Σαν σήμερα 9 Ιουνίου – Γεγονότα σημαντικά και πρόσωπα που σημάδεψαν το χρόνο

Σαν Σήμερα 9/6

68

Ο Νέρων αυτοκτονεί, γεγονός που σηματοδοτεί το τέλος της Ιούλιο-Κλαυδιανής δυναστείας.

Υπήρξε ο πιο δημοφιλής κι αγαπητός αυτοκράτορας στα φτωχά λαϊκά στρώματα. Πάταξε την αισχροκέρδεια και απαγόρευσε τις ανατιμήσεις στο σιτάρι και άλλα προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης και θέσπισε το Δημόσιο Ταμείο Βοήθειας για τα λαϊκά στρώματα. Επέβαλε μεγάλη φορολογία σε όσους τα έξοδα σε γλέντια και όργια ήταν μεγαλύτερα από τα έσοδα.

Αρχαία Ρώμη - Νέρων
Προτομή του Νέρωνα

Αψηφώντας τα συμφέροντα της ολιγαρχίας που θησαύριζε από τις θηριομαχίες και τους αγώνες των μονομάχων, τόλμησε και αντικατέστησε τους σκοτωμούς στην αρένα με αθλοπαιδιές και αγωνίσματα τέχνης και οργάνωσε στη Ρώμη αγώνες σύμφωνα με τους κανονισμούς των Ολυμπιακών Αγώνων. Γι’ αυτό εισέπραξε μία από τις σοβαρότερες καταγγελίες σε βάρος του, ότι «στερώντας από τους νέους τα αιμοβόρα θεάματα υπέσκαπτε το αξιόμαχο του στρατού».

Θέσπισε τα λαϊκά θεάματα σε πλατείες και δρόμους, έχτισε ένα τεράστιο λαϊκό θέατρο και υποχρέωσε τα ιδιωτικά γυμναστήρια ν’ ανοίξουν τις πόρτες στο λαό. Ανεγέρθηκαν πάμπολλα δημόσια κτίρια, υδραγωγεία, σιντριβάνια και πάρκα. Τέλος, απαγόρευσε να έχουν οι δουλοκτήτες δικαίωμα ζωής και θανάτου πάνω στους δούλους και έδωσε δικαίωμα στους τελευταίους να μηνύουν τους κυρίους τους για κακοποίηση.

Ο περιβόητος εμπρησμός της Ρώμης που του χρέωσαν οι χριστιανοί, ήταν προσπάθεια ανακτορικής ανατροπής του Νέρωνα από τον αρχισυνωμότη Σενέκα. Αντίθετα με ότι υποστηρίζει η χριστιανική εκδοχή, ο Νέρωνας, κατά την πυρπόληση βρισκόταν στο Άντιο. Ειδοποιήθηκε την τέταρτη μέρα όταν η φωτιά είχε κατακάψει το κέντρο της πόλης με τα φτωχόσπιτα. Μόλις έφτασε στη Ρώμη, πρωτοστάτησε για να προσφερθεί κάθε βοήθεια προς τους πυροπαθείς.

Στα χρόνια του δεν έγινε κανένας επιθετικός πόλεμος και με την απόδοση της ελευθερίας σε προσαρτημένες περιοχές, η ολιγαρχία δέχτηκε ένα θανάσιμο κίνδυνο.

373

Πεθαίνει ο Εφραίμ, Σύρος υμνογράφος και θεολόγος. Υπήρξε σπουδαίος μελετητής της Αγίας Γραφής.

Τόσο οι πραγματείες του όσο και οι ομιλίες του είναι γραμμένες σε έμμετρο.

Τα έργα του, μεταφράστηκαν από τα συριακά στα ελληνικά, τα αρμένικα και έπειτα στα λατινικά και τη σλαβονική γλώσσα –έτσι έφτασαν (ανεξαρτήτως θρησκείας) παντού

1311

Το ρετάμπλ Maestà του Duccio di Buoninsegna, ένα μεγάλο επιδραστικό έργο τέχνης της πρώιμης ιταλικής Αναγέννησης, αποκαλύπτεται και τοποθετείται στον καθεδρικό ναό της Σιένα στην Ιταλία.

