1260
Εγκαινιάζεται ο Καθεδρικός Ναός της Σαρτρ υπό την παρουσία του βασιλιά Λουδοβίκου Θ΄ της Γαλλίας.

Σήμερα ο ναός αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
1260
Ο Μαμελούκος σουλτάνος της Αιγύπτου, Κουτούζ, δολοφονείται από τον Μπαϊμπάρ, ο οποίος καταλαμβάνει την εξουσία.
1360
Επικυρώνεται στο Καλαί η Συνθήκη του Μπρετινί, σηματοδοτώντας το τέλος της πρώτης φάσης του Εκατονταετούς Πολέμου.
1517
Πεθαίνει στη Ρώμη ο Έλληνας λόγιος, εκδότης, άνθρωπος των γραμμάτων Μάρκος Μουσούρος.

Ήταν ένας από τους σημαντικότερους φιλολόγους της Αναγέννησης για τον οποίο ο Έρασμος, που ήταν μαθητής του, έγραψε: «…άνδρας πολυμαθέστατος και πανεπιστήμων, κλειδοκράτωρ της ελληνικής γλώσσας και θαυμάσιος ειδήμων της λατινικής φωνής…»
1607
Γεννιέται ο Ολλανδός καλλιτέχνης (ζωγράφος και χαράκτης) Γιαν Λίφενς (Jan Lievens).

Το έργο του ανήκει χρονικά στη «Χρυσή Εποχή» (1584-1702) της Ολλανδίας. Υπήρξε σύγχρονος του Ρέμπραντ και συχνά το έργο τους αντιπαραβάλλεται καθώς υπήρξε ανταγωνισμός μεταξύ τους, ειδικότερα την περίοδο 1625-31. Ο Λίφενς εξελίχθηκε σε διακεκριμένο ζωγράφο της εποχής του και ορισμένα από τα σχέδια του θεωρούνται εξαιρετικά δείγματα της ολλανδικής τέχνης του 17ου αιώνα. Φιλοτέχνησε θρησκευτικά, αλληγορικά ή μυθολογικά θέματα, προσωπογραφίες και τοπιογραφίες.
1648
Υπογράφεται η Συνθήκη της Βεστφαλίας, με την οποία λήγει ο Τριακονταετής ευρωπαϊκός Πόλεμος.

1725
Πεθαίνει ο Ιταλός συνθέτης της εποχής μπαρόκ Αλεσσάντρο Σκαρλάττι (Alessandro Scarlatti).

Έγραψε πλήθος όπερες και καντάτες δωματίου, ενώ θεωρείται ο «πατέρας» της Ναπολιτάνικης όπερας.
1842
Πεθαίνει ο Χιλιανός στρατιωτικός και πολιτικός ηγέτης Μπερνάρδο Ο’ Χίγκινς (Bernardo O’Higgins Riquelme,).

Ήταν από τις κύριες μορφές του αγώνα της ανεξαρτησίας της Χιλής και της αποτίναξης της ισπανικής κυριαρχίας, μαζί με τον Χοσέ ντε Σαν Μαρτίν. Ήταν ιρλανδικής και βασκικής καταγωγής.
1851
Ο Ουίλιαμ Λάσελ (William Lassell) ανακαλύπτει δύο δορυφόρους του πλανήτη Ουρανού: τον Άριελ και τον Ουμβριήλ.

1857
Γεννιέται το πρώτο ποδοσφαιρικό σωματείο στον κόσμο. Πρόκειται για την αγγλική Σέφιλντ.

1861
Ολοκληρώνεται η πρώτη διηπειρωτική τηλεγραφική γραμμή στις Η.Π.Α., σηματοδοτώντας το τέλος του Πόνυ Εξπρές.
1919
Ο Κόκκινος Στρατός κυριεύει την πόλη του Βορόνεζ (Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση).
1922
Πεθαίνει ο λογοτέχνης Ανδρέας Καρκαβίτσας. Υπήρξε ένας από τους τρεις μεγάλους εκπροσώπους της ηθογραφίας, μαζί με τους Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη και Γεώργιο Βιζυηνό και ο κατ’ εξοχήν εκπρόσωπος του νατουραλισμού στη νεοελληνική λογοτεχνία.

