Σαν Σήμερα 5/2 – Γεγονότα σημαντικά και πρόσωπα που σημάδεψαν το χρόνο

Σαν Σήμερα 5/2

1669

Ο Μολιέρος παρουσιάζει επίσημα τη θεατρική κωμωδία «Ταρτούφος», με τεράστια επιτυχία.

Μολιέρος - «Ταρτούφος»
Η Αγγλική έκδοση του «Ταρτούφου»

1852

Ανοίγει για το κοινό το νέο μουσείο Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα μουσεία στον κόσμο.

Πολιτισμός - Μουσεία - Ρωσία - Ερμιτάζ
Το μουσείο Ερμιτάζ

1919

Γεννιέται ο Ανδρέας Παπανδρέου, ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός (1981-1989, 1993-1996).

Το ΠΑΣΟΚ, πρωτοστατούντος του Α. Παπανδρέου, εμφανίστηκε στο πολιτικό σκηνικό με μια σειρά συνθήματα του ΚΚΕ και της προδικτατορικής ΕΔΑ.

Φυσικά, αυτή τη φρασεολογία με τα ριζοσπαστικά συνθήματα, ο Α. Παπανδρέου λίγο λίγο την εγκατέλειψε, αφού προηγουμένως, χάρη και σε αυτή, το ΠΑΣΟΚ εγκλώβισε στις γραμμές του χιλιάδες εργαζόμενους. Ενώ, όταν έγινε κυβέρνηση, έκανε τα τελείως αντίθετα απ’ όσα περιείχαν τα συνθήματά του.

Πρόκειται, κατά κύριον λόγο, για τις θέσεις τις σχετικές με την ΕΟΚ, το ΝΑΤΟ, τις αμερικανικές βάσεις, τα πυρηνικά στην Ελλάδα και για τις ετεροβαρείς για το λαό συμβάσεις με ξένες δυνάμεις, αλλά και για κάποια ζητήματα σχετικά, με τα προνόμια της οικονομικής ολιγαρχίας. Δικαιολογείται απόλυτα, επομένως, ο χαρακτηρισμός, ότι ο Α. Παπανδρέου υπήρξε ένας απ’ τους σημαίνοντες πολιτικούς εκπροσώπους της πλουτοκρατίας.

Ελλάδα - Σοσιαλδημοκρατία - ΠΑΣΟΚ - Ανδρέας Παπανδρέου
Ο Ανδρέας Παπανδρέου

Αυτή είναι η ουσία της υπόθεσης. Γιατί ο Α. Παπανδρέου, με ή δίχως μεγάλα λόγια για το σοσιαλισμό, για την ΕΟΚ και το ΝΑΤΟ που είναι ίδιο συνδικάτο, για τις βάσεις των ΗΠΑ που φεύγουν δίχως να φεύγουν και για την οικονομική ολιγαρχία που θα… πληρώσει, κερδίζοντας περισσότερα, ήταν, σε κάθε περίπτωση, ένας πολιτικός της άρχουσας τάξης, που την εξυπηρέτησε με τον καλύτερο τρόπο, παρότι στην αρχή την καρδιοχτύπησε. Και την καρδιοχτύπησε, γιατί μέχρι τότε αυτή δεν είχε συνηθίσει να την υπηρετούν τόσο έξοχα, χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα φρασεολογία που την έθιγε.

ΟΑ. Παπανδρέου, μετά το 1974, συγκρούσθηκε με τη στρατηγική της ΝΔ και του Κ. Καραμανλή να ενταχθεί η Ελλάδα στην ΕΟΚ. Κι ωστόσο, ήταν ο ίδιος που έστρωσε το δρόμο, ως πρωθυπουργός, στην αποδοχή της ένταξης από το λαό και στην ενσωμάτωση μεγάλων τμημάτων του σ’ αυτή τη συμμαχία των μονοπωλίων.

Ο Ανδρέας δήλωσε πως η αφοσίωση της Ελλάδας στη Δύση και στο ΝΑΤΟ θα είναι «ακόμη πιο ισχυρή από ό,τι της κυβέρνησης Καραμανλή», αν και υπογράμμισε ότι «η ελληνική υπερηφάνεια θα παίξει ενισχυμένο ρόλο» και η φωνή της Ελλάδας θα πρέπει να αποκτήσει μεγαλύτερη βαρύτητα στο ΝΑΤΟ.