Ιταλία - Αναγέννηση - ρετάμπλ Maestà του Duccio di Buoninsegna
Το ρετάμπλ Maestà του Duccio di Buoninsegna

1781

Γεννιέται ο Βρετανός μηχανικός και εφευρέτης Τζορτζ Στέφενσον (George Stephenson), ο οποίος κατασκεύασε την πρώτη ατμομηχανή.

Εφευρέσεις - ατμομηχανή - Τζορτζ Στέφενσον
Ο Τζορτζ Στέφενσον
Εφευρέσεις - ατμομηχανή - Τζορτζ Στέφενσον
Η πρώτη ατμομηχανή που δημιούργησε ο Τζορτζ Στέφενσον

1815

Λήγει το Συνέδριο της Βιέννης. Μετά την ήττα της Γαλλίας, οι μεγάλες δυνάμεις της εποχής προσπαθούν να ξαναχαράξουν τα σύνορα.

Ευρώπη - διαμοιρασμός - Συνέδριο της Βιέννης, 1815
Το Συνέδριο (της Βιέννης) χορεύει. Γκραβούρα εποχής του Φοσεβάλ. Παρίσι, Εθνική Βιβλιοθήκη

Λίγους μήνες μετά, βάση του Συνεδρίου της Βιέννης δημιουργήθηκε η Ιερά Συμμαχία των Ευρωπαίων μοναρχών με σκοπό την κατάπνιξη του επαναστατικού και εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος και τη διασφάλιση του απαραβίαστου των συνόρων που χαράχτηκαν το 1815.

Στο Συνέδριο της Βιέννης, η Ελβετία μετατράπηκε σε παγκόσμιο θησαυροφυλάκιο της αναδυόμενης τότε αστικής τάξης και διατηρείται ως τέτοιο μέχρι και σήμερα.

1891

Γεννιέται ο Κόουλ Άλμπερτ Πόρτερ (Cole Albert Porter), Αμερικανός τραγουδοποιός και ένας από τους σημαντικότερους στιχουργούς και συνθέτες της χώρας του.

Πολιτισμός - Μουσική - Κολ Πόρτερ
Ο Κολ Πόρτερ

Ήταν ιδιαίτερα παραγωγικός -ο κύριος όγκος της δουλειάς του ήταν μιούζικαλ με μεγαλύτερη επιτυχία το «Φίλα με, Κέητ» (Kiss Me, Kate, 1948). Το πλούσιο έργο του περιλαμβάνει επίσης από την πιο γνωστή μπαλάντα γουέστερν, το «Don’t Fence Me In» (1934), έως και μουσική και τραγούδια σε ταινίες που άφησαν εποχή.

1898

Υπογράφεται συμφωνία, με την οποία η Κίνα παραχωρεί το Χονγκ Κονγκ στη Βρετανία για 99 χρόνια. Η συμφωνία έληξε το 1997 και από την 1η του Γενάρη 1998 το Χονγκ Κονγκ επέστρεψε στην Κίνα.

Χόνγκ Κόνγκ
Η σημαία του Χόνγκ Κόνγκ υπό βρετανική κυριαρχία

1916

Έπειτα από σχετικό τελεσίγραφο που επέδωσαν οι «Σύμμαχοι» (Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία) υπό την σκιά του πολεμικού στόλου που είχε καταπλεύσει στο Φάληρο, με το οποίο απαιτούνταν η παραίτηση της τότε κυβέρνησης και της ουδετερότητας της Ελλάδας στον πρώτο ιμπεριαλιστικό πόλεμο, η κυβέρνηση Σκουλούδη παραιτείται για να τη διαδεχθεί η κυβέρνηση Ζαΐμη.

