Σαν σήμερα 28 Απριλίου – Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία

Σαν Σήμερα 28/4

1192

Ο βασιλιάς της Ιερουσαλήμ, Κορράδος του Μομφερράτου, δολοφονείται στην Τύρο από Ασασίνο.

1503

Οι ισπανικές δυνάμεις νικούν τις γαλλικές στη μάχη της Τσερινιόλα στην Ιταλία.

Γαλλία - Ισπανία - Μάχη της Τσερινιόλα, 1503
Πίνακας που αναπαριστά τη Μάχη της Τσερινιόλα

1788

Το Μέριλαντ γίνεται η έβδομη πολιτεία που επικυρώνει το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών.

1789 

Ξεσπά η “ανταρσία του Μπάουντι” στο βρετανικό ιστιοφόρο του Βασιλικού Ναυτικού “Μπάουντι”. Ο καπετάνιος και 18 μέλη του πληρώματος αφήνονται στη θάλασσα, σε μια μικρή ανοικτή βάρκα.

1813

Πεθαίνει ο Ρώσος αρχιστράτηγος Μιχαήλ Ιλλαριόνοβιτς Κουτούζοφ (γεννήθηκε το 1747) ήρωας του Πατριωτικού Πολέμου του 1812.

Συμμετείχε επίσης στη Μάχη του Μποροντινό, στον Ρωσο-αυστρο-γαλλικό πόλεμο του 1805, καθώς επίσης και σε 2 Ρωσοτουρκικούς πολέμους.

Ρωσία - αρχιστράτηγος Μιχαήλ Ιλλαριόνοβιτς Κουτούζοφ
Ο Ρώσος αρχιστράτηγος Μιχαήλ Ιλλαριόνοβιτς Κουτούζοφ

1814 

Ο Ναπολέων Βοναπάρτης εξορίζεται στο νησί Έλβα ως «αιχμάλωτος της Ευρώπης».

Γαλλία - Ναπολέων Α' Βοναπάρτης
Ο Ναπολέων Α’ σε πίνακα του Ζακ Λουί Νταβίντ

1821 

Στη σύσκεψη της Καρύταινας οι επαναστατημένοι Έλληνες εκλέγουν τους Φιλικούς Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και Ιάκωβο Τομπάζη Αρχιστράτηγο και Ναύαρχο του Αγώνα αντίστοιχα.

1851

Πεθαίνει ο Άγγλος ναύαρχος Έντουαρντ Κόδριγκτον.

1889

Γεννιέται ο Πορτογάλος δικτάτορας Αντόνιο ντι Ολιβέιρα Σαλαζάρ.

1900 

Γεννιέται ο Μορίς Τορέζ (Maurice Thorez‎), ηγετική μορφή του γαλλικού και διεθνούς εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος, Γενικός Γραμματέας του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος από το 1930 έως το 1964.

Γαλλικό ΚΚ - Μορίς Τορέζ
Ο Μορίς Τορέζ σε πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση

1906 

Γεννιέται ο Αυστριακός μαθηματικός Κουρτ Γκέντελ (Kurt Friedrich Gödel), που διατύπωσε ένα από τα σημαντικότερα θεωρήματα στα σύγχρονα μαθηματικά, γνωστό ως Απόδειξη του Γκέντελ.

Επιστήμες - Μαθηματικά - Κουρτ Γκέντελ
Ο Κουρτ Γκέντελ το 1925

1908 

Γεννιέται ο Όσκαρ Σίντλερ, Γερμανός επιχειρηματίας, που έσωσε τις ζωές 1.200 Εβραίων κατά τη διάρκεια του ολοκαυτώματος.

Η ιστορία έγινε γνωστή από την ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ «Η λίστα του Σίντλερ».

1918

Δημοσιεύεται η εργασία του Β. Ι. Λένιν «Τα άμεσα καθήκοντα της Σοβιετικής εξουσίας».

