1099
Κατά την Α΄ Σταυροφορία, ο Γοδεφρείδος του Μπουιγιόν εκλέγεται προστάτης του Παναγίου Τάφου στο Βασίλειο της Ιερουσαλήμ.
1209
Η ημέρα αυτή μένει γνωστή στην Ιστορία ως η “σφαγή της Μπεζιέ”, η πρώτη σημαντική στρατιωτική δράση της σταυροφορίας των Αλβιγηνών.
1456
Κατά την πολιορκία του Βελιγραδίου, ο Ιωάννης Ουνιάδης, αντιβασιλιάς του Βασιλείου της Ουγγαρίας, νικά τον Μωάμεθ Β΄ της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
1686
Το Όλμπανι (Νέα Υόρκη) αποκτά επίσημα καταστατικό χάρτη ως δήμος.
1706
Οι επίτροποι από το Βασίλειο της Αγγλίας και το Βασίλειο της Σκωτίας συμφωνούν στις Πράξεις της Ένωσης του 1707, οι οποίες αφού περάσουν από τα κοινοβούλια κάθε χώρας θα οδηγήσουν στη δημιουργία του Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας.
1812
Κατά τον Ιβηρικό πόλεμο, την περίοδο των Ναπολεόντειων Πόλεμων, οι βρετανικές δυνάμεις νικούν τα γαλλικά στρατεύματα κοντά στη Σαλαμάνκα της Ισπανίας.
1864
Στη μάχη της Ατλάντα κατά τον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο, δυνάμεις των Συνομόσπονδων Πολιτειών της Αμερικής (Νότιοι δουλοκτήτες) πραγματοποιούν αποτυχημένη επίθεση κατά των στρατευμάτων της Ένωσης.
1887
Γεννιέται ο Γερμανός φυσικός Γκούσταβ Χερτζ (Gustav Hertz), που το 1925 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Φυσικής.
1895
Γεννιέται ο μεγάλος Σοβιετικός (Λευκορώσος) αεροναυπηγός Πάβελ Σουχόϊ, βραβευμένος –μεταξύ άλλων- δύο φορές με το Κρατικό Βραβείο της ΕΣΣΔ και τρεις φορές με το μετάλλιο Λένιν.
Διετέλεσε βουλευτής του Ανώτατου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ την περίοδο 1958-1974.
1916
Στο Σαν Φρανσίσκο, εκρήγνυται βόμβα κατά τη διάρκεια παρέλασης σκοτώνοντας 10 άτομα και τραυματίζοντας 40.
1927
Ιδρύεται η Ρόμα από τη συγχώνευση των ποδοσφαιρικών ομάδων Άλμπα, Προ Ρόμα και Φορτιτούντο, κατ’ απαίτηση του δικτάτορα Μουσολίνι.
1928
Γεννιέται ο Κέτερ Μπετς (William Thomas Betts).
Υπήρξε από τους μεγαλύτερους μπασίστες στην ιστορία της τζαζ.
Ο «μπλούζι» ήχος, η μελωδικότητα, η λεπτότητα του τόνου και η δημιουργική προσέγγιση που χαρακτήριζαν το παίξιμο του τον έφεραν κοντά στα μεγαλύτερα ονόματα: Tommy Flanagan, Charlie Byrd, Stan Getz, Ella Fitzgerald, Cannonball Adderley, Joe Pass, Kenny Burrell, Joe Williams και άλλους.
1936
Υπογράφεται συμφωνητικό ανάμεσα στο ΚΚΕ και το Αγροτικό Κόμμα (Ι. Σοφιανόπουλος) για τη δημιουργία Λαϊκού Μετώπου πάλης κατά του φασισμού.
Στις «Γενικές αρχές και τους σκοπούς» του Λαϊκού Μετώπου αναφέρονταν: «Αι υπογεγραμμέναι κομματικαί οργανώσεις, αγωνιζόμεναι δια την υπεράσπισιν των λαϊκών συμφερόντων, την καταπολέμησιν του φασισμού, την προαγωγήν του συγχρόνου κράτους εις μίαν λαοκρατουμένην δημοκρατίαν και την δημιουργίαν μιας δικαιοτέρας κοινωνίας, που θα σέβεται την εργασίαν των ανθρώπων, απεφάσισαν την σύμπηξιν του Λαϊκού Μετώπου.
