Σαν Σήμερα 17/2 – Γεγονότα σημαντικά και πρόσωπα που σημάδεψαν το χρόνο

Σαν Σήμερα 17/2

1600

Η Ιερά Εξέταση της Ρώμης καταδικάζει τον φιλόσοφο Τζιορντάνο Μπρούνο (Giordano Bruno) ως αιρετικό, οδηγείται ζωντανός στην πυρά και βρίσκει τραγικό θάνατο στο Κάμπο ντε Φιόρι στη Ρώμη. Το 1563 εισήλθε στο Τάγμα των Δομινικανών. Το 1576 κατηγορήθηκε ως αιρετικός και αναγκάσθηκε να διαφύγει για να σωθεί. Κατέφυγε σε πολλές πόλεις, όπως Φραγκφούρτη, Μαρβούργο, Λονδίνο, Οξφόρδη, Παρίσι, Λυών, Γενεύη, Γένουα καταλήγοντας στη Βενετία. Εκεί, τον Μάιο του 1592, κατόπιν προδοσίας από τον προσποιούμενο ως μαθητή του, Τζοβάνι Μοτσενίγκο, συνελήφθη και παραδόθηκε στην Ιερά Εξέταση.

Επιστήμες - Φιλοσοφία - Θρησκεία - Ιερά Εξέταση - Τζιορντάνο Μπρούνο
Ο Τζιορντάνο Μπρούνο

Οι φιλοσοφικές του απόψεις ότι το σύμπαν είναι άπειρο κι ότι υπάρχουν και άλλοι κόσμοι θεωρήθηκαν αιρετικές αφού στην ουσία έβαζαν «βόμβα» στα θεμέλια της χριστιανικής μεταφυσικής. Το 1593 μεταφέρθηκε στη Ρώμη όπου έμεινε φυλακισμένος για επτά χρόνια. Παρά τις πιέσεις, αρνήθηκε να αποκηρύξει τις φιλοσοφικές του ιδέες. Η Ιερά Εξέταση της Ρώμης εξοργίστηκε και τον καταδίκασε σε θάνατο.

1673

Πεθαίνει ο Γάλλος συγγραφέας Ζαν Μπατίστ Ποκελέν (Μολιέρος). Πέθανε στην ίδια πόλη το Φλεβάρη του 1673 επί σκηνής από αιμόπτυση, ενώ υποδυόταν τον γνωστό υποχόνδριο ήρωα στον «Κατά Φαντασίαν Ασθενή» του. Άφησε κληρονομιά στην ανθρωπότητα 33 θεατρικά έργα. Το ένα καλύτερο από το άλλο: «Ο Αρχοντοχωριάτης», ο «Δον Ζουάν», «Γιατρός με το Στανιό», «Γάμος με το Ζόρι», κ.ά.

Πολιτισμός - Θέατρο - Μολιέρος
O Ζαν Μπατίστ Ποκελέν (Μολιέρος)

Η «προνομιούχα» θέση του πατέρα του, εργαζόταν σαν ταπετσιέρης στην υπηρεσία του βασιλιά, του έδωσε την ευκαιρία να μορφωθεί. Ο Ζαν Μπαπτίστ σε πολύ νεαρή ηλικία ερωτεύτηκε το θέατρο. Όμως, οι πρώτες του θεατρικές και συγγραφικές απόπειρες ήταν μια παταγώδης αποτυχία. Η οποία τον οδήγησε στην πτώχευση. Δυο φορές τον έκλεισαν φυλακή για χρέη. Τη μια τον έβγαλε ο πατέρας του, την άλλη ένας άγνωστος θαυμαστής του. Σε ηλικία 22 περίπου ετών, εξαφανίζεται για κάμποσα χρόνια. Η εξαφάνιση αυτή παραμένει ακόμα και σήμερα μυστήριο. Με την επανεμφάνισή του ξαναμπαίνει στο θέατρο.

Ύστερα από σκληρούς και επίμονους αγώνες, γίνεται ο Μολιέρος που ξέρει η ιστορία. Στο επίκεντρο των έργων του είναι η υποκρισία της Αριστοκρατίας και η θρησκοληψία. Γι’ αυτόν τον λόγο, το έργο του «Ταρτούφος» ανέβηκε με μεγάλες περιπέτειες, ενώ για ένα διάστημα απαγορεύθηκε. Στο ίδιο κλίμα είναι και ο «Μισάνθρωπος».

1800

Γεννιέται ο φιλέλληνας Ιταλός ζωγράφος Λουντοβίκο Λιπαρίνι (Ludovico Lipparini).

Πολιτισμός - Ζωγραφική - Λουντοβίκο Λιπαρίνι
Ο Λουντοβίκο Λιπαρίνι

Γνωστά έργα του που έχουν σχέση με την Επανάσταση του 1821 είναι: «Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός υψώνει τη σημαία της Ανεξαρτησίας» και «Ο Όρκος του Λόρδου Βύρωνα».