Το ΠΑΣΟΚ, ως κυβέρνηση το 1981-’89, εφάρμοσε κατ’ ουσίαν το πρόγραμμα της «Ενωσης Κέντρου», κάνοντας βέβαια τις απαραίτητες προσαρμογές στο νέο πολιτικό σκηνικό που είχε διαμορφώσει η αντιδικτατορική πάλη, οι μετέπειτα αγώνες και οι απαιτήσεις της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

1930

Εκδίδεται το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο οι Ελληνίδες αποκτούν δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές.

Ελλάδα - ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - Γυναίκες - Συμμετοχή στις εκλογές
Γυναίκες ψηφίζουν στην Ελεύθερη Ελλάδα

Θα πρέπει να περάσουν ακόμα 14 χρόνια, έως τον Απρίλη του 1944, ωσότου οι γυναίκες αποκτήσουν από το ΕΑΜ το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι (εκλογές για την ανάδειξη του Εθνικού Συμβουλίου στην Ελεύθερη Ελλάδα).

1940

Ενώ ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ήδη αρχίσει, το Ανώτατο πολεμικό συμβούλιο της Αγγλίας και της Γαλλίας αποφασίζει την αποστολή εκστρατευτικού σώματος στη Φιλανδία με σκοπό να πάει μέρος στον πόλεμο εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης.

Β'ΠΠ - ΕΣΣΔ - Φινλανδία - Πόλεμος 1939
Άγγλοι «εθελοντές» στη Φινλανδία

1942

Ιδρύεται το ΕΑΜ Νέων με κύριο κορμό την ΟΚΝΕ (Ομοσπονδία Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας) και τις οργανώσεις «Φιλική Εταιρεία Νέων» και «Λεύτερη Νέα».

ΚΚΕ - ΟΚΝΕ - Εφημερίδα "Νεολαία" - ΕΑΜ Νέων
Το πρωτοσέλιδο της «Νεολαίας» (οργάνου της ΟΚΝΕ), για την ίδρυση του ΕΑΜ Νέων

1948

Τμήματα του Αρχηγείου Ρούμελης του ΔΣΕ διεισδύουν στην Πάρνηθα σε απόσταση μόλις 20 χλμ. από την Αθήνα.

ΔΣΕ - Ρούμελη
Τμήμα του ΔΣΕ

1960

Οι ΗΠΑ απορρίπτουν την πρόταση για σύναψη συμφώνου μη επίθεσης μεταξύ ΝΑΤΟ και Συμφώνου της Βαρσοβίας.

1966

Ένας νεκρός, πενήντα τραυματίες και πέντε χιλιάδες άστεγοι από ισχυρό σεισμό στην Ευρυτανία.

Ελλάδα - Ευρυτανία - σεισμός, 1966
Το χωριό Κλειστός που βρέθηκε στο επίκεντρο του Σεισμού

1967

Πεθαίνει η Χιλιανή κομμουνίστρια μουσικός Βιολέτα Πάρα.

Η ζωή της ποτέ δεν υπήρξε εύκολη, αντίθετα όλη της η ύπαρξη ήταν ένας συνεχής και σκληρός αγώνας. Έβαλε τέρμα στη ζωή της στα 50 της.

Πολιτισμός - Μουσική - Χιλή - Κομμουνιστικό Κίνημα - Βιολέτα Πάρα
Η Βιολέτα Πάρα

Πίσω της άφησε πλούσιο κληροδότημα, παραδοσιακή μουσική στην οποία εμφύσησε νέα ζωή, λαογραφικό έργο, αλλά και δικά της τραγούδια που κατέκτησαν τον κόσμο όλο. Ανάμεσα στο πολύτιμο έργο της ξεχωρίζει το τραγούδι «Gracias a la vida», ύμνος στην Χιλιανή παραδοσιακή μουσική.

1968

Συνέρχεται η ιστορική 12η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (5 – 15/2/1968). Η εσωκομματική διαπάλη κορυφώνεται. Νίκη επί της δεξιάς αναθεωρητικής ομάδας Παρτσαλίδη – Ζωγράφου – Δημητρίου η οποία προχωρά σε διάσπαση, ιδρύοντας αργότερα το «ΚΚΕ εσωτερικού».