Το Λαϊκόν Μέτωπον θα επιδιώξει να έλθη εις την εξουσίαν δια της διαφωτίσεως και του προσεταιρισμού της πλειοψηφίας του λαού προς τας αρχάς και το πρόγραμμά του.
Τα κόμματα που απαρτίζουν το μέτωπον τούτο δεν παραιτούνται της οργανικής των αυτοτελείας, περιοριζόμενα δε να επιτύχουν την άμεσον λύσιν των ουσιωδών προβλημάτων που προβάλλουν σήμερον ενώπιον του ελληνικού λαού, συμφωνούν εις τον συντονισμόν της πολιτικής των δράσεως, τόσον εντός όσον και εκτός του κοινοβουλίου. Εις τας μελλούσας εκλογάς θα κατέλθουν με κοινούς συνδυασμούς και κοινόν σήμα. Εάν δε τύχουν της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού θα θέσουν εις εφαρμογήν τας επομένας πολιτικάς και οικονομικάς επιδιώξεις».
1940
Ιδρύεται στη Βρετανία η Διεύθυνση Ειδικών Επιχειρήσεων (SOE), με βασικό ρόλο στην κατασκοπία, τη διενέργεια καταδρομών και δολιοφθορών στην κατεχόμενη Ευρώπη.
Η SOE είχε δράση και στην Ελλάδα.
1942
Οι ναζί ξεκινάνε τη συστηματική μεταφορά Εβραίων από το γκέτο της Βαρσοβίας -αρχίζει η τραγωδία του Ολοκαυτώματος.
1943
Οι συμμαχικές δυνάμεις καταλαμβάνουν την ιταλική πόλη Παλέρμο.
1943
Με την απόφαση των Γερμανών να αντικαταστήσουν με βουλγαρικά φασιστικά στρατεύματα τα δικά τους στρατεύματα κατοχής στη Μακεδονία, το ΕΑΜ καλεί το λαό σε «συναγερμό για τη σωτηρία του λαού της Μακεδονίας και της Θράκης από τα νύχια των αιμοβόρων εισβολέων…».
Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων αποτέλεσε η μάχη που έδωσε ο αθηναϊκός λαός στις 22 Ιούλη 1943.
Τα γερμανικά τανκς επιχείρησαν χωρίς επιτυχία να διαλύσουν τις φάλαγγες των διαδηλωτών, 30 από τους οποίους πέφτουν νεκροί, 200 τραυματίζονται και 500 συλλαμβάνονται.
1944
Ολοκληρώνει τις εργασίες της η διεθνής οικονομική Διάσκεψη του Μπρέτον Γουντς.
Απόρροια της Συνόδου υπήρξε μεταξύ άλλων, η αντικατάσταση του χρυσού από το δολάριο ως μέσου διεθνών συναλλαγών, η υιοθέτηση της Γενικής Συμφωνίας Δασμών και Εμπορίου (GATT) καθώς και η δημιουργία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
1944
Έπειτα από σκληρές μάχες με τους Ναζί η δεξιά πτέρυγα του 1ου Λευκορωσικού Μετώπου του Κόκκινου Στρατού απελευθερώνει την πρώτη μεγάλη Πολωνική πόλη Χελμ, η οποία γίνεται και η πρώτη έδρα της Πολωνικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης.
1958
Ο Γραμματέας της Νεολαίας ΕΔΑ Νίκος Σολωμός εξορίζεται στον Άη Στράτη.
1962
Το αμερικάνικο διαστημικό σκάφος Μάρινερ 1 καταστρέφεται μετά από ασταθή πτήση αρκετών λεπτών μετά την εκτόξευσή του.
1970
Εκδηλώνεται αεροπειρατία σε Boeing 727 της Ολυμπιακής που πραγματοποιεί την πτήση Βηρυτού-Αθήνας, από έξι Παλαιστίνιους κομάντος που ζητούν την απελευθέρωση επτά συμπατριωτών τους κρατουμένων στην Ελλάδα.
Το αεροσκάφος παραμένει για οκτώ ώρες στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ελληνικού, με τους αεροπειρατές να απειλούν ότι θα το ανατινάξουν και τις διαπραγματεύσεις σε εξέλιξη.
