“Sea Breeze 2021”: Αεροπορικές και ναυτικές επιχειρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα

Πολεμική Άσκηση Sea Breeze 2020 του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα
Φώτο Αρχείου / Πολεμική Άσκηση Sea Breeze 2020 του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα / Πηγή: MARCOM

Μεταξύ 28 Ιουνίου και 10 Ιουλίου προσωπικό του ναυτικού των ΗΠΑ που υπηρετεί στην μοίρα περιπολίας VP – 40 (με αεροσκάφος P-8A Poseidon), μαζί με αντίστοιχο της αεροπορίας από την 7th Special Operations Squadron των ΗΠΑ και άλλους από την Ουκρανία και την Μ. Βρετανία πραγματοποίησαν συντονισμένες επιχειρήσεις υποστήριξης ναυτικών και χερσαίων δυνάμεων στην Μαύρη θάλασσα, στο πλαίσιο της άσκησης “Sea Breeze 2021“.

Αεροσκάφη από διάφορες χώρες ασκήθηκαν μαζί με Ουκρανικά, Βρετανικά και αμερικανικά μαχητικά. Συνολικά τα αεροσκάφη πραγματοποίησαν 60 αντικείμενα εκπαιδεύσεως σε όλο το πλάτος της Μαύρης θάλασσας. Οι αποστολές περιλάμβαναν λογιστική υποστήριξη ναυτικών και χερσαίων επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένης παροχής εγγύς προστασίας, μεταφορές στρατευμάτων και εξοπλισμού καθώς και ασκήσεις αεράμυνας απέναντι σε Ουκρανικά SU-27s και βρετανικά EF-2000, Typhoon.

Η Sea Breeze 2021 επίσης εστιάζει σε καταδυτικές επιχειρήσεις, ναυτικές επιχειρήσεις απαγόρευσης, ανθυποβρυχιακό πόλεμο, έλεγχο βλαβών, και έρευνας και διάσωσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του 6ου στόλου από πλευράς ΗΠΑ στην άσκηση συμμετέχουν: το αντιτορπιλικό κατευθυνομένων βλημάτων τύπου των ΗΠΑ Arleigh Burke USS Ross (DDG 71), αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας P-8A Poseidon, πεζοναύτες των ΗΠΑ από την 2D Marine Division και την 2ND Marine Logistics Group, καθώς και ομάδες υποβρυχίων κατασκευών / καταστροφών και επιτελείς από την διοίκηση ναυτικών δυνάμεων Ευρώπης και Αφρικής των ΗΠΑ και του 6ου στόλου.

Εκτός όλων των άλλων, πραγματοποιήθηκαν αεροπορικές επιδείξεις σε Οδησσό Mikolaiv, Kulbakino και ακόμη μία στην Οδησσό προς τιμή της ημέρας του πολεμικού ναυτικού της Ουκρανίας και της ημέρας ανεξαρτησίας των ΗΠΑ.

Άσκηση Anatolian Eagle 2021

Σε μια παράλληλη δράση περικύκλωσης της Ρωσίας, εκτός από εκείνη που ασκούν στην πράξη οι στρατιωτικές δυνάμεις της Sea Breeze 2021, διεξάχθηκε στα νότια της Μαύρης θάλασσας, άσκηση τακτικής πτήσεων με όνομα Anatolian Eagle 2021 μεταξύ 21 Ιουνίου και 2 Ιουλίου. Η άσκηση αυτή φιλοξενήθηκε στην αεροπορική βάση Konya (Ικόνιο) της Τουρκίας. Συμμετείχαν μονάδες της Τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, του Αζερμπαϊτζάν, του Πακιστάν, του Κατάρ και ένα αεροσκαφος E-3A AWACS του ΝΑΤΟ.

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε σε όλη την έκταση της Μικράς Ασίας ανατολικά του Ικονίου, «παρέχοντας εκπαιδευτικές ευκαιρίες σε ετοιμοπόλεμα πληρώματα συμμάχων και εταιρικών χωρών να αυξήσουν τις ικανότητες τους και να ανταλλάξουν εμπειρίες».

Το στοιχείο του E-3A ανάπτυξε ένα απόσπασμα από 42 άτομα για την υποστήριξη και την εκτέλεση της άσκησης. Το στοιχείο του ΝΑΤΟ εξασφαλίζει διαχείριση μάχης και τακτική διοίκηση και έλεγχο των πάνω από 30 αεροσκαφών τα οποία ενεργούν με βάση σενάρια που ορίζονται από «λευκό επιτελείο». Προσομοίωση απειλών εναντίον των αεροσκαφών κατά τη διάρκεια των σεναρίων αυτών υλοποιούνται από τουρκική αεροπορική μοίρα και βάσεις αεράμυνας εδάφους.

