Σαν Σήμερα 24 Σεπτεμβρίου – Γεγονότα σημαντικά και πρόσωπα που σημάδεψαν το χρόνο

Σαν Σήμερα 24/9

787

Ξεκινά τις εργασίες της η Δεύτερη Σύνοδος της Νίκαιας.

1180

Πεθαίνει ο αυτοκράτορας Μανουήλ Α΄ Κομνηνός.

Μανουήλ Α΄ Κομνηνός
Μανουήλ Α΄ Κομνηνός

1664

Η Ολλανδική Δημοκρατία παραδίδει το Νέο Άμστερνταμ στους Άγγλους.

1828

Ο Ιωάννης Καποδίστριας οργανώνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα Ταχυδρομική Υπηρεσία, με γραφεία στο Άργος, στην Τρίπολη, στην Επίδαυρο και τη Σύρο.

Ελληνική Επανάσταση 1821 - Ελληνικό κράτος - Ιωάννης Καποδίστριας
Ο Ιωάννης Καποδίστριας

1845

Αυτοκτονεί διωκόμενος και πάμπτωχος ο Ανδρέας Λόντος, μέλος της Φιλικής Εταιρίας και πρωταγωνιστής της επανάστασης του 1821.

Μετά το κίνημα της 3ης του Σεπτέμβρη 1843 αναδείχθηκε αντιπρόεδρος της εθνοσυνέλευσης ενώ στη συνέχεια χρημάτισε υπουργός στρατιωτικών & εσωτερικών στην επαναστατική κυβέρνηση.

Ο Ανδρέας Λόντος
Ο Ανδρέας Λόντος

1852

Το πρώτο αερόπλοιο που τροφοδοτείται από κινητήρα, κατασκευασμένο από τον Ανρί Ζιφάρ (Henri Giffard), ταξιδεύει 27 χιλιόμετρα από το Παρίσι μέχρι την Τραπ.

Ανρί Ζιφάρ
Ανρί Ζιφάρ

1869

«Μαύρη Παρασκευή» στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Ο πίνακας συναλλαγών του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης την «Μαύρη Παρασκευή»
Ο πίνακας συναλλαγών του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης την «Μαύρη Παρασκευή» το 1869

1884

Γεννιέται ο Ισμέτ Ινονού. Στενός συνεργάτης και διάδοχος του Κεμάλ Ατατούρκ, ανέλαβε την προεδρία της Τουρκίας κατά την περίοδο 1938 – 1950.

O Ισμέτ Ινονού
O Ισμέτ Ινονού

1893

Γεννιέται ο Αμερικανός μπλουζ μουσικός, τραγουδιστής και κιθαρίστας «Μπλάιντ» Λέμον Τζέφερσον («Blind» Lemon Jefferson).

«Μπλάιντ» Λέμον Τζέφερσον
Ο «Μπλάιντ» Λέμον Τζέφερσον

Ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής κατά τη δεκαετία του 1920 και ένας από τους πρώτους μαύρους φολκ-μπλουζ τραγουδιστές που γνώρισαν σημαντική εμπορική επιτυχία.

https://youtu.be/h3yd-c91ww8

Θεωρείται σημαντικός εκπρόσωπος των μπλουζ του Τέξας και αναγνωρίζεται πως άσκησε σημαντική επίδραση σε αρκετούς μουσικούς της εποχής του.

1908

Το Κρητικό Κοινοβούλιο κηρύσσει την Ένωση με την Ελλάδα, η οποία όμως δεν έγινε δεκτή από την Ελληνική κυβέρνηση.

Κρήτη - αυτονομία
H σημαία της Κρητικής Πολιτείας

1915

Ορκίζεται η κυβέρνηση του Αλέξανδρου Ζαΐμη.

1922

Στα νησιά Χίος και Λέσβος όπου είχαν υποχωρήσει τα ελληνικά στρατεύματα από τη Μικρά Ασία συγκροτείται «Επαναστατική Επιτροπή» με επικεφαλής τους Πλαστήρα – Γονατά.