Πολιτισμός - Ζωγραφική - Λουντοβίκο Λιπαρίνι
«Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός υψώνει τη σημαία της Ανεξαρτησίας»

1856

Πεθαίνει ο Γερμανός ποιητής, δημοσιολόγος και κριτικός Κρίστιαν Γιόχαν Χάινριχ Χάινε (Christian Johann Heinrich Heine).

Πολιτισμός - Ποίηση - Κρίστιαν Γιόχαν Χάινριχ Χάινε
Ο Κρίστιαν Γιόχαν Χάινριχ Χάινε

Γεννήθηκε το 1797. Οι πολιτικοί στίχοι του Χάινε αποτελούν υπόδειγμα ρεαλισμού στην ποίηση, συνδυάζοντας την καίρια επικαιρότητα με μακροπρόθεσμες ιδεολογικές προοπτικές. Σημαντικά επέδρασε στο έργο του η φιλία του με τον Καρλ Μαρξ, που άρχισε το 1843.

1869

Εκτελείται το πρώτο δοκιμαστικό δρομολόγιο του ατμοκίνητου αστικού σιδηροδρόμου Αθήνας – Πειραιά.

Ελλάδα - Τραίνα - Ατμομηχανή - διαδρομή Αθήνα-Πειραιά
Η πρώτη ατμομηχανή στις ράγες της διαδρομής Αθήνα-Πειραιά

1904

Η Μαντάμα Μπατερφλάι κάνει πρεμιέρα στη Σκάλα του Μιλάνου.

1930

Το Πρωτοδικείο Αθηνών εκδίδει απόφαση για τη διάλυση της Εργατικής Βοήθειας. Η Εργατική Βοήθεια, ελληνικό τμήμα της «Διεθνούς Ερυθράς Βοήθειας» (Μ.O.P.R.), ιδρύθηκε το 1924 με απόφαση του 3ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.

ΚΚΕ - Εργατική Βοήθεια
Η εφημερίδα της «Εργατικής Βοήθειας»

Σκοπός της ήταν η παροχή υλικής (σε χρήματα, είδη πρώτης ανάγκης, ρουχισμό, κλπ.) και ηθικής βοήθειας στους καταδιωκόμενους, φυλακισθέντες και εξορισθέντες αγωνιστές, καθώς και στις οικογένειές τους. Επίσης, συνέδραμε με νομικά και ιατρικά μέσα τα θύματα της «λευκής» (αστικής) τρομοκρατίας, ενώ συχνά συνέβαλε και σε αποδράσεις ή φυγαδεύσεις αγωνιστών από τους τόπους εξορίας και τις φυλακές.

1947

Αντιπροσωπεία του ΕΑΜ παραδίδει στα μέλη της «Επιτροπής Ερεύνης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Βαλκάνια», που βρίσκεται στην Αθήνα για να εξετάσει την κατάσταση στην Ελλάδα, πολυσέλιδο υπόμνημα.

ΕΑΜ - Έκθεση στον ΟΗΕ, 1947 - Ριζοσπάστης
Το πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» με το υπόμνημα του ΕΑΜ

Ήταν μια ύστατη προσπάθεια του ΚΚΕ και των άλλων κομμάτων του ΕΑΜ για την ειρήνευση και την αποκατάσταση της δημοκρατίας και της ομαλής εξέλιξης. Όμως, ο αγγλοαμερικανικός ιμπεριαλισμός και το ντόπιο αστικό κράτος είχαν πάρει τις αποφάσεις τους…

1947

Πεθαίνει ο στοχαστής, διακεκριμένος δημοσιογράφος και ποιητής Νίκος Καρβούνης, που μεταξύ άλλων διετέλεσε υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΠΕΕΑ.

ΠΕΕΑ - Νίκος Καρβούνης - Δημήτρης Χατζής
Ο Ν. Καρβούνης (αριστερά), με τον Δ. Χατζή

1949

Ο Χαΐμ Βάιτσμαν αρχίζει τη θητεία του ως ο πρώτος πρόεδρος του Κράτους του Ισραήλ.

1965

Στα πλαίσια του διαστημικού προγράμματος Ρέιντζερ, εκτοξεύεται το σκάφος Ρέιντζερ 8 με αποστολή να φωτογραφήσει την περιοχή της Σελήνης Mare Tranquillitatis στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τις επανδρωμένες αποστολές Απόλλων. Η Mare Tranquillitatis ή «Θάλασσα της Ηρεμίας» θα γίνει η τοποθεσία που θα επιλεχθεί για την προσσελήνωση του Απόλλων 11.

ΗΠΑ - Διαστημικό πρόγραμμα - Ρέιντζερ 8
Το Ρέιντζερ 8

1966

Οι Γεράσιμος Αυγερόπουλος, Κώστας Τασσόπουλος και Βαλσάμης καταδικάστηκαν από το τριμελές Εφετείο Αθηνών σε 2 χρόνια φυλάκιση, με την κατηγορία ότι «εξετράπησαν εις πράξεις βίας» μετά την έκρηξη νάρκης στο Γοργοπόταμο το 1964, από την οποία σκοτώθηκαν 13 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 39.