Τελικά οι αεροπειρατές αναχωρούν μόνοι τους, αφού ελευθερώνουν τους 55 ομήρους τους με τη διαβεβαίωση ότι οι επτά κρατούμενοι θα απελευθερωθούν στο άμεσο μέλλον.
1974
Στην Κύπρο ο «πρόεδρος» Ν. Σαμψών, που εγκατέστησε η Χούντα, κηρύσσει την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.
Ταυτόχρονα οι Τούρκοι αποβιβάζουν άρματα μάχης στην Κυρήνεια, ρίχνουν αλεξιπτωτιστές στο βόρειο τμήμα του νησιού, στέλνουν νέα πλοία και προσγειώνουν 80 αεροπλάνα στη θέση Αγύρτα.
1980
Ο Στέλιος Μυγιάκης κατακτά το χρυσό μετάλλιο στα 62 κιλά της ελληνορωμαϊκής πάλης στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας.
1987
Πρωτοφανής καύσωνας (συνδυασμός υψηλής θερμοκρασίας και υγρασίας) πλήττει την Ελλάδα.
Μέχρι τις 29 Ιουνίου η θερμοκρασία θα βρίσκεται σταθερά πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου.
Οι αρχές εκτιμούν ότι οι νεκροί φτάνουν τους 1.300 , εκ των οποίων οι 1.115 καταγράφονται στην Αθήνα.
1987
Πεθαίνει ο στιχουργός Κώστας Κοφινιώτης.
Έγραψε τους στίχους σε πολλά, ερωτικά κυρίως, τραγούδια, όπως τα «Σε μαγικά νησιά», «Ήρθε ο χειμώνας κι ο κοσμάκης τα ‘χει χάσει», «Εγώ θα σ’ αγαπώ και μη σε νοιάζει», κ.ά..
Ένθερμος οπαδός του Παναθηναϊκού, έγραψε και τους στίχους για τον πρώτο ύμνο του Παναθηναϊκού, το 1948.
Πέθανε από θερμοπληξία κατά τον μεγάλο καύσωνα της Αθήνας, τον Ιούλιο του 1987.
1993
Πεθαίνει ο ηθοποιός Γιάννης Αργύρης. Με πενηντάχρονη σταδιοδρομία, έγινε από τους γνωστότερους της γενιάς του.
Σπούδασε υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και πραγματοποίησε την πρώτη του εμφάνιση με το Θίασο Καρούσου το 1937, στον Οθέλλο του Σαίξπηρ, σε ηλικία μόλις 19 ετών. Έκτοτε ερμήνευσε εκατοντάδες ρόλους, τόσο στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο αλλά και στην τηλεόραση. Ήταν πατέρας του αρχιμουσικού Σπύρου Αργύρη.
2011
Στη Νορβηγία, ο φασίστας Άντερς Μπρέιβικ ((Anders Behring Breivik) πραγματοποίησε τη διπλή επίθεση αφαιρώντας συνολικά 77 ζωές. Η πρώτη είναι μία έκρηξη βόμβας με στόχο κυβερνητικά κτήρια στο κέντρο του Όσλο και η δεύτερη είναι η σφαγή σε κατασκήνωση νεολαίας στο νησί Ουτόγια.
2012
Πεθαίνει ο ποιητής, κριτικός θεάτρου και επίτιμος γενικός γραμματέας της Ένωσης Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών, Γιώργος Κάρτερ.
Σπούδασε ζωγραφική στην ΑΣΚΤ, στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και τηλεόραση στην Αυστρία και την Ιταλία. Από το 1949 ως το 1965 εργάστηκε στο ΕΙΡ, όπου σκηνοθέτησε ραδιοχρονικά και θεατρικά έργα κι έγραψε 500 εκπομπές (λ.χ. «Σύγχρονη πνευματική Ελλάδα» και το ηχητικό ντοκιμαντέρ «Η φωνή του 20ού αιώνα», το πρώτο που μεταδόθηκε από την Ελληνική Ραδιοφωνία και το Ρ. Ι. Κύπρου).
