Σαν σήμερα 21 Ιουλίου – Γεγονότα σημαντικά και πρόσωπα που σημάδεψαν το χρόνο

Σαν Σήμερα 21/7

356 π.χ.

Ο νεαρός Ηρόστρατος πυρπολεί το Ναό της Αρτέμιδας στην Έφεσο, ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου.

285

Ο Διοκλητιανός ορίζει τον Μαξιμιανό ως Καίσαρα και συγκυβερνήτη.

Αρχαία Ρώμη - Διοκλητιανός
Προτομή του Διοκλητιανού

365

Γίνεται σεισμός στην Κρήτη, που εκτιμάται ότι ήταν πάνω από 8 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Προκαλεί τσουνάμι που καταστρέφει την πόλη της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο. Δεκάδες χιλιάδες οι νεκροί.

905

Ο βασιλιάς Βερεγγάριος Α΄ της Ιταλίας και ένας μισθωμένος ουγγρικός στρατός νικούν τις δυνάμεις των Φράγκων στη Βερόνα. Ο βασιλιάς Λουδοβίκος συλλαμβάνεται και τυφλώνεται επειδή καταπάτησε τον όρκο του.

1403

Ο βασιλιάς Ερρίκος Δ΄ της Αγγλίας νικά τους επαναστάτες στη μάχη του Σρούζμπρι.

Αγγλία - Ερρίκος Δ΄
O Ερρίκος Δ΄

1425

Πεθαίνει ο Μανουήλ Β’ Παλαιολόγος, αυτοκράτορας του Βυζαντίου.

Τον διαδέχεται ο γιος του, Ιωάννης Η΄ Παλαιολόγος.

Βυζάντιο - Μανουήλ Β’ Παλαιολόγος
Μανουήλ Β’ Παλαιολόγος

1718

Υπογράφεται η Συνθήκη του Πασάροβιτς μεταξύ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, της Αυστρίας και της Βενετικής Δημοκρατίας.

1796

Πεθαίνει ο Ρόμπερτ Μπερνς (Robert Burns), εθνικός ποιητής της Σκωτίας.

Πολιτισμός - Ποίηση - Ρόμπερτ Μπερνς
Ο Ρόμπερτ Μπερνς

Θεωρείται ο μεγαλύτερος λυρικός ποιητής των Βρετανικών νήσων μετά τον Σέλλεϋ και ένας από τους πρωτοπόρους του ρομαντισμού.

Έγραψε τα καλύτερά του ποιήματα στη σκωτική διάλεκτο, στη, συγγενή της Αγγλικής, διάλεκτο των Λόουλαντς της Σκωτίας.

1816

Γεννιέται ο Πάουλ Γιούλιους Φον Ρόιτερ (Paul Julius Freiherr von Reuter -Ίσραελ Μπιρ Γιοσαφάτ το πραγματικό όνομά του), Γερμανός δημοσιογράφος και επιχειρηματίας, ιδρυτής του πρακτορείου ειδήσεων «Ρόιτερς» (Reuters).

Ειδησιογραφία - Πάουλ Γιούλιους Φον Ρόιτερ
Ο Πάουλ Γιούλιους Φον Ρόιτερ

1831

Ο Λεοπόλδος Α΄ γίνεται ο πρώτος βασιλιάς των Βέλγων.

1832

Με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης ο Σουλτάνος αποδέχεται τη Συνθήκη του Λονδίνου που αφορούσε τη συγκρότηση του ανεξάρτητου Ελληνικού κράτους.

Η διάσκεψη του Λονδίνου που κατέληξε στην ομώνυμη Συνθήκη
Η διάσκεψη του Λονδίνου που κατέληξε στην ομώνυμη Συνθήκη

1899

Γεννιέται

ο Αμερικανός δημοσιογράφος και συγγραφέας Έρνεστ Χέμινγουεϊ (Ernest Miller Hemingway).

Πολιτισμός - Λογοτεχνία - Έρνεστ Χέμινγουεϊ
Έρνεστ Χέμινγουεϊ

Είναι ένας από τους σημαντικότερους και διασημότερους Αμερικανούς συγγραφείς του 20ού αιώνα, που με τη ζωή, αλλά και τον τραγικό θάνατο του δημιούργησε ένα θρύλο.