Οι Ν. Πλαστήρας και Στ. Γονατάς κατά την διάρκεια του κινήματος το 1922
Οι Ν. Πλαστήρας και Στ. Γονατάς κατά την διάρκεια του κινήματος

Με προκήρυξή της, η «Επαναστατική Επιτροπή» ζητούσε τελεσιγραφικά την παραίτηση του βασιλιά, τη διάλυση της Βουλής και το σχηματισμό κυβέρνησης «αχρόου και εμπνεούσης εμπιστοσύνην εις την Αντάντ» για τη διενέργεια εκλογών.

1924

Γεννιέται η ηθοποιός Βούλα Ζουμπουλάκη. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, στη Σχολή Μονωδίας του Εθνικού Ωδείου και στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Βούλα Ζουμπουλάκη
Η Βούλα Ζουμπουλάκη

1929

Με εντολή της κυβέρνησης Βενιζέλου υποβάλλεται μήνυση κατά του Ριζοσπάστη για τη δημοσίευση άρθρων που αφορούσαν την τρομοκρατία που ασκούσε η μοναρχική δικτατορία στη Γιουγκοσλαβία. Ο Ριζοσπάστης απαντά με τη δημοσίευση νέας σειράς άρθρων για το ίδιο θέμα.

Το πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» για την μήνυση το 1929
Το πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» για την μήνυση το 1929

1943

Δυνάμεις της Ειδικής Ασφάλειας με επικεφαλής τον Μπουραντά διενεργούν επίθεση στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

Στις συγκρούσεις που ακολούθησαν, 2 φοιτητές δολοφονούνται, ενώ άλλοι 10 τραυματίζονται. Ο εκφοβισμός των φοιτητών δεν πέρασε. Τρεις ημέρες αργότερα οι φοιτητές του πανεπιστημίου θα γιορτάσουν με συγκέντρωση τα 2χρονα του ΕΑΜ.

1946

Συγκροτείται το Αρχηγείο Ανταρτών Περιοχής Θεσσαλίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Τμήμα του ΔΣΕ
Τμήμα του ΔΣΕ στη Θεσσαλία

1950

Ξεκινά τις εργασίες του το 10ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ (24/9-1/10/1950), υπό συνθήκες τρομοκρατίας και νοθείας. Ως προς τους στόχους των διοργανωτών του το Συνέδριο θεωρήθηκε επιτυχές, αφού, από τη μια υιοθετήθηκαν «οι σκοποί και υποχρεώσεις της ΔΣΕΕΣ» (της ρεφορμιστικής συνδικαλιστικής διεθνούς – διάσπαση της ΠΣΟ) και από την άλλη «η ΓΣΕΕ σώθηκε από τον κομμουνισμό».

Η δύναμη του Ενιαίου Συνδικαλιστικού Κινήματος Ελλάδας, όπου συσπειρώνονταν οι ταξικές δυνάμεις, καταγράφηκε στο 10% περίπου του συνόλου των αντιπροσώπων. Βέβαια, όπως υπογραμμίστηκε και από τους ίδιους τους ξένους παρατηρητές, το ποσοστό αυτό δεν ανταποκρινόταν στην πραγματική του δύναμη στις εργατικές μάζες.

1957

Ο Πρόεδρος Αϊζενχάουερ διατάζει την εθνοφρουρά να διευκολύνει τα παιδιά των μαύρων στο Λιτλ Ροκ να πηγαίνουν σχολείο, έπειτα από τις σφοδρές αντιδράσεις για την εισδοχή για πρώτη φορά αφροαμερικανών στα μέχρι πρότινος σχολεία «μόνο για λευκούς».

