Σεούλ: Λοχαγός των ενόπλων δυνάμεων κατηγορείται ως κατάσκοπος της Πιονγιάνγκ

Ουδέτερη ζώνη μεταξύ Βορείου και Νοτίου Κορέας στο χωριό Panmunjom στη Βόρεια Κορέα
Φώτο Αρχείου / Ουδέτερη ζώνη μεταξύ Βορείου και Νοτίου Κορέας στο χωριό Panmunjom στη Βόρεια Κορέα

Δύο Νοτιοκορεάτες, συμπεριλαμβανομένου αξιωματικού, συνελήφθησαν και κατηγορούνται για κλοπή στρατιωτικών μυστικών με σκοπό να τα παραδώσουν στη Βόρεια Κορέα έναντι αμοιβής σε κρυπτονομίσματα, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία της Σεούλ. Ο ένας από τους φερόμενους ως κατάσκοπους είναι λοχαγός, 29 ετών. Φέρεται να έστειλε σε βορειοκορεάτη πράκτορα πληροφορίες που του επέτρεψαν να αποκτήσει πρόσβαση σε εσωτερικό δίκτυο επικοινωνιών των ενόπλων δυνάμεων της Νότιας Κορέας.Ο δεύτερος, επιχειρηματίας 38 ετών, είναι επικεφαλής εταιρείας διαχείρισης ψηφιακού χαρτοφυλακίου. Φέρεται να έδωσε στον πρώτο ύποπτο, κατόπιν αξίωσης του πράκτορα της Πιονγιάνγκ, βραχιόλι εφοδιασμένο με μυστική κάμερα, ώστε να μπορεί να συγκεντρώνει ευκολότερα πληροφορίες.

Φέρεται επίσης να δημιούργησε «poison tap», συσκευή USB με λογισμικό που επιτρέπει να γίνεται ταχύτατα πειρατεία σε υπολογιστές, προκειμένου να αποκτηθεί πρόσβαση στο σύστημα επικοινωνιών του νοτιοκορεάτικου στρατού.

«Οι δύο άνδρες συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι παραβίασαν τον νόμο για την εθνική ασφάλεια», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματικός της νοτιοκορεατικής αστυνομίας.

Σύμφωνα με τις αρχές στη Σεούλ, ο επιχειρηματίες βρισκόταν σε επαφή με τον βορειοκορεάτη πράκτορα εδώ και έξι χρόνια, σε ψηφιακή κοινότητα αφιερωμένη στα κρυπτονομίσματα. Οι τρεις ύποπτοι επικοινωνούσαν μέσω της πλατφόρμας Telegram.

Ο επιχειρηματίες φέρεται να έλαβε περίπου 600.000 δολάρια σε κρυπτονομίσματα και ο αξιωματικός περίπου 38.000 δολάρια από τον πράκτορα της Πιονγκγιάνγκ, πάντα σύμφωνα με την αστυνομία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Δείτε ακόμα...