Το 1918, κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πολέμου, πολεμά εθελοντικά στο ιταλικό μέτωπο και τραυματίζεται βαριά. Επιστρέφοντας στην Αμερική, τον επόμενο χρόνο, γράφει άρθρα για περιοδικά.

Το 1922 καλύπτει δημοσιογραφικά τον ελληνοτουρκικό πόλεμο και ένα χρόνο αργότερα δημοσιεύει στο Παρίσι το πρώτο του βιβλίο: «Τρεις ιστορίες και δέκα ποιήματα». Η ζωή του ήταν ένα ατέλειωτο περιπετειώδες ταξίδι. Από τη Γαλλία στην Ισπανία, από την Ισπανία στην Αφρική, από την Αφρική στην Κούβα.

Πολιτισμός - Λογοτεχνία - Έρνεστ Χέμινγουεϊ
Ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ

Ο δημοκρατικός Χέμινγουεϊ ήταν μια πολυσήμαντη, πληθωρική και υπερβολική προσωπικότητα.

Σε όλους τους τομείς. Στις γυναίκες, στο ποτό, στην αγάπη για τον κίνδυνο, στην προσφορά για τη δημοκρατία, καθιερώνοντας ένα εντελώς προσωπικό του στιλ στην αμερικανική λογοτεχνία. Από τα πιο σημαντικά έργα του είναι: «Αποχαιρετισμός στα όπλα», «Ο γέρος και η θάλασσα», «Για ποιον χτυπά η καμπάνα», «Άνδρες χωρίς γυναίκες». Το 1954 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ
Ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ

Αναγνωρίζοντας την ανεκτίμητη συνεισφορά του δοξασμένου Κόκκινου Στρατού, έγραψε πολύ χαρακτηριστικά:

«Ο κάθε άνθρωπος, που αγαπά την ελευθερία, χρωστάει τόσα στον Κόκκινο Στρατό, που δε θα μπορούσε να τα ξεπληρώσει ποτέ, με ό,τι κι αν έκανε».

1904

Ολοκληρώνεται έπειτα από εργασίες 13 χρόνων ο υπερσιβηρικός σιδηρόδρομος, μήκους 4.607 μιλίων.

Από την κατασκευή του υπερσιβηρικού
Από την κατασκευή του υπερσιβηρικού

1917

Ο Αλεξάντερ Κερένσκι γίνεται πρωθυπουργός της Ρωσίας, στη θέση του πρίγκιπα Λβοφ.

Ο Αλεξάντερ Κερένσκι
Ο Αλεξάντερ Κερένσκι

Ο τελευταίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί υπό το βάρος των αυξανόμενων κινητοποιήσεων των εργατών και των στρατιωτών, που απαιτούσαν το σταμάτημα του ιμπεριαλιστικού πολέμου και το πέρασμα όλης της εξουσίας στα Σοβιέτ.

Ο διορισμός λοιπόν του πιο «σοσιαλίζοντα» Α. Κερένσκι στην πρωθυπουργία δεν ήταν παρά ένας ακόμα ελιγμός της αστικής τάξης στην ενσωμάτωση των μαζών.

Ωστόσο, τίποτα δεν στάθηκε ικανό να σταματήσει τη ριζοσπαστικοποίησή τους, που, με οργανωτή και καθοδηγητή το κόμμα των Μπολσεβίκων, έφτασε έως την επαναστατική ρήξη (Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση).

1919

Η εργατική τάξη της Γιουγκοσλαβίας κατεβαίνει σε διήμερη απεργία για την υπεράσπιση της Σοβιετικής Ρωσίας και της Σοβιετικής Ουγγαρίας.

Οι προσπάθειες για τη χρησιμοποίηση του Γιουγκοσλαβικού στρατού στην ιμπεριαλιστική επέμβαση κατά της Επανάστασης ματαιώνονται.

1925

Ένας καθηγητής βιολογίας, ο Τζον Σκόουπς (John Thomas Scopes), καταδικάζεται στις ΗΠΑ σε πρόστιμο επειδή δίδασκε στους μαθητές του τη θεωρία της εξέλιξης του Δαρβίνου.

Ο Τζον Σκόουπς
Ο Τζον Σκόουπς

1928

Αυτοκτονεί ο ποιητής Κώστας Καρυωτάκης.

