Συνεκπαίδευση Ελληνικών Πολεμικών Πλοίων και Αεροσκαφών με την «Ομάδα Κρούσης» του Αεροπλανοφόρου USS Harry S. Truman (CVN 75)

Την Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2021 καθώς και την Τρίτη 4 και την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022, διεξάχθηκε συνεκπαίδευση μονάδων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με τη «Ομάδα Κρούσης Αεροπλανοφόρου των ΗΠΑ 8» (US Carrier Strike Group EIGHT, CSG – 8) στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης.

Σύμφωνα με την ανάρτηση του ΓΕΕΘΑ, από την Ελλάδα συμμετείχαν η Φρεγάτα (Φ/Γ) ΕΛΛΗ, το Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνομένων Βλημάτων (ΤΠΚ) ΛΑΣΚΟΣ, το Υποβρύχιο ΚΑΤΣΩΝΗΣ και Μαχητικά Αεροσκάφη F-4, F-16. Επίσης σύμφωνα με την ίδια ανάρτηση, από πλευράς ΗΠΑ συμμετείχαν στη συνεκπαίδευση «το Αεροπλανοφόρο USS HARRY S. TRUMAN (CVN 75), τα Αντιτορπιλικά USS BAINBRIDGE, USS GRAVELY, USS ROSS, USS ROOSEVELT, η Νορβηγική Φρεγάτα HNoMS FRIDTJOF NANSEN και Μαχητικά Αεροσκάφη F-18». Σημειώνεται επίσης, ότι από τις απογευματινές ώρες της Τρίτης 4 Ιανουαρίου 2022 μέχρι τις πρωινές ώρες της Τετάρτης 5 Ιανουαρίου η Φ/Γ ΕΛΛΗ «εντάχθηκε στη συνοδεία» του USS HARRY S. TRUMAN.

Κατά τη διάρκεια των συνεκπαιδεύσεων εκτελέστηκαν προχωρητικοί ελιγμοί και αντικείμενα αντιαεροπορικής άμυνας, ανθυποβρυχιακού πολέμου και πολέμου επιφανείας

Κατά το ΓΕΕΘΑ οι συνεκπαιδεύσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας [Mutual Defence Cooperation Agreement (MDCA)], «συμβάλλοντας στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε διμερές και διασυμμαχικό πλαίσιο». Με άλλα λόγια δηλαδή οι ΗΠΑ μια και διαθέτουν τα πολεμικά του 6ου στόλου τους στην περιοχή, περικυκλώνοντας την Ρωσία και όχι μόνο, φροντίζουν να εκπαιδεύουν τόσο τα δικά τους πλοία, όσο και των «συμμάχων» τους, που στην περίπτωσή της Ελλάδας, σπεύδουν να «επωφεληθούν». Εκτός από την εκπαίδευση που προσφέρεται από Ελληνικής πλευράς στις αρμάδες των μακελλάρηδων, είναι γνωστό, ότι παρέχεται και «φιλοξενία» σε λιμάνια της χώρας για την αναψυχή των πληρωμάτων και ανεφοδιασμό, επισκευές των πλοίων.

Όπως ανακοινώθηκε από τον 6ο στόλο των ΗΠΑ κατά τις πρόσφατες γιορτινές μέρες τα πλοία της «Ομάδας Κρούσης Αεροπλανοφόρου των ΗΠΑ 8» κατανεμήθηκαν σε λιμάνια Ελλάδας, Τουρκίας, Κύπρου και Ισπανίας, φροντίζοντας να εξασφαλιστούν οι ισορροπίες και όλα τα προσχήματα, όπως παρακάτω:

  • Σούδα: το Αεροπλανοφόρο κλάσεως Nimitz, USS Harry S. Truman (CVN 75), το αντιτορπιλικό κατευθυνομένων βλημάτων κλάσεως Arleigh Burke,  USS Bainbridge (DDG 96) και η νορβηγική φρεγάτα HNoMS Fridtjof Nansen (F310)
  • Πειραιάς: το αντιτορπιλικό κατευθυνομένων βλημάτων κλάσεως Arleigh Burke,  USS Jason Dunham (DDG 109)
  • Ακσάζ (Τουρκία): το αντιτορπιλικό κατευθυνομένων βλημάτων κλάσεως Arleigh Burke, USS Gravely (DDG 107)
  • Λεμεσός (Κύπρος): το αντιτορπιλικό κατευθυνομένων βλημάτων κλάσεως Arleigh Burke, USS Cole (DDG 67)
  • Ρότα (Ισπανία): το καταδρομικό κλάσεως Ticonderoga, USS San Jacinto (CG 56).

Σούδα λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών

Σημειώνεται βέβαια ότι στην περιοχή των Χανίων και της βάσης της Σούδας, για ακόμα μια φορά έγινε φανερό, ότι οι μακελλάρηδες δεν είναι καθόλου ευπρόσδεκτοι, όσο και αν προσπαθούν να καλοπιάσουν τους κατοίκους, παρουσιάζοντας κάποιο κοινωνικό έργο, καθαρίζοντας παραλίες κτλ.   Τα συνθήματα «Σούδα λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών», καθώς και «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», ακούστηκαν και πάλι, όπως με κάθε τέτοια αφορμή, δυνατά στην πόλη των Χανίων, στέλνοντας το μήνυμα ότι είναι ανεπιθύμητοι στο νησί!  Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ  στην ανακοίνωση της για την «υποδοχή» της αρμάδας τόνιζε ότι ο ελλιμενισμός της και ειδικότερα αυτός του αεροπλανοφόρου στη Σούδα «αποτελεί άλλη μια απόδειξη για την αναβάθμιση της βάσης και τη μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, μετά την κατάπτυστη Συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ».

Δείτε ακόμα...