Τουρκία: NAVTEX περί αποστρατιωτικοποίησης της Λήμνου, ενώ αρχίζουν οι διερευνητικές

Νήσος Λήμνος Χάρτης

Η ανακοίνωση για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών ΕλλάδαςΤουρκίας προς επιτάχυνση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών στην περιοχή και της συνεκμετάλλευσης, με επώδυνους συμβιβασμούς και μεγάλους κινδύνους για τους λαούς της περιοχής, συνέπεσε με την νέα τουρκική Νavtex, που επί της ουσίας θέτει μια ακόμη διεκδίκηση της τουρκικής αστικής τάξης στο τραπέζι.

Η νέα Navtex εκδόθηκε από τον Σταθμό της Σμύρνης της τουρκικής υδρογραφικής υπηρεσίας και αναφέρει: «Το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης της νήσου Λήμνου, όπως ορίζεται από τη Συνθήκη της Λωζάνης το 1923, έχει παραβιαστεί».

Η Navtex δημοσιεύτηκε σε λιγότερο από δύο ώρες από το πέρας της τριμερούς τηλεδιάσκεψης που πραγματοποίησαν ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

TURNHOS N/W : 1185/20
AEGEAN SEA
1. LA12-210/20 IS VIOLATION OF DEMILITARIZED STATUS OF LEMNOS ISLAND SET BY THE 1923 LAUSANNE PEACE TREATY.
2. CANCEL THIS MESSAGE 241100Z SEP 20.

Θυμίζουμε ότι ο προηγούμενος, 60ός γύρος έγινε το 2016. Επίσης, από την έναρξη των διερευνητικών επαφών, το 2002, η τουρκική αστική τάξη χρησιμοποίησε τις συναντήσεις αυτές ως βήμα για να βάζει, άμεσα ή έμμεσα, όλο το φάσμα των διεκδικήσεών της: «Γκρίζες ζώνες», κυριαρχία επί νησιών και νησίδων, αποστρατιωτικοποίηση νησιών, εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων, διχοτόμηση του Αιγαίου, αρχής γενομένης από την παραχώρηση στην Τουρκία δικαιώματος συντονισμού επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης σε εκτεταμένες ζώνες, κ.λπ.

Δείτε ακόμα...