Από το 1912 δημοσιεύει ποιήματα σε διάφορα παιδικά περιοδικά. Δεκαεπτά χρονών πηγαίνει στην Αθήνα και γράφεται στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Κώστας Καρυωτάκης
Ο Κώστας Καρυωτάκης

Στα τέλη του 1917 πήρε το πτυχίο του. Στη συνέχεια, επιχείρησε να ασκήσει το δικηγορικό επάγγελμα, αλλά η έλλειψη πελατείας τον ανάγκασε να ζητήσει δημόσιο διορισμό. Έτσι διορίστηκε υπάλληλος και αρχίζουν μεταθέσεις στην επαρχία.

Αισθανόμενος απέχθεια για την κρατική γραφειοκρατία, την καυτηριάζει συχνά. Γνωρίζει έτσι τη μιζέρια και την ανία της και αυτό του στοιχίζει και τον πληγώνει βαθιά.

Το Φλεβάρη του 1919 εκδίδει την πρώτη του ποιητική συλλογή «Ο πόνος των ανθρώπων και των πραγμάτων», ενώ ακολουθούν και οι επόμενες ποιητικές συλλογές. Στο μεταξύ θα γνωριστεί και θα συνδεθεί με την Μαρία Πολυδούρη.

Το Φλεβάρη του 1928 αποσπάται στην Πάτρα και τον Ιούνιο στην Πρέβεζα.

Στις 20 Ιουλίου αποφασίζει να βάλει τέλος στη ζωή του. Αποπειράται να αυτοκτονήσει, πέφτοντας γυμνός στη θάλασσα αλλά δεν τα καταφέρνει. Το πρωί της επομένης, απτόητος, φυτεύει μια σφαίρα στην καρδιά του.

1930

Εγκαινιάζεται ο σταθμός της Ομόνοιας και του υπογείου σιδηροδρόμου που πλέον ένωνε τη γραμμή από Πειραιά έως Κηφισιά.

ο Ελ. Βενιζέλος στα εγκαίνια του σταθμού
ο Ελ. Βενιζέλος στα εγκαίνια του σταθμού

1933

Οι εργάτες τριών καπνομάγαζων της Καβάλας κατεβαίνουν σε στάση εργασίας εναντίον των απολύσεων. Η αστυνομία πολιορκεί τους απεργούς και ανοίγει πυρ εναντίον τους, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός καπνεργάτη.

Το φύλλο του «Νέου Ριζοσπάστη», με ρεπορτάζ από την απεργία
Το φύλλο του «Νέου Ριζοσπάστη», με ρεπορτάζ από την απεργία

Την άλλη μέρα σε ένδειξη αλληλεγγύης κατεβαίνουν σε απεργία πάνω από 2.500 καπνεργάτες, ενώ στάση εργασίας πραγματοποιούν και οι επαγγελματίες της πόλης. Την τρίτη μέρα η απεργία των καπνεργατών γενικεύεται. Οι επαγγελματίες της πόλης κηρύσσουν και εκείνοι 24ωρη απεργία σε ένδειξη συμπαράστασης. Το ίδιο και οι λιμενεργάτες. Η πόλη στρατοκρατείται.

Το πρωτοσέλιδο του «Νέου Ριζοσπάστη» της Κυριακής 23 Ιούλη, με ρεπορτάζ από την Γενική απεργία
Το πρωτοσέλιδο του «Νέου Ριζοσπάστη» της Κυριακής 23 Ιούλη, με ρεπορτάζ από την Γενική απεργία

Εκδηλώσεις αλληλεγγύης πραγματοποιούνται στο μεταξύ σε όλη την Ελλάδα. Κατόπιν αυτών, οι καπνέμποροι αναγκάστηκαν τελικά να κάνουν δεκτά όλα τα αιτήματα των απεργών, ενώ η σύμβαση που υπογράφτηκε εφαρμόστηκε στη συνέχεια και στα υπόλοιπα καπνεργατικά κέντρα της χώρας.