Α'ΠΠ - Αντάντ - αποκλεισμός Αθήνας, 1916
Πλοία της Αντάντ στο Φάληρο

1917

Γεννιέται ο Έρικ Χομπσμπάουμ (Eric Hobsbawm), Βρετανός ιστορικός, από τους μεγαλύτερους του 20ου αιώνα.

Επιστήμες - Ιστορία - Έρικ Χομπσμπάουμ
Ο Έρικ Χομπσμπάουμ

Η τριλογία του («Η εποχή των επαναστάσεων 1789-1848», «Η εποχή του κεφαλαίου 1845-1875», «Η εποχή των αυτοκρατοριών 1875-1914») είναι τα μεγαλύτερα έργα του.

Για τις ανατροπές στη Σοβιετική Ένωση είχε πει: «Η περεστρόικα, δυστυχώς, δε γέννησε μια δεύτερη Ρώσικη Επανάσταση.

Αντιθέτως δημιούργησε ένα φοβερό κενό (…) την κατάρρευση ακολούθησε μια περίοδος κοινωνικής, οικονομικής και πολιτισμικής καταστροφής από την οποία οι λαοί της Σοβιετικής Ένωσης δεν έχουν ακόμη εξέλθει. Η ανάκαμψη λαμβάνει ήδη πολύ περισσότερο χρόνο από όσον πήρε στη Ρωσία να ανακάμψει μετά τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους (…) ακόμη και οι υποστηρικτές της περεστρόικα συνειδητοποίησαν ότι το σχέδιο μεταρρύθμισης του κομμουνισμού ή της δημιουργίας μιας σοσιαλδημοκρατικής ΕΣΣΔ ήταν ανέφικτο. Δεν υπήρξε όραμα από εκείνους που πίστεψαν ότι ο σκοπός θα έπρεπε να είναι ένα πλήρως καπιταλιστικό σύστημα φιλελεύθερου δυτικού τύπου, κυρίως αμερικανικού»

1923

Στην Βουλγαρία εκδηλώνεται πραξικόπημα εναντίον της κυβέρνησης Σταμπολίνσκι, η οποία ανατρέπεται και ο ίδιος δολοφονείται.

Βουλγαρία - δικτατορία - Αλεξάντερ Τσανγκόφ
Ο Αλεξάντερ Τσανγκόφ

Εγκαθιδρύεται δικτατορία υπό τον Αλεξάντερ Τσανγκόφ, η οποία εξαπέλυσε άγριο κυνηγητό κατά των κομμουνιστών. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας τέθηκε εκτός νόμου το 1925.

1926

Η δικτατορική κυβέρνηση Πάγκαλου απονέμει το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Σωτήρος στον φασίστα δικτάτορα της Ιταλίας Μπενίτο Μουσολίνι.

Ελλάδα - Ιταλία - δικτάτορες -Πάγκαλος - Μουσολίνι
Πάγκαλος – Μουσολίνι

1929

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις προς τιμή της Διεθνούς Εβδομάδας του Παιδιού (1-8 Ιούνη).

Με πρωτοβουλία της ΟΚΝΕ στην Αθήνα οργανώνεται συγκέντρωση εργαζόμενων παιδιών και μαθητών. Στη συγκέντρωση, μετά τις ομιλίες, ακολούθησε και καλλιτεχνικό πρόγραμμα, ενώ κυκλοφόρησε επίσης το πρώτο φύλλο της παιδικής εφημερίδας «Εργατόπουλο».

1935

Βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα.

Το κόμμα των Φιλελευθέρων, καθώς και τα συνεργαζόμενα με αυτό κόμματα (Προοδευτικό, Αγροτικό, κ.α.) απέχουν, στον απόηχο του αποτυχημένου βενιζελικού πραξικοπήματος του Μαρτίου.

Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 98.699 ψήφους (9,59%), δηλαδή σχεδόν 40.000 περισσότερες από ότι στις εκλογές της 5/3/1933. Λόγω όμως του εκλογικού συστήματος δεν εκλέγει βουλευτή.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός με κορμό το Λαϊκό Κόμμα κερδίζει το 65,04% των ψήφων και εκλέγει 287 βουλευτές (από τους 300).