Τα πρώτα μαύρα παιδιά που πηγαίνουν σε σχολείο λευκών στο Λιτλ Ροκ
Τα πρώτα μαύρα παιδιά που πηγαίνουν σε σχολείο λευκών στο Λιτλ Ροκ

1957

Εγκαινιάζεται στη Βαρκελώνη το στάδιο Καμπ Νου (Camp Nou), το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό γήπεδο της Ευρώπης.

Το στάδιο Καμπ Νου της Μπαρτσελόνα
Το στάδιο Καμπ Νου της Μπαρτσελόνα

1973

Η Γουινέα-Μπισσάου κηρύσσει μονομερώς την ανεξαρτησία της από την Πορτογαλία (εθνική εορτή).

1979

Μεταφέρεται στην Τύνιδα από το Κάιρο η έδρα του Αραβικού Συνδέσμου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμφωνία ειρήνευσης που υπογράφουν η Αίγυπτος και το Ισραήλ.

1982

Αποσύρεται από την ενεργό δράση ο μεγάλος της αντισφαίρισης Μπιορν Μποργκ (Björn Rune Borg) στα 26 του χρόνια.

Μπιορν Μποργκ
Ο Μπιορν Μποργκ

1988

Στους Ολυμπιακούς της Σεούλ, ο Καναδός Μπεν Τζόνσον κάνει νέο παγκόσμιο ρεκόρ με χρόνο 9.79, αλλά έξι μέρες μετά του αφαιρούν το μετάλλιο, γιατί βρέθηκε ότι είχε κάνει χρήση αναβολικών.

Ο Μπεν Τζόνσον
Ο Μπεν Τζόνσον

2000

Φεύγει από τη ζωή ο κομμουνιστής Λέων Αυδής, βουλευτής του ΚΚΕ και επικεφαλής της δημοτικής παράταξής του στην Αθήνα.

Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Από το 1972 ήταν δικηγόρος του Αρείου Πάγου. Ασχολήθηκε με το Εργατικό Δίκαιο. Το 1968 εκτοπίστηκε από τη Χούντα στη Σίκινο. Διετέλεσε αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Το 1994 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων ως επικεφαλής της «Δημοτικής Αγωνιστικής Κίνησης» και συνέχισε ως επικεφαλής της «Συμπράταξης». Άφησε πίσω του ένα μεγάλο έργο μια πλούσια παρακαταθήκη για τους επόμενους.

Ο Λέων Αυδής
Ο Λέων Αυδής

Ο Λεων Αυδής δεν έγινε γνωστός μόνο χάρη στην ενασχόλησή του με τα δημοτικά και για ένα διάστημα με τα της Βουλής. Βαθύτατα κομμουνιστής, χρόνια πριν, πάλεψε από κάθε μετερίζι που του δόθηκε, πάντα με γνώμονα τα λαϊκά συμφέροντα. Εξορίστηκε. Πάλεψε υπό αντίξοες συνθήκες, για να υπερασπιστεί τις πανανθρώπινες ιδέες του Σοσιαλισμού. Μάχιμος δικηγόρος, εντρύφησε στο Εργατικό Δίκαιο και έδωσε αμέτρητες νομικές μάχες. Πάντα στο πλευρό των εργαζομένων. Πάντα κόντρα στους εργοδότες. Και δεν έχασε ούτε μία από αυτές τις μάχες. Είχε δώσει τα διαπιστευτήριά του από καιρό. Σε όλους τους εργαζόμενους που αναζήτησαν τη βοήθειά του.

Και πάντα με ένα ξεχωριστό ήθος και ύφος. Το ήθος, την ευγένεια, την υπομονή, την αλληλεγγύη ενός αληθινού κομμουνιστή.

2004

Πεθαίνει η Γαλλίδα συγγραφέας Φρανσουάζ Σαγκάν ((Françoise Sagan -Φρανσουάζ Κουαρέζ).

Η Φρανσουάζ Σαγκάν
Η Φρανσουάζ Σαγκάν

Ήταν διεθνώς γνωστή συγγραφέας, που καθιερώθηκε μόλις σε ηλικία 17 χρόνων με το βιβλίο της «Καλημέρα θλίψη».