Από την έναρξη λειτουργίας της ΕΡΤ, το 1965, ήταν στέλεχός της. Παράλληλα, δημοσίευε σχετικά άρθρα σε εξειδικευμένα περιοδικά (λ.χ. «Τεχνική Εκλογή») και σε εγκυκλοπαιδικά λεξικά. Τα μελετήματά του για τα ΜΜΕ ήταν τα πρώτα του είδους. Δημοσίευε ραδιοφωνική και τηλεοπτική κριτική σε διάφορα έντυπα. Μετά τη μεταπολίτευση παρουσίαζε στην τηλεόραση τις «Ειδήσεις» και τη σειρά «Μια ταινία, μια συζήτηση».
Ο Γιώργος Κάρτερ διετέλεσε διευθυντής Τηλεόρασης της ΕΡΤ-1, διευθυντής Ραδιοφωνίας – Τηλεόρασης της ΕΡΤ-2, μέλος του ΕΡΣ, πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, μέλος της Ενωσης Ευρωπαίων Συγγραφέων, διευθυντής της τηλεόρασης της ΕΡΤ-1, διευθυντής Ραδιοφωνίας – Τηλεόρασης της ΕΡΤ-2, μέλος του ΕΡΣ, πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, μέλος της Ενωσης Ευρωπαίων Συγγραφέων, πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Εθνικού θεάτρου. Το 1973 παρουσίασε το τηλεπαιχνίδι «Τηλεσταυρόλεξο».
Στη λογοτεχνία εμφανίστηκε το 1945 με την ποιητική συλλογή «Αντιφεγγίσματα της ψυχής μου». Εξέδωσε 33 βιβλία και τρία στο εξωτερικό. Ποιήματά του μεταφράστηκαν στα γαλλικά, ιταλικά, γερμανικά, ρουμανικά, τουρκικά, ουγγρικά, ισπανικά, βουλγαρικά και δημοσιεύθηκαν σε ξένες ανθολογίες και περιοδικά. Τιμήθηκε με βραβεία και διακρίσεις από την Ακαδημία Αθηνών, τους Δήμους Φλωρεντίας, Αχιλλείων, Κέρκυρας, Καλαμαριάς, την ΕΤ 3, το Ιδρυμα Αθ. Μπότση και το Σύλλογο Κερκυραίων Θεσσαλονίκης.
Ήταν αδελφός του ζωγράφου Ερνέστου Κάρτερ και σύζυγος της βιολονίστριας και συγγραφέα Ισμήνης Χρυσοχόου.
Μεταξύ των ποιητικών συλλογών του είναι οι: «Δευτέρα Παρουσία» (1948), «Σάντερμαχ» (1954), «Απόψε η γη καίει» (1958), «Εσωτερική υπόθεσις» (1974), «Ατομικός φάκελλος», «Ενδόμηση», «Βιο-λογία», «Οίκος ενοχής» (Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών), «Το λάλον αίμα», «Κατά παντός υπευθύνου», κ.ά. Δοκίμια – μελέτες: «Το ραδιόφωνο και η αισθητική του», «Γνωριμία με την τηλεόραση», «Ραδιόφωνο και Τηλεόραση», «Εισαγωγή στη τηλεόραση», «Ιστορικά της τηλεόρασης», «Δοκιμές για την τηλεόραση», «Κείμενα επικοινωνίας», «Τηλεόραση: θέσεις και καταθέσεις», «Αναφορά στο ζωγράφο Ερνέστο Κάρτερ », «Ο ζωγράφος Γεώργιος Σαμαρτζής», «Οι δικοί μου της Κέρκυρας», «Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση – Ιστορία και ιστορίες», κ.ά.
2018
Πεθαίνει ο σπουδαίος Έλληνας ποιητής, στιχουργός και πεζογράφος Μάνος Ελευθερίου.
Ο πατέρας του ήταν ναυτικός. Σε ηλικία 14 ετών ήρθε με την οικογένειά του από τη Σύρο στην Αθήνα και τα πρώτα επτά χρόνια έμειναν στο Χαλάνδρι. Το 1960 μετακόμισαν οικογενειακώς στο Νέο Ψυχικό.
Το 1955 γνωρίστηκε με τον Άγγελο Τερζάκη, ο οποίος τον ώθησε να παρακολουθήσει μαθήματα στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου ως ακροατής. Το 1956 γράφτηκε στο τμήμα θεάτρου της Σχολής Σταυράκου με καθηγητές τον Χρήστο Βαχλιώτη, τον Γιώργο Θεοδοσιάδη και τον Γρηγόρη Γρηγορίου.
