούσταφ Κλιμτ (Gustav Klimt), Αυστριακός ζωγράφος και ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του κινήματος της Απόσχισης (Sezession) της Βιέννης.

Πολιτισμός - Ζωγραφική - Γκούσταφ Κλιμτ
Ο Γκούσταφ Κλιμτ

Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της Αρ Νουβό (Art Nouveau).

Πολιτισμός - Ζωγραφική - Γκούσταφ Κλιμτ
Ιουδήθ I, 1901

Είχε σημαντική συμβολή στη διεθνή αναγνώριση της αυστριακής τέχνης και υπήρξε από τους πρώτους που κατάφεραν να συνδυάσουν την εικονιστική με την αφηρημένη ζωγραφική.

Πολιτισμός - Ζωγραφική - Γκούσταφ Κλιμτ
Μύθος, 1883

1867

Ο Σουηδός βιομήχανος Αλφρεντ Νόμπελ (Alfred Nobel) επιδεικνύει για πρώτη φορά στο λατομείο Μέρστχαμ (Βρετανία) τη νέα του ανακάλυψη, τη δυναμίτιδα.

Εφευρέσεις - δυναμίτιδα - Άλφρεντ Μπέρνχαρντ Νόμπελ
Ο Άλφρεντ Μπέρνχαρντ Νόμπελ

1889

Συνέρχεται το Ιδρυτικό Συνέδριο της Β’ Διεθνούς στο Παρίσι (14-20/7/1889), με τη συμμετοχή 400 αντιπροσώπων από 22 χώρες.

Το Συνέδριο υιοθέτησε τους επαναστατικούς σκοπούς της Α’ Διεθνούς, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη συγκρότηση παντού πολιτικών οργανώσεων και κομμάτων της εργατικής τάξης, ενώ έθεσε και μια σειρά άμεσους στόχους πάλης, όπως η κατάκτηση του 8ώρου, η καθιέρωση του καθολικού δικαιώματος της ψήφου, η θέσπιση εργατικής νομοθεσίας, κ.α. Στο θέμα του μιλιταρισμού και του πολέμου, το Συνέδριο του Παρισιού διακήρυξε την κατάργηση των τακτικών στρατών και το γενικό αφοπλισμό των κρατών.

Κομμουνιστικό Κίνημα - Φρίντριχ Ένγκελς - Β' Διεθνής
Ο Φρ. Ένγκελς (τέταρτος από αριστερά), μεταξύ των αντιπροσώπων του Συνεδρίου της Β` Διεθνούς, το 1893 στη Ζυρίχη

Ωστόσο, παρά την κυριαρχία των μαρξιστικών ιδεών και αρχών, που αποτυπώθηκε τόσο στις τοποθετήσεις των αντιπροσώπων όσο και στις αποφάσεις του συνεδρίου, η έμφαση στις άμεσες διεκδικήσεις της εργατικής τάξης και η ταυτόχρονη υποτίμηση του «τελικού σκοπού» (δηλαδή της σοσιαλιστικής επανάστασης), άφησε την σφραγίδα της στην ληξιαρχική πράξη γέννησης της νέας Διεθνούς.

1918

Δημιουργείται η Εθνική Επιτροπή των Τσέχων, που θα οδηγήσει στην ανεξαρτησία της Τσεχοσλοβακίας στις 28 του επόμενου Οκτώβρη.

Τσεχοσλοβακία - Εθνική Επιτροπή για την Ανεξαρτησία
Τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής

1918

Γεννιέται ο Σουηδός σκηνοθέτης του θεάτρου και του κινηματογράφου Ινγκμαρ Μπέργκμαν (Ernst Ingmar Bergman‎). Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα του παγκόσμιου κινηματογράφου του 20ού αιώνα.

Πολιτισμός - Κινηματογράφος - Ινγκμαρ Μπέργκμαν
Ο Ινγκμαρ Μπέργκμαν

«Το να κάνω ταινίες είναι για μένα ένστικτο, μια ανάγκη, όπως η πείνα, η δίψα, ο έρωτας», έλεγε, αν και, μετά την αυτοβιογραφική ταινία «Φάνι και Αλέξανδρος» (1983) και παρά τα τέσσερα «Όσκαρ» που αυτή απέσπασε, δήλωσε ότι εγκαταλείπει τον κινηματογράφο. «Υπόσχεση» που κράτησε, με μια «παρένθεση» το 2003, οπότε γυρίζει το «Saraband», για τη σουηδική τηλεόραση, ως «ελεύθερη συνέχεια» της μίνι σειράς «Σκηνές από ένα γάμο» (1973). Ωστόσο, συνέχιζε να συμμετέχει στη συγγραφή κινηματογραφικών σεναρίων άλλων σκηνοθετών, να γυρίζει ταινίες για την τηλεόραση και να σκηνοθετεί στην άλλη μεγάλη του αγάπη, το θέατρο.