Γοργοπόταμος - Προβοκάτσια 1964
Δημοσίευμα για την πολύνεκρη προβοκάτσια στον εορτασμό του Γοργοπόταμου

1973

Πραγματοποιείται συγκέντρωση χιλίων φοιτητών της Ιατρικής στο χώρο της Σχολής τους. Οι φοιτητές εκφράζουν τη συμπαράστασή τους προς τους στρατευθέντες φοιτητές (απάντηση της Χούντας στις διογκούμενες φοιτητικές διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις ενάντια στον Καταστατικό Χάρτη για την Παιδεία που προωθούσε η δικτατορία) και ζητούν την άμεση ανάκληση των σχετικών νόμων ΝΔ 320/71 και 1347/73.

Πολυτεχνείο 1973 - Ιατρική - Κινητοποιήσεις - Φεβρουάριος
Από την πορεία των φοιτητών της Ιατρικής

Από αυτούς 800 συγκρότησαν διαδήλωση. Ακολουθούν συγκρούσεις με την αστυνομία που τραυματίζει και συλλαμβάνει πολλούς φοιτητές.

1982

Σε 24.377 ανέρχονται οι Τούρκοι φυλακισμένοι, όπως παραδέχεται η τουρκική χούντα, ενώ από τις 71 θανατικές καταδίκες έχουν εκτελεστεί οι 10.

1982

Πεθαίνει ο πιανίστας και συνθέτης τζαζ μουσικής Τελόνιους Μονκ (Thelonious Monk).

Πολιτισμός - Μουσική - Τελόνιους Μονκ
Ο Τελόνιους Μονκ

Άρχισε να παίζει πιάνο από την ηλικία των έξι. Χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της τζαζ μουσικής.

Το αυτοσχεδιαστικό στυλ ήταν μοναδικό. Πολλά από τα κομμάτια που έγραψε έμειναν στην ιστορία της τζαζ. Κάποιοι τον χαρακτηρίζουν και ως εφευρέτη του μπιμπόπ (αυτοσχεδιασμό στην τζαζ όπου οι τραγουδιστές μιμούνται τον ήχο των οργάνων).

Η καριέρα ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’40 στο νάιτ κλαμπ του Μανχάταν «Μιντον’ς Πλέιχαουζ». Την περίοδο εκείνη διαμόρφωσε το μουσικό του στυλ και τελειοποίησε την τεχνική του. Συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα της τζαζ όπως οι Ντίζι Γκιλέσπι, Τσάρλι Κρίστιαν, Κένυ Κλαρκ, Τσάρλι Πάρκερ και Μάιλς Ντέιβις.

Από το 1948 που ξεκίνησε να αποτυπώνεται στο βινύλιο, η καριέρα του «απογειώθηκε». Η δημιουργικότητά του έφτανε στο σημείο να παρουσιάζει ακόμα και δύο LP μέσα σ’ ένα χρόνο.. Το περίτεχνο παίξιμο του πιάνου του Τελόνιους Μονκ, θα μείνει για πάντα χαραγμένο στα αυλάκια των δίσκων με τις μουσικές του.

Από τις πιο γνωστές επιτυχίες του είναι τα «Don’t blame me», «Blue Monk», «Round Midnight» κ.ά.

1996

Στη Φιλαδέλφεια (Πενσυλβάνια), ο παγκόσμιος πρωταθλητής Γκάρι Κασπάροφ νικά στο σκάκι τον υπερυπολογιστή Deep blue.

Αθλητισμός - Σκάκι - Γκάρι Κασπάροφ - Deep Blue
Από την αναμέτρηση του Γκάρι Κασπάροφ κατά του Deep Blue to 1996

2006

Στις Φιλιππίνες, 1.126 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους μετά από τεράστια κατολίσθηση λάσπης.

Φιλιππίνες- κατολίσθηση λάσπης, 2006
Τόνοι λάσπης έθαψαν χιλιάδες ανθρώπους

2008

Ο Αμερικάνικος και Ευρωενωσιακός ιμπεριαλισμός μετατρέπει το προτεκτοράτο του Κοσόβου σε ανεξάρτητο κράτος από τη Σερβία. Μετά το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, τα σύνορα ξαναχαράσσονται στα Βαλκάνια με επικίνδυνες εξελίξεις που συνεχίζονται και σήμερα.

2018

Η ΑΕΚ κατακτά το κύπελλο Ελλάδας στο μπάσκετ. Νικάει τον Ολυμπιακό στον τελικό 88-83.

Αθλητισμός - Μπάσκετ - ΑΕΚ - Τελικός Κυπέλου 2018
Οι πανηγυρισμοί για την κατάκτηση του κυπέλλου
Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...