Ανατολική Μεσόγειος: Αυξάνει την πίεση η Άγκυρα – Βγάζει το Ορούτς Ρέις και μιλάει για ΑΟΖ

Το στίγμα του ερευνητικού "Oruc Reis" στα βόρεια της Κύπρου
Το στίγμα του ερευνητικού “Oruc Reis” στα βόρεια της Κύπρου / Πηγή: MarineTraffic

Η Τουρκία αυξάνει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Ξαναβγάζει το «Ορούτς Ρέις» στα ανοιχτά της Κύπρου ενώ κάνει λόγο για μονομερή ανακήρυξη ΑΟΖ στη Μεσόγειο.

Νέα NAVTEX για έρευνες με το σεισμογραφικό πλοίο «Ορούτς Ρέις» στα ανοιχτά της Κύπρου εξέδωσε η Τουρκία, που κλιμακώνει τις προκλήσεις και με αυτόν τον τρόπο, διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση την ετοιμότητά της να παζαρέψει σε όλα τα ανοιχτά «μέτωπα». Η NAVTEX που εξέδωσε ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας αφορά έρευνες μέχρι και τις 21 Δεκέμβρη.

Στο μεταξύ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «την υφαλοκρηπίδα μας την καταχωρήσαμε στον ΟΗΕ, την προστατεύουμε καλά» και αναφερόμενος στην ΑΟΖ, είπε ότι όπως έγινε στη Μαύρη Θάλασσα «και στη Μεσόγειο μπορούμε επίσης να το δηλώσουμε», αλλά «η ΑΟΖ δεν έχει δηλωθεί επειδή δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη στο θέμα του ψαρέματος στη Μεσόγειο αυτήν τη στιγμή, αλλά μπορεί να υπάρξει. Δεν υπάρχουν εμπόδια ενώπιόν μας εδώ, αλλά δεν είναι σωστή η αντίληψη ότι “δεν μπορεί να προστατευτεί ο υποθαλάσσιος πλούτος ή υφαλοκρηπίδα αν δεν κηρυχθεί ΑΟΖ”».

Η κίνηση αυτή της Τουρκίας έρχεται μία εβδομάδα μετά και την ολοκλήρωση του 63ου γύρου των διερευνητικών επαφών, που όπως φάνηκε έμεινε στα εντελώς τυπικά. Η Άγκυρα αποφασίζει να στείλει το δικό της ερευνητικό, έπειτα απ’ την παρεμπόδιση του “Nautical Geo” να διεξάγει έρευνες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κληθείς να σχολιάσει τις παραπάνω ενέργειες της Τουρκίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου, στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, είπε πως «δεν θα είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία, σε πείσμα του ό,τι ισχύει σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο για το Διεθνές Δίκαιο και για το Δίκαιο της Θάλασσας, θα προσπαθήσει να δημιουργήσει τέτοιου είδους καταστάσεις».

Δείτε ακόμα...