Ο Καρκαβίτσας ασχολήθηκε με επιτυχία με όλα τα είδη του γραπτού λόγου εκτός από θεατρικά έργα: διηγήματα, μυθιστορήματα, ποίηση, μελέτες, χρονογραφήματα, ιστορικά σημειώματα, ιστορικά ανέκδοτα, παιδικά βιβλία. Επίσης, συνεργάστηκε με τα μεγαλύτερα λογοτεχνικά περιοδικά της εποχής του, καθώς και με εφημερίδες στις οποίες προμήθευε πλήθος άρθρα που αφορούσαν τις συνήθειες και τα γνωρίσματα των διαφόρων τόπων της Ελλάδας.
Τα πιο διάσημα έργα του είναι το μυθιστόρημα «Ο ζητιάνος», και η συλλογή διηγημάτων «Λόγια της πλώρης», δυο έργα με τα οποία ο Καρκαβίτσας κατέκτησε μια θέση στους κορυφαίους της νεοελληνικής πεζογραφίας. Αυτά τα δυο έργα έχουν μεταφραστεί και εκδοθεί σε πολλές χώρες του εξωτερικού, αυτοτελώς καθώς και σε ανθολογίες νεοελληνικής πεζογραφίας.
Στρατιωτικός γιατρός στο επάγγελμα, αποστρατεύτηκε λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας -έπασχε στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής του από φυματίωση- το 1920, με το βαθμό του αρχίατρου. Ασχολήθηκε ενεργά και με την πολιτική ζωή του τόπου, συμμετέχοντας στο εκστρατευτικό σώμα που πήγε στην Κρήτη κατά την Κρητική Επανάσταση του 1897, στους Βαλκανικούς πολέμους του 1912–1913, στο Κίνημα στο Γουδί, κ.α.
1925
Διεξάγονται δημοτικές και κοινοτικές εκλογές, οι πρώτες στο διάστημα σχεδόν μιας δεκαετίας. Το ΚΚΕ σημειώνει σημαντικές νίκες σε Θεσσαλονίκη και Ξάνθη, όπου ο Πάγκαλος ακυρώνει αυθαίρετα τις εκλογές και προκηρύσσει την επανάληψή τους.
1929
Ξεσπά η διεθνής καπιταλιστική κρίση (1929-1933), που εκφράστηκε αρχικά με μια ραγδαία πτώση αξιών στο χρηματιστήριο της Wall Street της Νέας Υόρκης στις 19 Οκτωβρίου 1929, για να εξαπλωθεί γρήγορα σε όλο τον κόσμο.

Η κρίση αγκάλιασε όλους τους τομείς της οικονομίας: το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τη βιομηχανία, την αγροτική οικονομία, το εμπόριο και βεβαίως τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις.

Η βιομηχανική παραγωγή στον καπιταλιστικό κόσμο μειώθηκε συνολικά κατά 38% (Γερμανία: -47%, ΗΠΑ: -46%, Ιταλία: -33%, Γαλλία: -31%, Βρετανία: -16,5%), ενώ οι άνεργοι ξεπέρασαν τα 35 εκατομμύρια (ΗΠΑ: 16 εκ., Γερμανία: 5,5 εκ., Βρετανία: 3 εκ., Ιαπωνία: 2,8 εκ., Γαλλία: 2,3 εκ.).
1930
Μεσούσης της καπιταλιστικής κρίσης εγκαθιδρύεται στην Βραζιλία δικτατορικό καθεστώς υπό τον Ζετούλιο Βάργκας.

1944
Το ιαπωνικό αεροπλανοφόρο Ζουικάκου και το ιαπωνικό θωρηκτό Μουσάσι βυθίζονται από αμερικανικά αεροσκάφη στη ναυμαχία του κόλπου Λέυτε.
1945
Ιδρύεται και επισήμως ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

1946
Γεννιέται η τραγουδίστρια του Νέου Κύματος Καίτη Χωματά.

