Υπουργός Άμυνας: Απειλές κατά στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και με τον Στρατιωτικό ΠΚ

Ο Ν. Παναγιωτόπουλος σε τηλεδιάσκεψη για την Ουκρανία, που έγινε με πρωτοβουλία του Αμερικανού ΥΠΑΜ και στην οποία συμμετείχαν υπουργοί Άμυνας και Αξιωματούχοι από 44 χώρες
Φώτο Αρχείου / Ο Ν. Παναγιωτόπουλος σε τηλεδιάσκεψη για την Ουκρανία, που έγινε με πρωτοβουλία του Αμερικανού ΥΠΑΜ και στην οποία συμμετείχαν υπουργοί Άμυνας και Αξιωματούχοι από 44 χώρες / EUROKINISSI

Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι απειλές του υπουργού Άμυνας κατά στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, στα οποία χρεώνει τις αποκαλύψεις πως ο οπλισμός που στέλνει η κυβέρνηση – καθ’ υπόδειξη του ΝΑΤΟ – στο καθεστώς Ζελένσκι, μόνο «απαρχαιωμένος», «ληγμένος» και από το «απόθεμα» δεν είναι.

Όλα αυτά στην προσπάθειά της να κρατήσει τον λαό στο σκοτάδι για την εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, που ολοένα και βαθαίνει, όπως αποδεικνύουν και οι χτεσινές ανακοινώσεις για αποστολές προσωπικού και μέσων στη Βουλγαρία, για τις ανάγκες πάντα του ευρωατλαντικού άξονα στην κλιμακούμενη κόντρα του με την αστική τάξη της Ρωσίας.

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος συνεχίζει να απειλεί τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, μιλώντας για ενεργοποίηση του στρατιωτικού ποινικού κώδικα.

«Αυτές οι συμπεριφορές είναι για να αντιμετωπίζονται με όρους στρατιωτικού ποινικού κώδικα και όχι με χαλαρή αντιμετώπιση. Πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας. Θα δώσω κατευθύνσεις άμεσα», υποστήριξε ο υπουργός Άμυνας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα». 

Ωστόσο, γνωρίζει ότι στοιχεία για τον οπλισμό που έως τώρα έχει σταλεί στην Ουκρανία τα έχει δημοσιοποιήσει η ουκρανική πρεσβεία στην Αθήνα και ουκρανικές ιστοσελίδες που ταυτίζονται με την κυβέρνηση Ζελένσκι. Συνεπώς, η επιμονή περί διαρροών είναι προφάσεις εν αμαρτίαις… 

Θυμίζουμε ότι το προηγούμενο διάστημα, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αποκρύψει αυτά τα στοιχεία, αποκαλύφτηκε πως:

  • — Τουλάχιστον μέχρι τις 27 Απρίλη, η κυβέρνηση έστειλε στο Κίεβο 2.100 ρουκέτες του σοβιετικού Συστήματος Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων «RM-70» (έχει δώσει «μεγάλη ισχύ πυρός στο ελληνικό Πυροβολικό» και «αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους πολλαπλασιαστές ισχύος», σύμφωνα με όσα λέει το ίδιο το ΓΕΣ).
  • — Στάλθηκαν επίσης 3.200.000 φυσίγγια 7,62 χιλιοστών, τουλάχιστον 60 δυσεύρετοι και πανάκριβοι αντιαεροπορικοί πύραυλοι «Stinger», 17.000 πολύτιμα βλήματα πυροβολικού 155 χιλιοστών, 1.100 φορητοί αντιαρματικοί πύραυλοι «RPG». Το κόστος των διατιθέμενων πυρομαχικών προσεγγίζει τα 30.000.000 ευρώ και είναι όλα, μα όλα, επιχειρησιακά, αλλά με ευθύνη της κυβέρνησης και κατ’ εντολή των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ αποσύρονται από περιοχές κρίσιμες, για να συνδράμουν τα Τάγματα του Αζόφ και τον «Δεξιό Τομέα».
  • — Επιπλέον ετοιμάζουν ένα «πακέτο» τεθωρακισμένων «BMP-1», με το αποτελεσματικότατο πυροβόλο των 73 χιλιοστών, που αποσύρονται από τους χώρους ευθύνης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για να συνδράμουν τα φασιστοειδή της Ουκρανίας, με μεγάλες αμφιβολίες για το τι σόι αντικατάσταση συνιστούν τα οχήματα «Marder 1A3/5», με το αδύναμο πυροβόλο των 20 χιλιοστών, που σαπίζουν εδώ και χρόνια, πεταμένα στους γερμανικούς αγρούς.

