Τσαβούσογλου: «Θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου»

Τσαβούσογλου
Πηγή: Eurokinissi

Σε μία νέα κλιμάκωση των προκλήσεων από πλευράς Τουρκίας προχώρησε χθες, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου κάνοντας λόγο για «νησιά που παραχωρήθηκαν υπό όρους» στην Ελλάδα και για τα οποία θα ξεκινήσει «η συζήτηση για την κυριαρχία τους».

Επαναλαμβάνοντας τα περί στρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου που παραβιάζουν τις Συνθήκες Λοζάνης και Παρισίων, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ισχυρίστηκε ότι αυτά «παραχωρήθηκαν υπό όρους» και αφού «η Ελλάδα τα στρατιωτικοποιεί από το 1960 (…) θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία τους, είναι σαφέστατο και ξεκάθαρο». Συνέχισε λέγοντας ότι «δεν μπλοφάρουμε (…) αν (η Αθήνα) δεν συμμορφωθεί με αυτό, θα προχωρήσουμε περαιτέρω». Την ίδια στιγμή, εξέφρασε δυσαρέσκεια για την «απόκλιση» από «μια πολιτική ισορροπίας» που – όπως είπε – είχαν οι ΗΠΑ «τόσο στην Κύπρο όσο και στην Τουρκία – Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου», καταλήγοντας ότι η αύξηση των στρατιωτικών βάσεων στην Ελλάδα «δεν διέφυγε της προσοχής μας».

Ο Τούρκος υπουργός επέμεινε ότι «στην πραγματικότητα, τα βήματα που κάνει η Ελλάδα έχουν στόχο να απειλήσουν την Τουρκία» και ότι «νομικά δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν πειράζει, το να πούμε ας τοποθετήσει όσα θέλει. Οσο δεν σταματάτε την παραβίαση τόσο θα σας ακολουθούμε».

Την ίδια ώρα το Υπουργείο Εξωτερικών επέδωσε επιστολή χτες στον γγ του ΟΗΕ σε απάντηση σχετικής επιστολής που είχε απευθύνει ο Τούρκος Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ στις 30/9/2021.

Θυμίζουμε, σε εκείνη την επιστολή ο Φεριντούν Σινιρλίογλου προέβαλε τον ισχυρισμό ότι «η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι εξαρτώμενη από την αποστρατιωτικοποίησή τους», δηλαδή δεν πρέπει να ανήκουν πλέον στην Ελλάδα, από τη στιγμή που η χώρα διατηρεί εκεί στρατό.

Στο μεταξύ, σε χτεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στην Τουρκία, ανακοινώθηκε ότι «εξετάστηκαν οι εντεινόμενες προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας στο Αιγαίο που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και τις Συνθήκες στις οποίες είναι συμβαλλόμενο μέρος, όπως εξετάστηκαν και οι προσπάθειες της Ελλάδας να καταχραστεί τις συμμαχίες στις οποίες είναι μέλος και στις οποίες θα πρέπει ουσιαστικά να συνεργάζεται».

Δείτε ακόμα...