Τι να είπαν άραγε, πρέσβης και υπουργός άμυνας;

Αντι-ΝΑΤΟική διαδήλωση στα Χανιά 2003
Αντι-ΝΑΤΟϊκή διαδήλωση στα Χανιά το 2003 / Πηγή: Eurokinissi

Διαβασμένο βρήκα το φίλο συνάδελφο, όταν πήγα να του μεταφέρω αυτά τα πολύ γενικά που έγραψε το αλτ, σχετικά με την χθεσινή τηλεδιάσκεψη μεταξύ του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ και του υπουργού Άμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλου. Μάλλον είχε έτοιμη την απάντηση: «Πόσες φορές θα τα έχουν πει οι δυο τους και δεν μάθαμε τίποτα! Άλλωστε τι μας πέταξαν, σαν ενημέρωση, μόνο «γενικούρες»! Βάλε με το νου σου … και τι δεν θα ‘παν»!

Κλείσαμε το τηλέφωνο και άρχισα να βάζω με το μυαλό μου, όπως μου είπε, … διάφορα! Κατ’ αρχήν τίποτα δεν είναι τυχαίο! Ακόμη και αυτή η ίδια η δημοσιοποίηση της διάσκεψης.

Η δουλειά του πρέσβη είναι να προωθεί τα συμφέροντα της μεγάλης ιμπεριαλιστικής χώρας του. Πολύ πιθανόν ήδη συμφωνηθέντα μεταξύ των δυο χωρών έχουν μείνει πίσω. Ή πάλι μπορεί να ήθελε να διερευνήσει προθέσεις απόψεις για νέα ζητήματα που προκύπτουν.

Να κλείσει η βάση της Σούδας! Έξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ!

Μια λοιπόν και ο Πρέσβης ανέφερε την βάση της Σούδας, το μυαλό μου πήγε από την αρχή στα αεροπλανοφόρα, αφού το περίφημο κρηπίδωμα Κ-14 στον κόλπο της Σούδας είναι το μοναδικό στη Μεσόγειο που μπορεί να δεχθεί τέτοιο τύπο πλοίου! Αμέσως πήγε το μυαλό στο αεροπλανοφόρο που είχε τα 500 και ‘βαλε κρούσματα κορονοϊού, στο κοντά 5 χιλιάδων συνολικά πλήρωμά του! Ωχ, ωχ σκέφτηκα! Γι’ αυτό ο πρέσβης μίλησε  για «ουσιώδη ατζέντα» γενικά με τον υπουργό και του υπογράμμισε λέει την «σπουδαιότητα να διευρύνουν την συνεργασία» σε σχέση με την βάση!

Αλλά δεν είναι μόνο τα αεροπλανοφόρο, αλλά και τόσα άλλα αμερικανικά πολεμικά κυκλοφορούν στην Μεσόγειο, προσπαθώντας να διαφεντέψουν τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων της δύσης απέναντι στα αντίστοιχα της ανατολής! Αλλά εκεί, στην ίδια περιοχή βρίσκεται και το Κέντρο Εξασκήσεως Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), όπου τις προάλλες ένας από τους εκεί ξένους εκπαιδευόμενους βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό, αφού σουλατσάριζε στα Χανιά για μια βδομάδα!

Στην νότια πλευρά του ομώνυμου κόλπου, υπάρχει μεταξύ άλλων και το Ναυτικό νοσοκομείο Κρήτης, λίγο πιο μακριά βρίσκεται και το ΓΝ Χανίων για ότι χρειαστεί. Υπάρχει ακόμη το αεροδρόμιο της βάσης στο Ακρωτήρι. Εκεί καταφθάνουν αεροσκάφη από άλλες αμερικανονατοϊκές βάσεις της Ευρώπης (πχ Ιταλία)! Τα αεροσκάφη αυτά προφανώς ξεφορτώνει, ανεφοδιάζει, καθαρίζει, γενικά υποστηρίζει προσωπικό – εργαζόμενοι από τον τοπικό πληθυσμό! Να λοιπόν γιατί είναι σπουδαία η βάση της Σούδας, για τους ιμπεριαλιστές ιδιαίτερα σε συνθήκες πανδημίας.