Το 1960 στα Ιωάννινα, όπου βρέθηκε για να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία, άρχισε να γράφει θεατρικά έργα και ποιήματα. Το 1962 δημοσίευσε την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Συνοικισμός».
Την ίδια εποχή έγραψε τους πρώτους στίχους, ανάμεσα στους οποίους ήταν και «Το τρένο φεύγει στις 8.00», που αργότερα μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης.
Το 1964 κάνει το ντεμπούτο του στην ελληνική δισκογραφία. Συνεργάστηκε με τον συνθέτη Χρήστο Λεοντή, καθώς και τον Μίκη Θεοδωράκη. Τα συγκεκριμένα τραγούδια πρωτοκυκλοφόρησαν το 1970 στο Παρίσι.
Συνεργάστηκε με τον Δήμο Μούτση («Άγιος Φεβρουάριος», 1971) και με τον Γιάννη Μαρκόπουλο στο δίσκο «Θητεία», του οποίου η ηχογράφηση άρχισε το Νοέμβρη του 1973, διακόπηκε από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου και τελικά κυκλοφόρησε το 1974, με τη Μεταπολίτευση.
Κατά καιρούς είχε συνεργαστεί σχεδόν με όλους τους Έλληνες συνθέτες, όπως με τον συνθέτη Σταύρο Κουγιουμτζή και τον τραγουδιστή Γιώργο Νταλάρα καθώς και με τον Θανάση Γκαϊφύλλια στην «Ατέλειωτη Εκδρομή», τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Θάνο Μικρούτσικο, τον Γιάννη Σπανό, τον Γιώργο Ζαμπέτα, τον Σταμάτη Κραουνάκη, τον Λουκιανό Κηλαηδόνη, τον Γιώργο Χατζηνάσιο, τον Αντώνη Βαρδή και πολλούς άλλους.
Παράλληλα, έγραφε και εικονογραφούσε παραμύθια για παιδιά και επιμελήθηκε την έκδοση λευκωμάτων με θέμα τη Σύρο: «Ενθύμιον Σύρας», «Θέατρο στην Ερμούπολη», κ.ά.
Τη δεκαετία του ’90 αρθρογραφούσε και συγχρόνως έκανε ραδιοφωνικές εκπομπές στον «Αθήνα 9,84» και στο «Δεύτερο Πρόγραμμα». Το 1994 εξέδωσε την πρώτη του νουβέλα, με τίτλο «Το άγγιγμα του χρόνου».
Το 2004 δημοσίευσε το πρώτο του μυθιστόρημα («Ο Καιρός των Χρυσανθέμων») που τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας 2005. Το 2013, ο Μάνος Ελευθερίου βραβεύθηκε για τη συνολική προσφορά του από την Ακαδημία Αθηνών.
Η πλούσια εργογραφία του Μάνου Ελευθερίου περιλαμβάνει ποιητικές συλλογές, διηγήματα, μία νουβέλα, δύο μυθιστορήματα και περισσότερα από 400 τραγούδια.
Μεταξύ των δισκογραφικών επιτυχιών του περιλαμβάνονται: «Το παλικάρι έχει καημό» (Μ. Θεοδωράκης), «Ο Άγιος Φεβρουάριος» (Δ. Μούτσης), «Θητεία» (Γ. Μαρκόπουλος), «Μαλαματένια λόγια» (Γ. Μαρκόπουλος), «Κάτω απ’ τη μαρκίζα» (Γ. Σπανός), «Οι ελεύθεροι κι ωραίοι» (Στ. Κουγιουμτζής), «Άμλετ της Σελήνης» (Θ. Μικρούτσικος), «Είναι αρρώστια τα τραγούδια» (Στ. Ξαρχάκος), «Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες» (Ηλ. Ανδριόπουλος), «Η διαθήκη» (Χρ. Νικολόπουλος), «Το σπίτι γέμισε με λύπη» (Χρ. Λεοντής), «Μη χτυπάς σ’ ένα σπίτι κλειστό» (Λ. Κηλαηδόνης), «Ατέλειωτη εκδρομή» (Θ. Γκαϊφύλλιας) κ.ά.