Σε αυτή, έγραφε μεταξύ άλλων: «Το πρώτο καθήκον κάθε κόμματος του μέλλοντος είναι να πείσει την πλειοψηφία του λαού για την ορθότητα του προγράμματος και της τακτικής του… Το δεύτερο καθήκον του Κόμματός μας ήταν η κατάκτηση της πολιτικής εξουσίας και η καταστολή της αντίστασης των εκμεταλλευτών… Στην ημερήσια διάταξη μπαίνει τώρα σαν άμεσο καθήκον, που αποτελεί την ιδιομορφία της σημερινής στιγμής, ένα τρίτο καθήκον – το καθήκον να οργανωθεί η διοίκηση της Ρωσίας… Τώρα έγινε. Εμείς, το Κόμμα των μπολσεβίκων, πείσαμε τη Ρωσία. Αποσπάσαμε τη Ρωσία από τους πλούσιους για τους φτωχούς, από τους εκμεταλλευτές για τους εργαζόμενους. Τώρα πρέπει να διοικήσουμε τη Ρωσία….

Λένιν - «Τα άμεσα καθήκοντα της Σοβιετικής εξουσίας»
Το βιβλίο «Τα άμεσα καθήκοντα της Σοβιετικής εξουσίας»

Για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία ένα σοσιαλιστικό κόμμα κατόρθωσε να αποπερατώσει σε γενικές γραμμές το έργο της κατάκτησης της εξουσίας και της καταστολής των εκμεταλλευτών, κατόρθωσε να φτάσει άμεσα στο καθήκον της διοίκησης. Πρέπει να φανούμε άξιοι εκτελεστές αυτού του πολύ δύσκολου (και πολύ ευγενικού) καθήκοντος του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού. Πρέπει να καταλάβουμε καλά ότι για να πετύχουμε στο έργο της διοίκησης χρειάζεται εκτός από την ικανότητα να πείσουμε, εκτός από την ικανότητα να νικήσουμε στον εμφύλιο πόλεμο, ή ικανότητα να οργανώνουμε πρακτικά. Αυτό είναι το πιο δύσκολο καθήκον, γιατί πρόκειται να οργανωθούν με καινούριο τρόπο οι πιο βαθιές, οι οικονομικές βάσεις της ζωής πολλών Δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων. Κι αυτό είναι το πιο ευγενικό καθήκον, γιατί μόνο ύστερα από την εκπλήρωσή του (στις κύριες και βασικές γραμμές) θα μπορούμε να πούμε ότι η Ρωσία έγινε όχι απλώς σοβιετική, αλλά και σοσιαλιστική δημοκρατία…»

1919 

Στη διάρκεια της Διάσκεψης Ειρήνης του Παρισιού, εγκρίνεται το σχέδιο του Καταστατικού Χάρτη για την Κοινωνία των Εθνών.

1923 

Ανοίγει της πύλες του το Γουέμπλεϊ με τον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας, ανάμεσα στη Μπόλτον και τη Γουέστχαμ. 200.000 θεατές παρακολουθούν το μεγάλο αγώνα, που λήγει 2-0 υπέρ της Μπόλτον.

Αθλητισμός - Ποδόσφαιρο - Γήπεδα - Γουέμπλεϊ
Το γήπεδο “Γουέμπλεϊ”

1930 

Η Πολιτεία της Καλιφόρνια, στις ΗΠΑ, βυθίζεται στο σκοτάδι, λόγω ολικής έκλειψης ηλίου.

1932 

Ανακοινώνεται η ανακάλυψη του πρώτου εμβολίου κατά του κίτρινου πυρετού από τους ερευνητές Γουίλμπορ Σόγιερ, Ρέι Λόιντ και Στιούαρτ Κίτσεν.

1934

Πεθαίνει ο Αμερικανός μουσικός Τσάρλι Πάτον (Charley Patton).

Έπαιζε με ιδιαίτερο τρόπο την κιθάρα του, κέντρισε το ενδιαφέρον των Τι-Μπόουν Γουόκερ και Τζίμι Χέντριξ οι οποίοι υιοθέτησαν τις τεχνικές του.

1952 

Τίθεται σε ισχύ η Συνθήκη του Σαν Φρανσίσκο, με την οποία τερματίζεται η περίοδος κατοχής της Ιαπωνίας από τις Συμμαχικές Δυνάμεις.

1952 

Ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ παραιτείται από Ανώτατος Διοικητής του ΝΑΤΟ, προκειμένου να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία των ΗΠΑ.

1953

Γεννιέται ο Χιλιανός συγγραφέας Ρομπέρτο Μπολάνιο.

1944 

Η μάχη στο «Κάστρο του Υμηττού»: Μια από τις πιο λαμπρές σελίδες του αγώνα του λαού της Αθήνας κατά των κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών τους.

