Συνάντηση Μπλίνκεν – Τσίπρα: Δεσμευμένος στα σχέδια των ΗΠΑ εμφανίσθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Συναντηση του υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα
Πηγή: Eurokinissi

ις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι κοινές με εκείνες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, έναντι των επικίνδυνων σχεδιασμών των ΗΠΑ στην αντιπαράθεσή τους με Ρωσία και Κίνα ανέδειξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Τρίτης με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος νωρίτερα είχε συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια και το βράδυ της δευτέρας συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

Ευθύς εξαρχής ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε στον Αμερικανό υπουργό ότι αυτός και το κόμμα του τάσσονται υπέρ της επέκτασης της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα, με βάση τον 4ο γύρο του «Στρατηγικού Διαλόγου» ανάμεσα στα δύο κράτη. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε στον Αντονι Μπλίνκεν «τη σημασία που έχει η ανάπτυξη της πολυεπίπεδης ελληνοαμερικανικής στρατηγικής συνεργασίας σε αμοιβαία επωφελή βάση, με τρόπο που θα ενισχύει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας, αλλά και ενεργειακό και οικονομικό πυλώνα στην νέα αρχιτεκτονική τής περιοχής». Άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκείνο που ξεκίνησε αυτόν τον διάλογο και έβαλε τα θεμέλια των νέων βάσεων που η ΝΔ ψήφισε ως «αμυντική συμφωνία».

Για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο επί της ουσία μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσία στην Ουκρανία ο Αλέξης Τσίπρας επιλέγοντας  το ΝΑΤΟικό στρατόπεδο ληστών ανακύκλωσε όλη τη ΝΑΤΟική φρασεολογία υποστηρίζοντας «την ανάγκη να καταβληθεί κάθε προσπάθεια από την διεθνή κοινότητα για τερματισμό της παράνομης και αιματηρής ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και επιστροφή της Μόσχας στην διπλωματία». Ανέφερε ακόμα ότι «αποτελεί επιλογή κάθε χώρας πώς θα επιδείξει αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό στον αγώνα του, στη βάση των αρχών της, της γεωπολιτικής της θέσης και των απειλών που αντιμετωπίζει και ότι «η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες να συνεισφέρει με τρόπους που συνάδουν με τον ρόλο τού πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, χωρίς την αποστολή πολεμικού εξοπλισμού και μάλιστα από τα νησιά της». Προφανώς οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ μπορούν να αξιοποιήσουν τις βάσεις τους στην Ελλάδα για να ρίξουν περισσότερο λάδι στον πόλεμο. Για την αποστολή όπλων μόλις τον περασμένο Οκτώβρη στον Ευρωκοινοβούλιο ο ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, στήριξε ψήφισμα που επικυρώνει κι επικροτεί την απόφαση της ΕΕ και των κρατών-μελών να «αυξήσουν μαζικά τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία», ζητά τη συγκρότηση «ενός μηχανισμού στρατιωτικής βοήθειας μέσω εκμίσθωσης και δανεισμού για την Ουκρανία», ενώ καλεί σε συντονισμό τις κυβερνήσεις ως και για τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία.

Στα ελληνοτουρκικά, τάχθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας στην αξιοποίηση του καταστροφικού σεισμού για την προώθηση επικίνδυνων διευθετήσεων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, για την εκκίνηση νέων παζαριών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι «το κλίμα αλληλεγγύης και συνεργασίας μετά τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία, πρέπει να αξιοποιηθεί για να δημιουργηθεί μια νέα δυναμική στον ελληνοτουρκικές σχέσεις με την προώθηση ενός ουσιαστικού διαλόγου στη βάση του διεθνούς δικαίου με ορίζοντα την προσφυγή στη Χάγη για υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ». Υποστήριξε μάλιστα πως «οι ΗΠΑ έχουν κρίσιμο ρόλο να διαδραματίσουν ασκώντας πιέσεις στην Τουρκία για να προχωρήσει αυτός ο διάλογος με δύο σαφείς κόκκινες γραμμές που συνάδουν με τις αρχές που αναδεικνύουν διεθνώς -την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και το δικαίωμά της να προασπίζει την εδαφική ακεραιότητα των νησιών της με στρατιωτική παρουσία».

Δεν έμεινε μόνο στην αποκαλούμενη «διπλωματία των σεισμών» επικαλέστηκε φυσικά και τη ΝΑΤΟική συνοχή στην νατοϊκή πτέρυγα λέγοντας ότι «ο πόλεμος στην Ουκρανία οδήγησε σε μεγαλύτερη ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με αύξηση της τουρκικής επιθετικότητας και του ανταγωνισμού στην νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ» και επιχείρησε να «νεκραναστήσει» το μύθο ότι οι ΗΠΑ είναι ασπίδα προστασίας των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων υποστηρίζοντας ότι ο ρόλος των ΗΠΑ δεν μπορεί να περιορίζεται στην πώληση όπλων στην Ελλάδα και στην έκδοση ανακοινώσεων στη συνέχεια των παραβιάσεων, ούτε στην αποστολή μηνυμάτων ανοχής στην τουρκική επιθετικότητα (αγωγός Εastmed, πώληση F-16)».

Στην συνάντηση συμμετείχαν ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο αναπληρωτής τομεάρχης Άμυνας Γιώργος Τσίπρας και ο διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βαγγέλης Καλπαδάκης.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...