1948

Τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας μπαίνουν στη Ραψάνη Ολύμπου.

Τμήμα του ΔΣΕ - Όλυμπος
Τμήμα του ΔΣΕ

1974

Η ΚΕ του ΚΚΕ απευθύνει ανοιχτή επιστολή προς τους στρατιώτες, τους υπαξιωματικούς και αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων της Ελλάδας, καλώντας τους να συμβάλλουν στην ανατροπή της δικτατορίας και την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα μας.

ΚΚΕ - Ένοπλες Δυνάμεις - Ανοιχτή επιστολή κατά της Χούντας, 1974
Ανοιχτή επιστολή ΚΕ ΚΚΕ προς στρατευμένους – 1974

1976

Στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος, που διεξάγεται στη Νέα Φιλαδέλφεια, ο Βασίλης Χατζηπαναγής οδηγεί σε μεγάλη νίκη τον Ηρακλή επί του Ολυμπιακού με 6-5 στα πέναλτι.

Αθλητισμός - Ποδόσφαιρο - Βασίλης Χατζηπαναγής
Ο Βασίλης Χατζηπαναγής

Ο κανονικός αγώνας και η παράταση έληξαν 4-4.

1983

Η Μάργκαρετ Θάτσερ (Margaret Hilda Thatcher), επικεφαλής του κόμματος των Συντηρητικών, κερδίζει τις Βρετανικές εκλογές με ποσοστό 43,9% και ξανασχηματίζει κυβέρνηση.

Μεγάλη Βρετανία - Πρωθυπουργία - Αντικομμουνισμός - Ιμπεριαλισμός - Μάργκαρετ Θάτσερ
Μάργκαρετ Χίλντα Θάτσερ

Δε δίστασε, όχι μόνο να καταστείλει εργατικά συνδικάτα και να αποψιλώσει δικαιώματα που είχαν κερδηθεί με αίμα, αλλά ακόμη και να προσπαθήσει να εξοντώσει απεργούς, όπως τους ανθρακωρύχους κατά τη μεγάλη τους απεργία το 1986 ή τους εργαζόμενους που διαδήλωναν ενάντια στην επιβολή επιπλέον δημοτικού φόρου το 1990, διαδηλώσεις που ξεκίνησαν στις εργατικές συνοικίες για να φτάσουν μέχρι την πλατεία Τραφάλγκαρ και συνέβαλαν και αυτές στην αποχώρησή της από την πολιτική.

Για την αστική τάξη, στη Μ. Βρετανία και διεθνώς, είναι ένα «σύμβολο» του αγώνα επιβολής των συμφερόντων του κεφαλαίου. Μια πρωτοπόρος στις ιδιωτικοποιήσεις, στην αντιλαϊκή πολιτική, στη συμβολή για την ανατροπή του σοσιαλισμού.

Αποκάλεσε τον Νέλσον Μαντέλα τρομοκράτη, έκανε τον πόλεμο των Φόκλαντς/Μαλβίνας, στενή σύμμαχος του Ρόναλντ Ρέιγκαν, του δικτάτορα της Χιλής Αουγκούστο Πινοτσέτ. Έδωσε «τα φώτα της» στον πρωτεργάτη της αντεπανάστασης στην ΕΣΣΔ, Μ. Γκορμπατσόφ.

1991

Οι επιστήμονες καταγράφουν την ισχυρότερη ηλιακή έκρηξη μέσα στον 20ό αιώνα.

1996

Ο Λίνους Τόρβαλντς (Linus Benedict Torvalds) δημοσιεύει τον Πυρήνα 2.0 του Linux. Από αυτή την έκδοση το Linux τρέχει σε μη-Intel αρχιτεκτονικές. Επίσης, την ίδια μέρα ο πιγκουίνος Tux έγινε η επίσημη μασκότ του Linux.