Να σημειώσουμε ότι η πιο πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης σε συνεννόηση με το Βερολίνο αφορά την αποστολή τεθωρακισμένων ανατολικογερμανικής προέλευσης «BMP-1» από την Ελλάδα στην Ουκρανία, τα οποία υποτίθεται ότι η γερμανική κυβέρνηση θα αντικαταστήσει με «Marder 1A3/5» της «Rheinmetall».

Σε μια προσπάθεια να αμβλύνουν τις αντιδράσεις, οι κυβερνώντες σπεύδουν να διαβεβαιώσουν ότι τα πρώτα 30 τεθωρακισμένα που θα στείλουν θα τα μαζέψουν από την ενδοχώρα και όχι από τα νησιά.

Σημειωτέον, όσον αφορά τα «Marder», ό,τι κι αν ισχυρίζονται οι κυβερνώντες περί «αναβάθμισης», πρόκειται για επίσης παλαιά οχήματα: Αρκεί να αναφέρουμε ότι προ εικοσαετίας είχαν προταθεί με ένα χαμηλό αντίτιμο και με καθεστώς leasing, αλλά η ελληνική πλευρά τα είχε απορρίψει τότε.

Άλλωστε και τώρα αρμόδιοι παράγοντες λένε ότι τα 150 περίπου «Marder 1A3/5», που η γερμανική κυβέρνηση παρουσιάζει ως «διαθέσιμα», θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν (με σύστημα ελέγχου διοικήσεως κ.λπ.) ώστε να συνεργάζονται με τα άρματα «Leopard 2Hel» σε περίπτωση που προκριθεί να πάνε στον Έβρο για να καλύψουν κενά. Στο ενδιάμεσο η κατασκευάστριά τους, «Rheinmetall», «υπόσχεται» να τα επαναφέρει σε πλήρως λειτουργική κατάσταση, με το Βερολίνο να έχει διαβεβαιώσει – όπως λένε – ότι «τουλάχιστον» 30 «Marder» βρίσκονται σε «πολύ καλή κατάσταση» (για τα άλλα, ίδωμεν…) και μπορούν να σταλούν στην Ελλάδα σε «σύντομο χρόνο».

Σε μια προσπάθεια να συμμαζέψει αυτές τις αποκαλύψεις, ο υπουργός Άμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, μιλώντας προχτές στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, υποτίθεται για να ενημερώσει για την αποστολή στρατιωτικού υλικού, όχι μόνο επιστράτευσε καινοφανείς θεωρίες περί «τρίτων αποθεμάτων» και «πλεονάζοντος υλικού» που στέλνουν στον Ζελένσκι και τάχα «δεν αφορά σε εξοπλισμό κρίσιμο για την εθνική άμυνα και την ασφάλεια της χώρας», αλλά και «φοβέρισε» στελέχη του στρατεύματος για τα όσα έχουν δημοσιευτεί σχετικά, απειλώντας πως θα εγείρει «θέμα στους αρχηγούς να δουν τι θα κάνουν μ’ αυτό το “ελβετικό τυρί” που είναι το σύστημα πληροφοριών που διαρρέουν από τα Επιτελεία ή από τις Μονάδες σε κάθε επίπεδο».

Αυτό που τους ενοχλεί, βέβαια, είναι ότι αποκαλύπτεται πως η συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ, για την οποία μάλιστα ο υπουργός «προϊδέασε» ότι θα κλιμακώνεται ανάλογα με την εξέλιξή του, οδηγεί σε τεράστιους κινδύνους τον ελληνικό λαό, ενώ υπονομεύει και την άμυνα της χώρας. Γι’ αυτό και δεν θέλουν την αποκάλυψη της αλήθειας.

Ενδεικτική ως προς αυτό ήταν και η τοποθέτηση, χτες, του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γ. Οικονόμου, όταν κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Παναγιωτόπουλου προς τα στελέχη, είπε ότι «χρειάζεται σοβαρότητα και ευθύνη σε όσους διαχειρίζονται ευαίσθητα θέματα που έχουν να κάνουν με την άμυνα της χώρας», χωρίς βέβαια να εξηγήσει και σε τι ακριβώς είναι …ευαίσθητες αυτές οι πληροφορίες αν όντως έδιναν πυρομαχικά και όπλα από το «απόθεμα», τα «παλαιά» και τα «ληγμένα» και αν η συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο δεν εγκυμονούσε κινδύνους…

Δείτε ακόμα...