Το alt.gr επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου, κ. Κωνσταντίου Γιώργο

Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου
Παλιότερη Κινητοποίηση Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου για την Υγεία

Η ιστοσελίδα alt.gr συνομίλησε με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου Κωνσταντίου Γιώργο για τα προβλήματα των εργαζόμενων στη Ζάκυνθο, καθώς και τις διεκδικήσεις του Εργατικού Κέντρου.

Κύριε πρόεδρε βρισκόμαστε ήδη στη μέση της καλοκαιρινής περιόδου και τα προβλήματα για τους εργαζόμενους στον κλάδο του τουρισμού διαρκώς και οξύνονται. Τι μέτρα έχει πάρει μέχρι τώρα το Εργατικό Κέντρο και τι άλλα μέτρα προγραμματίζει να πάρει;

Το προηγούμενο χρονικό διάστημα τόσο το Εργατικό Κέντρο όσο και το σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων του νησιού προχώρησαν σε συνεχόμενες κινητοποιήσεις μέσα σε ξενοδοχεία, στην Αντιπεριφέρεια, στον ΟΑΕΔ, σε συλλαλητήρια, σε μηχανοκίνητη πορεία αλλά και στο μεγάλο συλλαλητήριο στις 10 Ιούνη με μεγάλη συμμετοχή ξενοδοχοϋπαλλήλων με σκοπό να μην μείνει κανένας εργαζόμενος χωρίς εισόδημα, και να διεκδικήσουμε καλύτερους όρους  για τους 20.000 εργαζόμενους – ανέργους στον τουριστικό τομέα της Ζακύνθου. Όλη αυτή η προσπάθεια είχε και την στήριξη δεκάδων σωματείων του νησιού, με χαρακτηριστικότερη την συναυλία συμπαράστασης που διοργάνωσαν το νεοσύστατο σωματείο των μουσικών της Ζακύνθου τμήμα του πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου με 17 μουσικούς επί σκηνής. Σε όλες αυτές τις δράσεις αλλά ακόμα και στην δημιουργία, την οργάνωση των μορφών δράσεις αλλά και στις συσκέψεις και τις Γενικές Συνελεύσεις η παρουσία των εργαζομένων του Τουρισμού ήταν πολλές φορές συγκλονιστική. Ακόμα και τα δεκάδες πανό που μπήκαν σε όλη τη Ζάκυνθο αλλά και το στήσιμο των συγκεντρώσεων έγινε από εργαζόμενους που πολλοί από αυτούς ήρθαν για πρώτη φορά στο σωματείο.

Από όλες αυτές τις δράσεις και πολλές άλλες καταφέραμε στα ξενοδοχεία που άνοιξαν να επαναπροσληφθούν οι περισσότεροι εργαζόμενοι και ιδιαίτερα όσοι είχαν κάνει αιτήσεις επαναπρόσληψης μέσω του σωματείου. Η πίεση που ασκήσαμε πανελλαδικά με άλλα σωματεία με ταξικό προσανατολισμό αλλά και το μέγεθος των κινητοποιήσεων σε πολλές τουριστικές περιοχές και στη Ζάκυνθο, ανάγκασε την κυβέρνηση να πάρει κάποια επιπλέον μέτρα υπέρ των εργαζομένων στον τουρισμό.

Παρά τις όποιες μικρές ανάσες καταφέραμε, η κατάσταση στο χώρο των εργαζομένων στις τουριστικές επιχειρήσεις είναι ζοφερή. Δίνουμε μάχη σαν Εργατικό Κέντρο και σαν σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, καταρχήν στα ξενοδοχεία που άνοιξαν να προσληφθεί το σύνολο του προσωπικού ακόμα και αυτοί που δεν είχαν κάνει αίτηση επαναπρόσληψης μέσω του σωματείου, να τηρηθεί η κλαδική σύμβαση και εδώ έχουμε να κάνουμε εκτός των άλλων και με το τοπικό παράρτημα της Επιθεώρησης εργασίας που λέει ότι από τις 5 Ενώσεις Ξενοδόχων στο νησί μόνο η Ένωση Ξενοδόχων Λαγανά είναι μέλος της ΠΟΞ και μπορεί να ισχύσει η κλαδική σύμβαση. Ενώ έχουν εμφανιστεί και τα πρώτα φαινόμενα να βάζουν οι εργοδότες εργαζόμενους σε αναστολή, να εργάζονται κανονικά και μάλιστα με αυξημένο ωράριο και να τους δίνουν 300 ευρώ επιπλέον.