Το πρωτοσέλιδο του «Νέου Ριζοσπάστη» της Δευτέρας 24 Ιούλη, που καταγράφει την κλιμάκωση του αγώνα των καπνεργατών και του λαού
Το πρωτοσέλιδο του «Νέου Ριζοσπάστη» της Δευτέρας 24 Ιούλη, που καταγράφει την κλιμάκωση του αγώνα των καπνεργατών και του λαού

1940

Εγκαθιδρύεται η εργατική εξουσία στη Λετονία, τη Λιθουανία και την Εσθονία.

Κατά την 7η Σύνοδο του Ανώτατου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ (3-6 Αυγούστου) οι τρεις χώρες γίνονται δεκτές ως ισότιμες Σοβιετικές Σοσιαλιστικές Δημοκρατίες της Σοβιετικής Ένωσης.

1944

Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, Αμερικανικά στρατεύματα αποβιβάζονται στο Γκουάμ.

1944

Ο Κλάους φον Στάουφενμπεργκ (Claus Philipp Maria Schenk Graf von Stauffenberg) και οι συνάδελφοί του συνωμότες εκτελούνται στο Βερολίνο για τη συμμετοχή τους στη συνωμοσία της 20ής Ιουλίου με σκοπό τη δολοφονία του Αδόλφου Χίτλερ.

Ο Κλάους φον Στάουφενμπεργκ
Ο Κλάους φον Στάουφενμπεργκ

1948

Γεννιέται ο Κατ Στίβενς (Cat Stevens), μουσικός.

Κατ Στίβενς
Κατ Στίβενς

Γεννήθηκε στο Λονδίνο ως Στέφανος Δημήτριος Γεωργίου από πατέρα Κύπριο και μητέρα Σουηδή.

Έγινε γνωστός ως Κατ Στίβενς «γράφοντας» το δικό του «κεφάλαιο» στην ιστορία της ροκ μουσικής.

Το 1977 ασπάστηκε τον ισλαμισμό και βαφτίστηκε Γιουσούφ Ισλάμ. Παράτησε την κιθάρα του και ασχολήθηκε με τη θρησκεία του.

1954

Η Λαοκρατική Δημοκρατία του Βιετνάμ και οι λαϊκές δυνάμεις της Καμπότζης και του Λάος, με την ενεργό συμπαράσταση της ΕΣΣΔ και παρά την αντίδραση των ΗΠΑ, οδήγησαν τη Γαλλία σε συνθηκολόγηση στη διεθνή συνδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη, μετά από τη συντριβή των γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Ντιέν Μπιέν Φου.

Η διάσκεψη της Γενεύης
Η διάσκεψη της Γενεύης

Με βάση τη συμφωνία που υπογράφτηκε, ορίστηκε γραμμή κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στους Βιέτ-Μινχ (κομμουνιστές) και τον αυτοκράτορα Μπάο Ντάι που υποστηριζόταν από τους Γάλλους ιμπεριαλιστές.

Η συμφωνία όριζε ότι ο διαχωρισμός του Βιετνάμ σε βόρειο και νότιο θα ήταν προσωρινός έως τη διενέργεια ελεύθερων εκλογών τον Ιούλη του 1956. Η συμφωνία υπογράφτηκε από τη Γαλλία, τη Βρετανία, την ΕΣΣΔ, την Κίνα, το βόρειο και το νότιο Βιετνάμ, την Καμπότζη και το Λάος.

1965

Ενώ οι λαϊκές κινητοποιήσεις κατά των ανακτόρων («κίνημα των 70 ημερών» – «Ιουλιανά») κορυφώνονται, η αστυνομία δολοφονεί τον φοιτητή Σωτήρη Πέτρουλα, ηγετικό στέλεχος του φοιτητικού κινήματος και της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη.

Ο Σωτήρης Πέτρουλας
Ο Σωτήρης Πέτρουλας

Ο Σωτήρης Πέτρουλας δεν ήταν ένας άνθρωπος που βρέθηκε στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή.

Η οικογένειά του ήταν οικογένεια κομμουνιστών πρωτοπόρων αγωνιστών, που έδρασαν στις γραμμές του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ.

Συνολικά 31 μέλη της οικογένειας Πέτρουλα δολοφονήθηκαν την επταετία ’43 – ’50.

Η κηδεία του Σωτ. Πέτρουλα, μετατράπηκε σε διαδήλωση
Η κηδεία του Σωτ. Πέτρουλα, μετατράπηκε σε διαδήλωση

Ο Σωτήρης ήταν ο μοναδικός που θάφτηκε, οι υπόλοιποι χώθηκαν σε λάκκους.

