Υεμένη: Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν βόρειες συνοικίες της πρωτεύουσας Σαναά

Από την τελετή αναχώρησης της «Ελληνικής Δύναμης Σαουδικής Αραβίας»
Φώτο Αρχείου / Από την τελετή αναχώρησης της «Ελληνικής Δύναμης Σαουδικής Αραβίας» / Πηγή: Eurokinissi

Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν βόρειες συνοικίες της πρωτεύουσας Σαναά, στην Υεμένη, όπου η στρατιωτική συμμαχία υπό τη διοίκηση της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα πως θα έπληττε «θεμιτούς» στρατιωτικούς στόχους, εγκαταστάσεις των σιιτών ενόπλων Χούθι, που πρόσκεινται στο Ιράν.

Σύμφωνα με κατοίκους της πόλης που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, σημειώθηκαν αλλεπάλληλες ισχυρές εκρήξεις σε δύο εγκαταστάσεις των Χούθι.

Οι σιίτες ένοπλοι αναγνώρισαν ότι έγιναν αεροπορικά πλήγματα σε βόρειο τομέα της Σανάα. Δεν έδωσαν πάντως καμία πληροφορία για το εάν υπήρξαν θύματα ή υλικές ζημιές.

Το Ριάντ ισχυρίστηκε ότι στην επιδρομή χτυπήθηκε θέση από όπου εκτοξεύονταν βαλλιστικοί πύραυλοι.

Από τον Φλεβάρη, οι Χούθι άρχισαν επιχείρηση ευρείας κλίμακας για να καταλάβουν την πλούσια σε πετρέλαιο επαρχία Μαρίμπ, έσχατο προπύργιο της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης στο βόρειο τμήμα της χώρας. Η πτώση της θα αποτελούσε καταστροφή για την κυβέρνηση και τη βασική προστάτιδα δύναμή της, το Ριάντ. Την περασμένη εβδομάδα, πηγές προσκείμενες στους Χούθι ανέφεραν πως κάπου 14.700 ένοπλοι έχουν σκοτωθεί στη μάχη της Μαρίμπ, ενώ αξιωματικοί του κυβερνητικού στρατού έκαναν λόγο για κάπου 1.250 απώλειες στις δικές του τάξεις.

Ελληνική Πυροβολαρχία Κατευθυνόμενων Βλημάτων στον πόλεμο της Σαουδικής Αραβίας

Θυμίζουμε ότι μέρος της αεράμυνας της Σαουδικής Αραβίας που βρίσκεται σε πόλεμο είναι και η «Ελληνική Δύναμη Σαουδικής Αραβίας». Μαζί με την Πυροβολαρχία Κατευθυνόμενων Βλημάτων (ΠΚΒ) του αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς «Patriot», η οποία συμμετέχει στην αποστολή της «διεθνούς πρωτοβουλίας» «Integrated Air Missile Defense (IAMD) Concept» στη Σαουδική Αραβία, έχει μεταβεί εκεί – σε περιοχή κοντά στο Ριάντ – κλιμάκιο άνω των 80 στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters»)

Δείτε ακόμα...