Η/Υ - Linux-Tux
Ο πιγκουίνος Tux, σήμα κατατεθέν της Linux

1999

Με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με 14 ψήφους υπέρ και μία αποχή (Κίνα), το Κοσσυφοπέδιο μετατρέπεται σε διεθνές προτεκτοράτο και τίθεται υπό την «προσωρινή διοίκηση της διεθνούς κοινότητας».

2012

Πεθαίνει η Ζωρζ Σαρρή, Ελληνίδα ηθοποιός και από τους σπουδαιότερους συγγραφείς παιδικών βιβλίων στη χώρα μας.

Πολιτισμός - Λογοτεχνία - Ζωρζ Σαρρή
Η Ζωρζ Σαρρή

Υποδειγματικού ήθους άνθρωπος και δημιουργός, γεννημένη στην Αθήνα από Αϊβαλιώτη πατέρα και γαλλικής καταγωγής Σενεγαλέζα μητέρα, η Ζωρζ Σαρρή στα χρόνια της κατοχής σπούδασε στη δραματική σχολή του Δημήτρη Ροντήρη. Διωκόμενη, λόγω της ένταξή της στην ΕΠΟΝ και τη συμμετοχή της στις μάχες του Δεκέμβρη του 1944, όπου τραυματίστηκε σοβαρά – παραλίγο να χάσει ένα πόδι και ένα χέρι – το 1947 αναγκάστηκε να διαφύγει στο Παρίσι. Εκεί σπούδασε υποκριτική στη σχολή του Σαρλ Ντυλέν, αργότερα εργάστηκε στο θέατρο σαν ηθοποιός και παντρεύτηκε τον Αιγυπτιώτη χειρουργό Μάρκελο Καρακώστα, με τον οποίο απέκτησε δύο κόρες.

Η Ζωρζ Σαρρή επέστρεψε στην Ελλάδα και το 1962 εντάχθηκε στο θίασο του Δημήτρη Ροντήρη, που περιόδευε στο εξωτερικό με παραστάσεις αρχαίας τραγωδίας. Ακολούθησαν και άλλες συνεργασίες της στο θέατρο και στον κινηματογράφο.

Στην παιδική λογοτεχνία εμφανίστηκε το 1969, με το μυθιστόρημα για εφήβους «Ο θησαυρός της Βαγίας». Εκτοτε επιδόθηκε, κυρίως, στο γράψιμο, εμπνεόμενη πρωτίστως από την πολιτικοκοινωνική ιστορία του τόπου μας στον 20ό αιώνα, τα ιδανικά, τους αγώνες και τις περιπέτειες του λαού μας και τις δικές της. Εξέδωσε 17 μυθιστορήματα («Στενά παπούτσια», «Νινέτ», «Το ψέμα», «Οι νικητές», «Ε. Π.», «Ο χορός της ζωής», «Κόκκινη κλωστή δεμένη», κ.ά.), ένα θεατρικό έργο, μια νουβέλα, 10 βιβλία για μικρά παιδιά και πολλές μεταφράσεις της για έργα μεγάλων συγγραφέων (Ιονέσκο, Σιμόν ντε Μποβουάρ, Ιούλιος Βερν, Ανρύ Τρουαγιά, κ.ά). Διακρίθηκε με το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας (1994), με το βραβείο του «Κύκλου Παιδικού Βιβλίου» (1999) και με την υποψηφιότητά της για το Διεθνές Βραβείο «Χανς Αντερσεν».

Έπαιξε στις ταινίες «Τελευταίο ψέμα» (Μ. Κακογιάννη), «Ο άνθρωπος του τρένου» (Ντ. Δημόπουλου), «Φαίδρα» (Ζ. Ντασσέν), «Έγκλημα στα παρασκήνια» (Ντ. Κατσουρίδη), «Γενέθλια πόλη» (Τ. Παπαγιαννίδη), «Happy day» και «Ελευθέριος Βενιζέλος» (Π. Βούλγαρη).

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...