Η ελληνική εμπλοκή

Αν και δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό από ελληνικής πλευράς σε τι συνίσταται η συμμετοχή της χώρας στην άσκηση, πρέπει να σημειώσουμε ορισμένα σημεία που συνιστούν ευθεία εμπλοκή της, στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η σχετική ανακοίνωσή του 6ου στόλου για την άσκηση Sea Breeze 2021, από την οποία αντλήσαμε πληροφορίες, ξεκινάει με αναφορά στην μοίρα περιπολίας VP – 40 που διαθέτει αεροσκάφος P-8A Poseidon. Θυμίζουμε πως συχνά πυκνά ΝΑΤΟϊκά πλοία που απλώνονται στη Μ. Θάλασσα, αλλά και στρατηγικά βομβαρδιστικά των ΗΠΑ υποστηρίζονται από αεροσκάφη πολλαπλών ναυτικών αποστολών (MMA) Ρ-8 «Poseidon», που απογειώνονται από την αεροναυτική βάση της Σούδας. Αναλαμβάνουν μεταξύ άλλων αποστολές ανθυποβρυχιακού και πολέμου αντι-επιφανείας, αλλά και συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης, αναγνώρισης. Πιθανότατα τέτοιου τύπου ήταν το αεροσκάφος στο οποίο αναφέρθηκε και ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν ότι συμμετείχε στην παραβίαση των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου της Κριμαίας, με την υπογράμμιση ότι προήλθε από την βάση του στην Σούδα.

Προφανώς η συγκέντρωση πληροφοριών για τις ρωσικές ενέργειες κατά τη διάρκεια της πολυεθνικής αμερικανο – ουκρανικής άσκησης – πρόβας πολέμου θα είναι σημαντική για την πολεμική προετοιμασία των δυτικών ιμπεριαλιστών απέναντι στον μεγάλο ανταγωνιστή τους, την Ρωσία. Όπως είναι ευνόητο τόσο η άσκηση όσο και οι συμμετέχοντες οξύνουν παραπέρα τον ανταγωνισμό ανάμεσα σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και την Ρωσία, αυξάνοντας κατακόρυφα τους κινδύνους για τους λαούς.

Επίσης αξιοσημείωτη είναι η αναφορά της ανακοίνωσης στις ομάδες υποβρυχίων δραστηριοτήτων καθώς και η εξάσκηση των συμμετεχόντων σε «επιχειρήσεις ναυτικής απαγόρευσης» (maritime interdiction operations – ΜΙΟ). Επιχειρήσεις αυτού του τύπου, ειδικά σε μια θαλάσσια περιοχή όπως η Μαύρη θάλασσα είναι ιδιαίτερης βαρύτητας.

Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι στη Σούδα είναι το ΝΑΤΟϊκό εκπαιδευτικό κέντρο για επιχειρήσεις αυτού του τύπου, το ΚΕΝΑΠ.Το ΚΕΝΑΠ αποτελεί κέντρο εκπαίδευσης και πολεμικής προετοιμασίας του ΝΑΤΟ και των συνεργατών του, για εκτέλεση επιχειρήσεων επιτήρησης και αποστολών «ναυτικής απαγόρευσης» κατά την νατοϊκή ορολογία. Να σημειώσουμε εδώ, ότι έχουμε διαφορά στον νατοϊκό και τον ελληνικό τίτλο του κέντρου: NATO Maritime Interdiction Operational Training Center (NMIOTC) – Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ). Στο νατοϊκό τίτλο περιλαμβάνεται ο όρος «ναυτική απαγόρευση», όχι όμως και στον ελληνικό που είναι «ελαφρώς» ωραιοποιημένος. Εδώ το είπανε «Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής». Ωστόσο, η αποτροπή σημαίνει άλλα πράγματα και άλλα, η απαγόρευση 1!

Οι βάσεις και τα καθήκοντα μας

Τα παραπάνω και πολλά άλλα ακόμη, αποδεικνύουν ότι η Σούδα, είναι ένα ορμητήριο των μακελάρηδων των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Έχει ξεκάθαρο επιθετικό – δολοφονικό ρόλο στους πολέμους που εξαπολύουν ενάντια σε λαούς της περιοχής, με τους οποίους δεν μας χωρίζει τίποτα. Η παρουσία των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ στη Σούδα και σε όλη πλέον τη χώρα, την μετατρέπει αυτόματα σε στόχο αντίπαλων ιμπεριαλιστών. Επομένως, μόνο σε περιπέτειες και συμφορές εμπλέκουν οι βάσεις τον Ελληνικό λαό, με ευθύνη όλων των αστικών κυβερνήσεων μέχρι σήμερα. Η εδώ παρουσία τους είναι και πρέπει να θεωρείται εχθρική προς τον Ελληνικό λαό. Τέτοια ήταν ανέκαθεν, τέτοια θα είναι πάντα. Ο λαός μας, οργανωμένος και αποφασισμένος, να παλέψει για να κλείσει η βάση της Σούδας και όλες οι αμερικανονατοϊκές βάσεις και τα στρατηγεία. Να παλέψει για αποδέσμευση της χώρας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, για καμιά εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τους πολέμους, για επιστροφή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων από αποστολές εκτός συνόρων.

Γιάννης Ντουνιαδάκης
υποναύαρχος ΠΝ ε.α.

1 Άλλο interdiction και άλλο πχ deterrence.

Δείτε ακόμα...