Τα παιδικά του χρόνια – «οδυνηρά και περιπλεγμένα» τα χαρακτήριζε – «σφραγίζονται» από την αυστηρή πειθαρχία του λουθηρανού πάστορα πατέρα του. Ξεκίνησε να σκηνοθετεί φοιτητικές θεατρικές παραστάσεις, σπουδάζοντας Φιλολογία και Καλές Τέχνες στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης. Ανέβασε στα σημαντικότερα θέατρα της Σουηδίας έργα μεγάλων θεατρικών συγγραφέων (Στρίντμπεργκ, Σαίξπηρ, Πιραντέλο, Καμύ, Ουίλιαμς, Ανούιγ, Μπρεχτ, Τσέχοφ, και δικά του).

Πολιτισμός - Κινηματογράφος - Ινγκμαρ Μπέργκμαν
Από την ταινία του Ινγκμαρ Μπέργκμαν “Φάννυ και Αλέξανδρος” 1982

Επηρεασμένος από τον υπαρξισμό και την ψυχανάλυση, επικεντρώθηκε περισσότερο στο άτομο και όχι στην κοινωνία ή στην ιστορία, αλλά έθεσε ηθικά και φιλοσοφικά προβλήματα, με φόντο την κρίση και παρακμή της αστικής κοινωνίας.

Η πρώτη του ταινία, «Κρίση», γυρίστηκε το 1945. Το 1955 γίνεται γνωστός στην Ευρώπη με την ταινία «Χαμόγελα καλοκαιρινής νύχτας». Η ταινία που τον καταξίωσε ως δημιουργό παγκόσμιας κλίμακας είναι «Η έβδομη σφραγίδα» (1957). Ακολουθούν αριστουργηματικές ταινίες: «Άγριες φράουλες», «Περσόνα», «Κραυγές και ψίθυροι» και δεκάδες άλλες. Το 1976 γύρισε στη Γερμανία «Το αυγό του φιδιού», μια ταινία για την άνοδο του ναζισμού.

Μετά το θάνατο της τελευταίας του συζύγου, Ινγκριντ (1995), έμενε μόνος στο νησί Φουρέ στη Βαλτική, που χρησίμευσε ως ντεκόρ πολλών ταινιών του. Παντρεύτηκε πέντε φορές και απέκτησε εννέα παιδιά. Τιμήθηκε με πολλές διεθνείς διακρίσεις, ενώ το 1978 το Σουηδικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου θεσμοθέτησε βραβείο στο όνομά του.

Ο δημιουργός, που από τη 10ετία του ’50 «έστρωσε» το «έδαφος» στο σύγχρονο κινηματογράφο και έκανε σκηνοθέτες όπως ο Γκοντάρ να «υποκλιθούν» στην ιδιοφυΐα του, δήλωνε πριν λίγα χρόνια, αποκαλύπτοντας τη σεμνότητα των μεγάλων δημιουργών: «Ύστερα από 60 χρόνια στον κινηματογράφο δεν μπορώ να εγκαταλείψω τον τρόπο με τον οποίο έχω μάθει να εργάζομαι. Μπορώ όμως να τον βελτιώσω»..!

1921

Οι Ιταλοί μετανάστες εργάτες Νίκολα Σάκο και Μπαρτολομέο Βαντσέτι, που είχαν κατηγορηθεί ότι σκότωσαν δύο υπαλλήλους, κατά τη διάρκεια ληστείας ενός καταστήματος υποδημάτων στη Μασαχουσέτη, καταδικάζονται σε θάνατο.

Η κατηγορία ήταν σκηνοθετημένη και στόχο είχε να πλήξει το εργατικό κίνημα των ΗΠΑ, στο οποίο οι δύο πρωτοστατούσαν.

ΗΠΑ - Εργατικό κίνημα - καταστολή - Νίκολα Σάκο - Μπαρτολομέο Βαντσέτι
Οι Νίκολα Σάκο και Μπαρτολομέο Βαντσέτι

Όταν στις 22/8/1927 οι Σάκο και Βαντσέτι θα εκτελούνταν, το πρωτοσέλιδο του Ριζοσπάστη έγραφε: «ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΥΝΕΤΕΛΕΣΘΗ – Ο ΣΑΚΚΟ ΚΑΙ Ο ΒΑΝΖΕΤΤΙ ΕΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΣΑΝ ΧΘΕΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΚΑΡΕΚΛΑΣ – ΑΝΤΙΚΡΥΣΑΝ ΜΕ ΚΑΤΑΠΛΗΣΣΟΥΣΑΝ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑΝ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟΝ – ΕΞΕΓΕΡΣΙΣ ΕΙΣ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ – ΚΟΛΟΣΣΙΑΙΑΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ».