ΚΚΕ - 12η Πλατιά Ολομέλεια 1968 - Ριζοσπάστης
Το πρωτοσέλιδο του Ριζοσπάστη για τη 12η Πλατιά Ολομέλεια

1971

Πεθαίνει ο Ούγγρος κομμουνιστής Ματίας Ράκοσι, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κομμουνιστικής Διεθνούς, Γενικός Γραμματέας του Κόμματος των Ούγγρων Εργαζομένων (1945-1956) και Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας (1952-1953).

Λαϊκή Δημοκρατίας Ουγγαρίας - Κομμουνιστικό Κίνημα - Ματίας Ράκοσι
Ο Ματίας Ράκοσι το 1962

1973

Πραγματοποιείται συγκέντρωση 500 φοιτητών στο προαύλιο της Ανωτάτης Εμπορικής Σχολής (ΑΣΟΕΕ) σ’ ένδειξη αλληλεγγύης προς τους 12 συναδέλφους τους που κλήθηκαν σε απολογία από το Πειθαρχικό Συμβούλιο της σχολής για τη συμμετοχή τους στις διεξαγόμενες κινητοποιήσεις κατά του Καταστατικού Χάρτη της Χούντας για την Παιδεία. Σημειώθηκαν μικροσυμπλοκές με την αστυνομία.

1983

Ανακοινώνονται τα στοιχεία της απογραφής του 1981, βάσει των οποίων ο πληθυσμός της Ελλάδας ανέρχεται σε 9.740.411 άτομα.

2014

Την τελευταία της πνοή αφήνει σε ηλικία 75 ετών η κορυφαία ερμηνεύτρια Τζένη Βάνου.

Πολιτισμός - Μουσική - Τζένη Βάνου
Η Τζένη Βάνου

Η κατά κόσμον Ευγενία Βραχνού γεννήθηκε το 1939 στην Αθήνα. Παιδί χωρισμένων γονιών, πέρασε άσχημα παιδικά χρόνια. Αν και όνειρό της ήταν να περάσει στο πανεπιστήμιο, μαθήτρια ακόμη την άκουσε να τραγουδάει ο Γιώργος Κολοκοτρώνης και την πήγε στα ραδιοφωνικά «Κυριακάτικα Πρωινά» που έκανε ο Γιάννης Οικονομίδης με τον Μίμη Πλέσσα και τη Ρένα Ντορ.

Ο Πλέσσας, αφού την άκουσε, της είπε «αναμφισβήτητα έχεις αξία». Της πρότεινε να περάσει ακρόαση για να την προσλάβουν στην Κρατική Ραδιοφωνία ως τραγουδίστρια. Έτσι έκανε τα χαρτιά της με τις πλάτες της μάνας της και κρυφά από τον πατέρα της.

Έτσι ξεκίνησε την καριέρα της το 1959 ως τραγουδίστρια ελαφράς ορχήστρας στο ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ. Τραγούδησε πρώτη φορά μπροστά σε κοινό το 1964, οπότε με το τραγούδι του Πλέσσα «Τώρα» πήρε το Α΄ βραβείο στο Φεστιβάλ Ελαφράς Μουσικής της Θεσσαλονίκης. Σύντομα καθιερώθηκε ως τραγουδίστρια του ελαφρού τραγουδιού και ερμήνευσε ντουέτα κυρίως με τον Γιάννη Βογιατζή. Στα τέλη του 1970, κυριάρχησε το λαϊκό τραγούδι και το 1982 συναντά τον Τόλη Βοσκόπουλο, ο οποίος της κλείνει συμβόλαιο στην Columbia κι έτσι γνώρισε μεγάλη επιτυχία και τραγουδώντας λαϊκά. Υπήρξε βασική ερμηνεύτρια πολλών συνθετών.

Ερμήνευσε τραγούδια του Μίμη Πλέσσα, του Μίκη Θεοδωράκη, του Γιώργου Μουζάκη, του Κώστα Γιαννίδη, του Ζακ Ιακωβίδη, του Αττίκ, του Αλέκου Χρυσοβέργη, του Τάκη Μουσαφίρη. Έχει βραβευτεί για τη δουλειά της στην Ισπανία, την Πολωνία και την πρώην Σοβιετική Ένωση.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...