Σαν σήμερα γεννιέται ο Τσε Γκεβάρα

Τσε Γκεβάρα
Ο Τσε ανάμεσα σε Κουβανούς επαναστάτες

Το πλήρες όνομά του ήταν Γκεβάρα ντε λα Σέρνα.

Γεννήθηκε στις 14 Ιούνη 1928 στο Ροσάριο Αργεντινής, κοντά στο Χιγκουέρας της Βολιβίας. Ένας από τους ηγέτες της κουβανικής Επανάστασης το 1959. Ήταν γιός αρχιτέκτονα. Σπούδασε γιατρός. Στη διάρκεια της διακυβέρνησης του Περόν υποχρεώθηκε να μεταναστεύσει από την Αργεντινή  το 1952.

Συνάντησε τον Φιντέλ Κάστρο Ρούς στο Μεξικό το 1 955 και από εκείνη τη στιγμή σύνδεσε τη ζωή του με τον αγώνα του κουβανικού λαού για την Επανάσταση. Το  Δεκέμβρη του 1956 αποβιβάστηκε με ένα Επαναστατικό τμήμα στην Επαρχία Οριέντε της Κούβας. Το 1957 έγινε διοικητής φάλαγγας ανταρτών. Το Δεκέμβρη του 1 958 η φάλαγγα του Γκεβάρα απελευθέρωσε την Επαρχία Λας Βίλλας και κατέφερε αποφασιστική ήττα στα στρατεύματα του δικτάτορα Μπατίστα, στην πόλη Σάντα Κλάρα, και μαζί με τη φάλαγγα του  Σιενφουέγκος, μπήκε νικηφόρα στην Αβάνα.

Μετά τη νίκη της κουβανικής Επανάστασης του 1959, ο Γκεβάρα συμμετείχε ενεργά στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού στην Κούβα. Έγινε αρχηγός της φρουράς του οχυρού Λα Καμπάνια της Αβάνας και διευθυντής της Υπηρεσίας Βιομηχανικής Ανάπτυξης της χώρας. Από το Νοέμβρη του 1959 ως το Φλεβάρη του 1961 ήταν πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Κούβας.  Από το  Φλεβάρη του 1961 έγινε υπουργός Βιομηχανίας. Ο  Γκεβάρα υπήρξε ένας από τους ηγέτες του «Κινήματος της 26ης Ιουλίου» και μέλος της Εθνικής ηγεσίας του Ενιαίου Κόμματος της Σοσιαλιστικής  Επανάστασης.

Τον Απρίλη του 1965 ο Γκεβάρα έστειλε στον Κάστρο μια επιστολή όπου γνωστοποιούσε την απόφασή του να συνεχίσει να αγωνίζεται  στο επαναστατικό κίνημα μιας άλλης χώρας και  έφυγε από την Κούβα. Το Νοέμβρη του 1966 έφτασε στη Βολιβία για να οργανώσει το αντάρτικο κίνημα.

Μετά την τελευταία μάχη στις 8 Οκτώβρη 1967, ο Τσε πληγωμένος στο ένα πόδι και με το όπλο του κατεστραμμένο, συνελήφθη και κατ’ απαίτηση των ΗΠΑ δολοφονήθηκε την επομένη. Το σώμα του θάφτηκε σε μυστικό τόπο και τελικά η θέση αποκαλύφθηκε στις  28 Ιουνίου 1997. Η μυστική ταφή αποκάλυπτε τον τρόμο των εχθρών του λαού μπροστά στην προσωπικότητα του μεγάλου επαναστάτη. Για τους εργάτες, τους φτωχούς αγρότες, τους νέους, τους αγωνιζόμενους λαούς, ο Τσε δεν είχε «εξαφανιστεί» γιατί σε κάθε τους μάχη, ο Κομαντάντε ήταν πάντα παρών.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...