ΗΠΑ - Εργατικό κίνημα - καταστολή - Νίκολα Σάκο - Μπαρτολομέο Βαντσέτι - Ριζοσπάστης
Το πρωτοσέλιδο του Ριζοσπάστη με την είδηση της εκτέλεσης των Σάκο και Βαντσέτι

1933

Στη Γερμανία, όλα τα πολιτικά κόμματα τίθενται εκτός νόμου εκτός από το Εθνικοσοσιαλιστικό Γερμανικό Εργατικό Κόμμα (ναζί).

1939

Πεθαίνει ο Τσέχος ζωγράφος, εκπρόσωπος της Αρ Νουβό Άλφονς Μαρία Μούχα (Alfons Mucha).

Πολιτισμός - Ζωγραφική - Άλφονς Μαρία Μούχα
Ο Άλφονς Μαρία Μούχα

Στο έργο του έχει αφιερωθεί το Μουσείο Μούχα στην Πράγα.

Πολιτισμός - Ζωγραφική - Άλφονς Μαρία Μούχα
Η μάγισσα

1941

Η εθνικοαπελευθερωτική οργάνωση «Ελευθερία» βγάζει στο βουνό Κερδύλια – Νιγρίτας την πρώτη ένοπλη ανταρτοομάδα, που την αποτελούσαν 60 ένοπλοι με επικεφαλής τον έφεδρο ανθυπολοχαγό του πυροβολικού Θανάση Γκένιο (Λασσάνης).

Η ομάδα αυτή, που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του Γραφείου Μακεδονίας-Θράκης του ΚΚΕ, είχε την ονομασία «Οδυσσέας Ανδρούτσος», ενώ εξέδωσε και πολυγραφημένη εφημερίδα με τον ίδιο τίτλο.

1942

Τη νύχτα της 14 – 15 Ιούλη με τη βοήθεια του Μακεδονικού Γραφείου του ΚΚΕ και της Κ.Ο. Κατερίνης του Κόμματος δραπετεύουν από το σανατόριο Πέτρας Ολύμπου 15 στελέχη που είχε φυλακίσει η Μεταξική δικτατορία και στη συνέχεια παρέδωσε στους κατακτητές. Μεταξύ αυτών, ο Γιάννης Ιωαννίδης, ο Κώστας Θέος, ο Γιώργης Παπαρήγας, κ.α.

1943

Τμήματα του ΕΛΑΣ συγκρούονται με ιταλικό τάγμα στο Λεόντειο Πελοποννήσου. Η μάχη του ΕΛΑΣ με το ΙΙΙ Τάγμα του 3ου Συντάγματος της ιταλικής μεραρχίας «Πινερόλο» κράτησε 16 ώρες και κατέληξε με ολοκληρωτική συντριβή του εχθρού.

Ο Άρης Βελουχιώτης με καπετάνιους του ΕΛΑΣ
Ο Άρης Βελουχιώτης με καπετάνιους του ΕΛΑΣ

1947

Στην Αθήνα συλλαμβάνονται 2.500 περίπου άτομα, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των συλληφθέντων σε 5 μέρες σε 7.000 στην Αθήνα και τον Πειραιά και σε 8.000 στην επαρχεία.

Εμφυλιακό αστικό κράτος - τρομοκρατία - συλλήψεις, 1947 - "Ριζοσπάστης"
Το πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» για τις συλλήψεις

1948

Ο Παλμίρο Τολιάτι (Palmiro Togliatti), ηγέτης του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, πυροβολείται και τραυματίζεται κοντά στο Κοινοβούλιο της Ιταλίας.

ΚΚ Ιταλίας - Παλμίρο Τολιάτι
Ο Παλμίρο Τολιάτι

1958

Στρατιωτικό κίνημα στο Ιράκ με επικεφαλής τον στρατηγό Καρίμ Ελ Κάσεμ ανατρέπει τον βασιλιά Φεϊζάλ και την κυβέρνησή του.

Το Ιράκ ανακηρύσσεται Δημοκρατία.

Ιράκ - Στρατηγός Κασέμ - Μπάαθ.
Ο στρατηγός Καρίμ Ελ Κάσεμ

1962

Εγκαθίστανται στον Άραξο από τις ΗΠΑ οι πρώτες ατομικές βόμβες.