Κατοχή - ΕΠΟΝ - μάχη στο «Κάστρο του Υμηττού»
Το κάστρο του Υμηττού

Στις 28 Απρίλη 1944 γράφεται μια από τις πιο λαμπρές σελίδες του επικού αγώνα του αδάμαστου λαού της Αθήνας κατά των κατακτητών και των συνεργατών τους. Τρεις ΕΠΟΝίτες του ΕΛΑΣ της Αθήνας, ο διμοιρίτης Δημήτρης Αυγέρης και οι μαχητές Κώστας Φολτόπουλος και Θάνος Κιοκμενίδης, αντιμετώπισαν παλικαρίσια 7 ολόκληρες ώρες με τα ατομικά τους όπλα, σ’ ένα σπιτάκι της συνοικίας του Υμηττού, 200 χιτλερικούς και ταγματασφαλίτες και, αφού τους προξένησαν μεγάλες απώλειες έπεσαν και οι τρεις στο πεδίο της τιμής.

Κατοχή - ΕΠΟΝ - μάχη στο «Κάστρο του Υμηττού» - Δ. Αυγέρης
Ο Δ. Αυγέρης

Ο ελληνικός λαός έστησε ψηλά στην ψυχή του τους τρεις ήρωες. Το σπίτι που λάμπρυναν με τη δόξα τους και οι τρεις ΕΠΟΝίτες το αποκάλεσε «Κάστρο του Υμηττού». Στους μισογκρεμισμένους τοίχους του σπιτιού γράφτηκαν συνθήματα, στα οποία οι Αθηναίοι εκφράζανε το θαυμασμό και την ευγνωμοσύνη τους προς τους υπερασπιστές του:

«Διαβάτη που περνάς από το σπίτι των τριών ηρώων του Υμηττού γονάτισε, σφίξε τη γροθιά σου και ορκίσου εκδίκηση». «Εδώ μέσα έπεσαν ηρωικά οι Δ. Αυγέρης, Κ. Φολτόπουλος, Θ. Κιοκμενίδης: ΕΠΟΝ». «Τιμή και δόξα στους ήρωες: ΕΛΑΣ – ΕΠΟΝ».

Κατοχή - ΕΠΟΝ - μάχη στο «Κάστρο του Υμηττού» - Θ. Κιοκμενίδης
Ο Θ. Κιοκμενίδης

Τέλος η Διοίκηση του Α’ Σώματος Στρατού του ΕΛΑΣ, σε ημερήσια διαταγή της έγραφε:

«…Ούτω ο διμοιρίτης Αυγέρης Δημήτριος και οι μαχηταί Φολτόπουλος Κωνσταντίνος και Κιοκμενίδης Αθανάσιος την 28.4.44 εκεί εις τον οικίσκον του Υμηττού έστησαν λαμπρόν Ηρώον Δόξης… Το ολοκαύτωμα των αξίων και υπέροχων αυτών μαχητών του ΕΛΑΣ των Αθηνών, πυρσός πατριωτισμού, πυρπολεί τα ψυχάς μας τας ημέρας αυτάς… Αιωνία η μνήμη των τριών ανδρείων…».

Κατοχή - ΕΠΟΝ - μάχη στο «Κάστρο του Υμηττού» - Κ. Φωτόπουλος
Ο Κ. Φωτόπουλος

Η μάχη των τριών ηρωικών ΕΠΟΝιτών έγινε την αμέσως επόμενη μέρα της μεγάλης διαδήλωσης του αθηναϊκού λαού κατά της τρομοκρατίας και της επιστράτευσης. Στις 27 Απρίλη, εξάλλου, πραγματοποιήθηκε η πρώτη παλλαϊκή απεργία. Η απεργία εκείνη συνέβαλε στο σπάσιμο της τρομοκρατίας και ματαίωσε την καινούρια προσπάθεια των κατακτητών για μαζική επιστράτευση για τα «τάγματα εργασίας».

Πηγή: Ριζοσπάστης

1945 

Ο Μπενίτο Μουσολίνι εκτελείται από κομμουνιστές παρτιζάνους.

