Σκέψεις γύρω από την πανδημία

Ναύτες στο ΚΕ Πόρος

Η πανδημία ενέσκηψε στη χώρα και βρήκε το δημόσιο σύστημα Υγείας σε μαύρα χάλια! Η κατάσταση αυτή δεν ήταν αναπόφευκτη, ούτε είναι αντικειμενική! Για να φτάσει σ’ αυτό το σημείο το δημόσιο σύστημα Υγείας, φρόντισαν διαχρονικά οι κυβερνήσεις της χώρας, σε συγχορδία με την ΕΕ, στο πλαίσιο της καπιταλιστικής, λεγόμενης «ελεύθερης» οικονομίας. Στόχος της πολιτικής αυτής ήταν, και παραμένει, να στείλουν το λαό στους ιδιώτες εμπόρους της Υγείας. Για αυτούς το αγαθό της Υγείας είναι ευκαιρία αποκόμισης μεγάλων κερδών για τους λίγους.

Τώρα όμως που, με την πανδημία, «το πράγμα χόντρυνε», καλείται το απαξιωμένο και εγκαταλειμμένο δημόσιο σύστημα Υγείας να τα βγάλει πέρα, τόσο στην ηπειρωτική χώρα, όσο και, ακόμη χειρότερα στον, ευαίσθητο κατά τα λοιπά, χώρο των νησιών του Αιγαίου. Να τα βγάλει πέρα όμως, με κομμένους προϋπολογισμούς επί χρόνια, χωρίς επαρκή εξοπλισμό και οικτρά υποστελεχωμένο από γιατρούς και νοσηλευτές, μέχρι και από προσωπικό καθαριότητας. Η κυβέρνηση, με δεδομένη την πιο πάνω κατάσταση, προκειμένου να αντιμετωπίσει την πανδημία, προβαίνει σε κατασταλτικά – περιοριστικά μέτρα. Έτσι προσπαθεί να κρύψει τη δική της ευθύνη για το σύστημα Υγείας και «το ρίχνει» μονόμπαντα στην «ατομική ευθύνη» των πολιτών.

Όσα ισχύουν στις Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) στον τομέα Υγείας, δε διαφέρουν πολύ από ό,τι ισχύει γενικότερα. Μπορεί να δεχτούμε ότι τα στρατιωτικά νοσοκομεία είναι σε μια κάπως ανεκτή κατάσταση, στηριγμένα και στον υπερβάλλοντα ζήλο των στελεχών τους. Μας ανησυχεί όμως ιδιαίτερα τι γίνεται στις υπηρεσίες, στις μονάδες, στα πλοία και τα στρατόπεδα.

Σε συνθήκες πανδημίας, η μίνιμουμ ιατρική φροντίδα που υπήρχε σε κανονικές συνθήκες, και οι συνθήκες υγιεινής σήμερα, είναι εντελώς ανεπαρκείς και επικίνδυνες. Χαρακτηριστικές είναι και οι απαντήσεις του υπουργού Άμυνας σε φιλοκυβερνητικό ραδιόφωνο στις 27/3/2020, ενώ δηλαδή η πανδημία ήταν σε πλήρη εξέλιξη. Ξέροντας τι συμβαίνει, οχυρώθηκε πίσω από το «προσπαθούμε». Έτσι απέφυγε να εκτεθεί, δηλώνοντας: «Προσπαθούμε να πάρουμε όλα τα δυνατά μέτρα και να θωρακιστεί η λειτουργία του Στρατεύματος» ή «γίνεται μεγάλη προσπάθεια να προστατευτεί το στελεχιακό δυναμικό…».

Όταν μάλιστα ο υπουργός ρωτήθηκε αν: «Έχουν μάσκες, έχουν γάντια, έχουν τέτοιο υλικό…», απάντησε, καταφεύγοντας στο «εξ όσων γνωρίζω» έχουν. Όλοι καταλαβαίνουμε τι πραγματικά ισχύει, όταν ο αρμόδιος υπουργός απαντά με τρόπο σαν αυτό, αντί να πει π.χ. ”δώσαμε «τόσα» επιπλέον του προϋπολογισμού αυτή την περίοδο”. Αν είχε γίνει κάτι τέτοιο, δεν θα περιορίζονταν τα μέτρα σε …μια πλάκα πράσινο σαπούνι που δίνει ο στρατός στο φαντάρο! Η κατάσταση είναι επιεικώς απαράδεκτη, σε χώρους όπου ο συγχρωτισμός πολλών ατόμων είναι κανόνας! Οι καταγγελίες έρχονται η μια πίσω από την άλλη. Συνδικαλιστικές ενώσεις στρατιωτικών επίσης αναδεικνύουν προβλήματα. Τις ώρες που γράφονται αυτές οι γραμμές, το ΚΚΕ έχει καταθέσει 37 Ερωτήσεις προς την κυβέρνηση μέσω της Βουλής. Μπροστά στο μεγάλο κίνδυνο της πανδημίας, έχει εκδώσει αλλεπάλληλες ανακοινώσεις εφιστώντας την προσοχή, πιέζοντας για την επίλυση προβλημάτων. Με προτάσεις, ναι, το ΚΚΕ, με προτάσεις για τον ελληνικό στρατό, πιέζει!

