Τουρκία: Σειρά του Μπαχρέιν να τεθεί στο στόχαστρο επικρίσεων

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ)- Ντουμπάι
Φώτο Αρχείου / Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ)- Ντουμπάι / Πηγή: PEXELS

Μετά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), που αποδοκίμασαν την επιθετική πολιτική της Τουρκίας στη Λιβύη, ήρθε η σειρά του Μπαχρέιν να τεθεί στο στόχαστρο επικρίσεων του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σε ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, κατηγορείται το Μπαχρέιν για «ατυχή» και «μάταιη προσπάθεια» να παρουσιάσει «σαν εποικοδομητικές τις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες» των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σε περιοχές όπως η Συρία, η Λιβύη, η Υεμένη και το Κέρας της Αφρικής. Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών δεν παρέλειψε να υπερασπιστεί τη στρατιωτική και πολιτική υποστήριξη που έχει προσφέρει στην κυβέρνηση του Λίβυου δοτού πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ στην Τρίπολη. Ανέφερε πως οι τουρκικές δυνάμεις στέκονται στο πλευρό του, τάχα για να προασπιστούν «την περιφερειακή ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια». Χρησιμοποίησε το επιχείρημα ότι αυτά μπορούν να επιτευχθούν «μόνο με τη συμμόρφωση με το νόμο και τη νομιμότητα, όχι με τους πραξικοπηματίες». Διεμήνυσε δε πως θα συνεχίσει απρόσκοπτα τη συνέχιση «στρατιωτικής εκπαίδευσης, βοήθειας και συμβουλών στην κυβέρνηση της Λιβύης».

Μπαχρέιν: «Εχθρική και απαράδεκτη πρόκληση» η δήλωση Ακάρ

Αφορμή για τις αντιδράσεις των δύο χωρών του Κόλπου κατά της Άγκυρας έδωσε πρόσφατη συνέντευξη του Τούρκου υπουργού Αμυνας Χουλούσι Ακάρ στο «Al Jazeera», ότι «τα ΗΑΕ έχουν διαπράξει κακόβουλες πράξεις στη Συρία και τη Λιβύη και τα ΗΑΕ θα λογοδοτήσουν στο σωστό μέρος και τη σωστή ώρα». Την Κυριακή, το Υπουργείο Εξωτερικών του Μπαχρέιν χαρακτήρισε τη δήλωση του Ακάρ εχθρική και απαράδεκτη πρόκληση. Το ίδιο είχε κάνει νωρίτερα και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ, Ανουάρ Γκαργκάς.

Δείτε ακόμα...