Ιταλία - Απελευθέρωση, 1945 - εκτέλεση Μουσολίνι
Οι σωροί του Μπ. Μουσολίνι, της Κλ. Πετάτσι και άλλων φασιστών εκτίθενται στο Μιλάνο

Την ίδια μέρα απελευθερώνεται το Τορίνο έπειτα από λαϊκή εξέγερση.

Την επομένη τα γερμανικά στρατεύματα συνθηκολογούν στη Βόρεια Ιταλία.

1947 

Συλλαμβάνεται και εκτοπίζεται στα Αντικύθηρα ο στρατηγός του ΕΛΑΣ Εμμανουήλ Μάντακας.

Ελλάδα - μετεμφυλιακό κράτος - ΕΛΑΣ - Εμ. Μάντακας - Σπ. Κοτσάκη
Ο Εμ. Μάντακας (στο κέντρο) με τον Σπ. Κοτσάκη (αριστερά)

Εκτός από στρατηγός του ΕΛΑΣ, ο Ε. Μάντακας υπήρξε και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του.

Δες επίσης: Ριζοσπάστης

1952

Τίθεται σε ισχύ η Συνθήκη του Σαν Φρανσίσκο, με την οποία τερματίζεται η περίοδος κατοχής της Ιαπωνίας από τις Συμμαχικές Δυνάμεις.

1952

Ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ παραιτείται από Ανώτατος Διοικητής του ΝΑΤΟ, προκειμένου να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία των ΗΠΑ.

1961 

Πεθαίνει ο Γιάνης Κορδάτος, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες μαρξιστές ιστορικούς, με πλούσια βιβλιοπαραγωγή γύρω από το εργατικό και αγροτικό κίνημα, αλλά και την γενική ιστορία της Ελλάδας (από την αρχαιότητα ως τις αρχές του 20ου αιώνα).

Επιστήμες - Ιστορία - Κοινωνιολογία - Γιάννης Κορδάτος -ΚΚΕ -
Ο Γιάννης Κορδάτος

Γεννήθηκε το 1891 στη Ζαγορά Πηλίου.  Υπήρξε από τα ιδρυτικά στελέχη της “Φοιτητικής Συντροφιάς” και του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδος – Κομμουνιστικό ή ΣΕΚΕ(Κ) (1920), προκατόχου του ΚΚΕ, και διετέλεσε γενικός γραμματέας του (1920-1924) και διευθυντής του Ριζοσπάστη (1922-1924). Το Μάρτη του 1927 (3ο Έκτακτο Συνέδριο) διαγράφτηκε από το ΚΚΕ, λόγω αρθρογραφίας του «εις την αντικομματικήν εφημερίδα “Ρεβολυσιόν Προλεταριέν” της εκτός του γαλλικού κόμματος δεξιάς, ανταποκρίσεως στρεφόμενης κατά του Κόμματος», καθώς και για το ότι βρισκόταν «επί ολόκληρα έτη εκτός της κομματικής ζωής και δράσεως» (βλ. ΚΚΕ «Επίσημα Κείμενα», τ.2ος, σελ.250).

Συνελήφθη το 1940 για αντιφασιστική αρθρογραφία και ξανά το Δεκέμβρη του 1944 από τους Άγγλους. Στη διάρκεια του Εμφυλίου φυλακίστηκε και εξορίστηκε. Μετά το 1950 δραστηριοποιήθηκε στο χώρο της ΕΔΑ .

1963

Το Δ’ Πανσπουδαστικό Συνέδριο αποφασίζει τη δημιουργία φοιτητικής ένωσης με την επωνυμία Εθνική Φοιτητική Ένωση Ελλάδας (ΕΦΕΕ). Πρώτος πρόεδρός της εκλέγεται ο Γιάννης Τζανετάκος.

Φοιτητικό κίνημα - ΕΦΕΕ
Από κινητοποίηση της ΕΦΕΕ στα Προπύλαια το 1965

1965

Εκδηλώνεται πραξικόπημα στον Άγιο Δομίνικο.

Αμερικανικά στρατεύματα αποβιβάζονται στη Δομινικανή Δημοκρατία «για να αποτρέψουν την εγκαθίδρυση μίας κομμουνιστικής δικτατορίας».

1969

Ο Σαρλ ντε Γκολ παραιτείται από Πρόεδρος της Γαλλίας.

1970

Ανταποκρινόμενη στην Έκκληση της Ιταλικής Συνομοσπονδίας, η Γαλλική Ομοσπονδία Λιμενεργατών κηρύσσει μποϋκοτάζ για όλα τα ελληνικά πλοία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το δικτατορικό καθεστώς της Χούντας.

