Υεμένη: Πάνω από 108 σιίτες αντάρτες Χούθι σκοτώθηκαν χθες 13/10/21

Από την τελετή αναχώρησης της «Ελληνικής Δύναμης Σαουδικής Αραβίας»
Φώτο Αρχείου / Από την τελετή αναχώρησης της «Ελληνικής Δύναμης Σαουδικής Αραβίας» / Πηγή: Eurokinissi

Η στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας που επενέβη το 2015 στην ενδοαστική εμπόλεμη διαπάλη στην Υεμένη, ανακοίνωσε, χθες Τετάρτη 13/10/21, ότι πάνω από 108 σιίτες αντάρτες Χούθι σκοτώθηκαν σε νέες αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε στην επαρχία στρατηγικής σημασίας Μαρίμπ, όπου οι εχθροπραξίες κλιμακώθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

«Πάνω από 108» Χούθι σκοτώθηκαν στον τομέα Αλ Αμπντίγια, στο νότιο τμήμα της επαρχίας αυτής της βόρειας Υεμένης, σύμφωνα με δελτίο Τύπου της συμμαχίας που δόθηκε στη δημοσιότητα στο Ριάντ. Τη Δευτέρα, η συμμαχία έκανε λόγο για 156 αντάρτες νεκρούς και την Τρίτη για ακόμη 134 απώλειες των ανταρτών στην ίδια περιοχή. Συνολικά, πάνω από 400 αντάρτες έχουν σκοτωθεί αυτή την εβδομάδα, πάντα σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ωστόσο ειδικός επισήμανε ότι παρά τις βαριές απώλειες που υφίστανται, οι Χούθι προελαύνουν στα πεδία.

Οι αντάρτες έχουν κλιμακώσει την έφοδο που εξαπέλυσαν τον Φεβρουάριο για να κυριεύσουν τη Μαρίμπ, το έσχατο κυβερνητικό οχυρό στον βορρά, που κατά τα άλλα βρίσκεται σχεδόν ολόκληρος υπό τον έλεγχο των Χούθι.

Η πλούσια σε πετρέλαιο επαρχία Μαρίμπ έχει στρατηγική γεωγραφική θέση μεταξύ της βόρειας και της νότιας Υεμένης, όπου μαίνεται από το 2014 πόλεμος μεταξύ των σιιτών ανταρτών που πρόσκεινται στο Ιράν και δυνάμεις της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης υποστηριζόμενες από το Ριάντ και τους συμμάχους του.

Σε βίντεο που μεταδόθηκε την Τρίτη οι αντάρτες διαβεβαίωσαν πως έχουν φθάσει «στην περιφέρεια» της ομώνυμης πρωτεύουσας της επαρχίας, του βασικού διακυβεύματος της μάχης.

Η προέλαση των Χούθι στα πεδία των μαχών είναι «σημαντική σε στρατηγικό και σε ψυχολογικό επίπεδο», εκτίμησε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άνταμ Μπάρον, πολιτικός αναλυτής ειδικευμένος στην Υεμένη και στην περιοχή, εξηγώντας ότι ως πριν από ένα ή δυο χρόνια οι αντάρτες δεν ήγειραν ουσιαστικά καμιά πρόκληση για τις κυβερνητικές δυνάμεις στη Μαρίμπ.

Την Τρίτη, πηγές προσκείμενες στις κυβερνητικές δυνάμεις επιβεβαίωσαν ότι οι αντάρτες προέλασαν και κατέλαβαν την κοινότητα αλ Τζούμπα, νότια της Μαρίμπ. Οι δυνάμεις που ορκίζονται πίστη στην κυβέρνηση εγκατέλειψαν τις θέσεις τους έπειτα από σφοδρές μάχες, εξήγησαν.

Οι Χούθι υποστηρίζονται πολιτικά από το Ιράν, τον μεγάλο αντίπαλο της Σαουδικής Αραβίας στην περιοχή. Το Ριάντ κατηγορεί την Τεχεράνη πως παρέχει άμεση στρατιωτική υποστήριξη στους αντάρτες, κάτι που η Ισλαμική Δημοκρατία διαψεύδει.

Οι Χούθι προχωρούν συχνά σε επιθέσεις με UAVs ή πυραύλους εναντίον στόχων στο σαουδαραβικό βασίλειο.

Η εμπλοκή της Ελλάδας

Η σύρραξη των τελευταίων επτά και πλέον ετών έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, κι έχει εκτοπίσει εκατομμύρια άλλους.

Θυμίζουμε ότι οι Ελληνικές Ένοπλες δυνάμεις έχουν εμπλοκή στον πόλεμο Υεμένης – Σαουδικής Αραβίας.

Οι ελληνικοί «Patriot» και προσωπικό φεύγουν για να συμπληρώσουν την αντιαεροπορική – αντιπυραυλική ομπρέλα της Σαουδικής Αραβίας όπως στρέφεται ενάντια στο Ιράν και άλλα κέντρα, στην κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τον έλεγχο ζωνών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Μαζί με την Πυροβολαρχία Κατευθυνόμενων Βλημάτων (ΠΚΒ) του αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς «Patriot», η οποία θα συμμετάσχει στην αποστολή της «διεθνούς πρωτοβουλίας» «Integrated Air Missile Defense (IAMD) Concept» στη Σαουδική Αραβία, μεταβαίνει εκεί – σε περιοχή κοντά στο Ριάντ – κλιμάκιο άνω των 80 στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία θα εγκαταστήσουν και θα χειρίζονται τους πυραύλους σε συνεργασία με τις σαουδαραβικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...