1081
Οι Νορμανδοί υπό τον Ροβέρτο Γυισκάρδο νικούν τους Βυζαντινούς υπό τον Αλέξιο Κομνηνό και Γεώργιο Παλαιολόγο στη Μάχη του Δυρραχίου και βάζουν πόδι στον ελλαδικό χώρο.

1585
Γεννιέται ο Γερμανός συνθέτης και οργανίστας Χάινριχ Συτς (Heinrich Schütz).

Ανάμεσα στα έργα του ξεχωρίζουν οι «7 Λέξεις του Ιησού Χριστού» (1645), το «Ορατόριο των Χριστουγέννων» (1664) και τα «Πάθη, κατά Ματθαίο, Λουκά και Ιωάννη» (1665-1666).
1678
Πεθαίνει ο Φλαμανδός ζωγράφος, χαράκτης και σχεδιαστής ταπισερί Γιάκομπ Γιόρντενς (Jacob Jordaens).

Ήταν γνωστός για τους πίνακες με ιστορικά θέματα, θέματα καθημερινότητας και τις προσωπογραφίες του.

Ήταν από τους πλέον γνωστούς εκπροσώπους στη φλαμανδική ζωγραφική του μπαρόκ της εποχής του.

1706
Γεννιέται ο Ιταλός συνθέτης και οργανίστας Μπαλντασάρε Γκαλούπι (Baldassare Galuppi).

Ήταν, εξέχουσα μορφή στη μουσική οπερατική σκηνή της Βενετίας του 18ου αιώνα.
1777
Γεννιέται ο Γερμανός ποιητής και δραματουργός Χάινριχ φον Κλάιστ.

1827
Μετά την απόβασή τους την προηγούμενη μέρα, οι Έλληνες με αρχηγό τον Φαβιέρο ελευθερώνουν όλη τη Χίο, εκτός από το κάστρο, το οποίο θέτουν σε πολιορκία.

Αποχώρησαν τον Ιανουάριο του 1928, έπειτα από πιέσεις των Μεγάλων Δυνάμεων και του Καποδίστρια, καθώς η Χίος δεν θα περιλαμβάνονταν στο ελληνικό κράτος.
1842
Τίθεται σε λειτουργία ο πρώτος τηλέγραφος, από τον ίδιο το δημιουργό του, τον Αμερικανό εφευρέτη Σάμιουελ Μορς (σήματα Μορς).

1860
Λήγει ο Β’ Πόλεμος του Οπίου, με την υπογραφή της Συνθήκης του Τιεντσίν εις βάρος της Κίνας.

Οι Κινέζοι υποχρεώνονται να ανοίξουν τα λιμάνια τους, να νομιμοποιήσουν το εμπόριο του οπίου και να επιτρέπουν τη δράση των χριστιανών ιεραποστόλων.
1867
Οι Η.Π.Α. παίρνουν στην κατοχή τους την Αλάσκα μετά την αγορά της από τη Ρωσική Αυτοκρατορία για 7.200.000$.
1871
Πεθαίνει ο Βρετανός μαθηματικός, μηχανικός και εφευρέτης Τσαρλς Μπάμπατζ, που θεωρείται «πατέρας» των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

1889
Πεθαίνει ο Ιταλός εφευρέτης Αντόνιο Μέουτσι, θεωρούμενος από πολλούς ως ο «πατέρας» του τηλεφώνου.

1893
Πεθαίνει ο Γάλλος συνθέτης Σαρλ Γκουνώ (Charles-François Gounod).

Έγινε γνωστός για τη μελοποίηση του Άβε Μαρία, και για τις όπερες Φάουστ και Ρωμαίος και Ιουλιέττα, καθώς και πλήθος άλλων θρησκευτικών έργων και τραγουδιών.
1898
Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής παίρνουν στην κατοχή τους το Πουέρτο Ρίκο από την Ισπανία.
1909
Γεννιέται ο Ιταλός φιλόσοφος Νορμπέρτο Μπόμπιο.

Ενεργοποιήθηκε στην αντιφασιστική ομάδα Δικαιοσύνη και Ελευθερία (Giustizia e Liberta). Υπήρξε καθηγητής της φιλοσοφίας του δικαίου
1918
Γεννιέται ο πολιτικός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, πρωθυπουργός της Ελλάδας το 1990-1993.

1920
Γεννιέται η ηθοποιός και πολιτικός Μελίνα Μερκούρη.