2022

“Φεύγει” μία από τις κορυφαίες φυσιογνωμίες της αμερικανικής τζαζ αλλά και παγκοσμίως, ο σπουδαίος σαξοφωνίστας Φάροου Σάντερς (Pharoah Sanders).

Πολιτισμός - Μουσική - Φάροου Σάντερς
Ο Φάροου Σάντερς το 1981

Ο Σάντερς γεννήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 1940 στο Λιτλ Ροκ του Αρκάνσας. Η μητέρα του εργαζόταν ως μαγείρισσα σε μια σχολική καφετέρια και ο πατέρας του για το City of Little Rock. Μοναχοπαίδι, ο Σάντερς ξεκίνησε τη μουσική του καριέρα συνοδεύοντας εκκλησιαστικούς ύμνους στο κλαρίνο. Όταν ήταν στο γυμνάσιο άρχισε να παίζει σαξόφωνο. Ο διευθυντής του συγκροτήματος, Τζίμι Κάνον, ήταν επίσης σαξοφωνίστας και μύησε τον Σάντερς στην τζαζ.

Αφού τελείωσε το γυμνάσιο το 1959, ο Σάντερς μετακόμισε στο Όκλαντ της Καλιφόρνια και έζησε με συγγενείς. Σπούδασε τέχνη και μουσική. Η αποδοχή του ήταν τόση που ΄ήταν από του λίγους που μπορούσαν να παίξουν και σε μαύρο και σε λευκό κλαμπ. Εκείνη την περίοδο γνώρισε και έγινε φίλος με τον John Coltrane.

Μετακόμισε στη Νέα Υόρκη το 1961 όπου έπαιξε με ρυθμ εντ μπλουζ συγκροτήματα. Το 1965, έγινε μέλος του συγκροτήματος του John Coltrane. Ο Σάντερς ηχογράφησε για πρώτη φορά με τον Coltrane τον Ιούνιο του 1965.

Η μουσική του εξέλιξη τράβηξε την προσοχή των θαυμαστών της τζαζ, των κριτικών και των μουσικών, συμπεριλαμβανομένων των John Coltrane, Ornette Coleman και Albert Ayler.

Οι περισσότερες επιτυχίες του Σάντερς έγιναν στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Από τους πειραματισμούς του με τους αφρικανικούς ρυθμούς στο άλμπουμ του 1971 “Black Unity” και μετά άρχισε να διαφοροποιεί τον ήχο του. Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και του 1980, ο Σάντερς εξερεύνησε διαφορετικούς τρόπους μουσικής, όπως το R&B (Love Will Find a Way), η modal jazz και το hard bop.

Ωστόσο, ο Σάντερς θα απογοητευθεί από τη στάση των δισκογραφικών εταιριών τη δεκαετία του ’90, οι οποίες δεν ενστερνίζονταν τις μουσικές του ανησυχίες. Αυτό όμως δεν ανακόπτει τη δημιουργικότητά του.

Στη δεκαετία του 2000, η αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για την τζαζ έφερε τον Σάντερς και πάλι στο προσκήνιο. Παίζει σε πολλά φεστιβάλ, κάνει πολλές συναυλίες και η παραγωγικότητά του εκφράζεται από πληθώρα άλμπουμ.

Πολιτισμός - Μουσική - Φάροου Σάντερς
Ο Φάροου Σάντερς με τον Γουίλιαμ Χέντερσον το 1981

Το 2020, ηχογραφεί για τελευταία φορά και συνεργάζεται με τον παραγωγό ηλεκτρονικής μουσικής Floating Points και τη Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου. Το άλμπουμ κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2021, έγινε ευρέως αποδεκτό και χαρακτηρίστηκε ως “ένα ξεκάθαρο αριστούργημα στα τέλη της καριέρας του”.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...