Σημαντική προσπάθεια που κάνουμε ως Διοίκηση του Ε.Κ. είναι η πίεση προς κυβέρνηση και εργοδοσία να αναπληρωθεί το εισόδημα των εργαζομένων είτε ανοίξουν τα ξενοδοχεία είτε όχι, αφού με ευθύνη της κυβέρνησης διατηρούν αυτό το δικαίωμα οι μεγάλοι τουριστικοί όμιλοι με σκοπό να διατηρήσουν τα κέρδη τους. Όμως  με 534 ευρώ και τις συνεχόμενες χρεώσεις από ΔΕΗ, Νερό από τους Δήμους, δεν μπορεί να ζήσει καμία οικογένεια, ενώ υπάρχουν και εργαζόμενοι που δεν θα τα πάρουν για διάφορους λόγους.

Για όλα αυτά πρέπει ως Ε.Κ., με τα σωματεία να συνεχίσουμε την διεκδίκηση σε κάθε κατεύθυνση, να μην μείνει κανένας εργαζόμενος χωρίς εισόδημα που να καλύπτει τις ανάγκες του, να μην μείνει κανένας μόνος του στην κρίση, γιατί ιδιαίτερα ο φετινός χειμώνας προβλέπεται δύσκολος και βαρύς..

Τι είναι η Επιτροπή Αλληλεγγύης και ποιο το περιεχόμενο δράσης της;

Η επιτροπή Αλληλεγγύης του Εργατικού Κέντρου λειτουργεί ασταμάτητα εδώ και 3 χρόνια, ενώ φέτος μπροστά στις εξελίξεις που βλέπαμε στον τουρισμό, και σε ένα νησί που με ευθύνη των κυβερνήσεων ο τουρισμός αποτελεί μονοκαλλιέργεια, φτιάξαμε και επιτροπή αλληλεγγύης του σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων για τους εργαζόμενους στον τουρισμό, για να μην μείνει κανένας μόνος του μπροστά στην καπιταλιστική κρίση που έχει ξεκινήσει.

Η επιτροπή αλληλεγγύης δουλεύει με ομάδες εργαζομένων συγκεκριμένες μέρες και ώρες της εβδομάδας και συλλέγει κυρίως τρόφιμα, φάρμακα, παιχνίδια για παιδιά, είδη πρώτης ανάγκης και ρουχισμό. Τα είδη συλλέγονται, καταγράφονται, ταξινομούνται και αποδίδονται σε οικογένειες εργαζομένων που έχουν μεγάλες ανάγκες, χωρίς να αποκλείουμε και χρόνια ανέργους. Μέλη της επιτροπής επισκέπτονται τα σπίτια των εργαζομένων, καταγράφουμε τις ανάγκες τους και στη συνέχεια προσπαθούμε να τους στηρίξουμε. Συγκινητική είναι και η συνεχόμενη προσφορά εργαζομένων προς την επιτροπή. Υπάρχουν μάλιστα εργαζόμενοι που στερούνται βασικών αγαθών και στηρίζουν σε εβδομαδιαία βάση την επιτροπή με μακαρόνια, ρύζια, σοκολάτες για παιδιά κ.ά. για να μην πεινάσει κανείς. Σε περιπτώσεις εξαθλίωσης, ιδίως σε οικογένειες με μικρά παιδιά,  η Διοίκηση του Ε.Κ. αγοράζει κρέας και το προσφέρει στις οικογένειες αυτές.

Σε κάθε περίπτωση έχουμε συνείδηση και δεν κάνουμε ελεημοσύνη, είναι έμπρακτη εργατική αλληλεγγύη όπως πρέπει αλώστε για την τάξη μας. Η αλληλεγγύη αυτή πρέπει να συνοδεύεται και από οργάνωση του αγώνα μέσα από τα ταξικά σωματεία με πάλη και διεκδίκηση για να μην μένει ο τεράστιος πλούτος που παράγεται στα χέρια λίγων παρασίτων, αλλά να πηγαίνει σε αυτούς που πραγματικά παράγουν τον τεράστιο πλούτο της πατρίδας μας. Τους ΕΡΓΑΤΕΣ.

Δείτε ακόμα...