Η στρατευμένη νεολαία και το προσωπικό των ΕΔ, ανεξάρτητα από τον μηχανισμό που υπηρετούν, είναι παιδιά του λαού, έχουν οικογένειες πίσω τους.

Δε μας αξίζει η ζωή που έχουν διαλέξει οι κυβερνήσεις για εμάς

Τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας όμως δεν αξιοποιούνται για το συμφέρον των λαϊκών οικογενειών, αλλά για το συμφέρον μιας χούφτας κεφαλαιοκρατών. Όλοι γίναμε μάρτυρες, του ότι ακόμα και η πανδημία γίνεται αντικείμενο ανταγωνισμού μεταξύ των ιμπεριαλιστών! Δηλώσεις ανταλλάσσονται μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για το ποιος ευθύνεται για τη διασπορά του ιού. Κρατικές ενισχύσεις θωρακίζουν τους ομίλους κάθε πλευράς. Κατηγορούνται Ρωσία και Κίνα ότι διαπράττουν «γεωπολιτική παρέμβαση», γιατί έσπευσαν να συνδράμουν την Ιταλία και τη Σερβία. Αγώνας γίνεται για το ποιος όμιλος θα πρωτο-ανακαλύψει το εμβόλιο ή το φάρμακο ίασης. Στην ΕΕ τα «βουβάλια» ανταγωνίζονται άγρια μεταξύ τους. Πάνε η αλληλεγγύη και τα άλλα ωραία λόγια για την ΕΕ. Η εικόνα δικαιολογεί πλήρως τον όρο «λυκοσυμμαχίες», που χρησιμοποιεί το ΚΚΕ για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Οι ανταγωνισμοί όμως ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές μπορεί να οδηγήσουν και σε πολεμικές αναμετρήσεις, όταν πλέον δεν θα μπορούν να τα βρίσκουν μεταξύ τους. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι μπλεγμένη και η χώρα, μαζί με τις ΕΔ, με διάφορους τρόπους.

Τροφή για τους ανταγωνισμούς δε δίνει μόνο η πανδημία! Μια νέα κρίση γίνεται όλο και πιο φανερή, και αυτή γέννημα θρέμμα του συστήματος.

Τελικά όμως δε μας αξίζει η ζωή που έχουν διαλέξει οι κυβερνήσεις για εμάς, είτε σε περίοδο «ειρήνης», είτε σε πόλεμο! Τέρμα τα ψέματα!

Οι απόστρατοι μαζί με τους άλλους συνταξιούχους και εργαζόμενους αγωνιζόμαστε, διεκδικούμε, παλεύοντας τόσο μέσα από το σπίτι σήμερα την πανδημία, όσο και στους δρόμους αύριο, απέναντι σε κάθε προσπάθεια σε βάρος του λαού!

Απαιτούμε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για το δημόσιο σύστημα Υγείας. Να επιταχθούν άμεσα χειρουργεία, κλίνες ΜΕΘ, κρεβάτια, διαγνωστικά και εργαστηριακά κέντρα των ιδιωτικών νοσοκομείων. Να επιταχθούν ξενοδοχεία και ξενώνες σ’ όλη τη χώρα για την αποφυγή του συγχρωτισμού στα στρατόπεδα. Διάθεση των απαραίτητων μέτρων προστασίας σε υγειονομικούς και Ένοπλες Δυνάμεις. Εξοικονόμηση πόρων με την επιστροφή όλων των στρατιωτικών από αποστολές εκτός συνόρων! Αποδέσμευση της χώρας από ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Γιάννης ΝΤΟΥΝΙΑΔΑΚΗΣ
Υποναύαρχος ΠΝ ε.α.

Αναδημοσίευση από τον Ριζοσπάστη (rizospastis.gr)

Δείτε ακόμα...