Το όνομά της συνδέεται με μεγάλες επιτυχίες του «Νέου Κύματος» τη δεκαετία του ’60 και του ’70.
Από τα πιο γνωστά τραγούδια που ερμήνευσε είναι τα: «Μια αγάπη για το καλοκαίρι», «Να διώξω τα σύννεφα», «Κι αν σ’ αγαπώ δεν σ’ ορίζω», «Το Χριστινάκι», «Η Μαρία των Βράχων» κ.ά., ενώ ο Γιάννης Σπανός ήταν ο συνθέτης με τον οποίο συνεργάστηκε τα περισσότερα χρόνια.
1949
Ομιλία του Αντρέι Βισίνσκι, επικεφαλής της σοβιετικής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ, στη συνεδρίαση της Πρώτης (Πολιτικής) Επιτροπής για το σταμάτημα των εκτελέσεων στην Ελλάδα και την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων.

Οι παρεμβάσεις του συνεχίστηκαν στις 25 Οκτώβρη με 1 Νοέμβρη. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ πήρε τελικά σχετική απόφαση, γεγονός που συνέβαλε σημαντικά στο σταμάτημα των μαζικών εκτελέσεων στην Ελλάδα.
1945
Εκτελείται ο Βίντκουν Κουίσλινγκ, κατοχικός πρωθυπουργός της Νορβηγίας (1942-45).

Το επώνυμό του έγινε συνώνυμο της λέξης «προδότης», όταν συνεργάστηκε με τους Ναζί, που ήταν έτοιμοι να κατακτήσουν τη χώρα του.
1948
Πεθαίνει ο Αυστριακός μουσικοσυνθέτης Φραντς Λέχαρ (Franz Lehar), ο σημαντικότερος μετά τον Γιόχαν Στράους.

Γεννήθηκε στην Ουγγαρία και πέθανε στην Αυστρία. Ξεκίνησε ως βιολιστής και αργότερα ανέλαβε διευθυντής στρατιωτικής μπάντας για να αφοσιωθεί τελικά με τη σύνθεση και ειδικά της οπερέτας.
Η οπερέτα που τον καθιέρωσε διεθνώς και η οποία κατέληξε να θεωρείται πρότυπο πάνω στο οποίο ασχολήθηκαν όλοι οι νεότεροι σε αυτό το μουσικό είδος ήταν η «Εύθυμη χήρα» (1905). Χαρακτηριστικό της μουσικής του Λέχαρ θεωρείται το πλήθος των ιδεών που αναπτύσσεται αβίαστα σε μια συμπαθητική μελωδική γραμμή.
1961
Επικυρώνεται στη Βόννη η ελληνογερμανική συμφωνία για τις γερμανικές αποζημιώσεις των θυμάτων των Ναζί στην Ελλάδα. Το ποσό θα ανέλθει σε 28,7 εκατομμύρια δολάρια.
1963
«Για το υπέροχο λυρικό ύφος του, που είναι εμπνευσμένο από ένα βαθύ αίσθημα για το ελληνικό πολιτιστικό ιδεώδες», η Σουηδική Ακαδημία τιμά τον Γιώργο Σεφέρη με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

1970
Ο Έλληνας πρωταθλητής του άλματος επί κοντώ Χρήστος Παπανικολάου καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ πηδώντας 5 μ. και 49 εκ. στο Στάδιο Γεώργιος Καραϊσκάκης.

1990
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζούλιο Αντρεότι αποκαλύπτει στο ιταλικό κοινοβούλιο την ύπαρξη της Gladio, της μυστικής παραστρατιωτικής επιχείρησης του ΝΑΤΟ, η οποία είχε εμπλακεί σε ψεύτικες τρομοκρατικές επιθέσεις ενοχοποιώντας κομμουνιστές και αναρχικούς, ως μέρος της στρατηγικής της έντασης από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 έως τις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Αντίστοιχες παραστρατιωτικές επιχειρήσεις ήταν στην Ελλάδα «Κόκκινη Προβιά», στη Βρετανία «Operation Stay Behind», στη Γερμανία «Schwert», στην Ελβετία «Ομάδα Πληροφοριών και Ασφάλειας»
2005
Πεθαίνει η Ρόζα Παρκς (Rosa Louise McCauley Parks), η Αφροαμερικανή μοδίστρα που αρνήθηκε να δώσει τη θέση της στο λεωφορείο σ’ ένα λευκό άνδρα τη δεκαετία του ’50, γινόμενη σύμβολο του αγώνα για την κατάργηση των νόμων περί φυλετικού διαχωρισμού στις ΗΠΑ.
