ΥΠΕΞ Γερμανίας- Γαλλίας: Για ισχυρότερες «διατλαντικές σχέσεις»…

Χάικο Μάας, Υπουργός Εξωτερικών Γερμανίας Μάας
Φώτο Αρχείου / Χάικο Μάας, Υπουργός Εξωτερικών Γερμανίας / Πηγή: Eurokinissi

Νέα συμφωνία με τις ΗΠΑ για το «καλό» των διατλαντικών σχέσεων και την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση γεωπολιτικών αντιπάλων και ταυτόχρονα «εταίρων» (όπου υπάρχουν τομείς σύγκλισης συμφερόντων) ζητούν από τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, οι υπουργοί Εξωτερικών Γερμανίας, Χάικο Μάας και Γαλλίας, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν με κοινό άρθρο τους που δημοσιεύτηκε χτες στην «Ουάσιγκτον Ποστ».

Οι δύο υπουργοί υποστηρίζουν πως η νέα συμφωνία «new deal» με τις ΗΠΑ χρειάζεται για να γεφυρωθούν οι διαφορές στις διατλαντικές σχέσεις (υπαινισσόμενοι ως υπεύθυνο τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ). Δίνουν όρκο στην… «αξία των διεθνών εταιρικών σχέσεων και στη φιλία μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης». Μέσα στις προτεραιότητες που αναφέρουν, επισημαίνουν ιδιαίτερα την ανάγκη αντιμετώπισης των κοινωνικών διχασμών σε ΗΠΑ και ΕΕ, θεωρώντας πως είναι «ένα από τα πιο σπουδαία καθήκοντα Αμερικανών και Ευρωπαίων».

Προειδοποιούν πως η Ευρώπη έχει αλλάξει, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις υποδομές της σε «κοινή ασφάλεια και άμυνα», με το επιχείρημα πως είναι «απαραίτητες» για την ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ – ΝΑΤΟ.

Αναφερόμενοι στη γεωπολιτική κόντρα ΗΠΑ – Κίνας, εκτιμούν ότι «υπό μία κυβέρνηση Μπάιντεν η βελόνα της πυξίδας της αμερικανικής Εξωτερικής Πολιτικής θα συνεχίσει να δείχνει προς την Κίνα, που εμείς τη βλέπουμε ως εταίρο, ανταγωνιστή και συστημικό αντίπαλο ταυτοχρόνως». Όπως υποστηρίζουν, ΗΠΑ και Ευρώπη πρέπει «να συμβουλεύονται αλλήλους και να συντονίζουν τις στάσεις τους» με παραδείγματα «τα ανθρώπινα δικαιώματα, ψηφιακές υποδομές και δίκαιο εμπόριο».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...