Σουδάν: Παρέμβαση ΗΠΑ και συμμάχων τους μετά την παραίτηση Χάμντοκ

Σημαία της Αμερικής-ΗΠΑ

Τη δυσαρέσκειά τους για την παραίτηση του Σουδανού πρωθυπουργού Αμπντάλα Χάμντοκ – ο οποίος είχε επανέλθει για περίπου 6 βδομάδες στα καθήκοντά του, μετά από συμφωνία με τους πραξικοπηματίες – εξέφρασαν η «τρόικα» για το Σουδάν (ΗΠΑ, Βρετανία, Νορβηγία) και η ΕΕ, καθώς εντείνονται οι παρεμβάσεις ανταγωνιστικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για το μέλλον του Σουδάν.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους «προειδοποιούν» ότι ο μονομερής διορισμός αντικαταστάτη από τους στρατιωτικούς θα μπορούσε να υπονομεύσει «την αξιοπιστία των θεσμών και να βυθίσει τη χώρα στις συγκρούσεις». Καλούν άμεσα να ξεκινήσει διάλογος – με «διεθνή διευκόλυνση» – από όλες τις πλευρές στο Σουδάν, «χωρίς αποκλεισμούς», και να συγκροτηθεί νέα «μεταβατική κυβέρνηση» που θα οδηγήσει τη χώρα σε «ελεύθερες εκλογές». Παράλληλα, η «τρόικα» και η ΕΕ υπόσχονται «οικονομική βοήθεια» στη χώρα.

Ο δε επικεφαλής των πραξικοπηματιών και «μεταβατικός Πρόεδρος», στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ Μπουρχάν, δήλωσε χτες ότι μετά την παραίτηση του Χάμντοκ θα διοριστεί σύντομα νέα κυβέρνηση «τεχνοκρατών, με συγκεκριμένα καθήκοντα». Απηύθυνε έκκληση για «ενότητα» προκειμένου, όπως ισχυρίστηκε, να επιτευχθούν «ειρήνη, αποκατάσταση ασφάλειας, αντιμετώπιση των προβλημάτων του λαού και διεξαγωγή εκλογών».

Η πραγματικότητα, βέβαια, είναι ότι από το πραξικόπημα στις 25/10/2021 μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 57 διαδηλωτές, εκατοντάδες τραυματίστηκαν και δεκάδες συνελήφθησαν.

Χτες, για μία ακόμα μέρα, χιλιάδες Σουδανοί, αψηφώντας τα ισχυρά μέτρα καταστολής και τα μπλόκα του στρατού, ετοιμάζονταν να συμμετάσχουν σε νέες διαδηλώσεις τις οποίες διοργάνωναν στην πρωτεύουσα Χαρτούμ και σε άλλες πόλεις η Ενωση Σουδανών Επαγγελματιών και άλλοι φορές, απαιτώντας την απομάκρυνση των πραξικοπηματιών και την αποκατάσταση των δημοκρατικών λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Οι δρόμοι που οδηγούν στο Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων στο κέντρο του Χαρτούμ είχαν αποκλειστεί από στρατιωτικούς και αστυνομικούς, με πρόσχημα την «αντιμετώπιση ταραχών».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...