1971 

Ο Παναθηναϊκός νικά τον Ερυθρό Αστέρα με 3-0 και παίρνει το εισιτήριο για τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο Γουέμπλεϊ.

1974

Με ανακοίνωσή της η ΚΕ του ΚΚΕ καταγγέλλει τον βασανισμό στα κρατητήρια της ΕΣΑ μελών και στελεχών του Κόμματος, ενώ εφιστά την προσοχή για στελέχη όπου δοκιμάζονταν η υγεία τους, όπως ο Νίκος Καλούδης, η Μίνα Γιάννου, ο Αντώνης Αμπατιέλος και ο Νίκος Κουτρούμπας.

1974 

Η Εθνική Ελλάδος ποδοσφαίρου παίρνει λευκή ισοπαλία από τη Βραζιλία 0-0 σε φιλικό αγώνα στο θρυλικό «Μαρακανά» του Ρίο ντε Τζανέιρο.

1986

«Φεύγει» από τη ζωή ο Σπύρος Μουστακλής, αξιωματικός του στρατού, σύμβολο της αντίστασης κατά της χούντας. (Γεννήθηκε το 1926)

Χούντα - Βασανισμοί - Σπύρος Μουστακλής
Ο Σπύρος Μουστακλής μετά την πτώση της Χούντας καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι

Πέθανε παράλυτος από φριχτά βασανιστήρια που υπέστη κατά τις 47 ημέρες που κρατήθηκε στα κρατητήρια της ΕΑΤ-ΕΣΑ, για τη συμμετοχή του στο αποτυχημένο Κίνημα του Ναυτικού (Μάης 1973) για την ανατροπή της χούντας.

Χούντα - Βασανισμοί - Σπύρος Μουστακλής
Ο Σπύρος Μουστακλής στα χέρια φοιτητών και λαού στην επέτειο του Πολυτεχνείου

1993

Το αεροπλάνο που μετέφερε την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ζάμπια στο Ντακάρ της Σενεγάλης, για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κύπελλου του 1994, εκρύγνηται στον αερά, κοντά στο Λιμπερβίλ της Γκαμπόν. Καί οι 30 επιβάτες της πτήσης βρήκαν τραγικό θάνατο.

1993 

Στο κλειστό της Νέας Σμύρνης στον αγώνα Πανιώνιος- ΠΑΟ, μετά από μια απερίσκεπτη ενέργεια -να κουτουλήσει εκούσια το κεφάλι του στη βάση της μπασκέτας, τραυματίζεται σοβαρά ο Σέρβος καλαθοσφαιριστής του Πανιωνίου, Μπόμπαν Γιάνκοβιτς, Το αποτέλεσμα ήταν να μείνει παράλυτος για το υπόλοιπο της ζωής του.

Αθλητισμός - Μπάσκετ - Πανιώνιος - Μπόμπαν Γιάνκοβιτς
Ο Μπόμπαν Γιάνκοβιτς μετά τον τρομακτικό τραυματισμό του

Θα παραμείνει για 13 χρόνια σε αναπηρικό καροτσάκι και θα πεθάνει στις 28 Ιουνίου του 2006 από ανακοπή καρδιάς κατά τη διάρκεια ταξιδιού με πλοίο.

1997

Πεθαίνει ο ποιητής Νίκος Παππάς.

Ο πολυδιαβασμένος ποιητής και δραστήριος μελετητής της ελληνικής λογοτεχνίας “έφυγε” από τη ζωή, σε ηλικία 91 ετών, δώδεκα χρόνια μετά το θάνατο της συντρόφισσάς του Ρίτας Μπούμη – Παππά.

Μαζί αγωνίστηκαν για την πραγματοποίηση των ανθρωπιστικών ονείρων τους. Συμμετείχε ενεργά στους αγώνες του λαού μας για ένα καλύτερο αύριο, ενώ ως συνήγορος υπερασπίστηκε εκατοντάδες αγωνιστές στα έκτακτα στρατοδικεία.