Διετέλεσε υπουργός Πολιτισμού τα έτη 1981—89 και 1993—94 σε όλες τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Αρκετά σημαντική ήταν η πορεία της στον διεθνή και ελληνικό κινηματογράφο.
Της χάρισε αρκετά βραβεία με κορυφαίο το βραβείο πρώτης γυναικείας ερμηνείας του Φεστιβάλ των Καννών και επίσης μία υποψηφιότητα για Όσκαρ για το «Ποτέ την Κυριακή» (Never on Sunday) το οποίο έχασε απ’ την Ελίζαμπεθ Τέιλορ το 1960.
Κέρδισε όμως το βραβείο καλύτερης ερμηνείας από τους κριτικούς του Κλιβελαντ. Επίσης βραβεύτηκε με το ιταλικό βραβείο Ντονατέλλο (Donatello) για την ερμηνεία της στο «Τοπ Καπί» το 1965. Υπήρξε τρεις φορές υποψήφια για Χρυσές Σφαίρες (Golden Globes) και δυο φορές υποψήφια στα βραβεία BAFTA.
1922
Δημιουργείται το Βρετανικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας, το γνωστό BBC.

1926
Γεννιέται ο Αμερικανός μουσικός του ροκ εντ ρολ Τσακ Μπέρι (Charles Edward Anderson Berry).

Ήταν ένας από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους του είδους.
Έγινε διάσημος για την ικανότητά του στο παίξιμο της κιθάρας. Ξεκίνησε την καριέρα του τραγουδώντας τραγούδια των Νατ Κινγκ Κόουλ και Μάντι Γουώτερς.
Τον Ιούνιο του 1956 βγάζει την πρώτη μεγάλη του επιτυχία «Roll Over Beethoven». Αργότερα, βγάζει τις μεγαλύτερες επιτυχίες του «School Days», «Rock and Roll Music», «Sweet Little Sixteen» και «Johnny B. Goode».
1931
Πεθαίνει ο Αμερικανός εφευρέτης Τόμας Αλβα Εντισον, δημιουργός πλέον των χιλίων επαναστατικών εφευρέσεων, μεταξύ των οποίων η ηλεκτρική λάμπα, ο φωνογράφος και η μηχανή προβολής.

1942
Πεθαίνει ο Ρώσος ζωγράφος Μιχαήλ Βασίλιεβιτς Νέστεροφ.

Ήταν ο πιο σημαντικός εκπρόσωπος του Συμβολισμού στη ρωσική τέχνη. Υπήρξε μαθητής του Πάβελ Τσιστιακόφ στην Αυτοκρατορική Ακαδημία Τεχνών της Αγίας Πετρούπολης και αργότερα προσχώρησε στην ομάδα καλλιτεχνών, γνωστής ως οι «Περιπλανώμενοι».

1944
Ο ΕΛΑΣ απελευθερώνει τη Λαμία.
1944
Έξι μέρες μετά την απελευθέρωση της Αθήνας από τον ΕΛΑΣ καταφθάνει στην πρωτεύουσα η κυβέρνηση της «Εθνικής Ενότητας» υπό τον Γ. Παπανδρέου.

Την ίδια μέρα έρχεται στην Αθήνα και ο Βρετανός στρατηγός Σκόμπυ.
1944
Τη νύχτα της 17 προς 18 Οκτώβρη δυνάμεις της Χης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ καταλαμβάνουν ένα από τα ισχυρότερα οχυρά των Ταγματασφαλιτών στη Μακεδονία, το χωριό Κούκος.

1947
Η κυβέρνηση Σοφούλη απαγορεύει την έκδοση του Ριζοσπάστη.

Ο Ρίζος θα κυκλοφορήσει ξανά νόμιμα έπειτα από 27 ολόκληρα χρόνια.
1948
Ξεκινά η δίκη της ΟΕΝΟ, η οποία καταλήγει με την καταδίκη σε θάνατο δέκα στελεχών του ταξικού ναυτεργατικού κινήματος.

1958
Το στέλεχος του ΚΚΕ Στέφανος Παπαγιάννης καταδικάζεται σε θάνατο για κατασκοπία από το Διαρκές Στρατοδικείο Αθηνών, ποινή που αργότερα μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη.

1967
Το σοβιετικό σκάφος Βενέρα 4 φτάνει στην Αφροδίτη και γίνεται το πρώτο διαστημόπλοιο που μετρά την ατμόσφαιρα άλλου πλανήτη.

1973
Οι φοιτητές της Ανώτατης Γεωπονικής Σχολής Αθηνών κηρύσσουν αποχή από τα μαθήματά τους. Οι διαμαρτυρίες στα πανεπιστήμια για τις συνδικαλιστικές και δημοκρατικές ελευθερίες θα επεκταθούν και θα ενταθούν τις επόμενες ημέρες, οδεύοντας προς το Πολυτεχνείο.
1979
Η Σουηδική Ακαδημία αναγγέλλει την απονομή του Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Οδυσσέα Ελύτη.

1981
Βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα. Το ΠΑΣΟΚ έρχεται πρώτο με 48,06% και ο Ανδρέας Παπανδρέου γίνεται πρωθυπουργός. Η Ν.Δ. λαμβάνει το 35,88% και το ΚΚΕ το 10,93%.