Συνάντηση Μητσοτάκη- Σίσι με φόντο τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Επίσκεψη του Αιγύπτιου Προέδρου Αλ Σίσι στην Αθήνα, 11/11/20
Κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη – Αλ Σίσι, Αθήνα, 11-11-20 / Πηγή: Eurokinissi

Ολοκληρώνεται σήμερα η διήμερη επίσκεψη του Αιγύπτιου Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι στην Αθήνα, με την συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου κ. Τασούλα. Χθες συναντήθηκε τόσο με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Σακελλαροπούλου, όσο και με τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μια περίοδο έντονων εξελίξεων σε διεθνές επίπεδο, με την αλλαγή στο τιμόνι του Λευκού Οίκου, με αύξηση των εστιών έντασης στην ευρύτερη περιοχή και με την τουρκική προκλητικότητα να συνεχίζει να δυναμιτίζει τις ισορροπίες.

Στις κοινές δηλώσεις που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες ο Κ. Μητσοτάκης εξήρε το ρόλο της τριμερούς συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο, χαρακτηρίζοντάς την “θεμέλιο ειρήνης, σταθερότητας κι ευημερίας“.

Με μπούσουλα τη συμφωνία σκοπιμότητας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ

Στο επίκεντρο των συζητήσεων του Αιγύπτιου Προέδρου με τον Κ. Μητσοτάκη βρέθηκαν οι εμπορικές και διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών και η σημασία τους στην σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου, με τον Κ. Μητσοτάκη να υπενθυμίζει την συμφωνία σκοπιμότητας που υπέγραψαν οι δύο Υπουργοί των Εξωτερικών των δύο χωρών, μετά από ένα ξαφνικό ταξίδι του κ. Δένδια στο Κάιρο.

Όπως ανέφεραν και οι δύο ηγέτες η συμφωνία σέβεται τη νομιμότητα, έγινε με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και αποτελεί παράδειγμα. Παρέλειψε, ωστόσο ο Κ. Μητσοτάκης να υπενθυμίσει ότι πρόκειται για μία συμφωνία που δεν αμφισβητήθηκε από την Τουρκία, η οποία μάλιστα την είδε σαν μεγάλη ευκαιρία να μπει πιο δυναμικά στα όρια του 28ου παράλληλου Νότια και Ανατολικά της Ρόδου.

Συγκεκριμένα ο Υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου, δήλωνε ότι “Έτσι όπως φαίνεται, έχουν γίνει υποχωρήσεις από τα κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών και της Κρήτης κι αυτό ουσιαστικά ενισχύει τις θέσεις μας. Αυτή η συμφωνία μας συμφέρει, διότι κανένας δεν μπορεί να μας πει πως προκαλούμε ένταση“.

Η συγκεκριμένη συμφωνία έγινε εν κρυπτώ απ’ τον ελληνικό λαό, ενώ αφήνει παράθυρο για το κατά πόσο έχουν επήρεια τα νησιά στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, αφού άφησε ουσιαστικά απ’ έξω, την Κρήτη, μέρος της Ρόδου και το Καστελόριζο, που αποτελούν βασικό σημείο της παράνομης διεκδίκησης απ’ την τουρκική αστική τάξη.

Βεβαίως, η συμφωνία αυτή είναι ενταγμένη στις γενικότερες επιδιώξεις των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και ανοίγει το δρόμο της συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου και θαλάσσιων ζωνών ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού, με την Τουρκία,  με ή χωρίς το δικαστήριο της Χάγης. Καμία σχέση δεν έχουν τα όσα ισχυρίστηκε ο κ. Μητσοτάκης για “καλωσόρισμα της επιστροφής των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο“, λες και απουσίαζαν τόσα χρόνια.

Στην ουσία αθωώνει το ρόλο των ΗΠΑ και τον αέρα που έχει δώσει στα πανιά της Τουρκίας. Εξάλλου, δεν μπορεί να σβήσει τις ανακοινώσεις του State Department που ονόμασαν επανειλημμένως την ελληνική υφαλοκρηπίδα πότε “αμφισβητούμενα ύδατα” και πότε για “νερά με δυνητική δικαιοδοσία της Ελλάδας”.

Στρατηγική σύγκλιση και Αγωγός EastMed

Τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο Πρόεδρος Αλ Σίσι αναφέρθηκαν στην κατασκευή του περίφημου αγωγού υγροποιημένου αερίου EastMed, και κάλεσαν κάθε πιστό να…συμμετέχει. Οι δύο άνδρες σημείωσαν την στρατηγική σπουδαιότητα του αγωγού και πως μπορεί να γίνει κι αυτός η ευκαιρία να ενώσει τους λαούς της Μεσογείου και όχι να τους χωρίσει.

Κάλεσαν μάλιστα “κάθε χώρα να συμμετέχει στον αγωγό, με την προϋπόθεση ν’ απέχει από προκλήσεις και να σέβεται τη διεθνή νομιμότητα”, δείχνοντας την Τουρκία. Ωστόσο, για να γίνει αυτό θα πρέπει πρώτα να καθίσουν στο τραπέζι για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, γεγονός που βάζει σημαντικά εμπόδια στην υλοποίησή του.

Κυπριακό και Λιβύη στο παζλ

Για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου σημείωσε ότι προσδοκά σε δίκαιη λύση που θα είναι σύμφωνη με τους διεθνείς κανόνες, ενώ για τη Λιβύη τόνισε πως η λύση θα πρέπει να είναι πολιτική και να φέρει την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, πάντοτε και σ’ αυτή την περίπτωση με βάση τους κανόνες του ΟΗΕ και απαραίτητη προϋπόθεση τη διάλυση των ένοπλων τμημάτων, την αποφυγή εξωτερικών παρεμβάσεων.

Τέλος, οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν στις τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις ακραίων ισλαμιστών στην Ευρώπη με τον κ. Αλ Σίσι να διαμηνύει πως είναι άμεση ανάγκη να αντιμετωπιστεί η διεθνής τρομοκρατία και οι χώρες που την υποστηρίζουν και εξοπλίζουν ή ενθαρρύνουν τρομοκράτες να λογοδοτήσουν, προσθέτοντας ότι αποτελεί ένα γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας που δεν έχει σχέση με τη θρησκεία ή τη φυλή και ότι η προσβολή οποιασδήποτε θρησκείας δεν μπορεί να είναι ανεκτή.

Οι σχέσεις Ελλάδας-Αιγύπτου όπως σημείωσε και ο Αιγύπτιος Πρόεδρος ισχυροποιούν την ανάπτυξη των δύο χωρών και η συνάντηση αυτή αποτέλεσε αφορμή για την ανταλλαγή ιδεών σχετικά με το πώς μπορεί να εμβαθυνθούν οι σχέσεις των δύο χωρών σε όλους τους τομείς.

Σε κάθε περίπτωση ο ελληνικός λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα το θετικό από τέτοιου είδους συνεργασίες, εμπορικές και διπλωματικές, οι οποίες αποτελούν συνεργασίες στρατηγικής σημασίας για την αναβάθμιση του ρόλου της ελληνικής αστικής τάξης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η ολοένα και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας σε σχήματα και ιμπεριαλιστικές συμμαχίες που έχουν τόσο οικονομικές όσο και στρατιωτικές προεκτάσεις αυξάνουν τον κίνδυνο για τους λαούς της περιοχής. Σε καμία περίπτωση δεν σηματοδοτούν την ενίσχυση της υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας αλλά τη συνεχιζόμενη διαπραγμάτευσή τους σε βάρος του λαού.

Ο.Π

Δείτε ακόμα...