Πολιτισμός - Ποίηση - Νίκος Παππάς
Ο Νίκος Παππάς

Γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 1906, όπου το 1930-1931  σε συνεργασία με τον Γιάννη Σκαρίμπα εξέδωσε το πρώτο λογοτεχνικό περιοδικό στην περιφέρεια με τίτλο “Επαρχία”, το οποίο πρωτοστάτησε στον αγώνα για την πνευματική αφύπνιση της περιφέρειας.

Σπούδασε νομικά και η εμφάνισή του στην ποίηση έγινε το 1928 μέσα από τις σελίδες της “Νέας Εστίας”.

Τρία χρόνια αργότερα δημοσίευσε την πρώτη του ποιητική συλλογή “Μάταια Λόγια”.Στην Κατοχή πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Αυτή την περίοδο  εξέδωσε “Το αίμα των αθώων” (1944) και το 1946 την “Τετράχρονη Αθήνα”. Ακολούθησαν τα έργα του: “Αιχμάλωτοι άγγελοι”, “Δώδεκα και πέντε”, “Ηρωικό τριαντάφυλλο” (Α Κρατικό Βραβείο Ποίησης) κ.ά. Το 1979 τιμήθηκε με το Α Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το έργο του “Πατρίδα μας”.

Το έργο του, ιδιαίτερα πλούσιο, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, 20 ποιητικές συλλογές που μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες. Πολλά από αυτά γνώρισαν μεγάλη επιτυχία στις βαλκανικές χώρες και έχουν περιληφθεί σε παγκόσμιες ποιητικές ανθολογίες.

Σημαντική είναι η συλλογή δημοτικών τραγουδιών που εξέδωσε το 1952 με τον τίτλο «Το δημοτικό ελληνικό τραγούδι».

Υπήρξε πρόεδρος, αντιπρόεδρος και σύμβουλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών.

Πηγή: Ριζοσπάστης

2005

Πεθαίνει ο ελληνικής καταγωγής Γεωργιανός μεγάλος αρχιμουσικός, δάσκαλος και συνθέτης Οδυσσέας Δημητριάδης (η οικογένειά του καταγόταν από τα Σούρμενα της Τουρκίας).

Οδυσσέας Δημητριάδης
Ο Οδυσσέας Δημητριάδης

Από πολύ νωρίς έδειξε την κλίση του προς τη μουσική. Πρώτα άρχισε πιάνο, ύστερα βιολί, ενώ 14χρονος άρχισε να μελετά σύνθεση. Σπούδασε στο Ωδείο Τιφλίδας σύνθεση και ακολούθησε σπουδές αρχιμουσικού στο Ωδείο του Λένινγκραντ. Μετά την αποφοίτησή του εργάστηκε επί 10 χρόνια στην Όπερα της Τιφλίδας και η φήμη του γρήγορα απλώθηκε σε όλη την ΕΣΣΔ. Μετά από πρόσκληση του «Μπολσόι» παρουσιάζει σ’ αυτό τη «Μνηστή του τσάρου», με εξαιρετική επιτυχία, ενώ από το 1947 – 1952 βρίσκεται στο τιμόνι της Κρατικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Γεωργίας. Από το 1952 διορίζεται επικεφαλής της Ορχήστρας της Όπερας της Τιφλίδας, η οποία θριαμβεύει στο εσωτερικό (και στο «Μπολσόι»), αλλά και σε δίμηνη περιοδεία της σε Βραζιλία, Αργεντινή, Χιλή, Περού, Βενεζουέλα. Μεγάλη στιγμή της καριέρας του Οδ. Δημητριάδη ήταν η εμφάνισή του στο πόντιουμ της Ορχήστρας της Όπερας της Βιέννης.

Οδυσσέας Δημητριάδης
Ο μαέστρος Οδυσσέας Δημητριάδης

Διατέλεσε αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φιλίας ΕΣΣΔ – Ελλάδας, από το 1958. Το 1959, με ειδική άδεια, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, όπου μετά από 35 χρόνια χωρισμού συναντάται με τους συγγενείς του. Η πρώτη συνεργασία του με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών έγινε το 1964, οπότε διηύθυνε συναυλία στο «Ρεξ», ενώ το 1965 διευθύνει την «Ντάμα Πίκα» στη Λυρική. Την ίδια χρονιά διορίστηκε αρχιμουσικός στο «Μπολσόι», όπου διηύθυνε πολλές όπερες, ενώ πάντοτε είχε στενή επαφή με το Ωδείο Τιφλίδας και τους μαθητές του (ανάμεσά τους και ο εξαίρετος Τζάνσουγκ Καχίτζε). Πολλές ήταν οι εμφανίσεις του στο εξωτερικό, με σημαντικότερη την περιοδεία της Κρατικής Ορχήστρας της ΕΣΣΔ, σε ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικό (1969). Πολλές είναι οι όπερες που διηύθυνε από το 1974 και μετά στη Λυρική Σκηνή, ενώ ανεκτίμητος είναι ο ρόλος του στην παρουσίαση έργων Ελλήνων συνθετών.

