Στενό Μάγχης: Υποψία ρωσικού κατασκοπευτικού πλοίου που περιφέρεται κοντά σε δοκιμές γαλλικού υποβρυχίου

Χάρτης Στενό Μάγχης - English Channel
Χάρτης Στενό Μάγχης – English Channel / Πηγή: Google

Συνεχίζονται οι εκατέρωθεν παρακολουθήσεις και προκλήσεις μεταξύ ιμπεριαλιστών. Παράλληλα με την προκλητική για τη Ρωσία, παρουσία Βρετανικών κι Αμερικανικών πολεμικών πλοίων στη Θάλασσα του Μπαρεντς, αλλά και την Νατοϊκή άσκηση Ναρκοπολέμου στη Βαλτική Θάλασσα, ο ρωσικός στόλος δείχνει κι αυτός τις πολεμικές του διαθέσεις. Το Ρωσικό Πλοίο Γενικής Υποστήριξης του στόλου “Ακαδημαϊκός Πάσσιν” εντοπίστηκε να «παρακολουθεί» τα δοκιμαστικά του Γαλλικού Υποβρυχίου «Σουφρέν».

Όταν το τελευταίο υποβρύχιο του Γαλλικού Στόλου, Suffren (Q284), διεξήγαγε τις πρώτες δοκιμές του, έγινε πρωτοσέλιδο. Αυτό που πέρασε σε μεγάλο βαθμό απαρατήρητο από τον κόσμο ήταν ότι ένα ρωσικό πλοίο περιπολούσε στην περιοχή. Το RFS Akademik Pashin (IMO: 9778193) είναι ένα δεξαμενόπλοιο.

Η παρουσία του ρωσικού πλοίου, ακριβώς ανατολικά του Cherbourg όπου εδρεύει το υποβρύχιο, παρατηρήθηκε από τους αναλυτές του Open Source. Ωστόσο, η σύνδεση με τα δοκιμαστικά του γαλλικου υποβρυχίου έγινε μόνο από μια τοπική έντυπη εφημερίδα, την La Manche Libre, η οποία δημοσίευσε ένα άρθρο στην έντυπη έκδοσή της στις 2 Μαΐου.

Το ρωσικό πλοίο δεν πέρασε απαρατήρητο απο το Γαλλικό Ναυτικό. Το Akademik Pashin παρακολουθήθηκε από γαλλικά και στη συνέχεια βρετανικά πολεμικά πλοία. Το Βασιλικό Ναυτικό ανέφερε στις 30 Απριλίου ότι το περιπολικό (ανοιχτής θαλάσσης) HMS Mersey είχε εντοπίσει το πλοίο, μαζί με την Ρωσική Κορβέτα RFS Boiky.


Το ρωσικό πλοίο Akademik Pashin (άνω) βρισκόταν έξω από τις γαλλικές ακτές κοντά στο Cherboug, όπου ο Suffren υποβλήθηκε σε δοκιμές

Το Akademik Pashin είναι ένα από τα νεότερα σκάφη στο ρωσικό ναυτικό, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία μόλις στις 21 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους. Πρόκειται για πετρελαιοφόρο πλοίο, που φέρει μαζούτ, ντίζελ, κηροζίνη αεροπορίας, λιπαντικό λάδι, νερό, τρόφιμα και ανταλλακτικά. Ζυγίζει 5.000 τόνους άδειο και 12.000 τόνους πλήρως φορτωμένο. Ο πιθανός δευτερεύων ρόλος του, ως πλοίο συγκέντρωσης πληροφοριών, δεν επιβεβαιώνεται. Όλα τα πολεμικά πλοία έχουν τη δυνατότητα να συλλέξουν πληροφορίες εάν βρίσκονται στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή.


Το ρωσικό ναυτικό πλοίο Akademik Pasjhin σκιάζεται από τον HMS Mersey

Το ρωσικό πλοίο έφτασε στα ανοικτά της Γαλλίας περίπου στις 16 Απριλίου, παίρνοντας θέση στον κόλπο του Σηκουάνα λίγο έξω από τα γαλλικά ύδατα. Συνεργάστηκε με τον Nikolay Chiker (IMO 8613334), ένα ρυμουλκό διάσωσης. Αυτό είναι ένα συνηθισμένο “στέκι” για τα ρωσικά πολεμικά πλοία και βοηθητικά, αλλά πάντα τραβούν την προσοχή. Το Akademik Pashin βρισκόταν εκεί στα τέλη Μαρτίου όταν συναντήθηκε με το ρωσικό ερευνητικό πλοίο GUGI:

To Akademik Pashin πέρασε το Στενό του Ντόβερ το πρωί της 27ης Απριλίου με περίπου 13 κόμβους, συνοδευόμενο από τον HMS Mersey. Ο προορισμός της ήταν το Μούρμανσκ.

Πληροφορίες από navalnews.com

Δείτε ακόμα...