Συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ: «Στρώνουν» το τραπέζι του «διαλόγου» και των επικίνδυνων διευθετήσεων

Την δρομολόγηση των οδυνηρών συμβιβασμών στα Ελληνοτουρκικά σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και των λαών της περιοχής, με την σφραγίδα των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών «τρέχουν» επιβεβαίωσε το Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνήλθε χτες και σήμερα στο Βερολίνο. Οι δηλώσεις «συμπάθειας» για Ελλάδα και Κύπρο και τα «κούφια» λόγια για την τουρκική προκλητικότητα επαναλήφθηκαν. Ο όποιες κυρώσεις, παραπέμπονται για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όμως περίσεψαν οι τοποθετήσεις για την «αναγκαιότητα» του «απευθείας διαλόγου» Αθήνας και Άγκυρας, για τις επικίνδυνες «διευθετήσεις» και τη συνεκμετάλλευση.

Στις δηλώσεις που έγιναν μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο Χάικο Μάας, υπουργός εξωτερικών της Γερμανίας που έχει την προεδρία της ΕΕ ανέφερε ότι η ΕΕ θέλει «διπλωματική λύση με άμεσες συνομιλίες» και πως «αυτός είναι ο άμεσος στόχος, ένα εποικοδομητικός διάλογος», προσθέτοντας πως «είναι η μόνη διέξοδος». Προκειμένου να προωθηθεί ο «διάλογος» κάλεσε την Τουρκία «να αποφύγει τις προκλήσεις» και ανέφερε ότι τα όποια προβλήματα μπορούν να επιλυθούν στο Διεθνές Δικαστήριο.

Χάικο Μάας, Υπουργός Εξωτερικών Γερμανίας Μάας
Φώτο Αρχείου / Χάικο Μάας, Υπουργός Εξωτερικών Γερμανίας Μάας / Πηγή: Eurokinissi

Για τις ενδεχόμενες κυρώσεις είπε ότι «υπάρχουν προτάσεις για περιοριστικά βήματα σε βάρος της Τουρκίας» και εξετάζεται ένας κατάλογος που θα ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα, αλλά παρέπεμψε στη Σύνοδο Κορυφής του Σεπτέμβρη όπου οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας «θα συζητηθούν αναλυτικά».

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ, κάλεσε την Τουρκία «να απέχει από μονομερείς ενέργειες», γιατί -όπως είπε- «αυτό αποτελεί βασικό στοιχείο προκειμένου να προχωρήσει ο διάλογος» και δίνοντας το στίγμα αυτού του διαλόγου τόνισε: «Θέλουμε να βρούμε δρόμο προς μια πιο υγιή σχέση, προς όφελος, τόσο της ΕΕ, όσο και της Τουρκίας».

Σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις που «ετοιμάζονται», αναφέρθηκε στη δυνατότητα, εκτός από πρόσωπα, να αφορούν περιουσιακά στοιχεία, πλοία και παράνομες οικονομικές δραστηριότητες, κυρίως σε τομείς στους οποίους η τουρκική οικονομία είναι πιο στενά συνδεδεμένη με την ΕΕ.

Οι τοποθετήσεις αυτές προφανώς και δεν είναι εμπόδιο στις επιδιώξεις της τουρκικής αστικής τάξης που κλιμακώνει τις προκλήσεις στον Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα η άρνηση της ΕΕ να αποφασίσει κυρώσεις δείχνεις πως αφενός μεν ότι σταθμίζει τα οικονομικά και στρατιωτικά συμφέροντα που έχει με την Τουρκία και αφετέρου δε πως η ΕΕ δεν αποτελεί εγγύηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το «απολύτως υποστηρικτικό» κλίμα όλων των εταίρων», το οποίο, όπως είπε, απεικονίστηκε και στα Συμπεράσματα του Ύπατου Εκπροσώπου Ζοζέπ Μπορέλ. Πρόσθεσε ότι ο Ύπατος εκπρόσωπος παρουσίασε «επιλογές μελλοντικών κυρώσεων στην Τουρκία, οι οποίες θα παρουσιαστούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 24 Σεπτεμβρίου, εάν μέχρι τότε δεν έχει υπάρξει αποκλιμάκωση από την τουρκική πλευρά και διάλογος» και ότι «η ελληνική πλευρά πήρε αυτό που θα μπορούσε να πάρει». Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι η Τουρκία «θα επανέλθει στη λογική, θα σταματήσει τις προκλήσεις και τις αυθαίρετες ενέργειες, θα σταματήσει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επανέλθει σε ένα πλαίσιο συζήτησης για τη μία διαφορά, δηλαδή την ΑΟΖ και τις υπερκείμενες θαλάσσιες ζώνες, με πλαίσιο αναφοράς το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας».

Δείτε ακόμα...