Πυρηνικά όπλα - Β-61
Ατομική βόμβα τύπου Β-61

1963

Η ΚΕ του ΚΚΣΕ στέλνει επιστολή προς την ΚΕ του ΚΚ Κίνας σχετικά με τις διαφορές ανάμεσα στα δύο κόμματα.

Η ρήξη στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα επισημοποιείται.

1965

Το Μάρινερ 4 περνά από τον Άρη και λαμβάνει τις πρώτες κοντινές φωτογραφίες ενός άλλου πλανήτη.

ΗΠΑ - Διαστημικό πρόγραμμα - Μάρινερ 4
Το Μάρινερ 4

1969

Ένας διαφιλονικούμενος ποδοσφαιρικός αγώνας ανάμεσα στο Ελ Σαλβαδόρ και την Ονδούρα δίνει την αφορμή για την έναρξη του πολέμου μεταξύ των δύο χωρών, με 3.000 νεκρούς και τραυματίες.

Ονδούρα - Ελ Σαλβαδόρ - πόλεμος, 1969
Συγκρούσεις κατά τον πόλεμο μεταξύ Ονδούρας και Ελ Σαλβαδόρ

1992

Σημειώνεται απόπειρα δολοφονίας εναντίον του υπουργού Οικονομικών, Ιωάννη Παλαιοκρασά, από τη «17 Νοέμβρη» στην πλατεία Συντάγματος.

Σκοτώνεται ο περαστικός Θάνος Αξαρλιάν.

2003

Πεθαίνει ο Κουβανός κιθαριστής και συνθέτης Κομπάι Σεγκούντο (Máximo Francisco Repilado Muñoz), καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Φρανσίσκο Ρεπιλάδο.

Πολιτισμός - Μουσική - Κομπάι Σεγκούντο
Ο Κομπάι Σεγκούντο

Απέκτησε διεθνή φήμη το 1997 με το άλμπουμ «Μπουένα Βίστα Σόσιαλ Κλαμπ», το οποίο απέσπασε πολλά Γκράμι, ενώ εμφανίστηκε και στην ομώνυμη ταινία.

1997

Πεθαίνει ο συγγραφέας Δημοσθένης Ζαδές.

Πολιτισμός - Λογοτεχνία - Δημοσθένης Ζαδές
Ο Δημοσθένης Ζαδές

Η φτώχεια και ορφάνια τον ανάγκασαν στα 16 του να καταταγεί εθελοντής στο στρατό.

Σπούδασε στην Πάντειο, αλλά δεν πρόλαβε την τελειώσει.

Το 1940 πολέμησε στο Αλβανικό Μέτωπο, από όπου γύρισε με κρυοπαγήματα. Στη συνέχεια διορίστηκε στην ΚΥΔΕΠ, φθάνοντας στο βαθμό του διευθυντή, αλλά το 1969 η χούντα τον απέλυσε, εξαιτίας των δημοκρατικών του φρονημάτων. Με αγώνα επέστρεψε στην υπηρεσία το 1971.

Από 14 ετών άρχισε το γράψιμο.

Το πρώτο δημοσιευμένο κείμενο χρονολογείται από το 1936. Στη λογοτεχνία εμφανίστηκε το 1950, με τα «Χτεσινά στόματα». Εγραψε πολλά βιβλία (ποίηση, πεζογραφία, κριτική, δοκίμιο, θέατρο, μελέτες) και έλαβε διακρίσεις, μεταξύ των οποίων το Α βραβείο του «Φιλαδέλφιου Διαγωνισμού», κρατικό βραβείο διηγήματος, βραβείο της Ακαδημίας «Λυτές» του Παρισιού, βραβείο διηγήματος της ΕΕΛ. Ποιήματά του μεταφράστηκαν σε επτά γλώσσες, καθώς εξέφραζαν «έναν κόσμο εσωτερικό και πανέμορφο» και «έναν στοχασμό εκ βαθέων».

2006

Σκάνδαλο με στημένα παιγνίδια αποκαλύπτεται στην Ιταλία. Υποβιβάζονται η Γιουβέντους και η Φιορεντίνα.

2016

Τρομοκρατική επίθεση στην Νίκαια της Γαλλίας.

Οδηγός φορτηγού κατευθύνεται και παρασέρνει πλήθος πολιτών που γιορτάζουν την Ημέρα της Βαστίλης, εθνική εορτή των Γάλλων.

Γαλλία - Νίκαια - Επίθεση με φορτηγό, 2016
Το φορτηγό με το οποίο ο δράστης έσπειρε το θάνατο

Απολογισμός της επίθεσης είναι 84 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες όπως επίσης και ο δράστης που έπεσε νεκρός από την αστυνομία.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...