Άρα να γιατί ο πρέσβης υπογράμμισε επίσης και την «δέσμευση», ως νατοϊκοί σύμμαχοι να αποκτήσουν «ετοιμότητα» και να προάγουν την «ασφάλεια», τη «σταθερότητα» και την «ευημερία». Και βέβαια πρέπει να εξασφαλίσει όλα τούτα τα «καλά» για τον στόλο των ΗΠΑ, ώστε όποτε χρειαστεί να αρχίσουν το δολοφονικό έργο τους. Προφανώς όμως, θα πρόσφερε, μέσω του υπουργού, τις ίδιες εύηχες λέξεις, ως καθρεφτάκια προς τους «ιθαγενείς»! Και τα πληρώματα πάλι, «ξιά τους» (ξέρουν αυτά), που θα λέγανε κι οι ντόπιοι: θα μαζέψουνε δυο σκουπίδια από μια παραλία στα Χανιά, θα βάψουν και κανένα παγκάκι και όλα θα είναι οκέι! Πάλι δεν αποκλείεται ο κύριος πρέσβης να ενδιαφέρθηκε και για τη διαθεσιμότητα άλλων λιμανιών ή και νησιών της χώρας (Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Σύρος). Ποιος ξέρει, θα μάθουμε, ίσως, αργότερα!

Επίσης, ίσως ο πρέσβης να θέλησε να διερευνήσει τι σκέφτεται ο υπουργός ενόψει της νατοϊκής σύσκεψης με τους ομολόγους του, αύριο. Η σύσκεψη έχει σαν θέμα την εμπλοκή της άμυνας με τον κορονοϊό, σε δυο τομείς. Στον τομέα της ετοιμότητας των ΝΑΤΟϊκών ενόπλων δυνάμεων, καθώς και προς την πλευρά της ΝΑΤΟϊκής «αλληλεγγύης» μεταξύ των κρατών – μελών απέναντι στον κορονοϊό.  Για παράδειγμα -σκέψεις κάνουμε τώρα- αν η ομάδα 2 της «Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης του ΝΑΤΟ» (SNMG 2), κινδυνέψει να αποδεκατιστεί λόγω πανδημίας, είναι διαθέσιμη η Ελλάδα να προσφέρει πολεμικά πλοία για ενίσχυσή της; Μη ξεχνάμε άλλωστε, ότι η SNMG 2 αποτελεί τμήμα των «Δυνάμεων Πολύ υψηλής Ετοιμότητας του ΝΑΤΟ» (Very High Readiness Forces).

Την ουρά του –με το συμπάθιο- πάλι ο πρέσβης μπορεί να έχωσε και σε θέματα γύρω από τα ελληνοτουρκικά. Μπορεί να διαβίβασε στον Έλληνα υπουργό την επιθυμία της χώρας του για παράδειγμα, να ξαναρχίσουν οι συζητήσεις μεταξύ των χωρών, για τα Μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης τα γνωστά ΜΟΕ … σκέψεις κάνουμε είπαμε! Δεν σημαίνει ότι έτσι έγιναν τα πράγματα!

Φίλε αναγνώστη…

Καμιά εμπιστοσύνη στους ιμπεριαλιστές που το πάνε φιρί – φιρί για συνδιαχείριση στο Αιγαίο, για να επωφεληθούν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και όχι ο λαός! Καμιά εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ! Πολύ σωστά ειπώθηκε σχετικά το «φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας», που ισχύει από την αρχαιότητα! Αποδέσμευση από ΕΕ και ΝΑΤΟ τώρα!

Καμιά εμπιστοσύνη στη διαχρονική πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων, που εμπλέκει τη χώρα και τις Ένοπλες Δυνάμεις της όλο και βαθύτερα στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Καμιά εμπλοκή της βάσης της Σούδας των τοπικών υποδομών για την εξυπηρέτηση πολεμικών δυνάμεων ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ. Να κλείσει η βάση της Σούδας τώρα!

Να επιστρέψουν στη χώρα όλοι οι στρατιωτικοί που βρίσκονται σε αποστολές εκτός συνόρων!

Χρόνια πολλά και καλά φίλε αναγνώστη, μα … «κούνα κι εσύ τα χέρια σου»!

Γιάννης Ντουνιαδάκης


Δείτε ακόμα...