«Agile Spirit 2021»: Μια ακόμη άσκηση ΗΠΑ – ΝΑΤΟ στην Γεωργία μια ανάσα από τη Ρωσία

«Agile Spirit 2021»: Πολυεθνική στρατιωτική άσκηση των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, στην Γεωργία
«Agile Spirit 2021»: Πολυεθνική στρατιωτική άσκηση των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, στην Γεωργία / Πηγή: TWITTER

Μια ακόμη μεγάλη πολυεθνική στρατιωτική άσκηση των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία διεξάγεται, αυτή τη φορά στην Γεωργία, με το όνομα «Agile Spirit 2021». Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ξεκαθάρισε πως πρόκειται για «επιβεβαίωση πως το ΝΑΤΟ με τις στρατιωτικές υποδομές του είναι γύρω από τα σύνορά μας, όχι απλά γύρω στα σύνορά μας, αλλά αγγίζει τα σύνορά μας. Αυτό, φυσικά, είναι ζήτημα που απαιτεί προσεκτική παρακολούθηση από πλευράς μας». Συμπλήρωσε, μάλιστα ότι τέτοιες ασκήσεις «μας υποχρεώνουν να λάβουμε μέτρα για την εξασφάλιση της ασφάλειάς μας».

Μετά τις ΑμερικανοΝΑΤΟικές ασκήσεις της σειράς «Defender 21» που ως τελική περιοχή δράσης είχαν τη Ρουμανία, ακολούθησε η άσκηση «Sea Breeze 21» στην Μαύρη θάλασσα και την Ουκρανία, η «Breeze 21» επίσης στη Μαύρη θάλασσα και την Βουλγαρία για να φθάσουμε στις μέρες μας στην «Agile Spirit 2021».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης των Αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων Ευρώπης και Αφρικής (U.S. Army Europe and Africa), πρόκειται για μια πολυεθνική άσκηση συνεργασίας της ίδιας και των Γεωργιανών ενόπλων δυνάμεων μεταξύ 26 Ιουλίου και 6 Αυγούστου. Η άσκηση, σύμφωνα με την αμερικανική διοίκηση, προωθεί την «ισχύ μέσα από την συνεργασία», καθώς η Γεωργία, όπως είναι γνωστό ανήκει στον ΝΑΤΟικό «Συνεταιρισμό για την ειρήνη» (Partnership for peace). Είναι μια άσκηση επιπέδου ταξιαρχίας, που θα συνδυάζει άσκηση επι χάρτου και επί του πεδίου, ασκήσεις με πραγματικά πυρά επιπέδου τάγματος.

Αυτή είναι η δέκατη άσκηση αυτού του τύπου, που άρχισε το 2011 ως ετήσια μεταξύ των δυνάμεων πεζοναυτών των ΗΠΑ στην Ευρώπη και των Γεωργιανών δυνάμεων. Από το 2018 η άσκηση πραγματοποιείται χρόνο παρά χρόνο ανά εξάμηνο, αυξάνοντας την συμμετοχή με στρατιωτικές δυνάμεις άλλων χωρών.

Στην άσκηση συμμετέχουν περίπου 2.500 άτομα από 15 χώρες (ΗΠΑ, Γεωργία, Εσθονία, Γερμανία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία, Ισπανία, Τουρκία, Ουκρανία, Βρετανία, Καναδά, Ιταλία και Αζερμπαϊτζάν). Από αυτούς 700 είναι των ΗΠΑ, 1.600 Γεωργίας και 250 από τις άλλες χώρες. Από την Αμερικανική διοίκηση συμμετέχουν μεταξύ άλλων τμήματα ειδικών δυνάμεων, αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις Ευρώπης και Αφρικής των ΗΠΑ. Υπογραμμίζεται επίσης η διεξαγωγή, για πρώτη φορά, διακλαδικών πολυεθνικών επιχειρήσεων αερομεταφερόμενων δυνάμεων, καθώς επίσης και διακλαδικών ειδικών επιχειρήσεων. Η όλη άσκηση θα πραγματοποιηθεί σε πέντε τοποθεσίες μεταξύ άλλων σε πεδία βολής και αεροπορικές βάσεις.

 Επικίνδυνη όξυνση των ανταγωνισμών

Οι τακτικοί αναγνώστες του alt.gr έχουν εικόνα των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στρατιωτικών ασκήσεων των τελευταίων μηνών, στο πλαίσιο των οποίων, κινητοποιήθηκε τρομακτικός όγκος στρατευμάτων και εξοπλισμών σε αέρα, θάλασσα και στεριά. Εστίασαν σε Ρουμανία, Ουκρανία, Μαύρη θάλασσα και τώρα σε Γεωργία. Θυμίζουμε όμως ότι δεν είναι μόνο οι ασκήσεις.  Το ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της «ενισχυμένης – προωθημένης παρουσίας» (enhanced Forward Presence – eFP) έχει αναπτύξει μόνιμα τέσσερα πολυεθνικά συγκροτήματα μάχης (battle groups) σε Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία και Πολωνία. Επομένως οι δυτικοί ιμπεριαλιστές συγκεντρώνουν είτε μόνιμα είτε έκτακτα, τεράστιο όγκο πολεμικών μέσων και στρατευμάτων στην ευρύτερη περιοχή, από την Βαλτική ως την Μαύρη θάλασσα.

Οι Ρωσική πλευρά με το επεισόδιο στην Κριμαία και το Βρετανικό αντιτορπιλικό, έδειξε και στην πράξη, ότι δεν αστειεύεται. Δεν μένει καμιά αμφιβολία ότι σε στρατιωτικό επίπεδο οδηγούμαστε σε ακόμη παραπέρα όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Το γεγονός αυτό ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τους λαούς, καθώς αυξάνεται η πιθανότητα προσφυγής σε πιο γενικευμένο ιμπεριαλιστικό πόλεμο ανάμεσα στις αστικές τάξεις και τα διάφορα μπλοκ δυνάμεων σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.

Σ΄ αυτό το γενικότερο πλαίσιο, η εμπλοκή της αστικής τάξης της Ελλάδας, σε αιματηρούς σχεδιασμούς σε βάρος άλλων λαών, προετοιμάζει επικίνδυνες εξελίξεις.

Ο Ελληνικός λαός δεν έχει να χωρίσει τίποτα με τον λαό της Ρωσίας και τους άλλους λαούς. Οι λαοί μπορούν να ζήσουν ειρηνικά αν βγάλουν από τη μέση τα συμφέροντα που τους οδηγούν σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Ο λαός έχει συμφέρον να αγωνιστεί, ώστε να ανοίξει ο δρόμος, για τον σοσιαλισμό – κομμουνισμό, για την οικοδόμηση αμοιβαία επωφελών σχέσεων μεταξύ των λαών, με αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, από κάθε ιμπεριαλιστική συμμαχία. Διεκδικούμε να σταματήσουν όλες οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές ασκήσεις που στοχεύουν στην περικύκλωση της Ρωσίας και σημαδεύουν άλλους λαούς.

Γιάννης Ντουνιαδάκης υποναύαρχος ΠΝ ε.α.

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...