Γεννήθηκε το 1942, στην Οίτυλο της Μάνης, αλλά μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου υποχρεώθηκε να καταφύγει η οικογένειά του το ’46, για να γλυτώσει από τις αντικομμουνιστικές συμμορίες που δρούσαν στο πλευρό του αστικού κράτους. Ήταν πάντα πρώτος στο σχολείο, στη δουλειά και στον αγώνα.

1969

«Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα» λέει ο Νιλ Αρμστρονγκ, καθώς το βράδυ της 20ής προς την 21η Ιούλη, ως επικεφαλής του πληρώματος του «Απόλλων 11», κάνει το πρώτο βήμα του ανθρώπου στη Σελήνη.

Ο Νηλ Άρμστορνγκ πραγματοποιεί το ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα
Ο Νηλ Άρμστορνγκ πραγματοποιεί το ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα

1992

Στο Κάιρο ολοκληρώνεται, ύστερα από έξι χρόνια διακοπής των μεταξύ τους σχέσεων, η πρώτη Σύνοδος Κορυφής Αιγύπτου – Ισραήλ, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Πρόεδρος Μουμπάρακ συμφώνησε να επισκεφθεί το Ισραήλ.

Ο Χόσνι Μουμπάρακ με τον Σιμόν Πέρεζ
Ο Χόσνι Μουμπάρακ με τον Σιμόν Πέρεζ

1998

Εκδίδεται ένταλμα σύλληψης του μέλους της εγκληματικής ναζιστικής “Χρυσής Αυγής” Αντώνη Ανδρουτσόπουλου, ο οποίος είναι γνωστός και ως «Περίανδρος.

Αφορά τρεις απόπειρες ανθρωποκτονίας με πρόθεση εναντίον φοιτητών, αλλά και τις κατηγορίες της σύστασης και συμμορίας.

Μιχαλολιάκος-Περίανδρος
Αρχηγός και πρωτοπαλίκαρο της δολοφονικής, ναζιστικής Χρυσής Αυγής

Στις 17 Ιουνίου, ο Ανδρουτσόπουλος με μέλη της δολοφονικής ναζιστικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», οπλισμένα με καδρόνια, χτύπησαν με δολοφονική μανία τους φοιτητές Δημήτρη Κουσουρή και Ηλία Φωτιάδη καθώς και τον αδιόριστο φιλόλογο Γιάννη Καραμπατσόλη, έξω από τα Δικαστήρια της Ευελπίδων.

Ο Κουσουρής παθαίνει βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, ενώ τα δύο άλλα θύματα κατάγματα στα χέρια. Στις 24 Ιουνίου ο Κουσουρής και ο Καραμπατσόλης θα αναγνωρίσουν ως έναν από τους δράστες του ξυλοδαρμού το μέλος της «Χρυσής Αυγής» Αντώνη Ανδρουτσόπουλο, γνωστό και ως «Περίανδρο».

Ο Ανδρουτσόπουλος θα καταδικασθεί στις 25 Σεπτεμβρίου 2006 σε 21 χρόνια κάθειρξη.

Δημήτρης Κουσουρής
Ο Δημήτρης Κουσουρής στην εντατική

Αποκαλυπτικές ήταν οι συνομιλίες που είδαν τη δημοσιότητα στη δίκη της «Χρυσής Αυγής», όπου ο πρώην υπαρχηγός της ναζιστικής οργάνωσης Ανδρουτσόπουλος κατονομάζει ευθέως τον Μιχαλολιάκο ως ηθικό αυτουργό της δολοφονικής επίθεσης στον Δ. Κουσουρή και τον Παναγιώταρο ως έναν από τους φυσικούς αυτουργούς.

Στη δίκη του, ο Ανδρουτσόπουλου είχε δηλώσει επί λέξει: «Αν ανοίξω το στόμα μου στέλνω φυλακή για φυσικό αυτουργό τον Παναγιώταρο και ηθικό τον Μιχαλολιάκο (…) αν πω την αλήθεια ότι ένας από αυτούς είναι ο Παναγιώταρος και ότι με έβαλε ο Μιχαλολιάκος…».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...