Να σημειωθεί ότι έκανε την «αναστήλωση» της όπερας του Σαμάρα «Φλόρα Μιράμπιλις», αντικαθιστώντας την παλιά καμένη παρτιτούρα με νέα (βασίστηκε σε διασκευή). Το εγχείρημα χαρακτηρίστηκε ως θαύμα ενορχήστρωσης. Το 1980 ήταν μουσικός υπεύθυνος για την Ολυμπιάδα της Μόσχας, ενορχήστρωσε τον Ολυμπιακό Υμνο, και τον διηύθυνε στην έναρξη και λήξη των Αγώνων.

Πολιτισμός - Μουσική - Οδυσσέας Δημητριάδης - Μίκης Θεοδωράκης - Μάνος Χατζιδάκης
Ο Οδυσσέας Δημητριάδης με τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Μάνο Χατζιδάκη

Για τη μεγάλη προσφορά του ο Οδ. Δημητριάδης τιμήθηκε με πολλά βραβεία της ΕΣΣΔ: Το «Παράσημο Τιμής» (1946), της «Εργατικής Κόκκινης Σημαίας» (1951), με τα μετάλλια «Για την άμυνα του Καυκάσου», «Για την ηρωική δουλιά στο Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο» (1946), «Για την ηρωική δουλιά» (1980). Του απονεμήθηκαν επίσης οι τιμητικοί τίτλοι του «Λαϊκού καλλιτέχνη» της ΕΣΣΔ, της Γεωργίας, της Αμπχαζίας κ.ά.

Πηγή: Ριζοσπάστης

2022

Άλλος ένας εργάτης παραλίγο να χάσει τη ζωή του στο κάτεργο της COSCO.

2022-04-28_COSCO νέο "ατύχημα"
Εργαζόμενοι της COSCO διαμαρτύρονται στο Υπ. Ναυτιλίας

Συγκεκριμένα, στο σταθμό εμπορευματοκιβωτίων της COSCO, κατά τη διάρκεια εργασιών πάνω σε πλοίο, έσπασαν τα προστατευτικά κιγκλιδώματα του πλοίου και ένας λιμενεργάτης έπεσε στο κενό από ύψος 12 μέτρων.

Ο τραυματίας λιμενεργάτης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε σοβαρή κατάσταση. Ο τραυματίας εργάτης τηρούσε τα απαραίτητα ατομικά μέτρα προστασίας.

Από τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν αλλά και τις καταγγελίες των λιμενεργατών προκύπτει πως δεν είχε προηγηθεί κανένας έλεγχος ασφαλείας στο πλοίο. Ένα από τα πάγια αιτήματα του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ αποτελεί ο προληπτικός έλεγχος για τα μέτρα ασφαλείας στα πλοία, πριν ανέβουν οι λιμενεργάτες για δουλειά σε αυτά.

Μετά από κάλεσμα της ΕΝΕΔΕΠ, οι εργασίες στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της COSCO αρχικά σταμάτησαν, οι εργαζόμενοι της βάρδιας του άτυχου λιμενεργάτη προχώρησαν σε στάση εργασίας. Μετά την αμετάβλητη στάση COSCO κυβέρνησης να μη δικαιώσουν τα αιτήματα των εργαζομένων, ξεκίνησε νέος πολυήμερος απεργιακός αγώνας με καθολική συμμετοχή των εργαζομένων.

Η απάντηση της κυβέρνησης ήταν να αρχίσει ένας νεός κύκλος τρομοκράτησης των εργαζομένων.

Μια μέρα πριν, σημειώθηκε κι άλλο εργατικό «ατύχημα» όταν κοντέινερ έπεσε απάνω σε νταλίκα!. Με ελαφρά τραύματα την γλίτωσε ο οδηγός.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...